India Tips en Trics

  • Hoofdstad: New Delhi; 20 mln inwoners
  • Inwoners 1,407,563,842 = samen met China nummer 1
  • Oppervlakte Area: 3,287,260 km2 = 80 x Nederland ; 2 x Indonesië
  • Munteenheid: Indian rupees (1 EUR=88.9228 INR)
  • Religie: Hindoe 82% Moslim 12 %
  • 28 deelstaten en 8 unie territories.
  • President Modi (74 jaar) sinds 2014
  • Grootste Partij BJP ( hindoe nationalistisch)
  • Freedom Index : 66 ( gedeeltelijk vrij)
BNP per hoofd2023NL $62,778INDIA $2,4642023GDP per capita [+]
Aantal inwoners2023NL 17,811,291INDIA 1,407,563,842

Onderweg in India

AUTO met chauffeur ( cab)

Een auto huren in India is ideaal voor mensen zonder een rijbewijs zoals wij!

Je krijgt met de auto altijd een chauffeur erbij! Natuurlijk zal je ook een auto zonder chauffeur kunnen huren maar over het algemeen wordt dit ten sterkste afgeraden!

Een cab ( zoals men een auto met chauffeur noemt) kun je regelen bij de receptie van je hotel, of via Uber. Uber India heeft een speciale afdeling voor lange afstands ritten, Uber Intercity genaamd. Het werkt precies hetzelfde als de gewone Uber. Alleen is het in geval van een lange rit verstandig om een dag van te voren een cab te reserveren.

Alternatieven zijn de app Make My Trip maar die werkt alleen met een Indiaas telefoonnummer (zie onder Telefoon/Internet. Bij de kosten komt ook nog 20% tax bij. Ook werkt de betaling niet altijd goed met een buitenlandse creditcard. Dit alleen doen als de eerder genoemde twee mogelijkheden niet kunnen.

Verder kan een plaatselijk reisbureau je ook vaak helpen aan een cab.

HOE GA JE MET JE CHAUFFEUR OM?

Een cab, auto met chauffeur regelden wij vaak via de receptie van ons hotel en de prijs die werd gevraagd vonden wij redelijk. Ik denk wel dat je er wat van af kunt krijgen met onderhandelen maar niet erg veel. Belangrijk is om te vragen naar een Hatchback, dat is de goedkoopste wagen, altijd voorzien van airco. Recepties hebben nog al ineens de neiging er van uit te gaan dat buitenlanders een duurdere auto willen hebben. De prijs die je betaalt is inclusief tax.

Ook hebben wij gebruik gemaakt van de handige Uber Intercity, de lange afstands ritten van Uber die je gewoon kunt boeken van te voren in de app. Een probleem kan zijn dat je chauffeur, ondanks de aangegeven locatie toch moeite heeft om je te vinden. Een korte chat biedt dan uitkomst.

De prijzen via Uber zijn inclusief tax.

Tenslotte hebben wij een keer een auto geboekt via de Indiase app Make My Trip omdat wij de prijs die men vroeg bij de receptie te hoog vonden. Een probleem was weer de vindbaarheid van ons hotel door de chauffeur die geen Engels sprak. Met behulp van iemand van het hotel die wel Engels sprak zijn we er toen uitgekomen. Een auto die je huurt via Make My Trip is exclusief belasting. Make My Trip accepteerde onze Nederlandse visa card. De app is in Nederland niet beschikbaar.

Een chauffeur in India spreekt vaak beperkt of helemaal geen Engels

Onze ervaring van afgelopen reis in India is dat er na verloop van tijd een lunchstop wordt gemaakt waar je apart van de chauffeur eet. Men gaat er niet van uit dat je samen aan een tafel gaat zitten hoewel wij in andere landen en eerder in India wel eens anders hebben meegemaakt.

Indien de chauffeur wel (wat) Engels spreekt wordt er af en toe wel wat gesproken maar nooit een gehele rit.

Wat ons ook een keer overkwam is dat onze chauffeur vroeg of wij nog gingen ontbijten. We hebben toen gewoon gezegd dat wij in ons hotel ontbeten hadden. Ik kreeg de indruk dat chauffeurs niet altijd ontbijten en dat later op de dag doen maar helemaal duidelijk is dat niet geworden door de vaak aanwezige taalbarrière.

Je kunt een chauffeur ook voor meer dan een dag huren; Veel hotels hebben speciale chauffeursverblijven. dat is in India heel normaal.

Wij gaven de chauffeur een fooi van ongeveer 10% van het bedrag en men was daar altijd tevreden over.

TREIN

Het spoorwegennet in India is enorm en misschien wel het drukste van de hele wereld. Zeker voor een nachttrein met een 1e klas slaapwagon en een gunstige vertrektijd is het wenselijk om ruim van te voren te boeken. Speel je op safe , dan denk ik dat je wel 2 tot 3 maanden van te voren moet boeken.

Voorbeeld:

Het traject Siliguri ( West Bengalen) naar Guwahati in Assam = 450 km ; 5 tot 9 uur)

Bij 12go Asia op 27 april 2024 , waren er voor de volgende dag nog twee opties voor een 2A slaapwagon ( airco slaapcabine voor 4 personen die je met gordijnen kunt afsluiten; de beste optie na de eerste klas) via 12go Asia. Let op! als je boekt moet je even wachten op een bevestiging die 12go asia krijgt van de Indiase spoorwegen. Het kan zijn dat de plek toch bezet is, 12go biedt dan altijd een alternatief aan, mits die er natuurlijk nog is.

Er zijn een 11 (!) treinklassen;

Voor de heel lange reizen met een nacht er in zijn de volgende opties;

De duurste is AC 1 of 1A ; een cabine met 4 personen of een tweepersoonscoupe met airco met afsluitbare deur. Een ticket van Delhi naar Varanasi in een twee persoons coupe kost ongeveer € 40 tot € 50 per persoon, afhankelijk van het type trein.

AC 2; 4 persoons coupe ; geen afsluitbare deur maar gordijnen. airco. Populair bij de middenklasse.

AC 3 6 persoons coupe; idem; (meer dan )de helft goedkoper als AC 1

Sleeper Class; goedkoop, zeer basic, geen aanrader!

Overdag reizen;

Neem een Executive Chair Car, EC of een Chair Car, CC . Voor kortere ritten kun je natuurlijk ook een lager klas nemen.

Verdieping;

Hoe boek je een treinticket?

Makkelijk ;

++ zeer gebruiksvriendelijk. Alle betaalmethoden worden geaccepteerd

++ je betaalt maar een klein bedrag extra voor het gebruik van deze dienst.

— meestal even wachten op een bevestiging

— niet alle verbindingen zijn te boeken

— Bij First Class is een coupe ( voor twee personen) niet specifiek te boeken; Je kunt geen keuze maken tussen Cabin ( 4 personen) en een Coupe voor twee personen bij de First Class. Voor handleiding zie bij IRTC

Moeilijk:

IRTC account scroll naar Foreign Tourist anders werkt het niet omdat men naar je Indiase telefoonnummer vraagt! Ga je verder in foreign tourist dan kun je je Nederlandse nummer invullen en moet je je emailadres geven. je moet in het proces ook een klein bedrag ( iets van € 2) voor registratie betalen, dit betaal je met je creditcard maar je moet eerst een Gateway kiezen; via welke route wil je betalen ; bijvoorbeeld in Nederland via Ayden of Mollie. Kijk rustig bij de aangeboden mogelijkheden of er international visa of mastercard bij staat. bij mij ging het vrij simpel. Vervolgens krijg je een OTP ( One Time Password als SMS via je telefoon en je kunt gaan inloggen.

Eerste klas coupe.

Hoe boek je een 2 persoons slaapcoupe in een nachttrein?

Ahum; restitutie gecancelde tickets bij de IRTC… Je kunt reeds betaalde tickets cancelen tot een aantal dagen voor vertrek. De voorwaarden lijken duidelijk op hun website. Ik begreep dat je je geld terug krijgt minus een “fee” van 10%. Nou dat is niet het geval, we hebben een aantal tickets gecanceld omdat wij onze reis meermalen hebben gewijzigd. We hebben nog geen derde van het ticketbedrag teruggekregen. Gemaild om uitleg werd ik van het kastje naar de muur gestuurd…

Hoe vind ik het juiste station?

Indiase stations hebben een lettercode; handig om verwarring te voorkomen. Zo heeft Varanasi (BSB) twee hoofdstations, een aan de rand van het centrum en een station , ongeveer 25 km buiten de stad (DDU). Kijk naar beide stations voor de beste verbinding!

Waar kan ik wachten op de aankomst van een trein?

De grote stations hebben (een) lounge(s) die voor iedereen toegankelijk is die een bedrag tussen de Rs 50 (0,60) en Rs 200 (€2,40) betaald per uur. De prijs is afhankelijk van het type lounge; Upper Class, Executive ed. In de lounge die wij benutten in Calcutta Howrah JN station (50 Rs per uur) kon je ook heerlijke lunchgerechten bestellen tegen een zeer schappelijke prijs. De verblijfsduur werd heel goed bijgehouden; toen wij 1 minuut over tijd waren werden we keurig gewaarschuwd.

Ga zeker bij een groot station een half uur van te voren naar het perron zoeken; dat kan soms nog een hele toer zijn; in Calcutta konden wij het juiste perron niet vinden; het bleek buiten het hoofdstation in een annex/ subterminal te zijn!

De Lounge van Howrah JN Calcutta

Hoe vind ik het juiste perron?

In de stations staan op de info borden meestal ook de perrons waar de treinen aankomen., net zoals op een luchthaven. Helaas gebeurt dit ook vlak voor dat de trein binnenkomt. In Calcutta Howrah station heb je ook een karretje die je naar het juiste perron brengt voor 100Rs. Een aanrader! dank zij deze service hebben wij uiteindelijk onze trein nog gehaald. Wellicht is ook op sommige andere grote stations een zoekservice.

Hoe vind ik de juiste wagon?

Je kunt de positie van jouw wagon online controleren op de website van Indian Railways of op de de app door je PNR-nummer in te voeren. Als je eenmaal op het juiste perron staat kan het nog een heel gedoe zijn om de juiste wagon te bereiken omdat de treinen veel langer zijn dan in Nederland. Wij konden op de perrons geen aanwijzingen vinden op welk punt ongeveer de bewuste wagon komt te staan bij aankomst.

Sommige Indiase nachttreinen hebben geen eten aan boord. Of dat een probleem is? Absoluut niet. Door middel van verschillende apps kan je tijdens de rit aangeven wat je wil eten. Wat er dan gebeurt? Bij het eerstvolgende station staat de bezorger al klaar om je bestelde pizza, curry of een ander gerecht af te leveren. Je hoeft er zelfs niet eens je coupé voor uit

TRAIN FOOD APPS IN INDIA

BUS

Het beste boek je dat bij 12go asia. Bus(jes) zijn vaak nog wel op het laatste moment beschikbaar

VLIEGEN

Het binnenlands vliegverkeer is goed georganiseerd in India. Voor de lange afstand is het een geduchte concurrent van de spoorwegen, zeker mbt tot de eerste klas slaapwagon.

Bij binnenlandse vluchten is 15 kg ruimbagage inbegrepen in de prijs. Een beetje overgewicht van een kilo of 1,5 wordt meestal geaccepteerd. Wij hebben maar een keer een vrij klein bedrag moeten bijbetalen voor onze bagage die tussen de 16 en 17 kg woog.

Soms is een vliegticket spotgoedkoop, ook een aantal dagen voor vertrek; Voor de vlucht van Guwahati naar Bagdogra van een klein uur betaalden wij maar € 28 per persoon inclusief de eerder genoemde 15 kg ruimbagage dus.

Voor de vlucht van Bagdogra naar Goa; 4 uur vliegtijd met overstap betaalden wij € 135,– p.p, drie weken voor vertrek.

Boeken van een vliegticket;

Voor een totaal overzicht gebruikten wij vaak Skyscanner. Vervolgens boeken wij de tickets het liefst bij de desbetreffende maatschappij.

In India is het boeken van een vliegticket bij Indigo en Spicejet niet mogelijk omdat zij geen buitenlandse creditcards accepteren! Zo zijn wij ook bij vluchten weer bij 12go Asia uitgekomen.

Helaas biedt 12go niet alle vluchten aan en ben je dan aangewezen op een alternatief;

Wij hebben naast 12go ook gebruik gemaakt van Kiwi.com en Booking.com. Beide websites vind ik relatief transparant ten opzichte van andere boekingssites als Edreams, Supersaver, Opodo, etc etc

TER PLEKKE

De enige (voor buitenlanders) goed werkende taxi app is UBER. Je hebt ook geen Indiaas telefoonnummer nodig!

Je kunt er chatten met de chauffeur die de chat vertaald in de lokale taal! Zo heb je geen misverstanden. Gebruik je bijvoorbeeld de taxi app Ola, dan heb je een Indiaas nummer nodig om de app te activeren. Als je een taxi hebt besteld wordt je teruggebeld door de chauffeur die in 90% van de gevallen geen Engels spreekt met alle ellende van dien!

Werkt Uber niet, dan houd je een Tuk tuk of een taxi aan en noem dan een bekend oriëntatie punt in de buurt van de plek waar je naar toe wilt. Dat kan een groot hotel zijn, een shopping mall of een Hindoe tempel. De meeste plekken zullen de chauffeurs niet begrijpen, ook al laat je het adres op je telefoon zien; Veel chauffeurs kennen het (Latijnse) Engelse letterschrift niet! een afbeelding van de plek wil nog wel eens helpen.

Vaak zijn wij gewoon in een taxi gestapt voor een korte rit zonder de prijs exact te weten, omdat wij ongeveer wel het tarief weten in India. Voor een stadsrit tussen de € 2 en € 3.

Vraag je van te voren hoeveel een rit kost en dat kun je wellicht beter doen bij een langere rit, dan betaal je vaak te veel, maar dan is het nog steeds goedkoop voor ons.

GELD

100 Rupees = € 1,10

Hoewel betalingen in India vaak digitaal ( meestal een QR code) gaan, hebben buitenlanders daar volgens mij weinig aan.

Je zult bijna alles cash moeten betalen omdat de meeste hotels en restaurants alleen Indiase betaalmethoden accepteren.

Indiase betaalapps zoals Phone Pe zijn voor ons niet te gebruiken omdat je voor het aanmaken van een account een Indiase bankrekening nodig hebt. Je kunt er dus geen geld opzetten vanaf je Nederlandse (credit)card

Je hebt ook nog de Indiase variant van Google Pay maar daar is het mij ook niet gelukt om mijn visacard aan te koppelen. Volgens meerdere artikelen op het internet zou dit mogelijk wel kunnen? Iets om uit te zoeken dus!

Meer upmarket restaurants of hotels accepteren vaak wel een buitenlandse visa of mastercard.

Maximum opname is 10.000 Rs.

Bij de SBI konden wij altijd terecht met onze visacard (en mastercard en maestro bankpas). Bij andere banken soms wel/ soms niet

TAAL

Officieel is de taal Engels, maar in de praktijk spreken de meeste mensen die je tegenkomt nauwelijks een woord Engels of spreken een vaak moeilijk verstaanbaar Indiaas Engels.

Hindi is de meest gesproken taal maar in het (noord)Oosten is Bengaals de hoofdtaal.

TELEFOON/INTERNET

Het mobiel internet is slecht! Er zijn regelmatig drop outs, ook in de grote steden.

Er zijn drie providers;

De beste of eigenlijk minst slechte is volgens mij Airtel

Daarna volgt :

VI ( Vodafone/Idea) . Een simcard van VI heb ik via een simfixer kunnen activeren

Met JIO heb ik de minst goede ervaring. Ik heb een esim van het JIO netwerk gebruikt in Delhi en Varanasi en daar werkte het redelijk. In meer afgelegen gebieden heb je er niets aan.

Hoe kom ik aan een simcard?

Sinds 2023 is het voor Buitenlanders veel moeilijker geworden om een fysieke simcard aan te schaffen bij een van de providerwinkels. Bij Airtel in Delhi werd ik de deur gewezen omdat ik geen Indiase ID had.

De uitkomst is een esim card. Voor een goede uitleg zie hier.

In het bovengenoemde artikel wordt Airalo als esim winkel genoemd; voor India is dit niet de beste keuze want Airalo’s esim geeft toegang tot het netwerk van JIO, het slechtste netwerk.

een esim van deze winkel is een betere keus; het geeft toegang tot het netwerk van VI en Airtel

Een esim card is veel duurder als een fysieke simcard. Toch is het een geweldige oplossing voor India gezien het ingewikkelde proces om een fysieke simkaart te bemachtigen.

Een ander nadeel van een esim is dat er geen telefoonnummer bij hoort. Over het algemeen is dat geen groot probleem meer omdat bellen en appen meestal via data gaan. In India kan het toch handig zijn om ook een fysieke simcard te hebben omdat eventuele lokale accounts en apps alleen werken met een Indiaas telefoonnummer. Ook wordt regelmatig naar je telefoonnummer gevraagd voor alles en nog wat.

De beste plek om thans nog een fysieke simcard te kopen is de Airtel shop bij aankomst op de luchthaven van Delhi. Je loopt er zo tegenaan en de shop was ook om 03.00 in de nacht open. Men is er ingesteld om buitenlanders door het aanvraag proces te sturen. Helaas kun je er alleen met cash betalen! Altijd handig om bij aankomst in een land al wat cash te hebben. Bij onze aankomst in Delhi waren de geldautomaten in de aankomsthal allemaal leeg.

Een andere mogelijkheid die we ontdekt hebben is om een simcard fixer via je hotel te regelen. Vraag bij je hotelreceptie of iemand een simcard kan regelen. In Varanasi kwam de simfixer langs bij de receptie en is bijna een uur bezig geweest om mijn simcard te activeren. Hij vroeg natuurlijk een flink bedrag voor Indiase begrippen voor een simkaart van Vi ; afgerond € 30 ; voor elke dag een max van 1,5 GB aan data gedurende 2 maanden en een Indiaas telefoonnummer. Bij Vi koste dit pakket maar iets van € 7 maar dan was het mij waarschijnlijk niet gelukt.

Later heb ik nog een esim van Airtel via Mobimatter aangeschaft zodat ik op een gegeven moment drie simkaarten op mijn telefoon had! Zo kon ik schakelen van de ene sim naar de andere wanneer een provider geen signaal gaf. Achteraf heb je aan twee simkaarten wel genoeg…

OVERNACHTEN

Onze laatste reis in 2024 hebben wij tussen de € 20 en € 50 per nacht uitgegeven aan overnachtingen. Meestal lag de overnachtingsprijs rond € 30-€ 35 voor een redelijk tot goede kamer met eigen douche en toilet en een ontbijt met in ieder geval altijd een omelet. Vanaf € 20 ( soms zelfs iets minder) kun je een eenvoudige (hotel) kamer vinden met eigen sanitair.

De meeste hotels hebben wij via booking.com geboekt met uitzondering van Sa-I-Mika Resort( rechtstreeks genoemd in Lonely Planet) en Betelnut Resort in Dawki ( rechtstreeks via Whatsapp genoemd in Stefan Loose Nord Indien). Het is handig om eerst maar twee nachten te boeken voor het geval het hotel tegenvalt. Als wij daarna noch 1 of 2 nachten langer bleven regelden wij dat rechtstreeks bij het hotel en kregen wij korting. Let op in het hoogseizoen ( en in mindere mate in het weekeinde) moet je hier natuurlijk wat voorzichtiger mee zijn.

Vooruitbetaling !

Bij het boeken van een hotel in India vraagt men vaak om een pre- payment, met name in wat minder bekende gebieden. Dat geldt natuurlijk vooral als je geen creditcard nodig hebt bij het boeken. Het vooruitbetalen kan vaak alleen met een Indiase betaal methode of door geld over te maken naar een Indiase bankrekening, omslachtig en duur! Ik reageerde via Whatsapp met de mededeling dat wij buitenlandse gasten zijn en dat een vooruitbetaling voor ons (erg) lastig is. In veel gevallen zag men dan af van een vooruitbetaling. Een andere mogelijkheid die ik ontdekt heb is om via (de app) Wise een betaling te doen. Je kunt het bedrag laden met je visacard en je betaalt een kleine provisie.

De fijnste hotels en (beach) huts tijdens onze reis van 2024 waren ( op alfabetische volgorde) ;

Amoravida By 7 Apple Resorts Goa € 48 per nacht exclusief ontbijt.

Schitterende gelegen complex. Fraaie architectuur. Mooie kamer. Een zwembad ( jammer van die muziek). Restaurant is (veel) te duur en valt tegen

Backpackers Den, Gangtok € 21 inclusief ontbijt

Grote kamer/ aardig personeel/ buiten de stad gelegen/ goed eten/ een zeer goede prijs kwaliteit.

Jammer van al die telefoonmasten direct achter het complex. Er is zelfs een zwembad (maar in maart is het daar te koud voor)

Betelnut Resort in Dawki € 45 inclusief ontbijt

Zeer fraaie bungalow met balkon en uitzicht op palmenwoud. Gesloten vanaf zondagmiddag vanwege het feit dat zij Christelijk zijn

Sa-I-Mika Resort in Cherapunj

Sfeervol huisje. Zeer goed eten. Zeer goede service, uitstekend Engels. Directe omgeving wat minder inspirerend

Saxony Beach Huts Agonda Beach € 38 (exclusief ontbijt)

Direct aan een mooi strand!

Sweet Valley Cottages ; Arambol/ Goa € 20 per nacht exclusief ontbijt

Eenvoudige huisjes die prachtig zijn gelegen op een berghelling en op loopafstand van het strand en zee en een zoetwater meertje. Je loopt vanuit je huisje zo de jungle in.

Russische eigenares die wat afstandelijk is ( dat kunnen wij wel begrijpen als Westerlingen……)

Treebo Trend Hotel Mobi VIP Guwahati vlakbij de luchthaven € 24 inclusief ontbijt

De allerbeste prijs kwaliteit verhouding vlakbij de luchthaven

UIT ETEN

Dit is nergens zo goedkoop als in India. Gemiddeld betaalden wij voor 2 x hoofdmaaltijd + 2 consumpties tussen de € 12 en €18 met uitschieters van € 3 !!! (er was alleen water bij het eten) en € 40 in een panorama draaischijf restaurant in Delhi.

Het eten in India is natuurlijk top. Houd je van alcohol; lang niet elk restaurant schenkt alcohol en dit varieert ook nog van stad/staat tot stad/staat. Sommige deelstaten zijn zelfs helemaal drooggelegd.

In India is het de gewoonte om vaak op je hotelkamer te eten. ( roomservice). Doet enigszins aan de Coronatijd denken maar heeft daar uiteraard niets mee te maken. Daardoor zijn de hotel restaurants vaak leeg en ongezellig. Ook zijn er veel hotels zonder restaurant.

SCAMS

Als ervaren reizigers zijn wij er ook even ingetuind in Delhi; Op zoek naar een fysieke simcard gingen wij naar een Airtel winkel bij de Connaught Place. Nadat wij waren weggestuurd spraken wij iemand aan van een simcard stalletje. Deze man verwees ons naar een zogenaamd officieel toeristenbureau in een zijstraat. Op het bord stond met grote letters Officieel door de Overheid erkend Toeristenbureau. Hier zouden wij een toeristen simcard kunnen kopen. De man achter de balie begon gelijk over waar wij naar toe reisden en welke trein wij hadden naar Varanasi, geheel niet ter zake maar met onze jetlag kop hadden we het niet direct in de gaten.. Ooh jullie trein is 20 uur vertraagd vertelde hij; wij reageerden koel,” ooh dan gaan we wel wachten hoor”. Ineens ging bij mij een lichtje branden; dit is waarschijnlijk een scam. Er klopte uiteindelijk helemaal niets van en onze trein was stipt op tijd. Op You Tube zijn diverse van dit soort filmpjes te zien. Zulke bureautjes proberen je dure vliegtickets en tours te verkopen.

Er zijn meerdere scams zoals: “jouw hotel is gesloten ” etc. Op You Tube vind je veel scam filmpjes.

Het beste is om bij aankomst in Delhi een Uber (taxi) te nemen die kan bestellen dankzij je esim card die je al op je telefoon hebt( > Blog Noord Oost India – Delhi voor de vindplaats van Uber op de luchthaven) . Ook zijn er instructie filmpjes op You Tube te vinden hoe en waar je Uber kunt vinden op de grote Indiase luchthavens.

Als je de Uber standplaats hebt gevonden heb je waarschijnlijk geen enkel probleem meer om je hotel te bereiken.

Een alternatief is nog om een prepaid taxi bij een van de vele stands bij aankomst op de luchthaven te nemen; Je moet dan meestal in cash betalen en je betaald ook (veel) meer, maar het bedrag blijft nog steeds acceptabel.

ALLERLEI

Stopcontacten ed.;

Nergens hebben wij zoveel aan en uit schakelaars gezien als in India op veel hotelkamers. We hadden twee adapters mee genomen die wij volgens diverse websites voor India nodig zouden hebben maar wij hebben deze bijna nooit gebruikt. Meestal paste onze Europese stekker ( soms met wat gewrik) wel in het stopcontact.

STRANDEN

Er zijn maar een paar kustgebieden die ons inziens geschikt zijn voor een strandbezoek “westerse stijl” in India. De meeste Indiërs hebben een andere kijk op het strandleven. Laat je niet misleiden door blogs of filmpjes over de ‘fantastische” badplaatsen aan de Indiase kustlijnen. Die zijn meestal gemaakt door Indiërs. Een grote uitzondering is natuurlijk de deelstaat Goa dat in de jaren 60 al ontdekt is door Hippies. Verder vind je in Kerala ook een aantal fijne stranden.

Goa

Goa is een deelstaat  van India, gelegen aan de westkust. Het is qua oppervlakte de kleinste Indiase staat en telt 1.6 miljoen inwoners. De hoofdstad is Panaji.

Goa was eeuwenlang, van 1510 tot 1961, een kolonie van Portugal. Je kunt dit nog zien aan de typisch koloniale Portugese huizen. Een kwart van de bevolking is katholiek. Goa is de rijkste deelstaat van India.

Ons favoriete plek in Goa is Agonda Beach. We zijn er al 4x geweest en dat wil wel wat zeggen!

Het enige minpunt is de wilde zee; super geschikt voor surfers maar ongeschikt voor zwemmers. Palolem op 15 km heeft een beschutte baai en daar kun je wel zwemmen.

Wij overnachtten direct aan het strand in Saxony Beach Huts **** voor € 36 per nacht exclusief ontbijt. Fijne sfeer en een goed restaurant. Een Cocktail kost tussen de € 4 en € 5.

Een grote bier van 0,65 l. doet € 2

Het strand is vrij rustig en je kunt in de avond op het strand eten!

Palolem

Hebben wij bezocht vanuit Agonda met een taxi reistijd ongeveer 20 minuten. Palolem is veel toeristischer en dus drukker als Agonda en het strand is bezaait met bootjes. Groot + punt is de rustige zee omdat het in een baai ligt.

Een combinatie van Agonda en Palolem is ideaal

+ Rustige baai om te zwemmen

– Veel drukker als Agonda Beach

– het strand ligt vol met bootjes

Benaulim

We zijn van Agonda met een cab naar het Noorden gereden en hebben Benaulim bezocht.

30 jaar geleden nog een rustig vissersplaatsje en thans ontdekt door het (massa) toerisme. Veel Indiase toeristen maar ook Russen gezien de opschriften in het Cyrillisch.

Het strand is prachtig weids maar is toch minder ons “ding”.

+ prachtig breed eindeloos strand

– Drukker als Agonda Beach; Benaulim dorp is druk met verkeer.

Accommodatie

Wij overnachtten in Blue Corner Beach Huts *** (€ 30 per nacht, exclusief ontbijt) die niet direct aan het strand liggen maar op een steenworp afstand. De hutten zijn kleiner en benauwder als de Saxony Huts in Agonda Beach en zijn gegroepeerd rondom een soort binnenplaats wat er voor zorgt dat er minder frisse wind binnen komt.

Arambol

Van Benaulim zijn wij met een cab naar Arambol gereden in het uiterste noorden van Goa. We hadden op Booking een heel mooie accommodatie geboekt dat even buiten de plaats ligt tegenover een zoet water meertje dat op een steenworp afstand ligt van het strand. Het laatste stuk is niet bereikbaar met een auto dus moesten wij gaan lopen maar het af te leggen stuk viel toch wel tegen. Onderweg bood een Indiase man ons “oudjes” hulp aan omdat hij aan zijn ouders moest denken.. Nou hij sjouwde onze bagage verder door een soort bazaar van kleine winkeltjes en hij heeft vervolgens contact gezocht met de accommodatie voor hulp. Dat is geregeld en wij hebben op een terras gewacht op draaghulp.

Arambol vinden wij een best leuke plaats, natuurlijk is het veel toeristischer als Agonda beach maar er is een gezellig centrum met een overdekte bazaar die uiteindelijk naar het Sweet Lake leidt.

Ons verblijf in Sweet Lake cottages **** is een van de leukste geweest van onze reis.

++ prachtige ligging met fraai uitzicht op meer en oceaan.

+ je loopt vanuit het complex de jungle in.. en het strand is ook op loopafstand

– beperkte keuze restaurant

– moeilijk bereikbaar; de laatste 20 minuten kan alleen te voet! Hulp bij het dragen van bagage is zo geregeld en men vroeg geen geld extra. (NB. natuurlijk gaven wij wel een flinke fooi)

TIP

Vanuit het complex kun je de jungle in wandelen en na ongeveer een half uur kom je een stel tentjes tegen waar Russische hippies verblijven.

Op You Tube zijn er meerdere filmpjes over te zien >> Arambol bush camping

TOT SLOT

Let op; Goa heeft sinds kort twee luchthavens in gebruik;

Dabolim GOI; de oude luchthaven die nog steeds druk wordt gebruikt en

Manohar International Airport GOX; gelegen in Noord Goa en deze luchthaven wordt steeds belangrijker.

Wellicht gaat deze luchthaven het oude Dabolim geheel vervangen.

Nadeel is dat GOX ten opzichte van Zuid en Midden Goa veel ongunstiger ligt.

Wij kwamen aan op de oude Dabolim luchthaven en vertrokken van de nieuwe Manohar( ook wel Mapa genoemd). Uiteraard hebben wij gezocht naar een hotel dichtbij of op deze luchthaven maar er is weinig keus. We spelen liever op safe gezien de lange reistijden voor vaak korte afstanden in India en Goa, zeker als een vlucht in de ochtend vertrekt.

Bij de nieuwe luchthaven GOX hebben wij een mooi hotel gevonden op ongeveer 20 taximinuten van het (nieuwe) vliegveld:

Het Amoravida by 7 Apple resort in Dhargal; de omgeving is fraai er is een rivier waarop je een boottocht kan maken en er is gelegenheid om te ….. wandelen! Achteraf waren wij hier graag een dag eerder neergestreken.

TRANSPORT IN GOA

We hebben gebruik gemaakt van cabs die wij meestal regelden bij de receptie van het hotel.

Uber werkt niet in Goa; behalve Uber Intercity vanuit de luchthaven Dabolim, maar daar kun je net zo makkelijk een prepaid taxi nemen naar je bestemming.

Goedkoper is de taxi app Goa Miles, maar toen ik een Arambol een taxi wilde bestellen naar het hotel bij de luchthaven waren alle taxi’s constant bezet. Uiteindelijk maar een straattaxi genomen. Gewoon een keer proberen dus.

ONZE EERDERE REIZEN DOOR INDIA:

Zwarte lijn 2001 2 weken ***

Calcutta ***- Odisha ***- Varanasi ****; een korte reis door het onontwikkelde Odisha. We hadden nog weinig India ervaring en hebben ons verplaatst met de trein; zowel 2A als Sleeper Class en dat was best wel een ervaring!

Helaas liep ik aan het einde van de reis ( na bleek later) Typhus op zodat ik de laatste dagen niet optimaal in vorm was. Bij terugkomst in Nederland bijna twee weken in het ziekenhuis gelegen.

Ook toen viel ons de hectiek natuurlijk op maar in Odisha was het wel wat rustiger. Wij hebben daar Bubaneswhar- Konark en Puri bezocht, alle Pelgrimsteden. Indrukwekkend

Blauwe lijn 2010 3 weken

MumbaiGoa KeralaMadurai ****

Mooie reis met de trein van Mumbai naar Goa en van Goa naar Kochi ***. We zijn het binnenland in geweest naar Munnar *** en hebben het sfeervolle Madurai **** bezocht. Aan het eind hebben we het stand bezocht van Kovalum ***. Deze reis hebben wij ook het gemak van de auto met chauffeur (cab) ontdekt.

Rode Lijn 2015 ruim 3 weken

GoaHampiHyderabadOrchhaAgra ****

Begonnen met een week Agonda Beach ****, vandaar met de trein naar Hampi ***** een van de indrukwekkendste plaatsen in India. Van Hampi met de trein naar Hyderabad *** met zijn mooie paleizen. Daarna middendoor met cabs naar het Bandhavgarh ** tijger reservaat in Madha Pradesh ( geen tijger gezien!),vervolgens de pelgrimsoorden Khajuraho *** en Orchha **** en tenslotte de Taj Mahal **** in Agra

Paarse Lijn 2019 ruim 4 weken ****

Delhi *** – Rajasthan ****Madras **- Puducherry ** – Agonda Beach ****

Een reis met de nodige aanpassingen; We hebben ons bezoek Rajasthan iets ingekort vanwege de koude avonden en ochtenden en zijn vervolgens naar Madras in het zuiden gevlogen. Vandaar met een cab naar Puducherry gegaan ooit een Franse kolonie. Viel een beetje tegen vond ik. Het hippie complex Auroville is wel de moeite waard. Rajasthan is prachtig, alleen rond de jaarwisseling is het er best koud.

PRIJSNIVEAU INDIA; stand februari/maart 2024

Wij gaven onze laatste reis van 50 dagen ongeveer € 95 per dag uit ( voor twee personen).

Dit is inclusief trein en cab maar exclusief binnenlandse vluchten.

Inclusief (5) binnenlandse vluchten kwamen wij uit op € 105 per dag

Delhi

Prepaid taxi van Airport naar hotel €10

Hotel Emporio DX €25 per nacht inclusief ontbijt

Restaurant 2x hoofdgerecht  2x consumptie € 8 !

Uberritje rond €2

Draairestaurant Delhi; diner: €50 !

Trein Delhi Varanasi 1e klas slaapcoupe 2 pers €100

UTTAR PRADESH

Varanasi

Hotel € 27 per nacht excl ontbijt

Ontbijt ; Spaanse omelet + koffie 2x €8

Ontbijt 2x omelet koffie en lassi €10

Avondeten totaal  €13

Taxi Varanasi naar DDU station €15

WEST BENGALEN

Kolkata/Calcutta

The Lindsay; diner € 16

Hotel Cecil € 40 inclusief ontbijt.

Taxiritjes 200 tot 300 Rs

Luchthaven Calcutta: 2x cappuccino 1x burger 1 baquette €17,40 !!!!!

Mandarmani

Taxi Kanthai  Station naar Mandarmani 800Rs (€9)

Mandarmani ; hotel € 33 per nacht

Hotel ontbijt en diner 3 dagen € 35 ! Totaal

Taxi van Mandarmani naar Calcutta airport 200 km € 43

Siliguri

Taxi naar hotel = €7

Hotel Viramar €33 per nacht inclusief

2x 0.65 bier 2x eten  momo frites €13

Nb 0.65 Kingfisher 350 Rs =  € 4 ( omgereken naar 0.5 = € 3,15

Berlin kaffeehaus 840 Rs €9,50. 1 lassie 2 capp 1 wafel met ijs

Open House : 2 mocktail mezze schaal shared €11

Toy Train naar Kuersong €16 totaal

Virammar restaurant; 2x hoofdgerecht 1x voorgerecht en 1 lemon en 1 bier €12

Tuk tuk maar vliegveld € 5,50

Hotel Marigold €16 exclusief ontbijt

Eten € 2,50 samen !!

ASSAM

Guwahati

Guesthouse € 23 excl ontbijt

Jolly Angler € 26 ; 2 hoofd, 1 dessert en 3 coronabier 0.33 en 1 cocktail

Guwahati naar Bhramaputra Resort  UBER 40 min € 4,50!

Luxe  huisje €50 excl ontbijt

Eten 2x hoofd 1 bier 2x cocktail € 18

Jolly Angler; een Cocktail kostte 310 tot 450 (€3,60  tot 5,00)

Airport hotel € 25 per nacht

2 x  hoofdgerecht + drankje 560 Rs € 6,50 totaal !!!!

Vliegticket Guwahati  Bagdora €28 !

Uber van Brahmaputra resort naar Sillong = 85 km = € 45

MEGHALAYA

Sillong

Homestay € 32 per nacht incl.

Dylan Cafe € 22

Don Bosco museum entree €1,10

Auto met driver naar Sohra 75 km  + fotostops €35 + € 5 tip

Hotel Indiana €30 per nacht incl

Rondrit met chauffeur Shillong eo € 34

Cab Shillong naar Giwahati Airport 100 km € 45

Eten voor 2 in restaurant hotel + consumptie € 14 tot € 17

Sohra

Chalet €53  per nacht, exclusief ontbijt

Eten en drinken Si Maiki  3 dagen € 50 !!!!

Dawki

Taxi van Betelnut naar Dawi € 8

Huisje € 45 per nacht inclusief ontbijt

Eten  € 13 totaal

Guesthouse € 34 per nacht

WEST BENGALEN

Darjeeling

Cab van airport Bagdogra naar Darjeeling € 24

Tibetaans restaurant €14 incl 2x 0.65 bier

Keventer : Engels ontbijt € 12

Cab Darjeeling naar Gangtok 4 uur  € 50

SIKKIM

Gangtok

Backpackers Den € 20 per nacht incl

Entree tempel 0.10 !

Koffie 0.30

Namchi

Hotel €25    per nacht

Cab van Namchi  naar Bagdogra €45

Goa

Agonda Beach €36 per nacht excl. ontbijt

Avond eten incl cocktails (3) rond € 20

Saxony Beach ;Cocktails van €4 tot €5

Grote bier 0.65l € 1,90

Benaulim; Blue Corner  Beach hut € 30 exclusief ontbijt

Arambol: sweet lake cottages € 20 per nacht exclusief ontbijt

Amoravida Resort €48  exclusief ontbijt

Diner;  burger frites mocktail kingfisher € 27