Van Rio naar Paramaribo

In september 2023 zijn wij in 50 dagen van Rio de Janeiro naar Suriname gereisd. Dat is bijna 5000 km over land en de Amazone. Wij hebben de afstand overbrugd met vier binnenlandse vluchten en een 35 uur durende bootreis op de Amazone.

Het grootse probleem dat wij ondervonden was in Brazilië de Portugese taal; bijna niemand spreekt een andere taal dan (Braziliaans) Portugees. Ook met Spaans kom je er niet. Verder werd Eric’s telefoon, zittend op een bank op een druk plein in Salvador uit zijn handen gegrist terwijl hij net had gebeld met zijn hoogbejaarde moeder. Het is dus best oppassen geblazen daar in Brazilië!

Rio de Janeiro is een geweldige stad met veel hoogtepunten. Het Diamantina gebergte is schitterend en zeker een uitstap vanaf Salvador waard.

Het Amazone gebied is heel verrassend; in Alter Do Chao waan je je in de Cariben, prachtige stranden aan een zijrivier van de Amazone. De boottocht op de Amazone was een belevenis om niet te vergeten. De kaartjes voor de boot kochten wij gewoon een paar dagen van te voren bij een agentschap aan de rede van Santarem. Er waren genoeg binnen hutten beschikbaar. Alle twijfel of het wel zou lukken om een hut te krijgen ( online boeken is niet mogelijk) zijn voor niets geweest. Wij denken dat zelfs in het hoogseizoen, enkele dagen voor vertrek het nog wel lukt om een hut te boeken.

Wat Eric ook parten speelde is de heftige hitte tijdens de reis. Normaal is het al behoorlijk warm maar door een zogenaamd hitteschild ontstond er een langdurige hittegolf van de Amazone tot het eind van onze reis met temperaturen die meer dan 5 graden hoger zijn dan normaal. De meeste dagen lag de middagtemperatuur tussen de 35 en 40 graden, in de schaduw welteverstaan!

Suriname is uiteindelijk toch het hoogtepunt van onze reis geworden. Het begin was moeizaam omdat wij de economische situatie niet goed hadden ingeschat en de info die we van te voren hadden niet altijd klopt of verouderd is. Geweldig om gewoon Nederlands te kunnen spreken in een tropische setting.

Je kunt in Suriname relatief eenvoudig in het Amazonegebied komen, al zal je daar in de meeste gevallen toch een of meerdere meerdaagse tour(s) voor gaan boeken want individueel reizen is op een brede kuststrook na erg lastig. De verblijfskosten lopen daardoor natuurlijk op en daardoor is Suriname niet echt geschikt om (lowcost) te gaan backpacken.

Dwars door de Brazilië en het Amazone gebied

Wij beginnen in Rio de Janeiro;

Hier is zoveel over geschreven en geblogd dat ik volsta met een top 10 lijstje van de meest genoemde bezienswaardigheden , samengesteld uit een tiental websites.

Naast het aantal punten, en onze eigen beoordeling van de door ons bezochte hotspots.

RIO DE JANEIRO TOP 10 ;

Jammer dat deze stad niet in (de buurt) van Europa ligt; het zou een fantastische CityTrip bestemming zijn!

Wat een indrukwekkende stad is Rio de Janeiro !

De stad bestaat uit verschillende gedeelten gescheiden door bergen en door tunnels verplaats je je van het ene deel naar een ander deel van de stad.

De verschillen tussen de stadsgedeelten zijn groot. Het oudste gedeelte, Centro is overdag levendig maar ’s avonds en het weekend uitgestorven heel jammer enorme imposante hoge gebouwen boulevards een prachtig theatergebouw en op de achtergrond de bergen. Een van de mooiste dingen vond ik het museum van de Toekomst prachtig gelegen aan het water een beetje surrealistische uitstraling Een ander hoogtepunt is natuurlijk het  Christus Verlosser beeld , het  7e wereldwonder ,waar je met een kabel treintje naar boven gaat door een tropisch regenwoud.

De hipste buurt is Santa Teresa en dat ligt tegen een berghelling aan.

Het aloude Copacabana is ook gewoon een leuke buurt om te wandelen met winkels, warenhuizen, koffietenten en restaurants

Van Copacabana is het makkelijk wandelen naar Ipanema. Ipanema maakt een wat rustiger indruk op ons. Copacabana is grootser. Wat opvalt is  dat  je regelmatig mannen op straat ziet liggen , helemaal voor Pampus , en  je loopt er gewoon langs.

Het strand was lekker rustig in september doordeweeks laagseizoen super relaxed. Het is wel winter en dat betekent dat de temperatuur van het water niet al te hoog is. De zee is woest zodat zwemmen onmogelijk is. Overal zijn stalletjes waar je wat kan drinken een kokosnoot en stoelen kan huren allemaal zeer betaalbaar Je kunt overal gewoon pinnen, dat is ook heel makkelijk

Ons hotel wat we via Booking hadden uitgekozen was een schot In de roos; het lag centraal in Copacabana met een zwembad op het dak. Grote ruime kamer en spotgoedkoop, maar € 38 per nacht inclusief ontbijtbuffet.

ONZE REISBLOG;

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230903_214557-1-1024x577.jpg

Overal plakjes dezelfde plakjes gele kaas en schouderham bij het ontbijt in heel Brazilië

Rio de Janeiro

3 September 2023 — 29°

Gearriveerd in hotel. Mooie landing. Om in ons hotel te komen was nog een dingetje: ik kon de Uberapp gebruiken, maar kom er maar eens achter waar de Uber taxi’s stoppen op een luchthaven. De ” officiële” taxi’s die bijna drie keer zo duur zijn hebben natuurlijk geen enkel belang bij om een vreemdeling daarin de weg te wijzen.. Na wat rondgezoek en gevraag, uiteindelijk de juiste tip gekregen van een dame bij een soort reisbureau: ga naar de 2e verdieping, bij de Departures naar sector B en… bingo: Uber staat zelfs aangegeven! Vervolgens ging het snel en voor nog geen €13 werden wij keurig afgeleverd bij ons hotel. Een afstand van meer dan 20 km.

4 September 2023 — 29°

Goedemorgen. Goed geslapen. Hotel is prima, maar wel wat verouderd. Heeft best wel wat sfeer en dat voor maar €38 per nacht inclusief ontbijt. Ik zie het Christusbeeld uit het raam, een van de 7 wereldwonderen! Het ontbijtbuffet is verrassend goed: goede ham en kaas, roerei, worstjes, fruit, yoghurt etc. Typisch hotel voor middenklasse Brazilianen. Er is ook een rooftop zwembad. Wat een luxe😀😀 Een zwembad met panoramisch uitzicht op Copacabana en het Christus de Verlosser standbeeld. Omgeven door bergen, met in de verte roofvogels die rondvliegen en favelas die tegen de bergen zijn gebouwd. Daarna naar het strand gegaan. Heerlijk. Wij betalen voor twee tuinstoelen en een parasol €6 en een kokosnoot kost €2. Je kunt bijna overal (ook bij stalletjes) met je creditcard betalen. Opvallend is de bijna permanente hasj lucht terwijl wij niemand in onze directe omgeving zien roken.😏 De zee is te wild om verder dan 2 meter het water in te gaan. Anne Marie is er even in geweest: best fris, niet warmer dan de Noordzee bij ons op z’n warmst. Aan het eind van de middag gegeten op een terras aan de boulevard. Aan de overkant van de straat ligt gedurende ons eten een man voor pampus ( vermoedelijk alcohol of id..) op straat. Na meer dan een uur ligt hij er nog steeds. Bijna niemand bekommert zich erom: een harde maatschappij.

5 September 2023 –27°

Opnamen vanuit hotelkamer om 09.00 van het straatleven. We gaan een Free Walking Tour doen. Starten bij de klokkentoren, het centrale punt van het centrum. Dit gedeelte van Rio is verloederd en er is veel politie en allerlei ander beveiligingspersoneel aanwezig. Na een extreem zoete ” cappuccino” beginnen wij de tour. Een drie uur durende Free Walking Tour in het Engels met inclusief onszelf, 7 mensen. Wat een indrukwekkende stad en wat een contrasten: enorm hoge gebouwen, jugendstil theaters en mannen die op straat liggen, nee, die van gisteren was geen uitzondering😏 Na de tour zijn we met een Uber naar het beginstation van de tandradbaan gegaan om vervolgens naar het beeld van Christus de Verlosser te stijgen. Een prachtige rit door een stukje tropisch regenwoud omhoog naar de top. Boven is het bewolkt en er waait een heel harde frisse wind; zo hard dat je niet eens rond het Christus beeld kon lopen, af en toe probeert de zon er doorheen te komen. Heel bijzonder😀 Geen panoramisch uitzicht maar voor we de top hadden bereikt hebben we toch nog heel even een spectaculair uitzicht gehad. Jammer maar dit is ook een bijzondere ervaring. Morgen een nieuwe poging op de Suikerbrood berg maar grote kans dat het morgen weer niet lukt want het weer slaat om: wisselvallig weer door koude lucht uit het zuiden (NB. het is hier nu winter) die Rio nog net kan bereiken.

6 September 2023 — 22°

Van ons hotel in een uur naar het Ipanema strand gelopen. Heel veel apotheken, zelfs een dierenapotheek🙂 en drogisterijen evenals een heuse C&A tijdens onze wandeling. Het weer is aan de betere hand. Op het strand zie je opmerkelijke dingen als venters met mobiele BBQ sets en pizza oventjes. Bijzonder is dat je werkelijk overal contactloos kunt pinnen, zelfs bij de strandverkopers. In de loop van de middag naar de Suikerbroodberg gegaan, oei wat is die kabelbaan eng en mijn hoogtevrees speelt op 😵‍💫😖. In overleg maar niet naar boven gegaan. Het weer is ook niet optimaal en dat scheelt ons €30 p.p. In plaats van de Suikerbrood top zijn wij naar het Museum van de Toekomst gegaan: zeer de moeite waard. Aan het begin van de avond weer van ons buffet genoten in restaurant Deck. Twee heerlijke cocktails (Pina Colada en Capirinha) als afsluiter.

7 September 2023 — 23°

Opvallend! Je ziet hier nog best wat mensen met een mondkapje lopen.. Vandaag voor 1 nacht verkassen naar ander hotel. Ons hotel was al vol voor de komende nacht. Morgenochtend vroeg op, want dan vliegen wij naar Salvador (Bahia) in 2 uur. Vanaf dat moment is het de rest van onze reis tropisch warm. De afgelopen dagen was het in Nederland (veel) warmer als bij ons in Rio. Ons hotel voor 1 nacht is niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig zijn we morgen vroeg hier weer weg. Vandaag op Onafhankelijkheidsdag zijn de meeste rolluiken omlaag. We hebben de San Sebastiaan kathedraal bekeken die van binnen best indrukwekkend is maar van buiten meer op een brutale betonklomp lijkt. Daarna naar het Centro Cultural van de Banco do Brasil, waar het gezellig is en je tenminste even wat kunt drinken; sowieso loopt het niet over van de eet en drinkgelegenheden in dit centrale deel van de stad. Aan het eind van de middag belanden wij in een hippe tent in de wijk Sint Theresa. Wat een verschil: het is hier gezellig druk. De prijzen op de menukaart zijn wel aan de hoge kant maar blijken voor twee personen te zijn😃. Het is Onafhankelijkheidsdag, dus straatfeestjes.

6,2 miljoen inwoners; (census 2022 ; gemeente). Tweede stad van Brazilië na Sao Paulo met 11,5 miljoen.

Als je het gehele verstedelijkte gebied (ruim) rondom de stad meeneemt kom je op bijna het dubbele aantal inwoners uit.

Van en naar de luchthavens;

Er zijn twee luchthavens in Rio de Janeiro; de belangrijkste is Galeao voor al het internationale verkeer en Santos Dumont dat dichter bij het centrum ligt voor met name binnenlandse vluchten.

Galeleo (GIG) ( officieel; Antonio Carlos Jobim) Airport; neem een UBER bij aankomst als je net als bij ons al direct bij aankomst een esim geactiveerd is. na de douane ga je naar de 2e verdieping “Departures” ga naar buiten bij sector B staan ( > afbeelding). Hier komen alle Ubers aan. Een rit naar ons hotel in Copacabana ( en dat is een hele afstand) kostte ons maar € 13

Vanaf Santos Dumont (SDU) hebben wij de binnenlandse vlucht naar Salvador genomen. Ligt aan de rand van het centrum en een rit met Uber zal niet veel meer kosten dan € 5

Accommodatie;

Wij overnachtten in het Atlantic Hotel Copacabana ****; een wat verouderd hotel maar verder is alles schoon en keurig verzorgd. Als extra attractie is er een rooftop zwembad met uitzicht op het Christusbeeld en Copacabana. Een prima ontbijtbuffet is inbegrepen in de kamerprijs. En dat voor maar € 38 per nacht !

Transport:

Rio de Janeiro heeft een prima metronet. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt. Uber is goedkoop en werkt super handig om van A naar B te gaan. Door de vele snelwegen dwars door de stad geen last van files.

Geld:

In Rio de Janeiro, evenals de rest van Brazilië konden wij altijd ( contactloos) betalen met de visacard*. zelfs bij de stalletjes op straat en het strand. De enige keer dat je cash nodig zou kunnen hebben is bij een toilet.

 • op alle winkels en stalletjes staat ook het Maestro loge; Volgens onze info kun je dan ook met je NL bankpas overal pinnen .

Restaurants:

Restaurant Deck aan de boulevard van Copacabana *** 2 x hoofdgerecht (uit buffet) en 2 x 0.6 bier € 35 inclusief 10% service (=fooi). Een andere keer namen wij hier ook nog 2 cocktails bij en betaalden toen € 48,–.

Het naastgelegen restaurant is ook OK maar daar betaal je € 10 meer.

Mineiro bar in Santa Theresa buurt; heel sfeervolle gelegenheid, maar eten viel tegen; € 27 ( 2x hoofdgerecht en 2 consumpties + 10% service)

Strand:

Het zeewater is in september net zo warm als onze Noordzee aan het eind van de zomer. ( Let wel het is in Rio winter in september)

Copacabana strand was rustig toen wij het bezochten ( september doordeweeks) en de rode vlag was gehesen vanwege sterke stroming. 2 x tuinstoel + parasol = € 6, een kokosnoot kost €2. 1 Pina Colada € 4

Ipanema ; hier was het strand ook rustig en ook hier de rode vlag; strandstoel en parasol kostte hier € 4

Het mooiste strand volgens mij, ligt aan de voet van de Suikerbroodberg; Praia Vermelha, een oase van rust in deze stad.

Neem altijd een Uber al je je verplaatst, goedkoop en veilig.

Doe minstens een Free Walking Tour. Hier steek je altijd wat van op en de gidsen zijn vaak goed. Wij geven meestal omgerekend ongeveer €10 per persoon dus €20 met z’n tweeën als we met een groep zijn.

Wandel lekker door of van Copacabana en/naar Ipanema.

Bezoek het Christusbeeld en Suikerbrood berg alleen als het weer (vrij) helder is.

Ga geen geld pinnen bij de ATM”s op de luchthaven bij aankomst. Bij een opname van ongeveer € 200 betaalden wij € 30 aan opnamekosten! Overigens heb je cash bijna niet nodig in Rio; je kunt overal pinnen. Als je toch wat geld nodig hebt, pin dan bij een geldautomaat van een grote bekende bank; b.v. Santander of Banco Do Brasil.

Ga niet naar Centro in de avonduren of zondag; alles is dan dicht en het is uitgestorven op straat.

Gebruik je telefoon buiten alleen om te fotograferen of te filmen en berg hem dan weer snel op. Bellen of appen doe je binnen. Er zijn telefoon snatchers. ( lieden die je telefoon uit je hand grissen!)

Van Rio naar Salvador Bahia

8 September 2023 — 27°

Bijna twee uur durende vlucht . Over land is het ruim 1600 km. Er rijden diverse lange afstandsbussen maar die doen er wel 32 uur over. Wij hebben dit overwogen maar dit kost toch wel veel tijd en energie. In Salvador overnachten wij een nacht en gaan dan naar de stranden van Itaparica, een (schier)eiland ten zuiden van Salvador. Lekker een paar dagen relaxen. Bij aankomst op de luchthaven konden wij makkelijk een Uber nemen naar onze pousada, een soort B&B. Onderweg van de luchthaven naar ons adres vallen de vele favelas (krottenwijken) op, afgewisseld door hoge flats. We zijn nu in het historische oude centrum. De kamer valt tegen, klein met een mombakkes van een oude airco boven het bed. Wel is het smaakvol ingericht. Doordat er geen zonlicht naar binnen komt hoeft de airco ook niet vaak aan hoop ik: de airco’s hier in Brazilië zijn regelmatig van het oude soort die veel lawaai maken en vaak minder goed werken, dit in tegenstelling elders in de Wereld. Zelfs in Afrika zijn bijna alleen nieuwere apparaten te vinden! We hebben vanuit het terras van de pousada een prachtig uitzicht over de haven van Salvador

Met de ferry naar het eiland Itaparica gevaren en daar met een taxi naar ons verblijf gereden.

Praia Berlinque 9 September 2023 26°

Goedemorgen. Fraai uitzicht bij het ontbijt. Met de ferry gaan we naar het schiereiland Itaparica. Aan het strand hebben wij voor 4 nachten een pousada geboekt. Ik ben benieuwd. Eerst maar eens daar zien te komen. Vanaf de veerboot is het ongeveer 30 km en er lijkt geen bus te rijden. Mogelijk wel minibusjes, kombis genaamd maar dat vind je niet op het internet. Enfin na een overtocht van een uurtje toch een taxi genomen (€20 voor ruim 30km) omdat wij geen zin hadden om uit te zoeken hoe het vervoer met de minibussen zit. Temeer omdat Annemarie al enkele dagen snotverkouden is met lichte koorts☹️ en ik ook verkouden ben maar minder heftig. Gearriveerd op onze bestemming: het ziet hier goed uit😀 De taal is wel een probleem. Vanmiddag nog een misverstand gehad omdat de eigenares vroeg of ik iets zocht . ( ik was op zoek naar het zwembad(je). Ik begreep haar vraag niet en vervolgens werden haar man en nog iemand erbij gehaald. Telefoon met Translate erbij maar ook dat gaf weer misverstanden. Enfin, uiteindelijk werd het duidelijk dat ik naar het zwembad wilde😇😄Iedereen, spreekt uitsluitend Portugees!

10 September 2023 26°

Het dorp Berlinque is typisch Braziliaans en niet toeristisch
Itaparica vanuit de lucht
Pasteis
Berlinque Beach

Gisteren een Braziliaanse visschotel gegeten. Helaas niets van meegekregen want onze smaak was weggevallen. Zou Koning Covid bij ons langs zijn geweest?? Vanmorgen na een lange nachtrust lijkt het gelukkig weer wat beter te gaan maar mijn smaak is nog niet terug. Bewolkt maar heerlijk aan het strand. Links in de verte zie je de skyline van Salvador. Een stad van 3 miljoen inwoners. Met een beetje fantasie lijkt het op Manhattan😀 Opmerkelijk 1 : De toiletten in Brazilie hebben meestal een zachte bril🙃 . Zo iets hebben we nog nooit gezien.

11 September 2023 — 28°

Luie dag. Wij zijn hier samen met een aantal, voornamelijk oudere toeristen uit Brazilië en een viertal uit een omliggend land die Spaans spreken. De huisjes zijn in orde, maar onhandig is dat het sanitair op de begane grond is en het slaapvertrek via een trap op de 1e verdieping ligt. Het strand is prima en het zeewater heeft een prima temperatuur (ik schat ongeveer 26 graden). Jammer is dat er constant een fikse zeewind waait waardoor de gevoelstemperatuur een stuk lager ligt dan de 27 graden die mijn telefoon aangeeft. Ook hebben wij nogal wat bewolking gehad maar vanmiddag scheen de zon. Het is hier om kwart voor zes al donker. Het dorpje waar je wat dagelijkse boodschappen kunt doen is een doorsnee Braziliaans dorpje. Buiten de gasten van deze pousada zijn er geen andere toeristen in deze plaats.

12 September 2023 28°

Laatste stranddag voorlopig.. Het is lekker aan zee maar de zee blijkt vervuild te zijn met kleine hoopjes van een olieachtige substantie. Het kostte mij gisteren een half uur om alles van mijn voeten te verwijderen. Bah☹️. Ik ga dus niet de zee meer in, maar er is ook een klein zwembad. Is dit hier altijd zo vervuild of incidenteel? We kunnen het niet vragen want niemand spreekt Engels. Morgen gaan we weer verder reizen naar het Nationaal Park Diamantina. Eerst met een taxi naar de ferry en daarna met Uber naar de luchthaven. Vandaar is het ruim een uur vliegen naar Lencois aan de rand van het Nationaal Park. We hebben daar voor drie nachten iets van een appartement gehuurd via Booking.com. Ben benieuwd. Vandaar willen wij ook een excursie gaan boeken om iets van de mooie omgeving te zien. Ja ja wat hebben wij gezien op die boomstam? Google Lens werkte niet, maar na wat verder gegoogel: het is een klauwaapje, een van de kleinste aapsoorten in de wereld☺️ Vanmorgen zagen wij er twee tijdens het ontbijt. Eerst leek het een soort eekhoorn maar al snel zag ik dat het iets van een aap was.. Ons verblijf in Berlinque Beach zit er bijna op. We hebben goed uitgerust en gaan weer verder met onze reis. Jammer dat we met niemand een praatje hebben kunnen maken want men spreekt uitsluitend Portugees en backpackers zijn hier ook niet.

Itaparica is een eiland in de staat Bahia in Brazilië, liggend in de Allerheiligenbaai, de grootste baai van Brazilië.

De baai werd in 1501 ontdekt door Amerigo Vespucci. Vanaf 1560 verschijnen de eerste plantages met suikerriet, tarwe en vee op Itaparica. Het eiland heeft heel aardige stranden en de bezoekers zijn voornamelijk Brazilianen uit de directe omgeving en het zuiden van het land.

Hoe kom je er?

Er is een ferry tussen Salvador (Terminal Marítimo de São Joaquim ) en Bom Despacho die een frequentie heeft van 1 x per uur. de overtocht duurt een klein uur.

Transport binnen Itaparica;

Er rijden minibussen (kombis) maar het is lastig om de routes uit te zoeken, zeker als je geen Portugees spreekt.

Wij hebben een gewone taxi bij aankomst genomen naar Berlinque Beach voor € 20 ( = ongeveer 30 km)

Stranden;

Wij hebben ons georiënteerd op diverse websites met trefwoorden “Brazil best beaches” tevens de Lonely Planet en Google Earth/Streetview. Berlinque Beach kwam als een van de beste stranden er uit en tevens was er hier accommodatie die te boeken was.

Accommodatie;

Pousada Coruja Branca ( = Wijze Uil) ***

€ 68 per nacht voor een huisje inclusief ontbijt. Het ontbijt was OK. We hadden twee verdiepingen. De slaapkamer lag op de eerste verdieping en het sanitair op de begane grond wat minder handig was.

Restaurant;

Gegeten bij onze pousada: 3 x avondeten 2x lunch + extra consumptie € 118. Het eten is prima en er worden lokale gerechten geserveerd.

Strand

Mooi strand. Jammer dat de zee vervuild was met plakjes (olie?) smeersel!

Zwembad

Er is een klein zwembad.

Excursies;

Wij hebben hier gerelaxt en zijn alleen 2x naar het dorp gelopen wat op zich leuk is om een niet toeristische Braziliaans dorp te zien. Er zijn een aantal kruideniers en een paar barretjes

Naar het Chapada Diamantina

Dit gebied wordt op vele websites en reisgidsen genoemd als een van de Highlights van Brazilië. Het zou nog relatief onontdekt zijn .( dat laatste valt wel mee, want Lencois is een typische toeristenplaats en tijdens onze excursie waren wij niet bepaald de enige bezoekers.

Aangezien wij van Rio de Janeiro noordwaarts reisden naar Salvador hebben wij dit gebied meegenomen in onze reis omdat het “maar” 425 km van Salvador ligt in het binnenland. Heen met het vliegtuig, Terug met de bus (ruim 7 uur).

Chapada Diamantina **** (= Diamantenplateau) is een Braziliaans Nationaal park . Het gebied ligt circa 425 kilometer ten westen van Salvador in het binnenland van de staat Bahia en beslaat een oppervlakte van 30.921 km2 en dat is even groot als België. Bergen, tropische bossen, canyons enkele hoogvlaktes die grotendeels bedekt zijn met gras en struiken, waaronder Morro do Pai Inácio. Het hoogste punt van Chapada Diamantina is de 2.033 meter hoge Pico do Barbado. Tot de flora behoren onder meer bromelia’s, orchideeën en madeliefjes. Haar naam dankt Chapada Diamantina aan haar landschap en aan de vondst van diamanten op haar grondgebied ( bron; wiki).

Het is inderdaad erg mooi wat wij gezien hebben tijdens onze eendaagse excursie. Een absolute aanrader. .

13 September 2023 27°

Verkopers en Predikers aan boord van de ferry , net Afrika😃 Aangekomen in Lencois na een taxi – ferry – Uber – vlieg – taxibusje reis.

Lençóis

13 September 2023 31°

Lencois is toeristischer dan ik had gedacht maar wel leuk. Ons appartement is van een bekende Braziliaanse basketballer vertelde de Finse buurman die door de vader van de eigenaar (die beheerder is) er was bij geroepen gezien de wederom grote spraakverwarring bij onze aankomst. Het appartement ligt net buiten het dorp en was moeilijk te vinden voor de bestuurder van het busje ondanks Google Maps😔. Enfin voor ons dus ook lastig want het is hier al voor zessen pikkedonker en het laatste stuk naar het appartement is onverlicht. Dat was gisteravond nog een gezoek met zaklamp over een onverharde weg😁 Het appartement is prima met een groot balkon en zelfs een enorme BBQ. Mooi gelegen aan de rand van de natuur😃 En dat voor €95 voor 3 nachten. Naar het centrum gelopen over grote keien. Het ijs moet je zelf scheppen en dan wegen: nog nooit gedaan😄 Om 13.00 is bijna alles dicht. Siësta, pas om 17.00 komt er weer leven in de brouwerij. Wij houden ook siësta op onze mooie veranda en gaan om half 6 terug naar het centrum over de keienweg om wat te gaan eten. Vanaf een uur of 7 wordt het steeds gezelliger

15 September 2023 34°

Een dagje op stap geweest met Silvio onze gids van Ecutours. Eerst naar de Mosquito Canyon ( mosquito betekent hier kleine diamant) en daarna naar de Duivels Poel. Het eerste was het mooist maar de tweede was het fijnst. We hebben daar heerlijk in het zwaar gekleurde water gezeten, mede veroorzaakt door de vele mineralen, maar ook een bepaalde plantensoort is hier debet aan. Onze gids sprak gelukkig vrij goed Engels en dat is heel bijzonder hier. Let wel dit gebied is even groot als Nederland dus je kunt op een dag alleen maar een klein stukje zien. Ondanks het laagseizoen was het bij de Canyon vrij druk: er waren een aantal bussen met scholieren aangevuld met Braziliaanse toeristen. Buitenlanders hebben wij niet gezien. De lunch hebben wij genomen (was inbegrepen bij de excursie) bij een kilo restaurant, typisch Braziliaans: je betaalt per gewicht een vaste prijs na dat je hebt opgeschept van het buffet. Prima idee😀 Aan het eind nog een fotoshoot van de Drie Broeders: het plaatje van dit gebied.

Lencois *** ; 10.000 inwoners.

Lençóis is een kleine stad in de Chapada Diamantina. De stad is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers, dankzij haar prachtige landschappen, waaronder uitgestrekte savannes, zandduinen, watervallen en grotten.

De stad zelf is ook een leuke plek om te bezoeken. Lençóis heeft een charmante koloniale sfeer, met smalle straatjes, witgekalkte huizen en een levendige markt.

Hoe kom je er?

Lencois ligt ongeveer 450 km van Salvador

Met de bus;

Vanaf Salvador Busterminal; 08.00/13.00/22.45 Rapido Federal; € 29; moderne bus met airco en toilet . Vanaf Lencois ; 05.20/9.00/13.45/22.35. De rit duurde ruim 7 uur.

De bus stopt onderweg een half uurtje om wat (snel) te eten in een soort wegrestaurant.

Het busstation van Salvador is schoon en veilig en je kunt vandaar uit eenvoudig een taxi nemen ( op taximeter ) naar je ho(s)tel

Bustickets o.a. te boeken bij Busbud. Wij kochten twee dagen van te voren een kaartje op het busstationnetje van Lencois. Onze bus van Lencois naar Salvador was niet helemaal vol tijdens onze rit, dus ik denk dat je ook nog wel een kaartje op het laatste moment kunt kopen.

Met het vliegtuig:

3 x per week is er een rechtstreekse vlucht van Salvador naar Lencois. O de heen weg maakte wij van deze optie gebruik. We betaalden € 95 per persoon ( inclusief ruimbagage) ongeveer 3 maanden van te voren.

De vlucht duur ruim een uur en je hebt mooi uitzicht over de Allerheiligenbaai, het eiland Itaparica een bosrijk gebied met vele heuvels. De luchthaven Chapada Diamentina Airport ligt op ongeveer een half uurtje rijden van Lencois en wij betaalden voor een taxibusje ongeveer € 10 p.p.

Hoe verplaats je je ter plekke ?

Te voet; alles is beloopbaar maar het is heuvelachtig en de bestrating bestaat soms uit grove keien. Er rijden ook brommer taxi’s.

Accommodatie;

Wij boekten via Booking de Barbosa acomdacoes ****; Een complete woning met groot balkon voor maar €31 per nacht. Een bekende basketbalspeler is eigenaar. Nadeel is dat de accommodatie aan de rand van Lencois ligt en je over een lastig te lopen keienweg naar het centrum moet lopen. Daar tegenover kijk je vanaf het grote balkon direct de natuur in.

Restaurant;

Lencois is behoorlijk toeristisch; de meeste toeristen komen uit Brazilië zelf. Er zijn een aantal gezellige eetstraatjes in het centrum. Wij bezochten ; Lampião Cozinha Nordestina **** waar wij € 30 (inclusief 10% tip) betaalden voor 2 heerlijke hoofdgerechten 2 vruchtensappen.

Bij een ander restaurant betaalden wij € 36 voor twee prima hoofdgerechten en 2 vruchtensap + nog twee Caipirinha cocktails.

Bij een ander restaurant betaalden wij meer; € 58 voor 2 hoofdgerechten die niet overtuigend waren en 4 cocktails. Alle bedragen zijn in Brazilië altijd inclusief 10% servicetoeslag zodat je geen fooi meer behoeft te geven; wel zo makkelijk.

Ontbijt e.d.

Omdat bij onze accommodatie geen ontbijt was hebben wij de eerste ochtend in de loop van de ochtend een omelet gegeten. De andere dagen hebben wij boodschappen gedaan bij een “To Go” achtig winkeltje in het centrum.

Excursies;

Wij hebben een eendaagse tour geboekt bij Ecutours. Wij betaalden voor een privé tour € 175. Achteraf gaven wij de gids die uitstekend Engels sprak nog een fooi van BR100 = €20. Op het kaartje zie je in het rood de gevolgde route.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is LENCOIS-EDIT-kaart-excSchermafbeelding-2023-12-21-154840.jpg

Onderweg van Lencois naar Salvador (Bahia)

16 September 2023 31°

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 96390ed9-9195-4d9f-a17e-10f793fe64c2_ede8da0e-edc3-47e3-b6a2-850adf62e162.jpg-1024x577.jpg

Met een comfortabele bus met ligstoelen (Semi Cama) door het landschap. Veel vrachtverkeer.

OPM . We zien diverse (nieuwe) fietspaden onderweg in de steden.

Terug in Salvador (Bahia)

17 September 2023 28°

Leuke Free Walking Tour gedaan met Henrique, van oorsprong Argentijn gedaan. Wist heel veel van kunst, ook van het schilderij over de bezetting van Breda van Velasques 🤪 De mooie oude stad doet aan Cuba denken: veel muziek, dans en getrommel. Ook veel interessante 20 Eeuwse architectuur Het fort in de baai is gebouwd door de Nederlanders die de stad 11 maanden in de 17e eeuw in handen hebben gehad.

Na afloop terug gewandeld richting ons hostel en toen …………..

De diefstal in kaart!

SNATCH!!

Salvador Bahia **/* ( extra * vanwege de sfeervolle buurt Pelourinho);

2,4 miljoen inwoners, 5e stad van Brazilië

Staat erg laag op de safety lijstjes die er over steden zijn op de wereld. Ik heb dat aan den lijve ondervonden.

Ik had net mijn oude moeder gebeld op een bankje op een plein druk plein overal politie en in een seconde een flits je realiseert het nog niet eens maar mijn telefoon is hard mijn hand gegist ik sta op en zie de dief nog net een steeg in lopen rennen waarvan onze gids van de Free Walking tour had gezegd; deze straat moet je nooit inlopen;  nou Ik ben er nog een klein stukje ingelopen en zag de dief rennen maar toen dacht ik;  stop hiermee !,  dit kan alleen nog meer ellende geven.. Eventjes rustig bijkomen vervolgens waren een paar mensen aan de overkant van het plein die ons vroegen of ze wat voor ons konden doen.

Ik dacht alleen: naar de (toeristen) politie voor aangifte en dat hebben wij direct gedaan. Het politiebureau was op een steenworp afstand. Een zeer behulpzame politieman  die uitstekend Engels sprak nam de aangifte in en alles was binnen 20 minuten geregeld. Bewijs van aangifte heb  Ik opgestuurd met alle gegevens . Ik had alle gegevens in de Cloud staan.

Gelukkig haal ik in het buitenland (buiten de EU natuurlijk) altijd mijn Nederlandse simkaart uit het toestel, voor het geval hij toch per ongeluk gaat roamen …

Verder neem ik altijd een reservetelefoon mee.

Ga niet met je telefoon te lang buiten staan bellen of appen, gebruik hem alleen maar als je iets wilt filmen of fotograferen.  Bellen appen of wat dan ook, doe het binnen in dat soort steden. Het kan zomaar gebeuren. Er zijn mensen die  op je loeren..

Het ( toeristische) centrum van Salvador Pelourinho ligt op een heuvel en is overigens de moeite waard. Het ziet er heel erg pittoresk uit maar het is ook wel best wel toeristisch. Maar buiten het Pelourinho vind ik er niet veel aan De stad doet vrij desolaat aan. Om het centrum heen staan allemaal wijken met Oostblok flats met doorkruisende snelwegen.

Salvador is een grote stad en alleen het historische centrum Pelourinho **** is m.i. de moeite waard.

De stad bestaat verder uit enorme oostblokachtige flats en favelas- krottenwijken afgewisseld door enorme shopping malls. Er loopt een metro op pijlers door de stad.

Hoe kom je er?

Wij kwamen met het vliegtuig van Rio de Janeiro, twee uur , € 132 per persoon inclusief ruimbagage (3-4 maanden van te voren geboekt).

Vanaf de luchthaven kost een UBER € 13 naar het centrum.

Met de bus kan ook maar dan ben je wel 32 uur onderweg! Een busticket kost 1 dag van te voren ongeveer € 135 p.p ( een maand van te voren is dit (veel) goedkoper), maar dan heb je wel een stoel die als bed kunt uitklappen.( Leito).

Transport binnen Salvador;

Wij hebben alleen Uber gebruikt. Werkt prima en is goedkoop. Een ritje kost tussen de € 3,50 en € 8,50 voor een langere rit. Overigens is een gewone taxi , bijvoorbeeld vanaf het Hoofd busstation niet veel duurder.

Hoe ga je verder?

Wij vlogen van Salvador naar Manaus met LATAM voor € 185 per persoon (inclusief ruimbagage). Een vlucht met overstap in Fortaleza en een reisduur van 5.15 uur. Er zijn geen rechtstreekse vluchten van Salvador naar Manaus.

Om deze afstand met de bus te doen is nauwelijks een optie of je moet een (aantal) tussenstop(s) inlassen.

Accommodatie;

Pousada Beija Flor €34 inclusief ontbijt

– kleine kamer zonder uitzicht

+ buitenterras met fraai uitzicht

Laranjeiras Hostel € 33 inclusief ontbijt

+ supercentraal gelegen

+ leuke gemeenschappelijke ruimte

+ je kunt er ook eenvoudig eten, soms wel zo handig als je geen zin hebt om na een lange dag weer op zoek te gaan naar een eetgelegenheid.

Restaurant;

Wij hebben de in Salvador waren twee keer gegeten; een keer vlakbij ons Guesthouse en 1x in ons hostel. Wij betaalden rond de € 30 voor twee hoofdgerechten en twee 0,6 liter bier. De porties zijn over het algemeen ruim.

Excursies;

Wij gaven samen een tip van 100 BR = € 20 aan Henrique.

Wij zoeken altijd naar Free Walking Tours in de app.

Wij vliegen door naar Manaus met een overstap in Fortaleza.

Manaus. **/* ( * vanwege het prachtige theater)

19 September 2023 36°

Heel wat gebeurd 😨😮 Eergisteren werd mijn smartphone zittend op een bankje op een plein ( ik had net mijn oude moeder gebeld) uit mijn handen gegrist! Alles gebeurde in een seconde op klaarlichte dag en zag de dief nog net in verte weg rennen🤥 Aangifte gedaan bij de politie die om de hoek was en waar gelukkig voor de toeristen een uitstekend Engels sprekende man aanwezig was. Gelukkig heb ik mijn vorige telefoon als reserve mee , ik ben verzekerd maar toch…. Enfin in bed zit je nog wat te na te malen en besloot ik op afstand de gegevens van mijn gestolen telefoon proberen te wissen. Ik beging een vergissing met m’n duffe kop en wiste alle gegevens van m’n reserve telefoon 🤢🥶🤢 Nou dat heeft een tijd geduurd om alles weer aan de praat te krijgen… De volgende dag gevlogen naar Manaus. We kwamen nog een broodje rosbife tegen (lijkt er echt op!) en maakte een mooie landing. Ja er is hier veel politie en dat is wel nodig dus. Tot de overval voelde ik mij veilig hoor maar nu ben ik wel extra oplettend. Het is oppassen in Brazilië🥺🥺

Toeristenuitstapje op de Rio Negro en het punt waar de Rio Negro de Amazone ontmoet.

20 September 2023 37°

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230920_124014-1024x768.jpg

Om in korte tijd een indruk te krijgen van de rivier hebben bij een excursie geboekt voor €30 pp. Daarvoor krijg je een boottocht op de Rio Negro, een plek om te zwemmen en roze dolfijnen te zien, een korte indianen show, een matige lunch in een vreetschuur en uiteindelijk de plek waar de beide rivieren elkaar ontmoeten: het donkere water van de Negro en het lichtere water van de Amazone. Het is goed te zien. Leuk om dit gezien te hebben, toch een iconische plek😀. Het zwemmen in de Negro was heerlijk! Veel beter als gisteren; het water was lauw maar nog net aangenaam om op te frissen. Ook zag ik nog in een flits een roze dolfijn die werd gelokt met een visje. Je bent wel met heel veel mensen; onze boot met ongeveer 50 personen maar bij een stop zijn er wel 2 of 3 boten tegelijk… Verbaasd over de drukte doordeweeks in het laagseizoen van al die Braziliaanse toeristen. Veel zijn licht van kleur en komen dus voornamelijk uit het zuidelijk deel: de afstand van Sao Paulo naar Manaus is 3000 km. Meer dan de afstand van Nederland naar de Turkse zuidkust. Het land heeft 215 miljoen inwoners, neem daarvan ruim een derde die wel wat te besteden heeft en je hebt dan aardig wat mensen die kunnen reizen. Waarschijnlijk is het daarom in Brazilië niet zo rustig als wij vaak gewend zijn. Buitenlandse toeristen hebben wij nog weinig gezien.

Manaus

21 September 2023 33°

Het prachtige Amazonas theater bezocht uit 1896. In de gouden Rubbertijd gebouwd als prestige object. Een van de mooiste theaters in de wereld😀 Daarna late lunch in restaurant Piaf. Wij gaan vanavond naar de luchthaven en dan hebben wij onze laatste binnenlandse vlucht van deze reis naar Santarem. Wij komen in het holst van de nacht daar aan😵‍💫 Daarna naar het door ons geboekte hostel om een paar uur te slapen om vervolgens om 08.00 op de stoep te staan bij de bootmaatschappij om nog een slaapcabine te kunnen bemachtigen voor onze 36 uur durende trip op de Amazone van Santarem naar Macapa. Online boottickets boeken is onmogelijk.

21 September 2023 33°

Strand aan de Rio Negro
Zo kun je van iets lelijks toch iets moois maken.

Gefrituurde Amazone vis.

Dat was Manaus. Een stad van meer dan 2 miljoen inwoners midden in de Amazone jungle met grote tegenstellingen. Een prachtig theater, een paar mooie koloniale gebouwen en foeilelijke flats, afgewisseld door lage huizen. Ons hostel was prima. Over een uur gaan we naar de luchthaven voor onze laatste vlucht tijdens deze reis (m.u.v. de terugvlucht 😃) We zijn effe uitgevlogen.

Manaus **; ruim 2 miljoen inwoners. 7e stad van Brazilië

Manaus, de grootste stad in de Amazone

Manaus is de hoofdstad van de Braziliaanse staat Amazonas en de grootste stad in de Amazone-regio. De stad ligt aan de oever van de Rio Negro, een zijrivier van de Amazone.

Manaus werd in 1669 gesticht als een Portugese fortstad. De stad groeide snel in de 19e eeuw, toen de rubberhandel in de Amazone tot bloei kwam. In die tijd werd Manaus een welvarende stad met een kosmopolitische sfeer. Het Teatro Amazonas is een exponent van deze periode.

Manaus is een moderne stad met een bevolking van ongeveer 2 miljoen mensen. De stad is een belangrijk economisch centrum voor de Amazone-regio. Er zijn veel industrieën gevestigd in Manaus, waaronder de productie van rubber, hout en mineralen.

Enkele van de bezienswaardigheden van Manaus zijn:

 • Teatro Amazonas: Dit neoklassieke operagebouw werd gebouwd in de 19e eeuw en is een van de belangrijkste symbolen van Manaus.
 • Mercado Municipal: Deze kleurrijke markt is een geweldige plek om lokale producten te kopen, zoals fruit, groenten, vis en vlees.
 • Parque das Tribos: Dit park biedt een kijkje in de traditionele levensstijl van de inheemse bevolking van de Amazone.
 • Amazonas Zoológico: Dit dierentuin is een van de grootste in Brazilië en herbergt een verscheidenheid aan dieren uit de Amazone, waaronder jaguars, apen en papegaaien.

Hoe kom je er?

Met het vliegtuig:

Manaus Airport is met alle steden van Brazilië verbonden. Wij vlogen met LATAM van Salvador via Fortaleza maar Manaus voor € 185 00 per persoon ( inclusief ruimbagage).

Met de bus minimaal 88 uur ! vanaf Rio de Janeiro

Met de Ferry

5 dagen vanaf Belem. 42 uur vanaf Santarem ;

Transport binnen Manaus;

Uber werkt prima; ritprijzen variëren van €2,00 tot €10 – naar Praia da Ponta Negra, een strand op 14 km van het hostel.

Hoe ga je verder?

Wij vlogen van Manaus met GOL naar Santarem (€ 95 per persoon inclusief ruimbagage). Een vlucht van een kleine 2 uur.

Alternatief is natuurlijk de boot op de Amazone maar omdat wij al 35 uur vanaf Santarem naar Macapa gingen varen vonden wij nog eens 35 uur op een boot te veel van het goede afgezien van de extra tijd die dat kost.

Meer info over de boot van Manaus naar Santarem ( Engels)

Boek in ieder geval niet bij Viator of Get Your Guide want dan betaal je (veel) te veel!

Bezienswaardigheden/ wat te doen

Theater des Amazonas *****

Accommodatie;

Voor Manaus hadden wij gewoon zin in een hostel, vanwege de sfeer. Wel willen wij altijd een eigen kamer met privé sanitair. De meeste hostels kunnen aan deze wens voldoen.

Van te voren twijfelden welk hostel we zouden nemen;

Hostel Manaus **/*** of Manaus Local hostel; De eerste is “het enige echte” hostel (aangesloten bij Hostelling International). De kamer voor €34 was prima en de gemeenschappelijke ruimte ook. Helaas biedt het hostel geen ontbijt en dat vinden wij toch wel onhandig. Achteraf hadden wij misschien beter het Manaus Local Hostel moeten nemen.

Restaurant;

Leukste plek is het Praca de São Sebastião voor het Thetro do Amazonas. Hier vind hier verscheidene restaurants met grote terrassen met optredens van muzikanten.

Bij Casa do Pensador **** op het plein voor het Theater do Amazonas hebben wij alle drie dagen gegeten vanwege het lekkere eten en de goede prijs-kwaliteitverhouding; twee hoofdgerechten met vis, twee 0,6 liter bier en 2 Caipirinha cocktails , totaal € 37 ( inclusief tip)

Terras e.d.

Je kunt lekker zitten op het Praca de Sao Sebastiao.

Ontbijt e.d.

Ons hostel had geen ontbijt dus wij hebben boodschappen gedaan in een supermarkt. In de directe omgeving van het hostel was geen mogelijkheid

Excursies;

Wij boekten in ons hostel een dag tour die de volgende onderdelen bevat; een plek waar je dolfijnen kunt zien in de Rio Negro, een bezoek aan aan Parque Dos Tribos compleet met een Indianendansje, een bezoek aan een vreetschuur en tot slot de kruising van de wateren van de Rio Negro en de Amazone.

Wel een beetje erg toeristisch (alleen Braziliaanse toeristen) maar je ziet zo wel iets van de omgeving en het kost maar €30 per persoon inclusief een matige lunch in een toeristenval.

VERVOLG REISBLOG

Santarém *** 22 September 2023 38°

Vannacht om 03.00 voor het hostel. De eigenaar had ik daags tevoren geappt dat wij rond die tijd zouden arriveren Er was geen bel en na het nodige gebons deed de slaperige eigenaar de poort open. We hebben een kleine kamer die echt basic is, maar goed, het is maar voor anderhalve nacht. Na 4 uur hazenslaap mede omdat ik ook de helft van deze tijd een gevecht met de airco heb geleverd die pal boven mij zijn koude lucht uitblies en de thermostaat die niet werkt (wat meestal zo is) naar het agentschap van de boot gegaan. De mevrouw van het agentschap sprak gelukkig ook Spaans waardoor de conversatie redelijk goed verliep en we hebben een hut ticket geboekt voor maandag de 25ste. Voor €270 heb je gedurende de ongeveer 36 uur durende boottrip de beschikking over een eigen hut met een stapelbed en eigen sanitair. De info is tamelijk vaag dus ik ben benieuwd hoe een en ander in de praktijk er uit ziet. Overigens vind ik €270 aan de hoge kant voor het gebodene maar het alternatief is 36 uur op een hangmat en daar zijn we toch net iets te oud voor, afgezien nog van het veiligheidsaspect ( diefstal!) Na de ditmaal noodzakelijke siësta, door de stad gelopen en nu om 19.30 gaan we eten Eerst een 0.6 liter Skol (kost maar €2,20) en na afloop van het eten nog een Caprinha als toetje😃

Straatbeeld

23 September 2023 34°

De omgeving rond ons hostel. Rommelig straatbeeld. Er is ook een open riool, aan de rand met begroeiing. Overigens de eerste keer dat we zoiets zien in Brazilië. De boulevard aan de Amazone geeft een mooi beeld van de vele boten. Bijzonder hoe breed die Amazone hier is. Lijkt soms wel een zee.

SANTAREM ***

Leuk gelegen aan de Amazone. Compacte stad met 300.000 inwoners. De omgeving van Santarem heeft wel 100 km aan stranden met als hoogtepunt de plaats Alter Do Chao, wiens strand als een van de mooiste van Brazilië wordt gerekend.

Verdieping:

Over sojateelt

Transport:

Van de luchthaven:

Van de luchthaven lukte het ons om een Uber te krijgen om 02.00 s’nachts.

Er zijn dagelijks vluchten naar Manaus en Belem

Ferry port DER

Amazone Ferries ;

NB. Boek niet online via Viator of Get Your Guide.

naar Manaus stroomopwaarts in 42 uur. Kijk hier voor een online boeking. NB. Overigens denk ik dat je ter plekke (nog) minder betaalt.

naar Belem stroomafwaarts in 43 uur. Online boeking vind je hier.

naar Port de Santana (Macapa) stroomafwaarts in 35 uur > zie info bij ferry Santarem – Macapa.

Binnen Santarem lukt het ons ook om Uber te gebruiken hoewel het niet altijd direct beschikbaar was.

Overigens kun je binnen Santarem alles goed lopen zonder al je bagage.

Accommodatie:

Wij overnachtten bij Hostel Manga Rosa ** voor € 32 per nacht zonder ontbijt. De eigenaar is een heel aardige meneer die zeer behulpzaam is en je probeert te helpen met behulp van Google Translate.

Ik vond de kamer nogal depri en zou bij een volgende keer iets verder gaan zoeken.

Restaurants;

Wij hebben uitstekend gegeten bij een restaurant Mascote; in de middag kilo, avonds a la carte.

Alter Do Chão

23 September 2023 34°

Aangekomen bij onze pousada. Dat ging heel eenvoudig, de 35 km afstand gewoon gedaan met Uber. We moeten onze was (laten) doen maar leg dat maar eens uit. Er is een lavanderia hier in het dorp maar dat is een aardig eindje lopen met volle tas in de snikhitte. Met behulp van Google Translate eea uitgelegd en wij kunnen de was in ons hostel laten doen. Ook heb ik een andere kamer gevraagd (eventueel tegen bijbetaling) want de kamer die ze nu hebben toegewezen (kamer was al betaald via Booking.com) vind ik een gribus zonder daglicht🥺 Annemarie tilt overigens aan dit soort dingen minder zwaar.. Overigens gaat het hier erg traag allemaal. Als onze vraag is begrepen, (via translate) gebeurt er in eerste helemaal niks. Nou hebben wij uiteindelijk een betere kamer gekregen😀 Daarna met behulp van een meisje dat tot een familie behoort van een naburig vakantiehuis richting strand gelopen: prachtig is het hier en het water is lauw maar nog wel lekker.

24 September 2023 34°

Na een dagje strand op ilha do amor gaan wij morgenavond om 18.00 aan onze 36 uur durende boottrip beginnen. De stranden zijn hier prachtig en het water is lauw. Het had een paar graden minder warm mogen zijn🤨 Het was druk met dagjesmensen uit Santarem want het is zondag tenslotte. Onze telefoons hebben wij thuisgelaten (vandaar geen nieuwe plaatjes) omdat we niet wisten of wij door het water naar het eilandje zouden gaan waden. Tenslotte toch maar een bootje genomen. Wij hebben heerlijk gegeten bij een restaurant met uitzicht op het eiland. Het was weer een voor ons onbekende Amazonevis. Als je hier een maaltijd bestelt is het (bijna) altijd voor twee personen.

 • Terug in Santarem

25 September 2023 35°

Van ons hostel in Alto met een Uber weer naar Santarem gegaan. In het centrum troffen wij een heuse varaan aan. Daarna naar een kilo restaurant voor de lunch, dat hier de belangrijkste maaltijd van de dag is. Straks gaan we inschepen bij onze boot naar Macapa dat aan de mond van de Amazone ligt.

Alter Do Chao ****

Alter do Chão, 33 km ten westen van Santarém, is een aantrekkelijk, loom stadje aan de rivier dat in het weekend en tijdens vakantieperiodes populair is bij bezoekers uit Santarém. Het is vooral bekend om zijn Ilha do Amor , een pittoresk eiland omringd door een wit zandstrand direct voor de stad.

Ilha do Amor *****

Het ‘Eiland van de Liefde’, een klein stukje paradijs vlak voor de kust van Alter do Chão, is vooral opvallend als het water laag staat (augustus tot december) en de strandrestaurants en het koele, kalme water maken het tot een geweldige plek om te relaxen. Bij hoog water is het eiland veel kleiner maar toch een bezoek waard. Als het water laag staat, kun je vanaf de waterkant naar het eiland waden. Anders brengen roeiboten je over R$ 5 ‘€1,25) per persoon.

Hoe kom je er?

Neem een Uber vanaf Santarem. Wij betaalden € 18,50 voor een rit van 30 km.

Transport

Alles is beloopbaar maar als het heel warm is kun je vanaf het centrum een taxi nemen.

In Alto op het Praca Central staan taxi’s. Een ritje kost € 4. (Als Uber beschikbaar is €2)

Hoe ga je verder?

Er rijden elk uur bussen naar Santarem;

Met al onze bagage kozen wij er voor om Uber te nemen van hostel naar hostel. Het is nog goed betaalbaar vinden wij. Wel is Uber niet altijd direct beschikbaar. Met een beetje geduld lukt het wel.

Accommodatie;

Vila Flexal Pousada Jacunda € 45 per nacht inclusief. Aardig personeel; spreken uitsluitend Portugees.

Restaurant;

Diverse mogelijkheden. Wij betaalden rond de € 30 voor twee hoofgerechten en een liter vruchtensap.

Stranden

Geen nadere uitleg; de plaats wordt ook wel eens de Cariben van de Amazone genoemd.

Excursies;

De Floresta Nacional do Tapajós (FLONA) ), Ongeveer 5450 vierkante kilometer aan bewaard gebleven hooglandbos bezaaid met paden, omvat ongeveer 50 km aan de rivierrand van de Tapajós, waar een aantal kleine gemeenschappen binnen de grenzen van het reservaat leven. Het bos is prachtig, met primair regenwoud dat uitsteekt boven het secundaire kreupelhout.

Wij hebben dit niet bezocht omdat het niet (meer) in ons schema paste.

Amazone ferry van Santarem naar Macapa (Porte de Santana)

info : dit is de enige boot voor zover wij weten die van Santarem naar Macapa vaart. Op sommige websites zie je ook dat er een snelboot zou varen; volgens onze info bestaat die verbinding niet (meer)

We stappen de boot op onze kaartjes worden gecontroleerd. Ik zie ook dat je ter plekke een kaartje kunt kopen en we worden gewezen naar onze hutten Er zijn twee verdiepingen om te verblijven. Een verdieping met hangmatten die er al zijn aangebracht in een binnenruimte met airco die zijn uiteraard duurder en deze ruimte was geheel bezet met reizigers. Op het bovendek buiten kun je je hangmat aanbrengen en daar was bijna niemand aanwezig. Buitenlandse toeristen hebben wij niet gezien tijdens onze vaart.

Aan de voorkant van de boot zijn op beide verdiepingen zogenaamde suites; dat zijn de binnen hutten en die zijn eenvoudig. Het ziet er allemaal wel redelijk uit. De hut is van alles voorzien; een stapelbed ,een douche ,een toilet en  een koelkast. Als je de deur open, doet kijk je direct op de rivier. Naast ons is nog een hut en dan heb je daarnaast al de stuurhut met kapitein. De service op de boot stelt niet veel voor. Ochtends ’s is er een eenvoudig ontbijt dat € 2 p.p. kost. Middags en avonds is er een warme maaltijd die € 4 per persoon kost en zeer sober is. Eten is wat de pot schaft dus meestal dus kip. Ook is er nog op de eerste verdieping nog een kiosk maar die is meer dicht dan open en daar zou je eventueel een Hamburger kunnen krijgen al heb ik niet gezien dat iemand daar iets heeft gegeten.

We hebben heerlijk geslapen in onze hut. Het is ook heel mooi om avonds gewoon voor je hut op de grond op de railing te zitten en gewoon het gebeuren aan je voorbij zien gaan

25 September 2023 35°

We vertrekken!

26 September 2023 36°

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230925_164032-1024x577.jpg

Onderweg

Almeirim

26 September 2023 36°

Vannacht goed geslapen. Nu aangemeerd in Almeirin. Even internet dus. Gedurende de bootreis is er geen internet. Ook wel eens goed😀 De voorzieningen op de boot zijn sober. Gelukkig hebben we nog noodvoer van onszelf. Er zijn vaste eettijden en het is wat de pot schaft. Het is dus niet een luxe cruise😄 Vandaag varen wij door naar Macapa, onze eindbestemming en komen er tussen 03.00 en 0.600 aan heb ik via internet begrepen. Vragen heeft geen zin want iedereen spreekt uitsluitend Portugees.

BRUNO NAVIO BOOT

Ik heb begrepen dat er in principe elke dag een ferry vaart van Santarem naar Porte de Santana (= 5km van Macapa) . Vertrek vanaf Porto DER. Wij hebben met de Bruno boot gevaren. Er zijn er nog andere schepen ( zoals Bartholomeu 2) die dit traject op sommige dagen varen.

Mogelijk is dat een (of zelfs twee dag(en) geen boot vaart, maar dat heb ik niet kunnen verifiëren vanwege de taalbarrière.

Voor een Suite/Cabin 2 personen betaalden wij € 270 bij agentschap JM op de kade aan de Amazone.

Ik denk dat achteraf dat je het bootticket goedkoper kunt krijgen door rechtstreeks naar de boot te gaan bij Porto DER. Met betrekking tot Amazone boten is er nog weinig of niets online te boeken, zeker niet richting Macapa.

Boot Bruno ***

Cabines waren nog niet voor de helft bezet tijdens onze reis.

Hammock 1e verdieping ; airco en beter sanitair en hangmat / 2e klas bovendek in de buitenlucht eenvoudig sanitair. Je moet een eigen hammock meenemen

Kosten voor een suite (Binnenhut of Cabin) € 270

Eten: eenvoudig, ziet niet niet echt smakelijk uit , gaarkeuken niveau €4

WIFI schijnt mogelijk te zijn

Eetruimte: wat de pot schaft; eettijden: 06.30 10.30 17.30

Buffet: vaak gesloten en weinig te verkrijgen.

Reisduur 35 uur ; Vertrek 18.00 Aankomst onze boot; 05.00 + 2 (fluctueert)

Bij AANKOMST in PORT SANTANA

Er staan diverse taxi’s en wij betaalden voor een rit naar Macapa 90 BR= €18

VERVOLG REISBLOG

Macapá 27 September 2023 31°

Uitzicht vanuit hotelkamer

Ontbijt in kilorestaurant

Aangekomen om 05.00 bij de haven. Daarna een taxi naar ons hotel en onze nachtrust vervolgd in dit hotel.😙🙂 Om 10.00 opgestaan ontbeten in een kilo tent. Vervolgens buskaartjes gekocht voor ons laatste traject door Brazilië: 600 km van Macapa naar Oiapoque aan de grens met Frans Guyana. Dat was nog een hele tour om te weten te komen hoe laat de bus op zijn eindbestemming is (06.00). De rit duurt dus ongeveer 11 uur en vertrekt om 19.00. Dan slapen wij nog de rest van de (vrijdag) ochtend en de nacht daarop in een hotel en gaan dan de grens over. Overigens moeten wij morgen wel een tijd overbruggen: van 12.00 wanneer wij dit hotel (is volgeboekt 🤨) uit moeten tot 19.00 wanneer onze bus vertrekt: Nou om 7 uur in deze desolate stad rond te hangen waar je nog niet dood gevonden wil worden (en het ook niet echt veilig is) is geen optie dus hebben wij nog maar een goedkoop hotel geboekt om de middag door te komen 🙂🙃 We hebben dit wel eens eerder meegemaakt in Amman (hoofdstad van Jordanie) en noemen dit daarom een “Amman Oplossing” We hebben morgen dus 2 hotels en een nachtbus😇 tegelijk.

28 September 2023 35°

Prima middaghotel met leuk balkon met uitzicht op de straat. Er waait een lekkere koele rivierwind.😃 Wij gaan straks eten bij een kilorestaurant voordat wij naar het busstation gaan voor onze busreis naar de grens met Frans Guyana.

Macapa; 450.000 inwoners.

Grote provinciestad en hoofdstad van de provincie Amapa. De plaats is niet bezienswaardig maar dient louter als uitvalsbasis richting Suriname.

Hoe kom je er?

Met de boot vanaf Santarem of Belem

LATAM, GOL en AZUL vliegen van Belem naar Macapa; vlucht duurt een klein uur.

Transport binnen PLAATS;

met UBER.

Hoe ga je verder?

Van Macapa naar Frans Guyana (Oyapoque)

Bij het Rodovaria

Bustijden: 17.00 – 18.00 – 19.00.

Aankomsttijden  bus van vertrek  19.00 aankomst 04.00 Amazon bus

Rijtijd: 9 uur

€40 per persoon

Kwaliteit bus : redelijk. Toilet aanwezig. Stopt voor maaltijd onderweg. Airco werkt redelijk, niet te koud

In sommige reisblogs zie je verhalen over shared/ privé transport van Macapa naar Oiapoque soms direct bij aankomst van de boot. Wij hebben daar ook aan gedacht maar we zijn er achter gekomen dat dit toch niet zo makkelijk gaat. Bovendien moet je ook oppassen dat je met onbetrouwbare lieden in zee gaat:

Een man die wij op het busstation zagen kwam ons achterna lopen in de supermarkt aan de overzijde  en bood vervoer aan voor een onrealistisch laag bedrag; een communicatieprobleem??

Het is geen optie; gewoon de nachtbus nemen.

Accommodatie;

Royal Hotel & Gastronomia **** € 40 per nacht inclusief ontbijt

New Business hotel € 28 ** ( vraag wel een kamer aan de voorkant, je hebt dan (gemeenschappelijk) balkon

Restaurant;

Ons Royal hotel had een prima restaurant. wij betaalden € 34 voor een uitgebreide maaltijd met twee cocktails extra.

REISBLOG

28 September 2023 35° Macapa; nachtbus naar Oiapoque

Gelukkig is er een toilet aan boord. Weinig beenruimte echter. Een rit van 11 uur voor de boeg. Vertrek 19.00 aankomst 06.00 heb ik begrepen

Macapa – Oiapoque; 582 km; een gedeelte van de weg is niet geasfalteerd.

Tussenstop. Zijn we er dan toch eerder??? Hoe eerder hoe beter! Slapen lukt mij toch niet in de bus😒😑 De weg is halverwege onverhard

Oiapoque 29 September 2023 36°

Om 4 uur in de ochtend gearriveerd. Eerst geslapen tot een uur of 11. Daardoor natuurlijk het ontbijt geskipt. Een brunch met broodjes of een omelet of id. kent men niet hier dus het werd gelijk een warme maaltijd: vlees met frites en een blaadje sla. Lekker aan het zwembad met na korte tijd rust een blèrende speaker met irritante muziek😔 We zijn vanmiddag de enige gasten zo te zien. Aan het begin van de avond wordt het steeds drukker met Frans sprekende gasten uit het buurland. Het lijkt wel West Afrika 😀 Willen we nog als afscheid van Brazilië een Capirinha bestellen. Het is acht uur. De bar is gesloten. De barman is niet te vermurwen om nog een cocktail te maken🙃 Toch weer typisch Brazilië🤣. Het ” resort” loopt leeg in 10 minuten..

30 September 2023 38° Oiapoque

OIAPOQUE

Hotel Villa Marina € 65 per nacht inclusief ontbijt. Het hotel is aan de dure kant maar de kamer is goed en er is een zwembad.

Laatste ontbijt in Brazilië. Straks de grens over

BRAZILIE INFO

Inwoners: 217 miljoen. Nr 6 in de wereld.

Oppervlakte; 203 x Nederland! 2 x zo groot als de EU

BNP per hoofd = US$ 11.000 (2024) (NL 65.000)

Freedom index 74 van 100 = vrij ( NL 97 van 100)

President Lula da Silva (78 jaar)

KAART

Reisgidsen:

Duits; handig als introductie, als je door de bomen het bos niet ziet; beperkt en oppervlakkig maar dat is ook de kracht.

by S. L. Giger (Author), SwissMiss onTour (Author 2019

Je kunt er niet om heen; de Lonely Planet. Prima gids, wel dik.

(e)Sim enzo:

Ik had thuis al een esim van Airalo op mijn telefoon gezet. Handig omdat je dan bij aankomst direct internet hebt. Lees hier alles over esim. De esim werkt op het Vivo netwerk.

Ik heb bij Claro nog een fysieke simcard gekocht. Data is bij een fysieke simcard aanzienlijk goedkoper dan bij een esim.

De andere twee providers zijn:

Geld;

100 Real = € 2,00. Vaak geld opnemen is onnodig. Je kunt bijna overal pinnen net als in Nederland.

Apps enzo

Wij hebben veel van Uber gebruikt gemaakt. In kleinere steden heb je geen Uber

Voor Free Walking Tours onmisbaar

Voor busvervoer toch de beste app, denk ik. De info over de bus van Lencois naar Salvador klopte helemaal.

Transport binnen Brazilië

Brazilië heeft geen spoorwegen maar een gigantisch busnet. We hebben er dit maal in Zuid Amerika maar heel weinig gebruik van gemaakt vanwege de Giga afstanden maar bij vorige reizen in Argentinië, Chili en Peru hebben we er veel gebruik van gemaakt. Je hebt bussen in alle comfortklassen. Er zijn nachtbussen met stoelen die je kunt uitklappen tot een volwaardig bed! Erg leuke ervaring.

De volgende stoeltypes heb je:

 1. Convencional: Het goedkoopste ticket, waarbij de bus meestal is ingedeeld in twee rijen van twee stoelen. Je stoelleuning kan waarschijnlijk niet of niet ver naar achteren en soms ontbreekt airconditioning. Kies voor deze klasse als je slechts een korte afstand moet afleggen.
 2. Executivo: Ietsjes duurder dan común. Het verschil zit meestal in het aanwezig zijn van airconditioning en soms kan je stoelleuning iets naar achteren. Deze klasse is prima als je overdag reist.
 3. Semi-Leito: Je stoelleuning kan in deze klasse meestal 120 of 140 graden zakken. Dit is een betaalbare optie als je van plan bent een nachtbus te nemen. Soms wordt er eten en drinken geserveerd.
 4. Leito : In deze klasse kan je stoelleuning meestal rond de 160 graden zakken. Daarnaast is de opstelling meestal 2 bij 1 stoelen in de bus, waardoor je net wat breder kan zitten. Vaak wordt er bij dit type ticket ook eten en drinken geserveerd.
 5. Cama Suite/ Exellence: Dit ticket is (voor) bij bus(sen) maatschappijen lang niet altijd beschikbaar. Bij Cama Suite kan je stoelleuning 180 graden zakken, waardoor je eigenlijk gewoon een bed ter beschikking hebt. Uiteraard is dit het duurste ticket en komt er vaak eten en drinken bij.

Kijk verder naar filmpjes op You Tube over de verschillende bussen en stoelen.

Accommodatie;

Wij gebruiken meestal Booking.com voor het boeken van accommodaties. Soms boeken wij rechtstreeks of gebruiken wij een andere boekingssite zoals Agoda.

Eenvoudige kamers met douche en toilet vind je al vanaf ongeveer € 35 per nacht. we betaalden achtereenvolgens €37/€38/34/€68/€34/€33/€32/€45/€42/€65 voor een nacht, en dit was op twee overnachtingen na, inclusief ontbijt.

De Braziliaanse keuken: een smeltkroes van culturen

De Braziliaanse keuken is een smeltkroes van culturen. Het land heeft een rijke geschiedenis van migratie, en de keuken weerspiegelt deze diversiteit.

De basis van de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Deze ingrediënten komen oorspronkelijk uit Afrika, maar zijn door de Portugezen meegenomen naar Brazilië. Andere belangrijke ingrediënten zijn cassave, maniok, tropisch fruit en specerijen.

Een van de meest populaire gerechten in Brazilië is feijoada. Dit is een stoofpot van zwarte bonen, varkensvlees, rundvlees en varkenshuid. Feijoada wordt vaak geserveerd met rijst, farofa (een soort maniokmeel) en salade. Dit gerecht kom je ook tegen in andere Zuid Amerikaanse landen als Columbia.

Een ander typisch Braziliaans gerecht is churrasco. Dit is een barbecue van verschillende soorten vlees, zoals picanha (een stuk rundvlees), frango (kip) en linguiça (een soort worst). Churrasco wordt vaak geserveerd met salade, frietjes en farofa.

De Braziliaanse keuken is ook rijk aan zoetigheden. Een populaire lekkernij is brigadeiro. Dit zijn kleine, ronde truffels gemaakt van chocolade, melk en hagelslag.

Enkele andere bekende Braziliaanse gerechten

 • Pastel (gefrituurde deegpakketjes gevuld met vlees, vis, kaas of groenten)
 • Coxinha (gefrituurde kipballetjes)
 • Açaí (een bessensoort die vaak wordt gegeten als smoothie of in ijsvorm)
 • Moqueca (een stoofpot van vis of garnalen met kokosmelk, citroen en specerijen)
 • Evocado (een salade van avocado, tomaat, ui en komkommer)

Uit Eten

Brazilianen eten twee keer per dag warm, waarbij de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ontbijt is meestal licht, met koffie, brood en fruit. De lunch is uitgebreider en bestaat meestal uit rijst, bonen, vlees, kip of vis, en een salade. ’s Avonds wordt er vaak een kleinere maaltijd gegeten, zoals sandwiches of een pizza.

De maaltijden op de menukaart zijn best vaak voor twee personen. Dat is meestal het geval als de prijzen in een doorsnee restaurant wat aan de hoge kant zijn, bijvoorbeeld rond de 100 BR ( € 20) voor een hoofdgerecht. Er staan vaak ook maaltijden bij die wel voor een persoon zijn. Het is een beetje verwarrend, zeker gezien de taalbarrière.

Een uniek fenomeen in Brazilië is het kilorestaurant;

Bij een kilorestaurant krijg je bij binnenkomst een bord en een weegschaal. Je loopt langs het buffet en schept op wat je wilt eten. Als je klaar bent, laat je je bord wegen bij de kassa. De kassamedewerker rekent je af voor het gewicht van je eten.

De prijs per kilo varieert van restaurant tot restaurant. In het algemeen zijn kilorestaurants in Brazilië goedkoper dan gewone restaurants.

PRIJSSPEIL

Wij gaven in Brazilië € 129 per dag uit exclusief de vier binnenlandse vluchten maar inclusief de Amazone boot. Binnenlandse vluchten zijn ( ook ver van te voren geboekt) minder goedkoop als in Europa. Een enkele reis van twee uur kostte € 135 per persoon inclusief ruimbagage en de vlucht van Salvador naar Manaus kostte € 180 per persoon. Inclusief de vluchten komen we uit op € 161 per dag.

Je kunt geld besparen door alles met de bus te doen maar als je voor de nachtbus Cama Suite neemt ben je niet eens veel goedkoper uit! Uiteraard is een gewone zitplaats in een bus veeel goedkoper maar dat gaat dan wel ten koste van de nachtrust en de conditie. Zie voor >> prijslijst Brazilië onderaan deze reisblog.

OVERTOCHT naar Frans Guyana

Aan de rede van de rivier in Oyapock staan diverse bootjes om je naar de overkant te brengen. een overtocht kost € 10 per persoon. Bij aankomst aan Franse kant is gek genoeg helemaal geen controle van douane of iets dergelijks. Je wordt bijna direct in een busje gezet ad € 40 per persoon naar Cayenne. Onderweg vinden er twee wegcontroles plaats door de Gendarmerie.

Cayenne

France

30 September 2023 33°

We zijn met een bootje de grensrivier over gegaan (over de brug op de achtergrond is geen vervoer 🤣) en konden aan de overkant in Frans Guyana direct door met een 9 zitter voor €40 pp naar Cayenne. Een bijna 3 uur durende rit door een mooi regenwoud. Bij aankomst in Guyana geen douane! Wel onderweg 2x controle door Franse agenten. Guyana is een departement van Frankrijk en gewoon onderdeel van de Europese Unie. Dus de € is hier betaalmiddel en je kunt gewoon met je telefoon Europees roamen. Het netwerk is echter niet al te best. We hebben wat gelopen door Cayenne en het valt op dat meeste winkels en restaurants in handen zijn van Chinezen, net zoals overigens in Suriname schijnt te zijn. De straten zijn redelijk schoon maar je ruikt wel vaak een putlucht. Het is zaterdagmiddag en veel is gesloten. We hebben een keurig hotel en betalen inclusief ontbijt €120. Dat is in Brazilië wel wat goedkoper… Vanavond een van de beste maaltijden van deze reis genuttigd bij een Chinees restaurant. Gestoomde ? aubergines met andere groenten en garnalen.

Van Cayenne naar St Laurent ; 1 Oktober 2023 34°

Het is zondag en er is geen openbaar vervoer Dat wordt dus een dure grap. Voor een rit van 250km naar de Surinaamse grens vraagt men €200. Wij overleggen. Ze bieden aan om ons voor €40 naar een plek te rijden ( benzinestation) om daar een verzameltaxi op te pikken die naar St Laurant rijdt. Kosten € 40 pp. We doen het en naar 10 minuten zijn we bij de pomp ( snel verdiend die €40 🤕) We wisselen van wagen en stappen in een 9 zitter. De prijs is € 50 in plaats van €40…. Er zitten nog een aantal personen in de wagen maar hij is nog niet vol. Na 10 minuten gaan we al van de weg af om een passagier op te pikken. Daarna rijden we gestaag door. De chauffeur spreekt wat Nederlands omdat zijn vader van Surinaamse afkomst is. Bij de rivier worden wij afgezet bij voor de Franse douane. Vandaar een bootje naar de overkant. De bootsman vraagt bij aankomst maar liefst € 20 pp voor de overtocht van 15 minuten. Ik protesteer (normaal is €5 tot 10) maar hij wil perse € 30. Om verdere escalatie te voorkomen betaal ik het bedrag 😱😱

FRANS GUYANA

250.000 inwoners oppervlakte 83.534 ( 2x Nederland) overzees departement

Verdieping

DO Geld (€) pinnen in Cayenne voor je verblijf in Suriname.

DON’TS reis niet op (za) zon en feestdagen want dan is bijna alles gesloten en weinig aanbod van vervoer

DON”TS Als een ontbijt niet is inbegrepen bij de kamerprijs en het als supplement duurder is als € 10 pp, neem het dan niet; er zijn doordeweeks voldoende eetplekken waar je met zijn tweeën voor minder dan € 20,– een belegde stokbrood met een cappuccino kun krijgen.

DO om kosten te besparen kun je beter van de grens Brazilië in een keer doorreizen naar grens Suriname, maar wel op een doordeweekse dag.

DO Bij de Centrale markt in Cayenne zijn een aantal betaalbare restaurants.

We overnachten in een hotel dat de douaneman aanbeveelt. Prima kamer. Vervolgens Surinaamse Dollar proberen te pinnen maar de geldautomaat accepteerde onze visakaart niet. Vervolgens bij een Chinese tent aangekomen om wat te drinken. Een Surinaamse man biedt ons 500 Suridollar aan( €13). Hij is van een kerk en wil ons helpen😀 We geven het geld terug en hij staat erop om een consumptie voor ons te betalen. Wij gaan akkoord. De Chinese vrouw wisselt de Amerikaanse dollars die Annemarie nog heeft voor Surinaamse Dollars. Zijn wij weer even uit de brand😃 Alle handel is in handen van de Chinezen. Omdat het zondag is zijn de meeste winkels gesloten. Een aantal kleine supermarkten zijn wel open en ik realiseer me nog niet helemaal dat iedereen je verstaat😃 Zouden ze ook roomboter hebben zeg ik en krijg uit de zaak het antwoord ” nee dat hebben wij niet” We moeten morgenochtend zelf iets van ontbijt doen wat dat is er niet bij ons aparthotel. Het is gelukt: witte puntjes, smeerkaas en vruchtenyoghurt voordat wij de bus nemen naar Paramaribo

Albina Suriname 2 Oktober 2023 38°

ALBINA

Albina is de grensplaats aan de Marowijne rivier. het heeft op zich weinig te bieden behalve dat het de uitvalsbasis naar Galibi. Achteraf jammer dat wij dat niet bezocht hebben. Kijk hier voor meer info. de meeste bezoekers zullen dit gebied vanuit Paramaribo bezoeken middels een georganiseerde excursie. Er zijn diverse bureaus die dat regelen. Wij hebben zelf goeie ervaringen met Jenny Tours.

Op eigen houtje kun je natuurlijk zelf ook naar Galibi gaan als je toch al in Albina bent zoals wij waren.

Handige info geeft de gids Buitenkansjes Suriname waarvan de laatste druk al 8 jaar oud is. Je kunt deze gids tweedehands nog wel op het internet vinden. Een andere goede bron is de Bradt gids van Suriname uit 2020. Verder kun je goed kijken op Google Maps voor accommodatie..

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-69.png

Accommodatie:

Wij overnachten in hotel appartement Moi Taki *** direct bij de douane. € 35 per nacht en € 10 borg.

Helaas is er geen restaurant.

Mogelijk is dit ook de enige overnachtingsmogelijkheid hier. Enkele andere overnachtingsplekken die bijvoorbeeld in de Bradt staan lijken niet meer te bestaan.

Moi Taki biedt een goede kamer met airco en koelkast en privé sanitair. Grappig is dat het onderstel van het bed uit kratten bestaat. Prima geslapen overigens. Moi Taki is fraai gelegen aan de Marowijne rivier.

Geen ontbijt maar brood en beleg kun je bij de kruidenierswinkeltjes in het dorp kopen.

Eten is een dingetje. Op een paar onaantrekkelijke (eet)stalletjes na, is er niets. Wij hebben achteraf vermoedelijk bij de Chill Grill gegeten, een snackbar waar je burgers en friet kunt krijgen.

Transport;

Naar Paramaribo; minibus € 5 per persoon; Er vertrekken zowel staatsbussen als privé bussen. De reis duurt ongeveer 2 uur.

Naar St Laurent : ferry Albina St Laurent € 5 per persoon; Is de ferry buiten gebruik, dan je een korjaal nemen maar dan ben je wel minimaal € 10 per persoon kwijt. Vraag van te voren de prijs!

Naar Galibi; bootje kun je altijd regelen bij de haven. Overigens nergens te vinden hoeveel dat kost.

Geld

De enige ATM accepteert geen buitenlandse bankpasjes. Kom je van Frans Guyana; pin daar dan voldoende € voor je gehele reis in Suriname!

Albina naar Paramaribo = 145 km – prima asfaltweg

2 Oktober 2023

38°

We zouden de staats bus van 10.00 nemen, maar bij aankomst op het busstationnetje om 09.15 staat er ook een privé bus die voor 200 dollar (Surinaamse) = €5 pp ” direct” vertrekt . De bus vertrekt uiteindelijk pas als ie vol is, net als in Afrika. Om 5 voor 10 vertrekken wij richting Paramaribo, een mooie rit door een tropisch landschap. Wij wanen onszelf in Afrika maar alle Nederlandse opschriften herinneren ons eraan dat we in Suriname zijn. Na de Jules Wijdenbosch brug over de Surinamerivier die best spectaculair is, zijn we in Paramaribo. Het blijkt even later dat wij heel wat moeten regelen…..

Paramaribo

3 Oktober 2023 36°

Regelen, Regelen en nog eens regelen…

Paramaribo

4 Oktober 2023 37°

Boekenkast van Guesthouse Amice
Vervallen Hindoe tempel aan de rand van het centrum

En nog steeds regelen… Nou jullie begrijpen het misschien al: Suriname is voor individuele reizigers niet makkelijk🤕 Ondanks de Nederlandse taal zijn er veel dingetjes die anders gaan dan bij de meeste andere landen. Ik kom erop terug als vandaag hopelijk het meeste is geregeld😉. Eindelijk bijna alle basiszaken zoals geld (wat een gedoe 🥶🥶) en telefoon geregeld.. Nu de eerste sightseeing: De kathedraal is prachtig en helemaal van hout! Komt bij mij in de top 10 van mooiste kerken🤌 Prachtige houten huizen in het centrum. Jammer dat het verkeer er doorheen raast. Wij verblijven in Guesthouse Amice met een behulpzame eigenaar en zijn vrouw. Tja Suriname is moeilijk als je zelfstandig aan het reizen bent: De info op het internet is vaak verouderd of onjuist. Zo hadden wij niet begrepen dat het best moeilijk is om aan geld te komen uit de geldautomaat ( je komt zelfs veel info tegen waarin staat dat je gewoon € kunt pinnen; niets van waar! Alleen Surinaamse dollars en die zijn niet veel meer waard; 100 SRD = €2,50 Maar dan het grootste probleem; Je kunt per keer maar 2000 (€50) pinnen als dat al lukt want veel geldautomaten accepteren geen buitenlandse pasjes, laat staan creditcards. Achteraf hadden wij gewoon een hele sloot € moeten pinnen in Cayenne en daar verder de reis van betalen By the way ; pinnen in een restaurant of winkel of hotel is bijna onmogelijk hier; bijna alles gaat cash ( dit in tegenstelling met Frans Guyana en Brazilië) Gisteren geprobeerd via Western Union € geld te laten overmaken, lukte niet. Uiteindelijk heb ik in een mevrouw met een laptop aangesproken in een koffietent die mij hoger opgeleid leek en mijn verhaal verteld. Zij had een of andere hogere functie bij die zaak en ook het wisselkantoor aan de overzijde was van die koffiezaak. Zij contacte haar baas en…. wij konden €2000 overmaken naar deze meneer en konden dan na inhouding van 3% provisie cash €1940 ontvangen. Even later had in een berg van 50 euro briefjes in mijn handen. Nog nooit zo blij met de euro geweest😄😄😄😄 Daarna hebben wij met de nodig moeite nog Surinaamse dollars bij elkaar gesprokkeld, ook handig voor kleinere uitgaven Een taxi is ook een ding. Verwend dat we zijn met Uber moeten we nu weer op de klassieke manier een taxi bellen. Er is geen centraal nummer; het zijn allemaal kleine bedrijfjes en regelmatig zijn alle taxi’s bezet😔. Goedkoop zijn ze wel en meestal op meter. Om de binnenlanden in te gaan is ook een hele tour als je dat op eigen houtje wil proberen… Van de 5 “resorts” die ik uit de Bradt en uit Google waren er maar twee bereikbaar per telefoon. De ouderwetse telefoon is het beste communicatiemiddel. Met WhatsApp krijg ik vaak geen reactie laat staan via een website als die er al is. Genoeg geklaag. Morgen gaan we een stadswandeling doen via Jenny Tours. Dat gaat makkelijk; je betaald via een betaallink via je eigen bank. Ben benieuwd.

Paramaribo

5 Oktober 2023 37°

Herdenkingsplek Decembermoorden 1982.

Vanmiddag de kathedraal bezocht; helemaal van hout!

De Sint Petrus en Pauluskathedraal is een houten kathedraal in het centrum van Paramaribo. De kathedraal is de zetel van het bisdom Paramaribo en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

De kathedraal werd gebouwd tussen 1883 en 1887 in neogotische stijl. Het is de grootste houten kerk in Zuid-Amerika en is volledig gemaakt van tropisch hardhout. De kathedraal heeft twee torens van 40 meter hoog.

De kathedraal is een belangrijk religieus centrum voor de rooms-katholieke gemeenschap in Suriname. De kathedraal wordt ook gebruikt voor concerten en andere culturele evenementen.

In de kathedraal is de Nederlandse missionaris Peerke Donders begraven. Donders was een bekende figuur in Suriname en wordt geëerd als de “apostel van de melaatsen”.

37°

Gisteravond bij ChiMinh gegeten, een klassieker. Het is een echte ouderwetse wat luxere Chinees zoals je vroeger ook in Amsterdam had (en wellicht ook in Breda). Het was heerlijk😃 We betaalden €25 totaal voor een overvloedige maaltijd met een Markoesa sapje. Vanmorgen met een prima gids een rondleiding rond en in Fort Zeelandia. Gelijk weer wat genetwerkt; zaterdag doen we plantage tour en zondag gaan met hem naar Ston eiland waar we twee nachten verblijven. Onze gids heeft een lager bedrag bedongen dan het aanbod dat ik vanmorgen kreeg. (ik werd tijdens de wandeling gebeld door een mevrouw van dat complex.. zo gaat dat hier) Leerzame wandeling en wij gaan deze gids nog meer zien. Aan het begin van de avond in de van Sommelsdijkstraat gezeten bij een “mezze” restaurant met veel Turkse gerechten wo Kapsalon😀maar ook Lomo Saltido een heerlijk Peruaans gerecht. Het een duurdere straat en konden zelfs met de Visakaart betalen.

Paramaribo

6 Oktober 2023 37°

Van kamer gewisseld omdat onze huidige kamer bezet wordt en wij nog twee nachten verblijven in dit aangename Guesthouse. Vandaag met de taxi ( we zijn inmiddels al dagen kriskras door de stad aan het rijden) naar een kantoortje gereden om twee nachten bij White Beach aan de rivier te betalen die ik vanmorgen aan de telefoon sprak. Ja het kost tijd; (bijna) niks kan online betaald worden hier.. Morgen een plantage tour met Jenny Tours en overmorgen gaan we naar Ston eiland voor twee dagen, geregeld via onze gids voor €100 minder dan zij aan mij door de telefoon vroeg. Woensdag naar Menimi resort aan de Suriname rivier. Nou het is al weer gewijzigd.🥶 Zo gaat dat steeds hier. Ston is plots bezet van zondag op maandag… Er is een filmploeg die alle huisjes heeft geboekt. Vanaf maandagmiddag wel welkom, dus hebben wij een andere reservering verzet. Zo blijven wij lekker bezig😁 Vanmiddag een winkelcentrum bezocht dat lijkt op de Hoge Vucht in Breda. Dat dit nog eruit kan.. Er was een heuse grote DA drogist waar je alles kon krijgen. Wel (veel) duurder als in Nederland. Daarna Choi supermarkt, nog meer keuze als onze AH😄 Wat een land! Vervolgens weer een taxi gebeld bij taxi Hertog (we hoppen de hele dag met de taxi, want de afstanden zijn groot en de hitte immens. Even later zwaait er een meneer met een geel shirt en een oude auto met taxi erop naar ons. We denken dat het “onze” taxi is en stappen in als de chauffeur bevestigd dat hij van taxi Hertog is maar enkele minuten later belt de taxicentrale Hertog mij met de vraag waar we zijn. We zitten in een foute taxi en de man geeft zich uit voor taxi Hertog. Direct roep ik STOP! Hij stopt direct en wij stappen weer uit. Even later komt de juiste taxi😀 Onderhand zien we wel veel van Paramaribo maar willen nu wel eens de stad uit naar de jungle.

De “Hermitage Mall” lijkt typisch op een Nederlands winkelcentrum.

PARAMARIBO ***

Ongeveer 250.000 inwoners

Wat ons opviel is dat Paramaribo zo uitgestrekt is. Soms waren wij wel een half uur bezig met een taxi om van het ene adres naar het andere te gaan toen wij van alles moeten regelen in onze eerste dagen.

Het centrum gedeelte o.a. langs de waterkant maakt een sjofele indruk, richting Saramacca straat waar al de busjes vertrekken heb je het idee dat je echt in de Derde Wereld bent. Ga je de andere kant op richting de regeringsgebouwen, dan kom je in een enigszins statige buurt terecht met de vele houten woningen.

Binnen de rode cirkel is het minste gedeelte; rommelige bebouwing, busstations, verloedering

Binnen de groene cirkel is de beste buurt en geel zit er tussen in. De mooie houten woningen zie je voornamelijk in het groene of gele gebied.

Bezienswaardigheden:

Centrum van Paramaribo

De vele prachtige houten huizen zijn UNESCO wereld erfgoed.

Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal in de volksmond de “Kathedraal” genoemd.

de Waterkant; maakte geen indruk tijdens ons verblijf; het maakte een verlopen indruk maar misschien waren wij er op het verkeerde moment van de dag..

Transport

Van en naar de luchthaven

Taxi van/naar Zanderij naar adres in Paramaribo of omgekeerd kost rond de € 35.

Van/naar Albina; regelmatig staatsbusjes en privébusjes de gehele dag door. Reken op € 5 per persoon

Van/naar Nieuw Nickerie; was tijdens ons bezoek in oktober 2023 lastig! De staats bus kaartjes zijn op de bon en worden om 05.00 in de ochtend bij de NVB op de Heiligenweg 10 verkocht! Er zouden momenteel (bijna) geen privé busjes (meer) rijden en alleen een taxi zou mogelijk zijn maar die is natuurlijk heel duur. De situatie kan natuurlijk weer wijzigen. Wil je graag die kant uit, boek dan een tour naar bij een van de reisbureaus.

Naar Atjoni; regelmatig staatsbusjes en privé busjes.

Transport in de stad.

Gewoon een taxi bellen; Hertog en Ulstra werken altijd met meter en zijn betrouwbaar. Soms moet je even wachten omdat alle taxi’s bezet zijn. Een ritje kost rond 100 SRD =€2,50). Een langere rit kost het dubbele.

Vraag niet van te voren wat een rit kost want dan betaal je te veel!

Overnachting

Guesthouse Amice ****; € 65 inclusief ontbijt. Ruime kamers met eigen sanitair en balkon. Vriendelijk echtpaar runt dit leuke Guesthouse. Er is zelfs een klein zwembad. AANRADER

Goedkoper alternatief:

Zus en Zo; 12 eenvoudige kamers met gedeeld sanitair vanaf € 15 ( geen airco, maar ventilator) tot € 45 (met airco)

Restaurants

Van Sommelsdijckstraat en omgeving en Blauwgrond voor de Javaanse eethuizen.

Het beste restaurant vond ik:

Raja Ji **** .; Heerlijke Indiase ( niet Hindostaanse) gerechten. € 40 * . Alleen cash.

Bij Chi Minh (€ 25*) , Chinees , Mezze (€ 30*) Turks, mediterraan maar ook latino ( accepteert Visacard), Mirosso (€ 26*) , Javaans (in Blauwgrond) hebben we ook prima gegeten. Zus en Zo (€ 25*); is top om wat te drinken of een broodje te eten maar het avondeten vond ik tegenvallen. Met uitzondering van Zus en Zo en Mezze uitsluitend cash. een cocktail kost bij Zus en Zo € 4

* 2 hoofdgerechten of vergelijkbare hoeveelheid in voor/bij gerechten + 2 x vruchtensap of bier.

Goeie restaurants die we niet hebben bezocht zijn De Gadri, Roline’s de Waag ( accepteert ook visacard)

Houd de openingstijden goed in de gaten! Veel restaurants sluiten al vroeg in de avond.

De af en toe aanbevolen Roopam Roti keten kan ik niet aanbevelen; sfeerloze eetgelegenheid met zeer beperkte keus.

De Waka Pasi , eetstalletjes aan de Sommelsdijckse kreek stelt niet veel voor. Belangrijker is dat de kreek erg stinkt en dat is lijkt mij niet echt appetijtelijk tijdens het eten.

Ook de stalletjes aan de Waterkant maakte een niet al te uitnodigende indruk tijdens ons bezoek.

IJS

Tegenover Raja Ji aan het begin van de Van Sommelsdijckstraat is een populaire ijstent (Amazone ijs). Staat niet op Google Maps

HotSpot

Zus en Zo is de place to be voor alle (witte) bezoekers van Paramaribo; (ouders van) stagiaires, expats, toeristen, backpackers. Handig is dat je kunt pinnen met je NL bankpas. (N.B. Volgens mij werkt een creditcard er niet)

Transport in de stad.

Gewoon een taxi bellen; Hertog en Ulstra werken altijd met meter en zijn betrouwbaar. Soms moet je even wachten omdat alle taxi’s bezet zijn. Een ritje kost rond 100 SRD =€2,50). Een langere rit kost het dubbele.

Vraag niet van te voren wat een rit kost want dan betaal je te veel!

Geld

Ga naar de DSB bank!

Aan Visa heb je bijna niets!

Mastercard is beter dan Visa. DSB Maestro en Mastercard. Beste ATM bij hoofdkantoor. max opname was 5 x 2000!

Bij de andere automaten vaak maar 1000 of 2000

Supermarkten

Choi’s supermarkten zijn de beste van Suriname.

Warenhuizen

Vroeger had je warenhuis Kersten maar dat bestaat niet meer. Nu zit in het pand de Times Mall of Suriname bij ons bezoek zijn de etalages allemaal dichtgespijkers naar aanleiding van de plunderingen in februari 2023. Thans is er in Paramaribo nog een warenhuis Kirpalani’s met drie vestigingen; een in de Dominee straat, een in de Maagdenstraat en de grootste is gevestigd in de Johan Adolf Pengel straat. Bij de eerste heb ik even na binnen gekeken en het lijkt op een oude V&D.

Drogist:

Er is een DA drogist in de Hermitage Mall met een uitgebreid assortiment import

Malls/ Winkelcentra

Internationale Mall of Suriname

Niet bezocht, ziet er indrukwekkend uit en dit is duidelijk het meest upmarket winkelgebeuren van Suriname

Hermitage mall;

Lijkt op een typisch Nederlands wijk wijkwinkelcentrum. Stelt niet echt veel voor. De attractie is een grote DA drogist. Handig voor drogisterij artikelen die je buiten Paramaribo niet kunt kopen of vergeten bent mee te nemen uit Nederland.

Suriname Times Mall, in het gebouw van voormalig warenhuis Kersten.

Taxi:

We hebben voornamelijk Taxi Hertog en Taxi Ulstra gebruikt en goede ervaringen daar mee. Ze werken altijd met een meter een ritje in de stad kostte rond de 100 SRD (=€2,50)

Excursies;

Wij hebben goede ervaringen met Jenny Tours, maar er zijn natuurlijk meer goeie reisbureaus.

Zus en Zo; een populaire trefpunt van toeristen, stagiaires en expats.

Plantagetocht en Dolfijnen

7 Oktober 2023 –35°

Leuke plantage tocht en ook veel dolfijnen gespot😃 Mooie tocht met 4 andere mensen. Het is bijna onmogelijk om zelf op pad te gaan in Suriname. De enige manier om wat te zien is een (dag) tour te doen. Deze tour was de moeite waard en wij bezochten drie oude plantages. De eerste, Fort Nieuw Amsterdam had ook een uitgebreid museum over de geschiedenis van Suriname. Interessant maar het zweet droop van mijn lichaam. Zo benauwd was het. Bij de volgende plantage konden wij even uitrusten met een milkshake ed. Ook zagen wij een paar kleine apen. De plantage Rust en Werk leek op Nederland in de Tropen met een heuse sluis en grazende koeien. Op de terugweg over de rivier nog aardig wat dolfijnen gespot. Moeilijk te filmen maar het gaat uiteindelijk om het moment dat je het beleeft😆

Brownsweg

8 Oktober 2023 – 38°

Fargo’s Place

Gearriveerd in Fargo’s Place in Brownsweg bij de Brownsberg. Ik vond dit adres in de Bradt gids van Suriname uit 2020. Op het internet is er weinig over te vinden en telefonisch was deze plek ook moeilijk te bereiken. Het valt niet tegen! Leuke eenvoudige huisjes met airco en sanitair voor maar €20 per nacht. Geen toeristen hier. Het is een uitspanning aan de weg van Paramaribo naar Atjoni. Er is ook een supermarkt en een afhaal Chinees met zeer beperkte keus maar we hadden aanvankelijk begrepen dat er helemaal niets is te eten en hebben noodvoer bij ons. We wanen ons weer in West Afrika, het ruikt en ziet er precies zo uit muv de Nederlandse opschriften😄 We doen vanmiddag niet veel want het is gewoon te heet om te gaan lopen, zeker omdat er weinig schaduw is. Morgen brengt de gids die wij gisteren ook hadden tijdens de plantagetour ons naar Ston eiland.

9 Oktober 2023 37°

Vanmorgen witte puntjes met smeerkaas, een blikje Unox ham, 1 bifiworstje en chocomel als ontbijt. Koffie is hier niet te krijgen! Er zijn twee Chinese van alles en nog wat winkels waar je ook levensmiddelen kunt kopen. Het stelt niet al te veel voor. Gisteren was het eten van de afhaal Chinees niet meer dan droge rijst met wat plakjes varkensvlees en voor Annemarie kip. En dan nog €15 betalen. Vreemd is dat de Chinezen geen Nederlands begrijpen laat staan spreken. Ik neem aan dat ze toch Nederlands op school krijgen?? De lokale taal hier in Suriname, Sranatongo spreken ze wel . Het is crisis hier en dat hebben we toch niet goed door gekregen in Nederland. Er waren buiten Paramaribo altijd al weinig eetgelegenheden maar dat is nu nog minder. Het restaurant behorende bij het resort waar wij nog naar toe gaan is ook ” tijdelijk” gesloten. Het eten is voor ons echt een probleem. Als je accommodatie hebt is er meestal geen eetmogelijkheid😔. Wel keukenfaciliteiten maar we kunnen als backpackers moeilijk etenswaar gaan meezeulen. Opvallend is dat de prijzen aan de hoge kant zijn.

BROKOPONDO STUWMEER

Suriname’s grootste meer is het het Brokopondo stuwmeer. Dit immense stuwmeer – ongeveer zo groot als de provincie Utrecht – is ontstaan door de aanleg van de 2 kilometer lange Afobakadam in 1960. De officiële naam van het meer is Professor van Blommestein stuwmeer maar in de volksmond wordt het het Brokopondo stuwmeer genoemd. De dam was eigenlijk bedoeld om de energieslurpende aluminiumindustrie van stroom te voorzien maar daarvoor levert de centrale niet voldoende kracht. Wel waren er grote gevolgen voor de bevolking. In het gebied waar nu het meer ligt woonden zo’n 5000 Saramakaners in traditionele dorpen die werden gedwongen te verhuizen naar ‘nette’ rijtjeshuizen in speciaal voor dat doel gebouwde ’transmigratiedorpen’.

Aan de rand van het meer ligt het Ston eiland

Verdieping;

artikel 1

artikel 2

Het Ston eiland is het eenvoudigst te bereiken middels een tour, al dan niet gecombineerd met de Brownsberg. Wij hebben geprobeerd het individueel te organiseren maar dat ging heel moeilijk.

Ik heb tenslotte de persoon die over Ston eiland resort gaat aan de telefoon gekregen; het aanbod was niet aantrekkelijk. Het was veel te duur en heb dat terzijde gelegd en verteld aan onze gids Pinelli die ons een rondleiding deed door Paramaribo. Hij bood aan twee nachten Ston eiland voor € 250 inclusief eten.

Dat was een goede deal en wij spraken af dat hij ons in Fargo’s Place in Brownsberg zou oppikken. De eigenaar van dit adres hadden wij met de nodige moeite telefonisch weten te bereiken en afgesproken dat wij er een nacht zouden verblijven.

Eenmaal op Ston eiland konden wij aanhaken op een excursie van twee andere Nederlanders naar de Brownsberg voor € 60 totaal.

Wij zijn op eigen houtje eerst naar Fargo’s Place in Brownsweg aan de voet van de Brownsberg gegaan, en hebben daar overnacht Het was best een leuke ervaring, totaal niet toeristisch.  

De volgende dag rond het middaguur werden wij  opgehaald  ens naar Ston eiland gebracht in een half uur. We hebben daar een hartstikke mooi verblijf gehad in dat resort ; Het is eenvoudig en  heel sfeervol. De gids kookte samen met zijn compagnon voor ons en nog twee Duitse backpackers. Ooit ook een restaurant geweest maar dat was niet meer in gebruik. De volgende dag konden wij aanhaken bij een tour van twee andere Nederlanders naar de Brownsberg die was georganiseerd door zijn compagnon. Wij hebben dus ook nog de Brownsberg bezocht en alleen al de rit er naar toe door het regenwoud is de moeite waard. Prachtig uitzicht op de top. De volgende dag heeft onze gids ons naar Atjoni gebracht waar wij zijn overgestapt op een korjaal naar Menimi resort. Onze gids bleef wachten tot de overdracht had plaatsgevonden. Wij gaven hem een fooi van 1000 SRD (€25) Hij was er blij mee

VERVOLG REISDAGBLOG

Ston Eiland; 9 Oktober 2023 36°

Onze kamer op het Ston eiland
In dit meer kunt je nog steeds de boomtoppen zien uitsteken, deze bomen zijn niet gekapt vanwege geldbesparing.  In het stuwmeer komen piranhas voor en ook groeien er nog planten. Zo dreigde de waterhyacinth in de jaren ´60 de werking van de stuwdam te verhinderen. Het is dan ook erg indrukwekkend om tussen boomtoppen en waterplanten te varen.

Prachtig hier. Internet werkt nauwelijks, maar dat is ook wel eens goed. Het was een heel mooie rit van een half uur van Brownsweg naar Ston eiland. We hebben hier een leuk huisje. Het water van het Brokopondo meer is meer een warm bad dan een verfrissing maar goed, bijzonder is het zeker, dit ondergelopen regenwoud en de nog uitstekende boomstaken van 60 jaar geleden toen dit een giga stuwmeer werd.

STON EILAND

Hoe kom je er?

 • georganiseerd: heel simpel; alle reisbureaus organiseren trips naar het Stoneiland al dan niet in combinatie met de Brownsberg. Wij betaalden € 250 voor 2 nachten inclusief eten en vervoer van Ston naar Atjoni. Voor de Brownsberg tour vanaf Ston betaalden wij nog € 60 extra.
 • ongeorganiseerd; reis naar Brownsweg met staats of privé bus. Vandaar moet je vervoer regelen naar het Ston eiland. Mogelijk kun je dat bij Fargo’s Place regelen.

Het Ston Eiland Resort is prachtig gelegen aan het meer met eenvoudige houten bungalows met eigen sanitair en airco.

Het eten moet je zelf organiseren zoals vaak in Suriname. Er is ooit iets van een eetgelegenheid geweest maar die is niet meer in gebruik. Er is een keuken met eetzaal die door de diverse gidsen wordt gebruikt om te koken voor hun gasten. Ik adviseer om het Ston eiland met de Brownsberg (als tour) van te voren in Paramaribo te regelen bij een van de vele reisbureautjes.

Wat kun je er doen?;

Genieten van het prachtige uitzicht en de vogelgeluiden

Baden in het meer, al is de het water te warm om echt verkwikkend te zijn!

Kanotocht tussen de uitstekende bomen over het meer ( = meestal inbegrepen in het arrangement).

Excursie naar de Brownsberg ( soms met bijbetaling te regelen of het is al inbegrepen in het arrangement Ston/Brownsberg)

Prijsvergelijk van tours naar Ston in combinatie met Brownsberg; twee nachten inclusief eten en drinken;

Let op! het is goed mogelijk dat er kwaliteitsverschillen zijn tussen de diverse tours. Dit is maar een indicatie.

Su for You €225

All Suriname Tours € 260

Jenny Tours € 270

Brownsberg

10 Oktober 2023 37°

Mooie excursie naar de Brownsberg. De tocht met 4WD is prachtig en daarna een uurtje wandelen. Op Ston eiland ontmoeten wij ook twee oudere NL hardcore backpackers die de hele wereld afreizen.

BROWNSBERG/WEG

Hoe kom je er?

Georganiseerd;

Heel simpel; er zijn tig reisbureautjes in Paramaribo die een (dag) trip organiseren, al dan niet in combinatie met een verblijf op het Ston eiland.

Ongeorganiseerd:

Met de staats of privé busjes kun je komen in Brownsweg aan de voet van de berg. Let op; reis niet op zon of feestdagen want dan is er weinig vervoer en loopt de prijs flink op! Ook zaterdags is er minder aanbod! Dan moet je nog naar de Brownsberg zelf; Deze blog (in het Engels uit 2019) geeft de nodige info. Wij overnachtten in Fargo’s Place ( > onder Brownsweg en Accommodatie) eenvoudige huisjes bij een soort uitspanning aan de weg; bezinepomp,twee minisupermarkten en een afhaal Chinees. Mogelijk dat je hier ook een en ander kunt regelen. Als je jong en sportief bent kun je gaan wandelen naar de top van de Brownsberg maar dat is zeker 4 uur lopen bergopwaarts!

Nog meer info vind je hier;

Accommodatie in Brownsweg:

Fargo’s Place ** (*) (€ 20 per nacht) is de enige plek in Brownsweg waar je kunt overnachten. Wij betaalden € 20 per nacht voor een kamer met airco en eigen sanitair. De kamer is eenvoudig maar het bed is goed. In de aanwezige koelkast hangt een flinke klodder van bevroren mayonaise aan het vriesvak. Ook de douche en toilet zijn niet super schoon maar voor de prijs is het alleszins acceptabel.

Een belangrijker puntje is dat er geen ontbijt is, maar bij twee Chinese winkeltjes op het terrein van de benzinepomp kun je wel wat bij elkaar scharrelen als is het zeer beperkt. Koffie kon je er volgens mij ook krijgen.

Restaurant:

Een fatsoenlijke eetgelegenheid is er niet; Je kunt bij een afhaal Chinees op het terrein van de benzinepomp rijst met kip of plakjes varkensvlees kopen. Het is van zeer matige kwaliteit en kost toch nog € 15 voor twee personen.

Accommodatie op de Brownsberg: op de top is een staatslogement dat in gebruik is. Eenvoudige kamers met stapelbedden (zie afbeelding). Voor prijzen kijk hier.

Kamer in het Stinasu logement op de Brownsberg

Hiken;

In en rond de Brownsberg zijn een aantal wandelroutes uitgezet door middel van bordjes. Vier van deze routes leiden je naar een waterval, een route leidt naar een kreek, een route leidt naar een van de twee toppen van de Brownsberg en er is een rondwandeling die over het plateau loopt:

Mazaronitop, 1400 m, heen in 20 min, terug in 20 min = makkelijk; deze hebben wij gedaan. Je hebt een prachtig uitzicht en ziet ook de diverse goudwinningen als gele strepen in de verte.

Mazaronival, 7600 m, heen in 70 min, terug in 75 min = makkelijk;
Plateau rondwandeling, 2600 m, 60 heen, 90 min terug = makkelijk;

Leoval, 1600 m, heen in 35 min, terug in 35 min = goed te doen;
Koemboeval, 4400 m, heen in 50 min, terug in 55 min = gemiddeld;

De volgende twee wandelingen zijn zwaarder:
Ireneval, 4000 m, heen in 75 min, terug in 90 min = gemiddeld tot moeilijk;
Wittikreek, 7600 m, heen in 110 min, terug in 180 min = gemiddeld tot moeilijk.

Atjoni

11 Oktober 2023 35°

BOVEN SURINAME RIVIER

Op eigen houtje reizen langs  de Suriname rivier is moeilijk.  Je kunt in ieder geval altijd tot Atjoni komen en vandaar de korjaal nemen rivier afwaarts. Het is helaas erg moeilijk  om informatie te krijgen in hoeverre de resorts plek hebben om te overnachten. Wij hebben van tevoren verschillende resorts benaderd zowel via WhatsApp, Facebook en telefoon en  helaas weinig respons gekregen. Alleen met Menimi kregen wij contact en daar hebben we dan ook ons verblijf geboekt Later kwamen wij reizigers tegen die bij verschillende andere resorts hadden verbleven. De meeste resorts kun je heel moeilijk bereiken; een alternatief is een tour boeken bij een van de vele reisbureaus in Paramaribo maar dan zal je waarschijnlijk (veel) meer betalen.

VERVOLG REISBLOG;

Met de korjaal verder naar ons resort.

Menimi

11 Oktober 2023 39°

Het water staat laag in de Suriname rivier. Daardoor gaat de boottocht over de rivier wat moeizamer. Na twee stroomversnellingen een keer “kluunen” zijn we er. Het Menimi resort is fraai gelegen aan de rivier. Met ons nog een koppel oudere landgenoten uit Texel.

Menimi

12 Oktober 2023 38°

Eenvoudig maar sfeervol.

Een korte boswandeling, in de rivier waden en een boottripje naar een naburig dorp. Wat een mooie papagaai zagen wij daar, maar men noemt het hier een raaf. We hebben leuk gewandeld door een dorpje en ook nog een gezondheidscentrum bezocht. Het zag er keurig uit. Wel zweet ik me te pletter al drie weken lang. De middagtemperatuur ligt wel 5 graden boven normaal en dat al een weken lang…

13 Oktober 2023 38°

Het verblijf is een beetje Spartaans hier in het Menimi resort. Eenvoudige huizen voor hele families, geen airco en alleen stroom van 18.30 tot 06.30. Zelfs een handdoek kan er niet vanaf! Het eten is zeer eenvoudig en altijd kip, wat ik niet lust, dus ik heb alleen blikje tonijn van onszelf als bijvoeding gebruikt😒. Wel zijn een paar uitstapjes inbegrepen in de prijs, maar die is voor 3 nachten € 440 voor twee personen all inclusiv… Uhhh. Daar staat tegenover dat je dan wel op een supermooi plekje midden in de jungle verblijft in een huisje met prachtig uitzicht op de rivier waarin we erg veel zwemmen. Het is vrijdagmiddag, er komt weer een groep Nederlanders aan, daarna een groep Surinamers. Het is weekend. Einde rust🥺 Epiloog: uiteindelijk viel het toch wel mee met de drukte..

MENIMI *** ; omgeving ***** excursies **** huisje *** voorzieningen ** eten en drinken *

zie website

Hoe kom je er?

Met een korjaal vanaf Atjoni; de tocht duur ongeveer een uur

Hoe is de accommodatie/verzorging?

Wij hadden een huisje met 2 tweepersoonsbedden met muskietennet, een fan en douche en toilet.

Het eten en drinken dat is inbegrepen is zeer basic ( voornamelijk kip) en niet lekker. Verder is er alleen drinkwater en een waterig vruchtensapje.

Bier of andere consumpties kost €2,50.

Alcohol , andere drankjes en versnaperingen moet je extra betalen

Wat zijn de kosten?

Wij betaalden voor 3 nachten € 440 voor een huisje zonder airco en zonder handdoeken.

Omgeving

Prachtige omgeving aan de rivier en wij hebben ook nog een rondwandeling met aardige gids gedaan over het bosterrein en een excursie naar het dorpje Aurora. Dit was inbegrepen in de prijs.

VERVOLG REISBLOG ;

Naar White Beach 14 Oktober 2023 35°

Eerst met de Korjaal en dan een stukje door de jungle lopen omdat het water in de Boven Suriname rivier momenteel te laag staat. Vervolgens met de korjaal door enkele stroomversnellingen terug in Atjoni. Daar is voor ons keurig een minibus geregeld richting Paramaribo die ons voor de deur afzet bij het Caribou Resort White Beach.

Dit is wel even een overgang: een keurige kamer voorzien van een bureau en een terrasje. Achteraf de beste kamer die wij in Suriname hebben gehad. Vooraf hebben wij deze al betaald in Paramaribo; € 80 per nacht zonder ontbijt.

De fraaie hotelkamer compleet met bureau en koelkast

Het water van de Suriname rivier staat erg laag. Het hek is om eventuele piranhas tegen te houden.😟

Het strand met afrastering

Domburg 14 Oktober 2023 36°

Lekker gegeten bij Warung Rita in Domburg, 10 km van ons verblijf. Taxi mevrouw J van het resort rijdt er ons heen en haalt ons op voor €5 totaal. De bami met kip voor Annemarie en ei voor mij smaakte heerlijk, en dat samen voor €11 met een zuurzak sapje erbij😆 Daarna boodschappen gedaan bij een grote Chinese supermarkt, een combinatie van levensmiddelen, drogisterij, slijterij en Actionachtige spullen. We hebben nu kaas, salami en witte puntjes als ontbijt:en yoghurt toe. Een hele luxe!

White Beach 15 Oktober 2023 38°

Luierdag en te heet voor veel actie. Het blijkt dat een deel van Zuid Amerika, waaronder Suriname al geruime tijd onder een hittekoepel zit. Dat is mij niet ontgaan😡 Sinds Manaus (19/9) aan de Amazone onafgebroken middagtemperaturen tussen de 35 en 40 graden. De gevoelstemperatuur ligt nog 5 graden hoger door de hoge luchtvochtigheid.

 

WHITE BEACH

Een prima gelegenheid om een toch een beetje een “Beach” ervaring op te doen in Suriname; het is een strand, weliswaar aan een de Suriname rivier maar het strand is mooi wit en er is een kiosk voor drankjes ed. Er is een groot net opgehangen in het water om contact met Piranhas te vermijden. Helemaal zonder risico is het echter niet om te water te gaan. Er kunnen gaten zijn in het net…. Maar ja het is warm en het water lokt 😉

Hoe kom je er?

Gewoon met een taxi vanuit Paramaribo voor rond de € 25 schat ik. Het wordt ook aangeboden als (onderdeel) van een excursie door reisbureaus in Paramaribo maar ik denk dat je goedkoper uit bent als je het zelf organiseert; Cash betalen in hun kantoortje in Paramaribo (Aida straat 21 ) en taxi regelen bij Hertog of Ulstra.

Accommodatie;

Caribou Beach resort komt wat “van der Valk motel ” achtig over maar de fraaie kamers maken veel goed.

De kamers zijn niet goedkoop; € 80 per nacht zonder ontbijt maar je krijgt wel waar voor je geld.

Doordeweeks is heel rustig en ben je misschien wel de enige gast. In het weekeinde komen gasten uit Paramaribo om te BBQ en in de hutten aan het strand.

Het restaurant is helaas gesloten vanwege de crisis. De receptie is heel bereidwillig en zal je helpen met vervoer naar het nabijgelegen plaatsje Domburg waar een uitmuntende toko is. Ook is daar een supermarkt waar je je ontbijt bijeen kunt kopen.

Neem voldoende cash geld mee want je kunt nergens pinnen.

Excursies zijn moeilijk te regelen vanuit hier maar trek voor een verblijf twee nachten uit om te relaxen en ga dan terug naar Paramaribo of probeer vervoer te regelen naar het verderop gelegen Overbridge resort

Naar het Overbridge resort 16 Oktober 2023 37°

Mevrouw J brengt ons vanmiddag naar een 25 km verderop gelegen resort. Dit hebben wij vooral gekozen om een financieel technische reden: niet omdat het zo goedkoop is (bepaald niet) maar omdat je hier met een creditcard kunt betalen. Ik heb ze speciaal nog gebeld om een bevestiging hiervan en er is een deel inmiddels geserveerd op de visacard rekening. Ik hoop dat verder alles zonder complicatie loopt en dan hebben wij tot het einde van onze reis geen liquiditeit problemen meer😃

De weg naar Overbridge
Het grote rivierwater zwembad
Onweersbui boven de Suriname rivier

Het is een prachtige locatie. We hebben een houten bungalow met twee slaapkamers., elk met 2 x tweepersoonsbedden en een kitchenette en grote veranda voor €100 per nacht inclusief ontbijt via Booking.com. Ook de creditcard is belast en we zijn af van al het gedoe. Oh ja we moesten nog wel een park fee betalen van US 26,65 totaal. Er is een groot rivierwater zwembad in de rivier. Hierdoor geen last van piranha’s Voor het eerst weer naast het gebruikelijke warme water wat koelere stromingen in het rivierwaterzwembad😀 Het restaurant heeft iets van een NIVON/ jeugdherbergachtige uitstraling met een grappige menukaart; kroket en loempia met patat naast cassave met zoute vis. Dit is onze favoriete stek van deze reis😀😃😄

Overbridge Resort 39°

Heerlijk eten hier; zie afb. Dat zijn geen frites maar gefrituurde cassave repen ( telo) met zoute vis ( bakkeljauw)

OVERBRIDGE **** Omgeving **** bungalow **** eten en drinken **** voorzieningen ****

website

Hoe kom je er?

Met een taxi(busje) vanaf Paramaribo of Atjoni. Ik denk dat je voor € 30 vanaf Paramaribo in het Overbridge resort kunt komen. Wij betaalden nog geen € 20 aan mevrouw J van White Beach om van Overbridge resort naar ons Guesthouse terug in Paramaribo te rijden maar gaven haar wel een flinke fooi.

Overbridge ligt een klein half uur rijden van luchthaven Zanderij.

Accommodatie

€ 100 inclusief ontbijt. Restaurant 2 x hoofdgerechten 2x sap of 2x bier €28

Excursies:

Plantages in de omgeving, Jodensavanne

VERVOLG REISBLOG

Terug in Paramaribo 19 Oktober 2023 34°

De “Kathedraal”
De Nederlandse ambassade in Paramaribo
Van Sommelsdijckstraat; de uitgaansstraat

Door een deel van het (uitgaans) centrum loopt de Sommelsdijckse kreek.

De Sommelsdijkse kreek in Paramaribo stinkt al jarenlang. De oorzaak van de stank is een combinatie van factoren, waaronder: De kreek wordt ook vervuild met rioolwater. Het rioolstelsel van Paramaribo is verouderd en lek. Hierdoor stroomt rioolwater in de kreek. Bovendien wordt de kreek wordt vervuild met huishoudelijk afval, waaronder plastic, voedselresten en afvalwater. Dit afval wordt niet goed afgevoerd en zinkt naar de bodem van de kreek, waar het gaat rotten.

De stank van de Sommelsdijckse kreek is een groot probleem voor de bewoners in de directe omgeving en zeker voor de eetstalletjes Waka Pasi langs de kreek.

Waka Pasi

Peperpotplantage en….apen! 20 Oktober 2023 38°

Annemarie heeft nog een zelfexcursie georganiseerd naar de Peperpot plantage 10 km buiten Paramaribo. Enkeltje met een taxi kostte 800 SRD,= € 20, dat is best veel voor Suriname maar nog altijd veel goedkoper dan een excursie bij een bureautje boeken. Het is er prachtig en we zien ( voor het eerst hier in Suriname) apen😀 We eten wat bij het restaurant en ontmoeten oude bekenden van deze reis. Iets wat steeds weer gebeurt. We willen terug naar ons Guesthouse maar hebben nog 800 SRD totaal voor de taxi en willen ook vanavond op en neer voor een hapje en een cocktail. Gezien de heenreis al 800 SRD kostte hebben we een tekort. Ook hebben we geen zin in opnieuw pinavonturen. Ik vraag een dame van het personeel om een taxi met het verhaal van de heenreis; inderdaad 800 is te veel betaald en de marge ligt tussen 400 en 700 voor een rit naar Paramaribo. Ik geef aan 500 te willen betalen zo dat ik nog geld overhoud voor het avondretourtje. De dame gaat in overleg met twee collega’s en ik moet even weg. Even later komt zij naar ons tafeltje; het is geregeld, een collega brengt jullie voor 500 naar je hotel hoor. Mooi zo, typisch Suriname 😃😃

Naar Zanderij 21 Oktober 2023 38°

Stalletjes langs de “Highway” van Paramaribo naar Zanderij via de Desi Bouterse snelweg.

Het einde van onze reis is in zicht!. Suriname is de laatste dagen enorm gestegen op onze favorietenlijst! Het kost de nodige tijd om de Do en Dont’s onder de knie te krijgen. Je begrijpt het pas als je het door hebt. We zien ons nog wel een keer terugkeren eventueel in combinatie met Curacao en of Bonaire. Het grootste minpunt van de hele reis was voor mij (Eric) de extreme hitte vanaf Manaus in het Amazone gebied ( bereikt na 2 weken reizen). Het is er natuurlijk altijd al warm maar er was nu ook nog eens een hittegolf boven op gekomen met temperaturen die vaak meer dan 5 graden hoger zijn dan normaal gedurende deze periode. Een ander minpunt vond ik het feit dat in Brazilië bijna iedereen alleen Portugees spreekt. Dat geeft veel Google Translate ( onhandig) en de nodige misverstanden. Brazilië is voor ons beide sowieso niet het favoriete land, al is er veel moois te zien en te beleven. Voor mij is Rio de Janeiro een topstad, jammer dat het niet in Europa ligt, anders was het supertof voor een citytrip. Annemarie vond de Amazone boottocht een hoogtepunt. Suriname is na de nodige startproblemen een toppertje geworden😀😀

SURINAME

President; Chan Santhoki (65 jaar)

Inwoners; 625.000

Oppervlakte: 163.821 ( 4 x Nederland)

Hoofdstad; Paramaribo (250.000 inwoners)

BNP $5670 (NL $61770)

Reisgidsen/info;

Handig om te zien waar je al met de bus kunt komen; helaas niet meer actueel.

Bradt Suriname (2020) is het meest geschikt voor de praktische info; Buitenkansjes (2016) is een erg leuke gids maar helaas verouderd en niet altijd goed voor praktische informatie.

Geld:

Je kunt in Suriname geen € (meer) pinnen, dit in tegenstelling tot wat sommige info aangeeft.

Neem voldoende € mee voor je gehele reis naar Suriname en wissel deze om tegen lokaal geld

Kom je van Frans Guyana; neem dan alle € op in Cayenne.

Indien je lokaal geld wil opnemen in Suriname:

Gebruik je bankpas of eventueel een Mastercard. Visacard is zeer beperkt bruikbaar en geld opnemen kun je alleen bij de Republican bank ( alleen als de ATM niet buiten werking is) tegen een heel hoge provisie! Bij de meeste automaten (als die al werken) is de daglimiet maar 3000 SRD (=€75) maar meestal kun je dat bedrag niet eens opnemen met uitzondering van de DSB automaten bij het hoofdkantoor..

met stip de beste bank

Beste geldautomaat; DSB hoofdkantoor zowel binnen als buiten. PIN en Mastercard

Maximum opnamebedrag in 1x = 3000 SRD

Bij meerdere keren achter elkaar (5x 2000) 10.000 SRD. Provisie valt mee. Het is echter geen garantie dat je er zoveel cash (nog) uit krijgt!!

= € 2,50 en is grootste coupure

Transport

In Paramaribo rijden stadsbusjes.

Er zijn busverbindingen tussen Paramaribo en Albina, Nieuw Nickerie en Atjoni. Meestal betreft het kleinere bussen met 20 zitplaatsen of minder. er is een busboekje ( de Busgids) maar die is niet meer actueel door de vele bezuinigingen. Wel handig om een indruk te krijgen van alle verbindingen.

Er zijn staatsbussen ( het Nationaal Vervoers Bedrijf ; NVB en privé bussen

Sim

Er zijn in Suriname twee providers: Telesur en Digicell

Telesur de belangrijkste provider. Ik heb een e-sim gekocht van hen bij een filiaal in Paramaribo. De e-sim is niet online te installeren maar alleen te koop bij een vestiging van Telesur. Voordeel is wel dat er ook een telefoonnummer aan gekoppeld is wat bij de meeste e-sims niet het geval is!

Best Of Suriname

Beste Overnachting All Round ;

1. Overbridge + prima restaurant + leuke bungalows + groot rivierwater zwembad + mooie natuur

2. Ston Eiland + mooie natuur + leuke huisjes – geen restaurant (gids kookt (lekker) voor ons

3 Menimi Resort + mooiste plek van de reis – /+huisjes sfeervol, maar simpel en geen airco, wel een fan. Beperkt stroom. – geen restaurant; eten is wat de pot schaft en bar slecht.

Beste Kamer:

Caribou Resort White Beach €80; geen ontbijt + luxe kamer met prima sanitair + bureau aanwezig + 1 zitstoel + stoelen en tafel op veranda

Mooiste Overnachting Plek

 1. MENIMI + aan de Boven Suriname, alleen bereikbaar met Korjaal. Zwemmen in de rivier.
 2. STON eiland + aan het Brokopondo meer met uitstekende boomstaken.
 3. OVERBRIDGE + aan de Surinamerivier

Religie in Suriname

Suriname is een multicultureel land met een diverse religieuze samenstelling. De belangrijkste religies zijn het christendom, het hindoeïsme en de islam.

Christendom

Het christendom is de grootste religie in Suriname, met ongeveer 48% van de bevolking. De twee belangrijkste christelijke stromingen zijn het protestantisme en het katholicisme. Het protestantisme is het meest vertegenwoordigd in de kustvlakte, terwijl het katholicisme vooral in het binnenland wordt beleden.

Hindoeïsme

Het hindoeïsme is de tweede grootste religie in Suriname, met ongeveer 22% van de bevolking. De meeste hindoes in Suriname zijn van Indiase afkomst. Het hindoeïsme speelt een belangrijke rol in de Surinaamse cultuur.

Islam

De islam is de derde grootste religie in Suriname, met ongeveer 14% van de bevolking. De meeste moslims in Suriname zijn van Javaanse en Afrikaanse afkomst. De islam is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse samenleving.

Overige religies

Naast het christendom, het hindoeïsme en de islam worden in Suriname ook andere religies beleden, zoals de islam, het jodendom en het boeddhisme. Daarnaast zijn er ook nog diverse inheemse religies.

Religieuze tolerantie

Religieuze tolerantie is een belangrijk kenmerk van de Surinaamse samenleving. De verschillende religieuze groepen leven vreedzaam samen en respecteren elkaars overtuigingen.

Backpacken in Suriname?

Bijna onmogelijk; het grootste probleem is het eten. Buiten Paramaribo zijn bijna geen eetgelegenheden te vinden! Je bent zo wel gedwongen om meerdaagse excursies te boeken omdat er dan altijd voor eten wordt gezorgd. Vaak gaat er een kok mee. Het eten bij het Menimi resort was van een bedroevend laag niveau. Een ander groepje dat tijdens ons verblijf logeerde had een eigen kok. Op het Ston eiland kookte onze gids Pninelli voor ons en het eten smaakte prima!. Er was ooit een restaurant of i.d. maar dat was niet (meer) in gebruik. Op de Brownsberg was ook een eetgelegenheid geweest maar die was ook al jaren gesloten… Bij ons korte verblijf in Brownsweg bij Fargo Place hebben we gebruik gemaakt van een afhaalchinees die nog maar drie maaltijden in de aanbieding had; rijst met kip, rijst met varken of rijst met kip en varken zonder sausje of enige groenten. Thans op White Beach resort neemt ook elke gast ( het zijn er niet zo veel) zijn eigen eten mee. Het restaurant hier is gesloten. Dat maakt individueel reizen heel moeilijk hier in Suriname. Jammer want het is een prachtig land!

Mensen in Suriname

Wij vinden de bevolking van Suriname een van de aardigste die we hebben ontmoet in al onze reizen. Heel sociaal en eerlijk. Ons huidige verblijf hebben we de eerste week geboekt toen wij in Paramaribo waren. We konden de twee nachten contant in € betalen bij een kantoortje van dit bedrijf in Paramaribo ( online gaat meestal niet) De mevrouw aan wie wij betaalden bleek de vrouw van de eigenaar te zijn en informeerde het personeel over onze komst en vroeg aan mevrouw J ( manusje van alles onder het personeel) of zij ons met de auto naar andere plekken wilde brengen indien nodig ,vertelde mevrouw J later aan mij toen ze taxi was om ons naar het enige eethuisje te brengen in de omgeving.

Prijsniveau Suriname:

Suriname is niet goedkoop; het verblijf van 19 dagen kostte ons € 160 per dag alles inbegrepen ( inclusief twee (drie) tours e.d.)

Albina

Bootje €30 naar de overkant (normaal max €20)

Hotel €35 per nacht € 10 borg

Busje naar Paramaribo €5 pp

Paramaribo

Beste taxi:  Taxi Hertog. Werkt met meter

Taxiritje Paramaribo 80 SRD €2

Guesthouse Amice inclusief ontbijt € 65. Cash €

2 vruchtensap in de Waag  € 2,20

Pizza Hut; 1 klein 1 medium = veel te veel + 2 consumpties = 800 = €20 geen cards

Mirosso Blauwgrond    standaard ; €26 alleen cash

ChiMinh twee hoofdgerechten met consumptie €25 ;  only cash

Mezze restaurant van Sommelsdijkstraat; twee hoofgerechten met consumptie €28 visacard

Indiaas restaurant 2 hoofdgerechten en 2 consumpties €40 

Zus en Zo; cocktail €4. Een maaltijd voor twee kost tussen de € 25 en € 30

Plantage Frederiksoord; milkshake €3;  pinpas  werkt ; geen creditcard

Hertog taxi  van Guesthouse Amice naar Peperpot € 20

Cappuccino bij Peperpot Plantage € 3.00

Peperpot plantage : Tap bier 0.5l Parbo € 4,45

Van Overbridge  naar Guesthouse Amice 700 SRD ( door mevrouw J)

Taxi Amice – Peperpot plantage   SRD 400 tot 700

1000 SRD = € 25

Zus en Zo  2x hoofd 2x sap 2 cocktails € 42

Guesthouse Amice Naar luchthaven € 35

8 zitter Paramaribo > Brownsweg € 20 pp

Fargo’ s Place € 20 huisje per nacht

Afhaalchinees (rommel) €15 !

Excursie Brownsberg  vanuit Ston eiland € 60 totaal

Ston eiland via gids Pninelli; 2 dagen VP €250 inclusief rit naar Atjoni ; Tip SRD 1000 = € 25 heel  blij

Menimi resort 3nachten “all incl”  🥶€440

Geen handdoeken, geen airco, alleen kip met rijst, bier €2,50 extra. Hangmat extra

Enkele uitstapjes die leuk zijn inbegrepen

White Beach: nette kamer €80, zonder ontbijt

Taxi naar Domburg  SRD 100 = €2,50

Eethuis Rita 2x bami met kip of ei + sap €11

Vervoer van White Beach  naar Overbridge resort €15

Overbridge; bungalow 2 slaapkamers inclusief ontbijt €100

Overbridge: 2× hoofd 2× sap 2× djogo bier €28

Djogo = 1 liter

Prijsniveau Brazilië;

€ 129 per dag met z’n tweeën exclusief 4 binnenlandse vluchten.

Rio de Janeiro

Uber luchthaven GIG maar Copacabana R65 =€13

Gewone taxi bijna 3x zo duur!

Hotelovernachting  €38 incl ontbijt

1 stuk kaastaart + 0.5 liter versgeperste  sap €6

ATM bij €200. €30 opnamekosten!!!

Copacabana:

2x tuinstoel + parasol €6 op strand

1 cocosnoot €2

1x  0.473l bier € 2.40

1x Pina Colada € 4 bij A1 restaurant

Restaurant  naast Deck  €€ ; een van de minst dure gerechten van de menukaart;    2 hoofd + 4 klein bier €45 inclusief 10 % fooi

Deck aan de boulevard €  buffet 2x + 2 consumpties €35 incl 10% tip

Christusbeeld berg  entree treintje €18

Fooi Free Walking Tour BR 100 totaal = €20

Uber korte(re) rit gemiddeld €3.50 Lange(ere )rit €8,50

Ipanema

Strandstoel en parasol €4

Belmonte  (mooie tent) 2x cafe au lait €4,75

Deck buffet + 2 grote bier en 2 cocktails €48.65 incl tip

Mineiro bar , eenvoudige maaltijd voor 2 + 2 consumpties incl 10% tip €27

Salvador:

Uber airport naar hotel €13

Padaria:  3 broodjes en 2 pakjes sap €6

Hoofdmaaltijd 2x + 2x 0.6 bier €30

Ijssalon 2 + 3 bolletjes eis + 1 cappuccino €12

Tip Free Walking TourGWT € 20,00

Itaparica

Taxi 30 km naar Pousada BR 100 €20

Pousada €68 per nacht voor  huisje

Pousada :  3x avond 2x lunch + extra consumpties €118

Lencois

Taxibusje Airport – naar  appartement €10 pp

Restaurant €36  1x Bacalau voor 2 pers + sap + 2 caprinha cocktail (normbedrag 36 minus cocktail = €28) incl 10% tip

2 kleine koffie en 1 zelf geschept ijsje €2,70

Tour in de omgeving van ca 7 uur voor ons twee €175

Fooi voor deze tour BR 100 = €20

Restaurant 2x hoofd 4 cocktails € 58 ( incl 10%)

Kilorestaurant : 1 bord medium gevuld €5

Restaurant 2 hoofd 2 sap € 30 incl tip

Bus  semi cama Lencois Salvador €29 pp  7.5 uur.

Manaus

Hostel: €34 per nacht exclusief ontbijt

Restaurant 2x hoofd 2x 0.6 bier 2 × caprinha €37

Caprinha = 15 = €3  >> grote bier (=0.6 ) vanaf €2,40

Stoeltjes parasol en cocosnoot Praia do Negro €9.50

Excursie met 50 personen €30 pp incl matige lunch

Santarem.

Hostel €35 per nacht excl

Maracujasap terras Amazone Rs 6 €1.25

Mascote:  2x hoofd 2x 0.6 bier + 2 capirinha €25

Uber Santarem > Alto . € 18,50

Alter Do Chao

Pousada €45 per nacht incl

Pousada ; 1 liter sap €6

Restaurant  2× hoofd 1 liter sap €28

Taxiritje €4 (Uber als dit werkt €2)

Ferry €270 suite

Maaltijd € 4  Ontbijt€ 2 pp

Macapa

Bus naar Oyapiue €40 pp  17/18/19. 11 uur

Royal hotel €42 incl ontbijt

Caprinha €3,75

Royal restaurant 2 x hoofd 2 x0.33 bier 2x cocktail€34

Kilo restaurant Colonial €23

Oyapoque

Hotel €65 per nacht