Guinee Conakry

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is EDIT-large-detailed-road-map-of-guinea-2_LI-1024x779.jpg
Vismarkt Conakry

Een onbekende reisbestemming is Guinee Conakry in West Afrika. Er is ook een buurland met de naam Guinee Bissau. Het is er veilig ( code geel Buza)

Inwoners; 13 miljoen

Officiële taal: Frans; tot 1960 Franse kolonie

Hoofdstad Conakry 3 miljoen inwoners

Oppervlakte: even groot als het VK

Levenstandaard; $1428 per hoofd van de bevolking – 180e plaats (nominaal bron IMF) – vergelijk; Marokko; $3629/Moldavië; $5435/Thailand; $7449/Nederland; $57.836

Munteenheid: Guinee Franc; GF 10,000 = 1 euro

Petit Fute Guinee 2019. Prima gids, Franstalig

Reise Know How; Kustenlander Afrika – Guinee 2003/2010 – Duitstalig- moeilijk verkrijgbaar – nog steeds zeer bruikbaar! Uitgebreide informatie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is petit-fute9c450c4bafffaf715d47b69c7098f635.jpg


Media
Floortje aan eind van de wereld NPO aflevering uit 2017

Vanaf Brussel rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines in 6 uur of vanaf Parijs met Air France.
Wij betaalden € 875,00 Heen Conakry, terugreis vanuit Freetown.

Je vindt hier nog het pure Afrika, geen toeristen. Je bent echt een reiziger. Wij reisden twee weken door dit land om vervolgens het buurland Sierra Leone te bezoeken. Het was een prachtige ervaring. Het binnenland van Guinee met zijn vele rotsformaties vonden wij erg mooi.

Het reizen gaat, zoals in veel (West) Afrikaanse landen met de Taxi Brousse, een oude minibus die pas vertrekt als ie propvol is of een oude Franse auto ( Peugeot, Renault of Citroen) waar wel 8 mensen in worden gepropt. Aan te raden is om een extra plaats te kopen. Jij hebt meer ruimte en de passagiers ook. Iedereen blij. De kosten zijn per persoon.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20171222_122550.jpg
verzameltaxi

De Taxi Brousse vertrekt vanaf het Gare de Routiere in elke plaats. Er zijn geen (gewone) busverbindingen. Opvallend is dat elke wat grote plaats wel over een redelijk hotel beschikt: eenvoudige kamer met airco en eigen sanitair tussen de GF 30.000/50.000 = € 30/€ 50 per nacht

Wij arriveren aan rond 9 uur in de avond op de luchthaven van Conakry na een zes uur durende vlucht met Brussels Airlines die de nodige vertraging heeft opgelopen vanwege de sneeuwval op Brussel Zaventem. Het passeren van de douane geeft geen problemen.

Het is donker. De aanwezige lantaarnpalen geven geen licht of zijn kapot. Het pension hebben wij van te voren geboekt via Booking.com; het was een van de goedkoopste opties in deze stad gerund door Libanezen , de Chinezen van West Afrika. Wij nemen een taxi, een 40 jaar oude Peugeot 504 ; Het pension dat in de welvarende wijk Kipe ligt op 15 km van het centrum heeft eenvoudige kamers. Conakry wijst als een punt in de Atlantische Oceaan.

Conakry is located in Conakry
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20171215_122402-1024x576.jpg

Het strand bij het pension is vervuild. De weg naar wat het centrum moet zijn is een grote file. Er zijn twee doorgaande wegen richting centrum. Het centrum van Conakry (Kaloum) stelt net als de meeste (West) Afrikaanse steden niet erg veel voor. De benzinepompen van Total en Shell lijken een oase in de chaos. Hier vind je vaak een superette waar je yoghurtjes en sapjes kan kopen die je nergens anders kunt krijgen in de stad . Om even uit te rusten; een restaurant met een terras is een zeldzaamheid — en betaalbaar alleen voor de rijke mensen en expats. Wij lunchen voor €21,00 bij Hotel Mlys.

Ontbijt
Deze spoorlijn in Conakry is regelmatig niet in gebruik. Er is een voorstadtrein die thans weer 2x per dag rijdt.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20171214_113049-1024x576.jpg

Îles de Los is een eilandengroep die voor de kust ligt bij Conakry. Ze bevinden zich op ongeveer 2 kilometer van de landtong Kaloum waarop Conakry zich bevind. De eilanden staan ​​vooral bekend om hun stranden en bosrijke gebieden. Îles de Los voelt als een waar paradijs nadat je in het chaotische Conakry hebt vertoeft.

Er zijn drie hoofdeilanden: Tamara (Fortoba), Kassa en Roume. Île de Corail, Île Blanche, Île Cabris, Île Poulet, Îlot Cabri en Îlot de la Bouteille zijn kleinere eilandjes in de het zuiden. Van alle eilanden zijn alleen Kassa en Roume berekend op toeristen. 

Op Île Tamara, het buitenste eiland van Îles de Los, staat een oude vuurtoren. Deze kleine toren is gebouwd is op een groot rotsblok waardoor het licht toch van veraf duidelijk is te zien. Het mooiste zandstrand vind je op Île de Roume. Ook Kassa heeft een mooi zandstrand.

De eilanden zijn al lange tijd bewoond en bekend geworden vanwege hun rol in de Atlantische slavenhandel. In 1755 werd er een handelspost opgericht met scheepsreparatie en loodsen.

Eilandjes voor de kust Ile de Los € 30,00 boot ( ehhh eigenlijk veel te veel…) scheepswrakken……..

Conakry

Onze Route;

Gevolgde route: Conakry- Kindia- Mamou – Dalaba- Kouria

Visum
visum kost € 70 bij ambassade in Brussel + VV Visumdienst Breda € 50 bemiddelingskosten + verzendkosten

Geld

Alleen een Visacard is te gebruiken! ( geen pinpas of Mastercard) Hier kun je geld mee pinnen uit de automaat(Guichet Automatique). Soms kun je het hotel betalen met je visacard.

In Conakry zijn voldoende geldautomaten. Alleen grotere plaatsen hebben er een.

Wij hebben geen problemen ondervonden met onze visacard in Guinee.

Afrikaanse landen zijn vaak niet zo goedkoop als je op grond van hun levensstandaard zou verwachten. Toch is het een stuk goedkoper als in West Europa.

Haven Conakry

SIM
Bij de Orange winkel koop je een simcard met 10 GB data voor €20,00

Hoe reis je er rond?

Taxi van Pension Palmiers naar het centrum €5,50 tot €8. Onderhandelen!

Gezondheid

Handig om bij een apotheek een strip Ciprofloxacine 500 mg te kopen. een antibioticum met een breed spectrum in het geval je diarree krijgt.

Bij klachten is 2 x daags 500 mg de dosis. Bij ernstige of aanhoudende klachten uiteraard een arts raadplegen!

Hoe reis je verder?

Gare Routiere;

Er zijn geen grote bussen; alles gaat per taxi brousse

TIPS

Pension Les Palmiers ; Libanese eigenaar; betaalbaar € 50 per nacht ; olie/platform personeel dat hier overnacht. Accepteerd visacard

Strand achter pension Palmiers in Conakry is niet geschikt om te zwemmen..

DOEN

Boottocht naar Ile de Loos; met klein bootje, best wel eng.

inkopen doen : Prima Center Mall. Simkaart kopen. Pinnen

Terrasjes in Conakry is zeldzaam: Hotel M’LYS – westerse prijzen = om even te chillen in deze hectische derde wereld omgeving

Restaurant Obama; leuke eenvoudige eetgelegenheid op palen in het water bij de haven

Restaurant Obama in Conakry

Wij reizen via Kindia en Mamou naar De Fouta Djalon. In Dalaba overnachten wij in een oud koloniaal hotel (SIB hotel) met een prachtig uitzicht over de omgeving. De kok maakt heerlijke Franse gerechten voor weinig geld. In Dalaba hebben wij twee mooie excursies gemaakt;
Een tweedaagse excursie met overnachting in een hut met Hassan Bah die al jaren lang wandeltochten door het gebied begeleid en een excursie in de directe omgeving met een bezoek aan het huis waar Miriam Makeba jaren woonde. De naam van de gids weet ik niet meer maar zijn kennis van de Europese politiek is verbluffend; hij weet wie de nieuwe premier van Oostenrijk is (Sebastian Kurz) en is ook bekend met Geert Wilders. Heel bijzonder.

Vervolgens zijn wij terug gereisd via Kindia en Coyah, in het Park Milly Mamoudou en verder naar de grens met Sierra Leone

Het Park Milly Mamoudou is een Nederlandse stichting die allerlei projecten in hun omgeving financieel ondersteund.

Het Parc is fraai gelegen en heeft prachtige huisjes aan een rivier. Het eten is OK. Het enige minpunt is dat je het drukke verkeer op de aangrenzende RN 1 naar Conakry duidelijk kunt horen. Een voordeel is natuurlijk dat dit Parc prima te bereiken is, ook met de Taxi Brousse.

“lobby” van een eenvoudig hotel.
Omgeving Dalaba
Onze hut bij Hassan Bah
Onderweg met een Peugeot verzamel taxi.
Een van de wandelingen die wij hebben gedaan.
Ingang Parc Mamoudou

Maaltijd voor 2 in SIB hotel Dalaba GF 220.000 = € 22,00

Afrekening, in Euro, komma vier plaatsen naar links
Achter in de Taxi

Taxi brousse van Conakry naar Kindia in 3 uur ; Peugeot 504 met extra plaats gekocht voor meer ruimte — twee + 1 personen totaal € 10,50

Kindia naar Mamou ; 135 km / 3 uur € 18,00 taxi Brousse inclusief 2 extra plekken betaald. Door extra plaatsen te kopen voorkom je lange wachttijden ( de busjes rijden pas als ze helemaal prop en propvol zijn) en jij en je medepassagiers reizen een stukje comfortabeler!

Mammou naar Dalabe 40 km Taxi brousse inclusief extra plek € 11,– totaal NB dat was dus een beetje te veel betaald !!

Mototaxi ritje in Dalaba 0,50 ; Blikje coca cola bij waterval € 1

Hotels in het binnenland doen rond de € 25 per nacht.

Totaal kosten Guinee GFR 354.1538 : 13 dagen = € 117,85 per dag

Zo zie je dat het prijsniveau hoger ligt dan bij veel Aziatische landen met name India en Indonesie zijn (veel) goedkoper. Transport is niet echt goedkoop en ook excursies die bijna altijd privé zijn kunnen in verhouding vrij prijzig zijn.

TIP

Heb je soms trek in westerse zuivelproducten als Danone yoghurt of een lekker sapje o.d . Ga dan naar shop ( “superette” genaamd in Guinee) van de benzinepompen van Total of Shell.

Verder Reizen naar Sierra Leone
Bij uitstappen taxi aan Guinese kant veel bedelaars die op je afkomen. Rustig blijven en geen geld geven


Aan de kant van Guinee troffen wij een lastige douanebeambte die wij ongeveer € 10,00 hebben betaald ( visum zou niet in orde zijn) Ik raad aan om in zo een geval te betalen mits het niet de spuigaten niet uitloopt ( €10 is echt wel het maximum!)

Sierra Leoonse kant verliep zonder noemenswaardige problemen. Na de grens kom je in Kambia waar je kunt overnachten in het African village hotel; losse bungalows, rundown doch acceptabel. Eten op bestelling mogelijk ( echt locale keuken!). Ook kun je hier geld wisselen. Er is geen ATM. Er is een Total benzinepomp met winkel waar je diverse Westerse voedingsmiddelen kunt kopen zoals yoghurt.