Sierra Leone; de mooiste stranden ter wereld

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Schermafbeelding-2022-05-31-121107_LI-1024x729.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20180103_110747.jpg

Sierra Leone getroffen door burgeroorlogen en Ebola (2014-2015). Wij bezochten het land rond de jaarwisseling 2017-2018 in combinatie met Guinee Conakry. Van de de Ebola crisis was niets meer te merken.

Wij reisden via Guinee ( zie ons reisverslag) naar dat land.

Wij passeerden de grens bij Kambia. De grensovergang verliep zonder problemen, dit in tegenstelling tot de Guineese kant waar een corrupte grens beambte ons € 10 afhandig maakte. Na een korte rit met een taxi overnachtten wij in het verlaten African Village Hotel ***, een complex bestaande uit meerder rondavels ( = Afrikaanse ronde bungalows). Wij waren de enige gasten en de manager knoopte een gesprekje met ons aan. Het lokale Afrikaanse eten was heerlijk.

Kambia vlakbij de grens Sierra Leone/Guinee
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20171227_122416-1024x576.jpg

Bij de Total Bonjour shop aan de overkant van het campement kocht ik waarachtig enkele yoghurtjes. De benzinepompen van Total en Shell zijn uiterst handig vanwege hun winkeltjes die net wat meer (westerse) levensmiddelen verkopen als de lokale winkeltjes. Zuivelprodukten zijn moeilijk te krijgen in de meeste Afrikaans landen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20171225_095538-1024x576.jpg
Kambia omgeving

Er is geen ATM in Kambia dus wij wisselen geld bij een lokale geldwisselaar op het campement.10.000 Leones (leeuwen) is ongeveer €1

Na twee overnachtingen vervolgen wij onze route naar Bo op 200 km afstand. Wij hebben de intentie om een bezoek aan Tiwi Island wildlife sanctuary. Enkele dagen later laten we dit plan varen, het is gewoon teveel gedoe/tijd om daar zonder eigen vervoer te komen. Misschien een andere keer.

Wij gaan naar het minibus/taxi station aan de hoofdweg bij de ingang van Kambia en vragen zoals gebruikelijk naar transport. Binnen enkele minuten hebben wij een oude Peugeot 504 die vertrekt richting Bo. Ik koop een extra plaats erbij om toch nog enigszins comfortabel te zitten ( normaal 4 op de achterbank) en 1 of 2 naast de chauffeur.

Bo;

De tweede stad van Sierra Leone is een typische Afrikaanse provinciestad; je vindt er bankkantoren en atms, overheidsgebouwen en enkele hotels. Wij overnachten in een hotel aan de rand van de plaats met een Libanese eigenaar. De plaats Bo heeft verder niets te bieden maar het hotel met zwembad is een prima plek om een paar dagen te relaxen. Wij reizen vervolgens door naar de hoofdstad Freetown. Vervoer is zo geregeld; wij hebben geen zin om uren onderweg te zijn in een bushtaxi dus onderhandelen wij privé vervoer. Na wat navraag en onderhandelen hebben wij een auto die ons voor 400.000 Leones (€46) naar de hoofdstad brengt. Voordeel is nu ook dat wij direct voor ons hotel worden afgezet. Dit hotel of eigenlijk appartement heb ik via Booking gereserveerd; het is de goedkoopste optie en nog kost dit € 50 per nacht. De rit verloopt voorspoedig en we worden keurig afgezet bij ons appartement. Het ligt een beetje afgelegen buiten het centrum en de buurt lijkt ook niet zo best. Later blijkt dit toch wel mee te vallen.

Bo, ons ( Libanees) hotel met zwembad ! lekker relaxen.

Onderweg van Bo naar Freetown vrachtwagen met reclame voor winkelcentrum Etten Leur.
In de file voor Freetown

Freetown

Hoofdstad is een rommelige stad net zoals veel andere Afrikaanse steden. Wij hebben in het centrum geen enkel restaurant kunnen vinden waar je even rustig kunt gaan zitten! Het is er gewoonweg niet. Buiten het centrum is het aantal restaurants op twee handen te tellen. Let wel het is een van de armste landen ter wereld.

Ons appartementje lag vlakbij een krottenwijk en in de nacht werden wij wakker door een constant luid gegil, afgewisseld met gezangen ; het bleek een een of andere kerk te zijn, misschien een Duivel uitdrijving?

Freetown is de afgelopen jaren getroffen door twee rampen naast de Ebola epidemie; In augustus 2017 waren er meer dan 1000 doden als gevolg van een enorme aardverschuiving bij een krottenwijk. In 2021 vielen er meer dan 100 doden bij een benzinexplosie bij een pompstation. Sierra Leone is een heel arm land en Freetown is de enige stad waar ook expats wonen. Wij troffen een supermarkt aan waar gigantisch veel westerse voedingsmiddelen te koop waren ls Zwitserse en Franse kazen, luxe vleeswaren tegen gepeperde prijzen. De tegenstellingen in dit soort landen zijn enorm. Behalve westerse expats zagen zijn er ook nu de nodige Chinezen. Het hotel waar wij onze extra nacht verbleven was bedoeld voor met name Chinese werkers.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is FT-app-in-Snapshot-1024x576.jpg
Ons appartement in Freetown
Er zijn weinig restaurants in Freetown; een tip is restaurant Tessa waar je goed kunt eten

Ons verblijf in Freetown werd met 24 uur verlengd doordat onze terugvlucht met Brussels Airlines vlak voor het opstijgen op de startbaan plots werd afgebroken! iets met de motor? Wij zijn het niet te weten gekomen, maar het gaf een hoop gedoe. al de bagage werd weer uitgeladen en wij kregen een overnachting in een luxe hotel aan zee. De volgende dag , ruim 24 uur later verliep alles zonder problemen.

De Boom in het centrum van freetown

Freetown naar Bureh Beach

De kortste route is niet mogelijk omdat de Peninsular highway niet gereed is — weg plots eindigt bij een kreek die je alleen met een klein bootje kunt oversteken. Je moet dus omrijden via Waterloo

Kent; bootje naar Banana Island

Grootste attractie van dit land zijn de prachtige stranden ten zuiden van de hoofdstad Freetown. Het gebied, een soort schiereiland, is nog niet door toerisme ontdekt en er zijn enkele hotels. De kustweg ten zuiden van Freetown stopt na 20 km. Om er te komen moet je omrijden via de plaatsjes Waterloo en Kent. Bij kent kun je een bootje nemen dat je naar het Banana Island brengt. De tocht met dat bootje is best spannend

Wij hebben hier oud én nieuw doorgebracht met nog een Frans stel in eenvoudige hutjes Je kunt er wat wandelen. Er zijn strandjes en er is een dorp. Het eten bestaat uit gigantische moten verse vis , direct gevangen uit de zee. De Griekse eigenaar Greg met zijn Saloonse vrouw runt dit complex.

Bureh Beach biedt prachtige surf mogelijkheden en je kunt er lekker relaxen aan het zeer brede strand. Er is een eenvoudig hotel in een betonnen gebouw dat weinig sfeer biedt maar het eten is er prima!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20171224_204152-1.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20180102_145408-1024x576.jpg

Tokeh  Beach ; Hier hadden we een huisje zonder sanitair maar met keurige centrale toiletten. Het blok is op 3 minuten lopen. Prima hotel en goede keuken. mooi strand

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20180107_093026-1-1024x576.jpg
De eindafrekening

Dichtbij Freetown is ook nog het Tacugama chimpansee reservaat waar je een aantal prachtige bungalows hebt om te overnachten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20180107_200945-1024x576.jpg
Uitzicht vanuit ons huisje.

Transport

Om er te komen vanuit Freetown is een taxi de enige mogelijkheid. Ik denk dat je dit toch het beste kunt regelen via je accommodatie waar je verblijft. Terug naar Freetown hebben wij een taxi geregeld bij hotel Tokeh Beach waar wij toen verbleven. De manager was zeer behulpzaam. Wij betaalden €35

Hoe kom je er?

Vlieg naar Freetown, de hoofdstad van dit land

Vliegen van Brussel naar Freetown rechtstreeks in ruim 6 uur € 720,00 inclusief ruimbagage ( begin december)

transfer 2 x € 70,00 ( taxi per twee verrekend)

Totaal € 860,00

verblijf in hotel Tokeh Beach, een strandhut met keurig sanitair op steenworp afstand kostte €25 per nacht

van Freetown naar de mooiste stranden ter wereld

Je moet er wel wat voor over hebben

Eerste hindernis:

Luchthaven naar Freetown:

Neem de shuttle (ferry) express. Er zijn twee Sea Bird en Sea Coach. Wij gebruikten de laatste .

Eigenlijk belachelijk duur voor zo een land, $ 40 per persoon, maar het is de enige betrouwbare en comfortabele optie. Het alternatief is de gewone ferry maar die is overvol en onbetrouwbaar.

Aankomst in Freetown;

Bij aankomst heb je drie mogelijkheden

Je bent er voor 15.00 en je hebt geen behoefte om Freetown te bezoeken; neem een taxi naar Bureh Beach kosten ongeveer € 40,00 (SL 350.000,00) goed onderhandelen!

Al met al zul je nog geen € 100,00 kwijt te zijn om de stranden te bereiken

Je bent na 15.00; neem een taxi of Tuk Tuk naar een hotel in Freetown. reken op € 50 per nacht in de budgetcategorie.

Prijsniveau
Verwacht geen Indiaas prijsniveau in West Afrika , ook al is de levensstandaard nog veel lager als in India.

Wij gaven ongeveer € 125,– per dag uit met zijn tweeën. Wij overnachtten in eenvoudige hotels en hebben daar ook meestal gegeten.

Je kunt voor dat bedrag redelijk comfortabel reizen. Wij hadden altijd een (eenvoudige) kamer, vaak voorzien van een muskietennet en meestal zelfs met airco en met eigen sanitair en een goede maaltijd.

Visum € 100 + € 50 bem kosten + verzendkosten

Transport; Taxi Tagoma Chimpansee – Ferry €22; Tokey beach -Tagoma Chimp €35 . Bo – Freetown €46 (400.000 SL) 4 uur . Shared Taxi € 38 Kambia Bo.

Accommodatie;

Kamer B&B in Freetown € 50,=, het was de goedkoopste optie bij Booking.com (uitgezonderd een hostel) met eigen douche en toilet. De buurt is een beetje “zo zo” maar met een tuk tuk ben je in no time in het centrum of bij een van de restaurants.

African Village in Kambia Rondavel € 32. Maaltijd met 4 bier (0,6l) €10 Restaurant Tessas Freetown upmarket 2 hoofdmaaltijd en 4 bier totaal €23,00

Bo

Dohas hotel en restaurant ; twee hoofgerechten met bier; €28

Freetown;

Restaurant Tessa; maaltijd voor twee met bier rond €25 totaal.

Oasis Juice Bar & Guesthouse; inderdaad een oase in deze hectische stad met terras waar je goed kunt eten.

Overigens zijn hostels en andere backpackachtige accommodatie vrijwel onbekend in dit deel van Afrika. In Freetown schijnt een YMCA te zijn.

Wij hebben in Sierra Leone gereisd met shared en prive taxi, Een shared taxi is vaak een zeer oude Peugeot-Renault met naast de bestuurder 6 personen ( 2 voor 4 achter ) . Altijd een plaats extra kopen dan zit je beter en is iedereen blij. De auto vertrekt pas als hij vol is.

Wil je de auto voor je alleen omdat je niet wilt wachten dan neem je hem als privetaxi.

Voor een privé taxi rit van Bo naar Freetown (250 km) betaalden wij €46,–. Ga je hard onderhandelen dan zul je dat bedrag nog wel iets omlaag kunnen krijgen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20171222_122550.jpg
Shared Taxi

BANANA ISLAND

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Freetown-Peninsula-FINAL-768x832-1.jpg

Een van de meest fascinerende verblijven van de afgelopen 10 jaar was ons bezoek aan het Banana island voor de kust van het dorpje Kent in Sierra Leone. Een tropisch eilandje alleen bereikbaar met een motorbootje vanaf het vaste land. Op het eiland is een eenvoudig resort dat gerund wordt door Greg een Griekse man met zijn Saloonse echtgenote. Er zijn een aantal eenvoudige hutten en een iets luxere hut. De hutten zijn eenvoudig en voorzien van een tweepersoonsbed, muskietennet en eigen sanitair. De prijs is rond de € 20 per nacht. Het eten is fantastisch, vers gevangen vis uit de oceaan. Ik heb nog nooit zo grote hoeveelheid vis gegeten gegrild, Heerlijk! Tot mijn enige verbazing zag ik dat dit resort (nu) online is te boeken op Booking.com onder de naam van Daltons resort, Banana Island, Sierra Leone.

Hoe kom je er?

Vanaf Freetown (zie ook “hoe kom ik in Freetown”?) kun je het beste een (prive) taxi regelen naar Kent, een klein plaatsje aan de prachtige kust onder Freetown. Met de bushtaxi in combinatie met shared taxi raad ik in dit geval af; dit is te veel rompslomp en je loopt het risico dat je ergens gedurende trip alsnog voor een deel een prive taxi moet nemen.

Reken op ongeveer € 35,– (SL 300.000) voor de rit van Freetown naar Kent (ongeveer 2 uur)

Vanaf Kent vaart een klein bootje in een half uur naar het eiland. Het is best wel een beetje eng maar je moet er wat voor over hebben. Bij onrustige zee niet varen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20171231_191745-1024x576.jpg
Receptie

Laat je niet afschrikken! Dit soort spinnen kom je slechts zeer zelden tegen!

Sierra Leone Tips

Communicatie:

Simcards van MTN of Orange koop je bij een officiële winkel van beide providers. Neem je paspoort mee. Regelmatig 4G. 

Taal;

Officieel Engels, maar er wordt Krio gesproken een soort mengelmoesje van Engels en Creools; niet te verstaan!

Bij hotels e.d. kun je met Engels terecht.

Geld;

Pinnen kan alleen met een Visacard bij verschillende ATMs in Freetown en Bo. Helaas is het in een keer op te nemen bedrag maar €40 (30.000 SL). Bij de Ecobank in downtown Freetown (Charlotte) konden wij in ieder geval tot 10 x achtereen pinnen zonder problemen. Blijf alert dat je visacard niet wordt geskimmed, met name extra opletten als de automaat hapert! Check je visa saldo in de app elke keer na een opname en sowieso elke dag!

Transport;

De weg van Kambia naar Bo en van Bo naar Freetown verkeren in een prima staat. Je hebt shared taxi ( koop een extra plaats voor extra ruimte) , Poda Poda (= bushtaxi) (traag) en je kunt een prive taxi regelen ( zie de door mij genoemde prijzen). Voor een rit van Bo naar Freetown (250 km/ruim 3 uur) betaalden wij €46. Betaalbaar voor een medium budget dus. NB Met hard onderhandelen zul je heus nog wel iets van dat bedrag afkrijgen.

Ondersteund door WordPress. Thema: Flat 1.0.4 door Themeisle.