Tunesië; met de trein naar de rand van de Sahara

inleiding:

Aanvankelijk zouden wij in het voorjaar naar Iran gaan. Deze reis was al twee keer uitgesteld; de eerste keer , ruim drie jaar geleden omdat “onze” vlucht met Ukraine International Airlines bij vergissing uit de lucht werd geschoten door Iraanse kruisraketten bij het opstijgen van het vliegveld van Teheran. Achteraf een bizar voorteken van de Iraanse drones die tegen Oekraïne worden gebruikt door Rusland?

Enfin, ons (goedkope) vliegticket van Ukraine International Airlines van en naar Iran werd gecanceld uiteraard.

Twee maanden later begon de Corona en was Iran een van de eerste brandhaarden. Vorig jaar was dan eindelijk de Covid voorbij en opnieuw een ticket naar Teheran geboekt. Even later begonnen de demonstraties tegen het bewind naar aanleiding van de dood van een jonge vrouw die haar hoofdoek verkeerd zou dragen. Iran werd code rood en onze vlucht werd enkele maanden later geannuleerd.

Als alternatief een ticket naar het onbekende Algerije geboekt. Het bleek geen goede keus. Het verkrijgen van een visum voor een niet georganiseerde reis blijkt een drama te zijn; na een maand gedoe met de Algerijnse ambassade in Den Haag is het visum geweigerd.

Om dichtbij Algerije te blijven besloten we dan maar voor Tunesië te kiezen, het land dat al bijna 50 jaar open staat voor strandtoerisme met al zijn all inclusive hotels…..

Het werd een aangename verrassing; Tunesië heeft veel meer te bieden dan alleen een strandbestemming. Het zuiden van dit land is werkelijk prachtig!

Aardige mensen, lage prijzen, mooie natuur ..

Als rode draad kozen we de trein die gaat van de hoofdstad Tunis naar het zuidelijk gelegen Tozeur, aan de rand van de Sahara. 30 jaar geleden had de Italiaanse inzending van het Eurovisie Songfestival er een liedje over gemaakt; il trena di Tozeur.

licht rood = spoorweg; donkerrood = weg; blauw = ferry

Vandaag vertrekken wij naar Tunis. Eerst met de trein naar Brussel Zaventem (1 uur en 10 minuten). Daarna om 18.55 een vlucht met Air Europa naar Madrid en daar over te stappen om vervolgens door te vliegen naar Tunis, en daar gepland 0.40 aan te komen. We hebben in Tunis een goedkoop hotel geboekt vlakbij het Centraal Station waarvan wij een dag later (zaterdag 22-4) met de trein richting Tozeur zullen gaan. Er blijkt een Songfestival liedje te bestaan van bijna 40 jaar geleden ( een Italiaanse inzending) met de titel “il treni di “Tozeur dat toen de 5e plaats haalde en in veel landen een hit werd.

Gisternacht om 2 uur in hotel. Eenvoudig maar OK. Kost maar €24 per nacht. Om 10.00 op. Het is einde van de Ramadan en bovendien ook nog vrijdag. Bijna alles is gesloten maar op de hoofdboulevard zijn terrasjes waar we een omelet scoren. Opvallend is dat er vaak geen menukaart is. De eerste keer zijn we ( flink) afgezet (€30 voor twee omeletten en 4 koffie en 2 lemonade totaal) maar vervolgens ging het goed. Op een terras aan dezelfde boulevard aan de overkant betaalden wij maar €1,35 voor een thee en een lemonade totaal. Na een zeer matige snackbar achtige maaltijd (kip + kebab), n.b. er is weinig keus, bijna alles is dicht vanwege het Suikerfeest, zijn we in ons hotelletje gearriveerd. Vroeg gaan slapen, de stappen teller staat op 13269, bijna 10 km.

TUNIS ***(*)

Ongeveer 2,5 miljoen inwoners met voorsteden.

Must See in de centrale stad ( lijstje gemaakt aan de hand van diverse websites)

  1. onbetwist nummer 1 (in alle lijstjes) is de Medina van Tunis samen met de Souks.
  2. op grote afstand gevolgd door Bab El Bar, de belangrijkste toegangspoort tot de medina
  3. City Nouvelle, de 19-20 Eeuwse uitbreiding met als hoofdader de Avenue Habib Bourguiba. Ook de nodige Jugendstil is hier te zien.
  4. Moskee Sidi Mahrez
  5. de Kathedraal, was gesloten tijdens ons bezoek

NB.

Het Bardo museum is niet in de lijstjes opgenomen omdat het al twee jaar gesloten is vanwege de politieke situatie; het museum en het parlementsgebouw hebben dezelfde ingang..

Buiten Centraal Tunis zijn natuurlijk Carthago met zijn Romeinse opgravingen, La Marsa en Sidi Bou Sad belangrijke bezienswaardigheden. Een tamelijk goeie blog (Engelstalig) voor de directe omgeving van Tunis stad vind ik deze;

Verrassend vond ik de vele vaak vervallen Jugenstil panden in de Cité Nouvelle. Kijk ook naar Lost in Tunis

Tunis is een uitgestrekte stad maar het centrale deel is prettig te belopen. Er is een uitgebreid (snel)tramnet maar het is eenvoudiger om een taxi te nemen met taxi app BOLT want een rit kost vaak niet meer dan € 3. Een gewone taxi kun je ook gerust aanhouden want we zijn geen 1 keer afgezet.

Wij hebben nog geprobeerd een Free Walking Tour te doen, waarvan de meeste wandelingen beginnen tegenover het Royal hotel bij de Bab El Bar stadspoort, maar wij hebben, behalve nog twee andere belangstellenden, geen gids gezien op het afgesproken tijdstip. Ik zou het in ieder geval gewoon een keer proberen of van te voren even contact opnemen met de aanbieders. Kijk altijd even bij Guruwalk.

De Medina is inderdaad zeer de moeite waard en leuk om doorheen te dwalen. Het is niet super toeristisch zodat je rustig kun rondkijken.

Het Bardo museum was (nog steeds) niet te bezoeken tijdens ons bezoek (begin mei 2023) en ik vrees dat dit nog wel een tijdje kan duren vanwege de huidige politieke situatie.

De stad is prima geschikt als City trip bestemming en dat hebben wij 10 jaar geleden al eens gedaan. Het is een relaxte stad en niet te vergelijken met een hectische metropool als Cairo. Een mix van Mediterane, Europese en Arabische invloeden. Wel viel mij op dat best veel rolluiken omlaag zijn maar dat kan ook zijn omdat aan het begin van onze reis het Suikerfeest was en onze laatste dag op de terugreis een zondag (en dat in een land waar de Islam een grote rol speelt) betrof.

De openingstijden zijn an sich wel een dingetje in Tunis en overig Tunesië. Veel restaurants zijn nou juist gesloten als wij wat willen gaan eten rond een uur of zes. Het zal de Franse invloed wel zijn. Vaak zijn restaurants van 11 tot een uur of 3 in de middag open, gaan vervolgens dicht om daarna weer rond (half) acht in de avond open te gaan. Het nachtleven schijnt helemaal niets voor te stellen, maar wat je wil je in een land waar de Islam een belangrijke rol speelt. Ik kan mij niet herinneren dat 10 jaar geleden toen wij onze citytrip deden naar Tunis er bijna geen alcohol werd geschonken. Nu zijn bijna alle horeca gelegenheden alcoholvrij en verkoopt de Carrefour market om de hoek ook geen alcohol.

Van de Luchthaven naar je hotel in het centrum.

Altijd een dingetje, en hier in Tunis zijn de taxi’s bij de luchthaven ook een stuk prijziger als in de stad. Na 18.00 is er een toeslag van 50%. Maar desondanks is een taxirit van de luchthaven nog heel betaalbaar! Wij betaalden 40 TD (€12) voor een rit van 20 minuten naar ons hotel rond middernacht. Betaal niet meer dan 50 TD.

Accommodatie;

Wij hebben in twee heel verschillende ho(s)tels verbleven tijdens ons bezoek aan Tunis;

Hotel Dar Ali ***, gelegen in een wat mindere buurt op loopafstand van het Centraal treinstation;

Kamer met eigen douche en toilet was eenvoudig maar prima in orde evenals het sanitair.€ 24 per nacht exclusief ontbijt. Ga voor een ontbijt naar de Avenue Habib Bourguiba op een klein kwartier loopafstand.

Hostel Dar Ya ***, gelegen in de medina met dakterras. Fraai historisch gebouw. Alle kamers zijn met gedeeld sanitair dat schoon is. Onze kamer was zonder raam en alleen het raampje boven de deur gaf enig licht vanuit de binnenplaats. Prijs ad €45 is inclusief een heel eenvoudig ontbijt. Aardige, behulpzame manager die ons gratis naar de luchthaven bracht.

Beide hotels zijn te boeken op de bekende boeking sites.

Uit eten;

Doordat wij tijdens het Suikerfeest (de dag na de Ramadan) zijn aangekomen bleek bijna alles te zijn gesloten. De stad maakte een doodse indruk. Op de terugreis waren wij op onze laatste dag op een zondag in Tunis. Ook dan zijn er veel zaken gesloten. In de medina is het dan wel levendig.

De door ons uitgekozen restaurant bleken dus geen optie; wij hebben de eerste dag moeten eten bij een grote shoarma tent die wel open was maar geen aanrader is. Op de Avenue Habib Bourguiba zijn we afgezet bij Joker , een van de terrassen die wel open was.

Goede ervaringen hebben wij gehad bij Café de Paris *** aan de Avenue Habib Bourguiba naast de Zara en vooral bij het naastgelegen Grand Cafe du Theatre **** waar je goed kunt eten voor een schappelijke prijs en ook kan betalen met een master/visacard, handig op je laatste dag omdat je dan niet meer hoeft (bij) te pinnen.

Het Place Bab Souika, aan de rand van de medina is in de avond heel gezellig met terrasjes maar een fatsoenlijke eetgelegenheid is er niet. Er zijn uitsluitend shoarma en pizzatenten.

Tot Slot;

Tunis is een prettige stad maar ga er niet heen tijdens de Ramadan of de eerste dagen erna. Ook op zondag vinden wij dat er best veel gesloten is (terwijl de zondag geen islamitische rustdag is!) Ook op vrijdag (islamitische rustdag) moet je uiteraard rekening houden met gesloten zaken. Wel zijn de winkeltjes in de medina op zondag open.

Voor uitgaan moet je hier absoluut niet zijn; Er is volgens mijn info nauwelijks nachtleven en als er wat te doen is, dan is het in de voorstad La Marsa aan zee. Ook een pilsje of een wijntje op een terras kun je wel vergeten.

Het beroemde Bardo museum is nog steeds gesloten en dat is een behoorlijk minpunt.

De bevolking is vriendelijk en de sfeer is relaxed. Het leukst is om met je telefoonnavigatie een bepaalde route te lopen en kijken wat je tegenkomt. Wij kwamen op onze wandeling koffietentjes tegen waar wij voor een koffie en een thee samen €0,81 afrekenden. Helaas ook veel zwerfvuil op straat maar ook heel veel katten! Als je genoeg hebt van het wandelen houd je een taxi aan (of neem je een BOLT) en ga je bijvoorbeeld naar Carthago of naar La Marsa aan de kust. Je kunt natuurlijk ook de sneltram nemen voor het lokale gevoel.

Reisgidsen;

Een (fysieke) reisgids vinden we naast al die blogs en websites nog steeds erg prettig.

Er zijn (bijna) geen reisgidsen uitsluitend over Tunis stad, maar de door ons gebruikte reisgidsen over geheel Tunesië hebben een zeer uitgebreide info over de hoofdstad; Het Duitse Reise Know how uit 2023 is een nogal dik boekwerk voor alleen Tunis, maar je kunt het natuurlijk ook als ebook aanschaffen.

Het Franse Routard (2023-24) is wat compacter.

Beoordeling; hoeveel ballen en waarom ***/****

TUNIS

Bezienswaardigheden; ***

Omgeving *** ( voorstad La Marsa ligt aan zee)

Musea; * (NB. Bardo museum is gesloten)

Sfeer: ****

Mensen ****

Transport **** ( taxi gewoon of via BOLT app zijn goedkoop)

Uitgaan; *

Culinair; *

Prijsniveau; **** = goedkoop

BLOG TREINTRIP

van Tunis naar Gafsa met de trein

22 April 2023, 22°

Was nog zoeken naar een ontbijt. Ons hotel had geen ontbijtservice. Nu aan de boulevard bij theatercafe restaurant. Prima.

Nu zijn we vertrokken. Oude wagons maar de 1e klas zit goed. Dit is best een bijzondere treinverbinding. De enige trein naar de Sahara. En dat voor €8 een hele dag 1e klas!

Onderweg naar Gafsa/Tozeur

22 April 2023

Olijf en nog eens olijf, wordt woestijnachtiger.

In Gafsa overnachten we in een klein hotel. Morgen reizen we verder naar Tozeur.

22 April 2023, 27°

Bij aankomst op het stationnetje moesten we naar een hoofdstraat lopen voor een taxi. Daarna ging het vlot. Prachtige Chambre d’Hotes . Wij zijn de enige gasten van de heer Mounir Leatef. We eten in atelierachtige setting een Frans/Europees gerecht; steak de boeuf met groenten.

Dar Seddik te Gafsa (Dar = Huis)

23 April 2023, 27°

Prima geslapen en een design ontbijt; naast de koffie en thee maar liefst 4 glaasjes met diverse melk/yoghurt achtige dranken Na het pakken, wat een gehannes met een grote rugzak😡 om maar 1 stuk ruimbagage te hebben, – dat doen we dus nooit meer- klaar voor vertrek naar Tozeur. We gaan met een bus of louage (verzameltaxi) want de trein gaat maar 1x per dag tot een dorp halverwege en ook nog pas rond zonsondergang… Daar gaan we dus niet op wachten.

Gafsa ** (110.000 inwoners) is de belangrijkste stad van de regio en het centrum van de fosfaatindustrie.  Gafsa is een moderne provincie stad, druk en vriendelijk, maar zonder veel toeristen. Degenen die hier komen, blijven meestal alleen voor de nacht voordat ze in de richting van de bergoases van Mides en Tamerza gaan, of naar de regio rond Tozeur reizen. De Romeinse zwembaden, de kasbah en de traditionele wijken zijn allemaal interessant en visueel aantrekkelijk.  De Romeinse zwembaden zijn de enige bezienswaardigheid in zijn soort in heel Tunesië.

Wij verbleven in Dar Seddik **** geboekt bij Booking.com voor € 59 inclusief een prachtig ontbijt.

Bereikbaar met een (verzamel) taxi ( TD 10- €3 – totaal) vanaf de hoofdstraat op 5 minuten lopen rechts (als je er uit komt) van het station ( dus niet direct voor het station!)

Van Gafsa naar Tozeur; 1 uur met een louage

Tozeur **

23 April 2023•29°

Weer een prachtige plek. Was een ritje van ruim 1 uur. Morgenochtend gaan wij een excursie doen. Wij hebben een studio met een koelkastje en magnetron. Eerste indrukken: Tozeur valt mij een beetje tegen. Nu is het nog post ramadan en veel is (nog) gesloten. De medina vind ik niet echt bijzonder in vergelijk met wat ik eerder heb gezien, maar we zijn verwend. Het is warm en het wordt nog veel warmer: ver boven normaal🥵Dat was nou net niet de bedoeling. Wij hebben nu net half 5 gegeten en gaan nu naar de Carrefour supermarkt om ontbijt e.d. te kopen. Morgen om 8 uur begint de excursie in de omgeving. Ben benieuwd.

Vandaag toch mooie dingen gezien in Tozeur. Een prachtige minaret. Specifieke architectuur. Jammer van dat drukke verkeer in de hoofdstraten.

Tozeur omgeving Excursie

24 April 2023, 32°

Fraaie excursie gedaan. Oases, canyons. We kwamen aan de Algerijnse grens Zo hebben wij ons oorspronkelijke toch doel bijna bereikt😃 De canyon van Mides was het meest indrukwekkend, maar de oase van Chebika (eerste plaatjes) is ook prachtig. Weinig toeristen. Bij Mides waren we zelfs alleen.

معتمدية توزر

24 April 2023, 32°

Zwerfvuil Wat heel erg opvalt na een aantal dagen Tunesië is de enorme hoeveelheid zwerfvuil. Langs de weg door de woestijn, langs de rails in de steden. Plastic en nog eens plastic, gorigheid etc etc. Ook veel stinkende toiletten🤢. Het sanitair is de achilleshiel.

معتمدية توزر

25 April 2023, 34°

De door ons gedane excursies; Rood= excursie omgeving Tozeur; Bruin= met OV naar Douz; Paars; woestijnrit

Vannacht tot half 2 was er een bruiloft aan de gang. In de grote tent van het hotel aan de overkant waar we gisteren bij het zwembad verbleven.

Tozeur ; 40.000 inwoners.

Tozeur’s belangrijkste attractie attractie is de medina, de oude stad. Zodra de hitte van de dag voorbij is, is het een genot om door de mysterieuze en oude straten te dwalen. Veel vrouwen leven van het weven  van Kelims, een traditioneel wollen tapijt, en een kijkje in een van de oude huizen onthult de weefgetouwen waarmee ze zijn gemaakt. De architectuur van Tozeur en (Nefta) wordt gekenmerkt door opvallende bakstenen gevels die de kleur hebben van gouden zand, waardoor het woestijnlandschap van buiten de stadsgrenzen in de straten komt. Door de hele stad vindt je vele prachtige moskeeën, een van de mooiste is de Zaouia El Kadiria.

Hoe kom je er?

Per trein (1x per dag vanaf Tunis (vertrek 09.50) tot eindpunt Metlaoui (aankomst 18.31) of Gafsa en vandaar met een Louage =minibus.) Wij reden tot Gafsa en overnachtten daar. De volgende dag met een louage naar Tozeur. In Gafsa, 40 minuten voor het eindpunt, zijn meer overnachtingsmogelijkheden als in Metlaou. let op dat de trein vaak vertraging heeft , in ons geval ongeveer een uur.

Met de SNTRI bus in 7 uur vanaf Tunis 6 x per dag vanaf busstation Station Bab Alioua, ten zuiden van de medina.

Met een louage vanaf Moncef Bey in Tunis

Transport binnen Tozeur;

Heel eenvoudig, op de hoofdstraten rijden verzamel taxi’s, deze aanhouden en dat kan een tijdje ( soms 15 minuten) duren omdat er veel bezet zijn afhankelijk van het tijdstip. Als je in een appartement verblijft, noem dan een bekend punt of straat of een groot hotel waar je in de buurt verblijft en loop dan het laatste stukje. Een ritje kost niet meer dan 5 TD (€1,50) per persoon.

Hoe ga je verder?

Naar Douz;

Vanaf een zijstraat naast het Gare Routiere met een Louage die vertrekt als die vol is maar wij zijn deze reis altijd binnen 10 minuten vertrokken. Er is geen rechtstreekse minibus naar Douz. Je moet in Kebilla overstappen. In Kebilla neem je een een taxi voor een korte rit naar de plek waar de Louages naar Douz vertrekken. Douz- Kebilla kost TD 9 (€3) p.p.;

Naar Nefta;

Ligt op nog geen half uur van Tozeur en bezoek je met een taxi

Accommodatie;

We hebben een appartement geboekt via Booking.com voor € 75 voor twee nachten; prima kamer met uitzicht .

Er zijn ook een aantal hotels maar die zijn niet online te boeken.

Restaurant;

Wij hebben gegeten in Dar Deda voor € 17 totaal (2x hoofgerecht en water; geen alcohol te krijgen) *** en Les Arcades ** , voor ongeveer dezelfde prijs ( ook geen alcohol verkrijgbaar).

Restaurant Dar Deda;

Aan dromedarisvlees hebben wij ons niet gewaagd. Overigens was lang niet alles verkrijgbaar wat op de menukaart stond. Ik had een steak met champignonsaus, niet echt bijzonder maar wel OK. Anne- Marie had een echt Tunesisch gerecht; Chakhehoukha, niet te verwarren met het bij ons bekende Shaksouka!; Chakhehoukha is een verkruimelde pasta met dadels, noten, uien, rode saus en rundvlees.

NB prijzen; drie nullen schrappen en door 3 delen.

Terras e.d.

Bij het Gare Routiere is een leuk terras waar je wat kunt gaan drinken.

Ontbijt e.d.

Er is een Carrefour market waar wij onze ontbijtspullen hebben gekocht. Ook hier is geen alcohol te krijgen.

Zwembad;

Wij hebben een middag gebruikt gemaakt van het grote zwembad van Hotel Palm Beach voor €6 p.p.

Het zwembad is prima maar de toiletten zijn ronduit smerig!

Excursies;

Chebika Oase ****

Prachtig deze oase; we maken een korte rondleiding met een gids.

Midès *****

Uitzonderlijk; deze Canyon aan de Algerijnse grens; we zijn er alleen met onze gids.

Tamaghza Golden Canyon ***

Mooi, maar minder spectaculair; misschien ook wel omdat er de nodige bezoekers zijn.

Andere mogelijkheden:

Bezoek aan Nefta en omgeving (schijnt ook prachtig te zijn)

Van Tozeur naar Douz

25 April 2023, 34°


Van Tozeur naar Douz dwars door de Chot El Jerid

Hotel Ofra

25 April 2023, 34°

Weer een verlaten hotel wat op groepstoerisme is ingesteld. De Covid heeft ook hier in Douz duidelijk zijn sporen na gelaten. Vervallen hotels, gesloten hotels en grotendeels lege hotels. Het reizen met transport gaat best goed. Alles gaat veel sneller als vorige reis. We vertrokken vanaf Gare Routiere direct met een minibusje vanaf Tozeur naar Kebille( €6 totaal) . De zitplaatsen zijn net zoals bij ons; drie achter drie midden en drie voor inclusief chauffeur en niet zoals in West Afrika 4x4x4. We benauwd maar het is dan ook warm ( warmer als normaal voor eind april). Uiteraard geen airco. In Kebille een streekcentrum moesten we overstappen. Even met een taxi in 5 minuten naar de vertrekplek van het busje naar Douz en ook daar vertrok het busje direct. Aangekomen na een half uurtje in Douz. Daar een taxi genomen naar ons hotel. Voor taxi ritjes betaal je 5 dinar = €1,50 We zijn er op de bonnefooi naar toe gegaan en boeken maar voor 1 nacht. Wel zijn we bij het direct aan de balie boeken vermoedelijk iets duurder uit als dat wij dit op een, voor ons onbekende site, via internet hadden gedaan maar wellicht waren daar wat kosten bijgekomen.. Let wel dit hotel en de hotels hier in de omgeving zijn niet te boeken op de voor ons bekende sites als Booking.com, Agoda of Expedia e.d. We betalen nu €75 voor 1 nacht HP ontbijt en diner inbegrepen. Ben benieuwd..* We zijn direct aan het regelen gegaan. Wij wilden een zandwoestijn excursie doen voor een betaalbare prijs en dat gaat lukken. Voor ruim €100 totaal met z’n twee.

*Prima buffet😀 Lekker gegeten. Niks mis met dit hotel!

Sahara Tour *****

26 April 2023, 34°

Mooie tocht gedaan door de Sahara. Je gaat de hoek van het hotel om en je bent in de woestijn! Eerst wit zand ( mix met zout) later donkerder zand.

Jebil Nationaal Park ****

Douz (plaats; *) omgeving ****

Dit is de uitvalsbasis voor Sahara excursies. De plaats zelf stelt weinig voor. Er zijn geldautomaten en dat is handig. Ook zijn er een aantal eetgelegenheden.

Hoe kom je er?

Vanaf Tozeur via Kebilla met een minibus (louage)

Vervoer binnen de plaats;

Taxiritje binnen Douz kost 5 dinar €1,50) . Je laat de receptie een taxi bellen of houd er een aan als je in het dorp bent.

Boodschappen:

Er is een Carrefour market. Verkoopt geen alcohol

Accommodatie:

Wij overnachtten in Hotel Offra ***(*); dit hotel ligt direct aan het begin van de woestijn. Over dit hotel zijn we heel tevreden; alleen jammer dat het restaurant geen a la carte gerechten biedt en alleen op onze eerste avond er een (prima) buffet was. Overdag is er niets te krijgen. Er zijn gewoon te weinig gasten.

De kamer is ruim en gezellig en er is een mooi zwembad. Dit hotel verdient meer bezoekers!

Wat kun je er doen?

Sahara excursies *****;

Gewoon regelen bij je hotel; goedkoopst is een halve dag woestijn excursie die €50 per persoon kost en echt de moeite waard is. Meerdaagse excursies zijn uiteraard ook mogelijk met overnachting in tentenkampen maar die vind ik relatief prijzig.

van Douz naar Matmatat

•27 April 2023, 35°

Nog even ons hotel. Er zijn maar een paar gasten. Nu vertrekken we naar grottenplaats Matmata. Bij het busstation blijken er rechtstreeks geen minibusjes ( louages) naar Matmata te gaan. Je moet helemaal omrijden via Gabes aan de kust. Een taxichauffeur biedt zijn diensten aan voor 120 Dinar (€36) ons naar Matmata te brengen. Na enige aarzeling stemmen wij toe. Het is een mooie route en we hebben een fotostop waarbij we op afstand tientallen Dromedarissen zien. Bij een volgende stop controleert de politie 🥵 onze chauffeur op zijn papieren; het blijkt dat hij niet buiten zijn plaats Douz mag rijden. Een boete van 100 Dinar(€30) is het gevolg! Wat een onrecht ! De chauffeur is aangeslagen en wij besluiten om de helft van de boete op ons te nemen. Heeft hij in ieder geval (bijna) geen verlies geleden. Onze taxichauffeur huurt de auto voor TD 500 (€150) van iemand anders. Zo gaat dat hier.

Matmata ***

27 April 2023, 32°

Weer een verlaten hotel. Er zijn nog twee andere gasten geloof ik.

Matmata ***

28 April 2023, 28°

Matmata ***

Hoe kom je er?

Met een taxi vanaf Douz; Louages en bussen rijden niet over de weg van Douz naar Matmata. Wij betaalden TD120 (=€36) Mogelijk kun je daar nog wat vanaf krijgen.

Accommodatie;

Natuurlijk overnacht je in het grottenhotel Marhala Matmata (€50-60 per nacht inclusief ontbijt en diner) maar dit was op onze data volgeboekt. Wij namen het naastgelegen hotel Matmata *** voor €40 inclusief ontbijt en diner en een eigen badkamer. Het hotel is gebouwd in een grotachtige stijl, heel leuk gedaan. Er is ook een zwembad. Het eten is wat de pot schaft en valt tegen. De kamer is leuk en koel maar het sanitair gorgelt en piept nogal.

Wat kun je er doen:

Een excursie in en rond de plaats boven de grotten en een bezoek aan het grottenmuseum. Aansluitend hebben wij met de gids nog een bezoekje aan Tamezret gebracht. Totale kosten €30

Voor de liefhebbers van Star Wars; er is een Star War locatie in deze plaats annex hotel, cafe en restaurant. Je kunt er alcohol krijgen.

Tamezret ***

28 April 2023, 27°

Omgeving bekeken met het berberdorp Tamezret. Een vreemd museum bezocht in een Ksar (= vesting). Er loopt nu ook een wandelroute maar dat is nu toch wat te warm om aan te beginnen🥵 Maher regelt alles en dat is handig. Morgen gaan wij naar Douiret via een fraaie route. Met privé chauffeur 6 uur onderweg voor €105. Dat is nog goed te doen😄

TIP; Café Ben Jemma , in het dorp boven op de berg

Ksar Hallouf ****

Ksar Hallouf is een archeologische vindplaats in Tunesië, bestaande uit een versterkt dorp gebouwd op een heuvel. Het is een zeer goed bewaard gebleven (of liever gereconstrueerd) voorbeeld van de architectuur van de Berbers die in het gebied woonden. Een ksar is een soort versterkt dorp en tegelijkertijd een opslagkasteel dat door de Berbers in heel Noord-Afrika is gebouwd. Het bestaat uit verschillende huizen of kamers die zijn gerangschikt rond een centrale binnenplaats en omgeven door of gebouwd op een muur.

Star Wars;

Deze plek is een van de vele Star Wars locaties geweest in dit gebied; dat kan ik mij goed voorstellen gezien de buitenaardse schoonheid. Overigens heb ik nooit een Star Wars film gezien.

29 April 2023, 33°

Chenini ****

29 April 2023, 34°

In een snikhete oude BMW rijden we richting Douiret en passeren wij het plaatsje Chenini.

Dit stadje is gelegen rond indrukwekkend rotsformaties. De Dahar trail loopt ook hier langs. De omgeving is fabuleus.

Douiret *****

29 April 2023, 35°

Nu overnachten wij in een grot. Het panorama is Instagramwaardig

Douiret

29 April 2023, 36°

Omgeving van onze grotkamer

Douiret

30 April 2023, 36°

Heerlijk koel is het in onze grot. Goed geslapen. Vanmorgen om kwart voor zes naar de WC buiten de grot was het al warm buiten. Om 9.00 was het al bijna 30 graden Al een week wordt voorspeld dat de temperatuur flink naar beneden gaat vanaf maandag. Fijn. Tot nu toe kloppen de voorspellingen perfect. Een beetje rondgelopen maar elke 5 minuten ! een schaduw pauze ingelast in een van de vele rots ruïnes. Het is anders niet te doen met die hitte. Wij leven op water en nog eens water en een eenvoudig ontbijt in de morgen en een eenvoudig diner in de avond; Harissa (soep) een brik ( soort loempia gevult met aardappel , althans hier) en couscous met kip maar ik eet dit zonder kip. Tussendoor is er niets ” lekkers” te krijgen. Bij onze tent zelfs alleen water. We gaan zo nog even met een lange trap naar beneden want daar is een soort ” café”. Wellicht hebben ze daar iets meer dan alleen water….Nb met een Cola ben ik al tevreden😆😆 En ja heerlijk een Cola, er is ook Fanta, koffie, thee en cake. En er zijn wat flessen met siroop? Ahh, ik denk voor de sisha pijp. Nog een thee Menthe (lekker) genomen.

Douiret *****

30 April 2023, 38°

Avondwandeling. Heerlijk de wind is gedraaid naar het Noorden. Koelere lucht in aantocht.

Douiret is een verlaten dorp van de oorspronkelijke bewoners, de Berbers. Het is minder toeristisch als Chenini

Dit bijzondere spookstadje ligt in het Dahar gebergte op een heuveltop. Beneden ligt het moderne dorp met dezelfde naam. De Berbers gebruikten Douiret als een versterkte graanschuur, wat nog goed te zien is. De bijzondere mix van voorraadschuren en verstevigde muren is met name vanaf de top goed te zien. 

Douiret is het hoogtepunt van onze reis door het het zuiden van Tunesië. Men schat dat het dorp meer dan 600 jaar oud is. Een sterk punt is dat je hier eenvoudig een wandeling maken door de vele overblijfselen, waarbij je elke keer een fraai uitzicht krijgt. Ook kun je hier een etappe lopen van de Dahar trail.

Douiret is een belangrijke karavaanstop geweest tussen Gabès in het noorden en de Libische stad Ghdamès in het zuiden. In de afgelopen eeuwen nam de bevolking geleidelijk af, omdat veel van zijn inwoners voornamelijk naar de hoofdstad Tunis migreerden. Aan het einde van de 20e eeuw kozen de overgebleven families ervoor om te verhuizen naar het nieuwe dorp Douiret. Dit werd gebouwd in de uitlopers van de bergen, niet ver van de historische plek van hun voorouders.

Hoe kom je er?

Met een taxi vanuit de richting Matmata of Tatouine. (> Tatouine €10)

Accommodatie

Chez Raouf ****

Een inwoner heeft dit bijzonder ho(s)tel gecreëerd in de rotsen. Het staat ook bekend als Gite de Douiret. De grotslaapkamers zijn heerlijk koel. Wij betaalden voor een rots kamer €72 voor twee nachten inclusief ontbijt en diner. Het eten is kwalitatief beter als gemiddeld van wat je hier in Tunesië bij een table d’hote krijgt. De rotskamers hebben gedeeld sanitair en afhankelijk van de prijs is met hoeveel kamers je deelt.

Uiteraard kun je (zoals meestal in Tunesië) alleen cash betalen. De dichtstbijzijnde ATM is in Matmata of Tatouine. Houd daar rekening mee!

Wij deelden met een andere kamer die niet bewoond was dus hadden wij privé sanitair. Een patio kijkt uit over de omgeving. Fabuleus!

Wij waren niet de enige toeristen maar al met al was het nog wel lekker rustig.

Er is ook nog een duurder hotel direct bij de parking bij binnenkomst van het dorp maar ik zie niet de toegevoegde waarde in van dit hotel. Ons hotel ligt veel fraaier.

Naast dit genoemde hotel is ook nog een eenvoudig café waar je ook een Brik ( een soort Loempia gevuld met ei of tonijn) kunt krijgen.

Verder is er niets te krijgen en dus ook geen alcohol.

Wat kun je er doen?

Genieten van het panorama. In de directe omgeving kun je eenvoudig wandelen, ook zonder hoogteverschillen!

Hiken in Dahar.

Op 11 december 2021, werd op de internationale dag van de berg, de Grande Traversée du Dahar, geopend. Dit circuit, verdeeld in 12 etappes, is ontworpen door lokale wandelgidsen en doorkruist de toppen en valleien van deze de Dahar bergketen.

De Grande Traversée du Dahar is in totaal 194km lang en kan zowel met als zonder gids worden afgelegd. Het is ook mogelijk om alleen een bepaalde etappe, bijvoorbeeld de twaalfde etappe van Douiret naar Cheneni (7km), te wandelen.

Het ideale seizoen om te wandelen in Dahar loopt van oktober tot april. In de zomermaanden is het extreem warm en is wandelen niet aan te raden. 

Wandelgids met de etappes van dit wandelpad zijn o.a. te koop bij Café Ben Jemma in Tamezret en Tunis bij boekhandel Al Kitab voor TD 45 (€15)

Van Douiret met een taxi naar Tatouine met een bezoekje aan een gazellehoorntjes bakkerij en dan met een louage door naar Gafsa

Gabes *(*)

1 Mei 2023, 25°

Atlantic hotel in het centrum van Gafsa is een goedkoper alternatief (€ 35 per nacht) voor het door ons gekozen hotel Chems.

Nu aan zee. Hollands Zomerweer nu. Flinke wind. Duinachtig strand. Veel strandhotels zijn hier over de kop. We gaan morgen via Sfax naar de Kerkennah eilanden die voor de kust van Tunesie liggen en relatief onbekend zijn, om daar onze reis af te sluiten. Wandeling door Gabes gemaakt. Grote provinciestad. Veel vuil. Het eten is weer een probleem. Veel luiken zijn weer naar beneden; vandaag is het 1 mei, het is ook altijd wat hier🤪. Uiteindelijk in een pizzeria beland. Op de terrasjes zitten, zoals in de meeste Arabische landen, enkel mannen Het is niet verboden, maar als vrouw hoor je daar niet te zitten Overigens wordt er enkel glaasjes thee en koffie gedronken Alcohol wordt, op een paar grote toeristenhotels na, nergens geschonken Wij hebben nog niemand een glas alcohol zien drinken en staan zelf ook al de hele reis droog (waar we overigens geen moeite mee hebben)

Gabes *(*)

Deze stad heeft niet veel te bieden. Een pluspunt is dat de stad aan zee ligt en een strand heeft.

Transport:

Treinverbinding naar Tunis via Sfax

Bezienswaardigheden *:

Weinig; het was 1 mei en de stad maakte een verlaten indruk. Geen opzienbarende gebouwen gezien behalve het Hotel Atlantic ( zie onder).

Accommodatie;

Wij verbleven in hotel Chems *** dat het beste hotel van de stad is , maar met €70 (inclusief ontbijt) boven onze begroting uitkomt. Voordeel is dat het direct aan zee ligt en op mijn verzoek hadden wij een kamer met balkon en zee uitzicht. NB. vraag ernaar bij de receptie, er zijn maar een stuk of 12 van deze kamers.

Het hotel had volgens mij maar een handvol gasten toen wij er waren maar dat was doordeweeks.

De directe omgeving oogt wat desolaat met enige gesloten vervallen hotels, maar de ligging aan zee is natuurlijk prima. Schuin tegenover is een strandpaviljoen waar je dranken, ijs en kleine maaltijden kunt krijgen.

Het strand vind ik er wat minder aantrekkelijk uitzien, evenals de zee; de eerste indruk doet een beetje aan de Nederlandse kust denken!

Directe omgeving; **/***

Staat van onderhoud hotel ****

Kamer met balkon en koelkastje (en uiteraard airco) ****

Ontbijt *** ( goed, zeker voor Tunesische begrippen)

Restaurant * , ongezellig en was gesloten tijdens ons verblijf.

Alternatief hotel:

Het in het centrum gelegen hotel Atlantic met kamers voor de helft van de prijs in een koloniaal gebouw.

Volgens onze reisgids Reise Know How is het hotel gedateerd met kleine kamers, maar overigens een goede keuze.

Restaurants in Gabes

Lastig om te beoordelen omdat de weinige (echte) restaurants rond zes uur dicht waren en dicht bleven vanwege 1 mei of later op de avond weer open gingen.

Wij hebben pizza Pino bezocht , een cafetaria achtige gelegenheid met een leuk kijkje op straat vanaf de eerste verdieping. Goedkoop. De kwaliteit is acceptabel.

Gabes naar Sfax met de trein

2 Mei 2023, 27°

Na een uur vertraging vertrekken wij. De wagons zijn oude meuk en wij hebben 1e klas voor een kleine €4 p.p. naar Sfax in 2 uur en 20 minuten.

Sfax **(*)

2 Mei 2023, 26°

Aangekomen in Sfax. Tweede stad van het land. Prima middenklasse hotel voor €32 per nacht. Tussen de middag weer niets gegeten omdat we onderweg waren maar ook als we dat niet zijn is er vaak geen lunch gelegenheid. (sandwich of iets dergelijks). De weinige (echte) restaurants gaan vaak pas om half 8 open. Ik was zo gammel rond half 6 dat we maar zijn gaan eten bij een van de weinige gelegenheden die op dat moment open zijn en dat is naast ons hotel. Het oogt niet uitnodigend want het is donker en een ober doet het licht aan! Muisstil is het en de menukaart geeft bijna Nederlandse prijzen aan. Extreem voor Tunesische begrippen. De kaart is giga uitgebreid en er is veel vis. Benieuwd hoe de porties zijn…De schade bedraagt €42 voor 1x zeetongfilet en 1x zeetong a la meunière + enkele amuses. Valt dus nog een beetje mee😄 Meestal eten we al voor ca. 15 euro voor 2 personen en 30 euro 2 personen is al erg luxe.

Ferry naar Kerkennah

3 Mei 2023, 23°

Kost maar 1 dinar = €0.30. Gaat 8x per dag. Overtocht duurt ruim 1 uur. Nog iets over de dresscode voor dames in Tunesië: Strakke kleding mag, als alles maar bedekt is Dus lange broeken, lange jurken. Decolletés, hemdjes, spaghettibandjes en korte broeken zijn uit den boze. Hooggesloten shirts met korte mouwen kan voor tienermeisjes en buitenlandse vrouwen, maar over het algemeen zijn de armen bedekt.

Kerkinah Sidi Frej **

3 Mei 2023, 23°

Doet mij een beetje aan Griekenland denken hier. Zo is de eerste indruk. Leuk hotel met goed restaurant met veel visgerechten. Er zijn wat lokale toeristen maar geen buitenlandse toeristen. Er is wel alcohol te krijgen. Er is een strandje maar dat stelt niet veel voor. Het water is helder en oogt aantrekkelijk maar het strand is vervuild en er naast ligt zelfs een kleine vuilnisbelt😭Oh die vervuiling is vreselijk in Tunesie ! De temperatuur is ruim 20 graden en dat is heel wat minder als een paar dagen geleden. Morgen gaan we een beetje fietsend (als dat lukt..) of wandelend het eiland verkennen is de bedoeling. Stukje van de omgeving bekeken: het is uitgestorven, verlaten of niet afgebouwde hotels. Ik denk dat in het weekeinde wel de nodige bezoekers komen uit Sfax. Vanavond ons eerste flesje bier in Tunesië !

Kerkinnah, met de taxi over het eiland

4 Mei 2023, 22°

We maken een taxitourtje over het eiland. Het is spotgoedkoop. Het gedeelde ritje naar het haventje van Kraten vanuit de hoofdplaats Remla kost maar €0.60 pp.

De chauffeur zet speciaal voor ons 100% NL op😅

Kraten is een leuk vissershaventje waar we een tijdje doorbrengen. Terug met een taxi geeft wat gedoe maar uiteindelijk belanden wij weer op het terras waar wij vanmorgen waren in Remla. Voor een lekkere koffie, een mintthee, een aardbeiensap en een notengebak betalen we totaal maar €3.

KERKINNAH eilanden **

Geen doel op zich maar als je in de buurt bent misschien wel leuk vanwege het eilandgevoel.

Leuk voor een, hooguit twee overnachtingen. De meeste accommodatie ligt aan de westzijde van het hoofdeiland bij Sidi Freij. De zogenaamde Zone Touristique maakte een verlaten indruk doordeweeks (in het weekeinde is het drukker met lokale toeristen) . Veel hotels zijn vervallen, gesloten of niet afgebouwd.

Hoe kom er ?

Met de ferry

Transport ter plekke;

Verzamel taxi’s die ook individueel transport doen.

Hotel

Cercina **** ; mooi gelegen aan zee en keurige kamers met balkon. Het bijbehorende restaurant is goed.

De directe omgeving valt tegen; het strandje dat er is wordt ontsierd door zwerfvuil en er ligt een heuse vuilnishoop naast het strand. Het uitzicht op de zee vanuit het restaurant is OK.

Je kunt niet langs het water lopen vanaf het restaurant richting het Grand hotel. Alles is afgeschermd door hekken van andere eigenaars die hier grond bezitten. Je moet eerst naar de hoofdweg lopen die overigens helemaal verlaten is, ooit bedoeld om de accommodaties die niet van de grond zijn gekomen of weer zijn gesloten met elkaar te verbinden. Na een wandeling van 20 minuten kom je bij het eveneens verlaten Grand hotel dat wel open is. We treffen buiten 1 gast aan. Het strand bij het hotel is verlaten maar wel OK. Jammer van die blèrende muziek bij het hotel.

Een beter idee is om met een taxi een stuk van het eiland te verkennen…

Stranden *

Voor strand moet je hier niet naar toe gaan.

Bij het Grand hotel in Sidi Frej ligt een aardig strandje. Het strandje bij hotel Cercina is geen aanrader want er naast ligt een vuilnisbelt!

BLOG vervolg

Sfax Médina ***

5 Mei 2023, 24°

Vanmiddag bij aankomst een flink stokbrood met tonijn en frites gegeten. Daardoor nu (17.00) geen trek meer en boodschappen bij de Monoprix gedaan. Wij eten straks een stokbroodje met Gruyère op de hotelkamer. Alle boodschappen , kaas, yoghurt, meloen, dadels, sap e.d. ( zie bon) voor nog geen €13. Iets (kleins) eten in een café of eethuisje bestaat niet in Tunesië. Een café, salon de the, en café restaurants serveren geen maaltijden maar alleen koffie, thee, fris en wat cake of koeken. Voor een sandwich of i.d. heb je eenvoudige shoarma achtige snackbars (net als bij ons) maar de echte eetgelegenheden zijn beperkt tot een aantal restaurants met vaak gedekte tafels die ook niet de gehele dag open zijn: Tussen de middag, dan gesloten en soms pas na 19.30 weer open. Lastig als je rond zes uur trek hebt. Deze restaurants ogen en zijn ook vaak niet echt “gezellig” en kunnen ook vrij prijzig zijn, zeker voor Tunesische begrippen. Vanmiddag nog de Medina gedaan. Altijd leuk.

SFAX **(*) 265.000 inwoners; tweede stad van Tunesië (op grote afstand van Tunis)

Leuk om te bezoeken als je op doorreis bent. De medina is mooi en niet toeristisch.

Bezienswaardigheden:

Ik denk dat de medina de grootse bezienswaardigheid. Buiten de medina is het “nieuwere” gedeelte leuk om rond te wandelen.

Hoe kom je er ?

Trein; aantal keren per dag gaat een rechtstreekse trein vanaf Tunis

Bus; Zie deze dienstregeling

Louages ; de gehele dag door

Sfax is middels een autosnelweg verbonden met Tunis

Hotel;

Hotel Thyna **** met een kamer voor €34 inclusief ontbijt beviel ons prima. Het hotel ligt centraal vlakbij de medina en op ons balkon had je mooi uitzicht op een plein.

Restaurant:

Corail **;

Dat werd weer een moeilijk verhaal; we hadden enorme trek rond een uur of 6 maar het door ons uitgekozen restaurant Baghdad was gesloten en ging pas om half 8 (weer) open. In onze directe omgeving waren weinig andere opties op de gebruikelijke shoarma achtige snackbars na. We gingen uiteindelijk bij het restaurant naar binnen naast ons hotel dat open leek te zijn met een plakkaat Restaurant Touristique op de voorgevel. We liepen eenzaam een trap naar boven en vroegen nogmaals of het restaurant wel open was. De ober deed het licht aan en daar zaten we alleen met zn tweeën in een enigzins chique ogende ruimte. De prijzen waren niet mals voor Tunesische begrippen maar de menukaart had een uitgebreide keus aan visgerechten…. en alles was verkrijgbaar! Ik heb een tong a la meuniere genomen en Anne Marie een vis van de dag.

NB, Zo te zien is mogelijk later in de avond wat gezelliger als je op hun Facebook pagina kijkt….

Sfeer *

Eten ****

Prijs * HOOG

Prijs/kwaliteit **

Boodschappen;

Doe je bij de Monoprix supermarkt in het centrum die zelfs een uitgebreide alcohol afdeling heeft afgeschermd van de rest. Zij verkopen ook traiteurachtige producten en de laatste dag hebben wij hier ons diner samengesteld uit diverse kazen en stokbrood.

Ferry naar Kerkinah

Hier de dienstregeling. Overtocht duurt ongeveer anderhalve uur. Kost €1.

Sfax – Tunis per trein

6 Mei 2023, 22°

Vandaag terug naar Tunis waar wij rond de namiddag zullen arriveren. Het is benauwd in de trein. Er kunnen alleen een aantal kleine ramen open. De wagons zijn oud en versleten; wel veel beenruimte in de 1e klas. Enfin na een 6 uur durende treinrit eindelijk frisse lucht! Aangekomen om half zes. Het Dar Ya hostel is echt een backpacktent en onze kamer heeft geen raam😒 Sanitair is gedeeld, maar het ligt midden in de Medina en heeft een dakterras. Dat heeft mij over de drempel geholpen om voor de laatste nacht te boeken. (Anne-Marie maakt er nooit zo een punt van, gedeeld sanitair, geen raam …) Nb dat de kamer geen raam had was mij niet bekend)

Tunis ***(*)

7 Mei 2023, 30°

Interessante architectuur gezien en weer veel gesloten rolluiken. Wat is het toch smerig op straat hier.😣😨. Teruggelopen naar ons hostel Dar Ya dwars door de verlaten kasbah. Dit was onze trip naar Tunesie; over een kleine 4 maanden wacht ons een nieuwe uitdaging! Van Rio de Janeiro naar Paramaribo dwars door Brazilië en het Amazonegebied😉😅😆 Maar nou eerst even lekker van de Nederlandse zomer genieten, althans dat hopen we🌻🌳🐈‍⬛🥂

EPILOOG

Wat mij opvalt na ruim twee weken Tunesië; – de mensen zijn opvallend vriendelijk – je wordt nooit lastig gevallen – je wordt nooit afgezet ( behalve de eerste dag bij de brunch .) – Zuid Tunesië is nog veel mooier dan ik had gedacht! – de taxichauffeurs zijn eerlijk ! – met openbaar vervoer reizen gaat prima; veel beter georganiseerd als bv. in West Afrika – het is heel goedkoop; je geeft (een tikkeltje gechargeerd) een Dinar voor een Euro uit. ( 1 Dinar is (iets) minder dan een derde Euro) – Het aantal vrouwen met/zonder hoofdoek is ongeveer 50/50 (verschilt per regio) – Er is- (zijn) -is – ontzettend veel (zwerf)vuil(nisbelten) – Je ruikt vaak rotte eieren – Er is nauwelijks alcohol te krijgen: tot nu toe 1 winkel (supermarkt) gezien waar alcohol te koop is. In sommige (duurdere) restaurants kun je wel alcohol krijgen. – Er wordt onwijs veel gerookt. – In en op de terrassen van cafés/ koffiehuizen zie je vrijwel uitsluitend mannen zitten. ( uiteraard is daar geen alcohol te krijgen) – Op de openingstijden van winkels en horeca kun je geen peil trekken. – Nog nooit zoveel gesloten rolluiken gezien als in Tunesië. – Er is zowel binnen de steden als daarbuiten weinig verkeer, overal heerlijk rustig – Tunesië is een perfect backpack land en toch zie je geen backpackers

Tunesië ALGEMEEN

12,2 miljoen inwoners

Taal: Frans, Arabisch, Berber

Oppervlakte: 4 x Nederland

BNP per Hoofd (nominaal) $ 4000 =ongeveer gelijk aan Marokko. Nederland $60.000

Freedom index; 56 ( daalt snel) West Europa > 90

President: Kais Saied (65 jaar)

GELD;

1TD (Tunesische Dinar) = €0,30 (mei 2023)

In elke plaats van enige omvang zijn geldautomaten waar je kunt pinnen, in ieder geval altijd met een Visa of Mastercard maar ook vaak met een Nederlands bankpas.

Het maximaal op te nemen bedrag is meestal TD 300 (€90) en soms TD 400 en op de luchthaven ook TD 500. Betalen gaat meestal cash en soms kun je in een (duurder) hotel of restaurant met je creditcard betalen. Ook kun je regelmatig met Euros betalen.

SIM;

Er zijn drie providers actief in Tunesië, waarvan twee veruit het grootste marktaandeel en bereik hebben;

Het beste koop je een simkaart bij aankomst op de luchthaven als je overdag aankomt. (later) in de avond zijn de kiosken gesloten. De volgende dag dan kopen bij een van de telecomwinkels. Je hebt een ID nodig om de simkaart te activeren. Is een zondag je eerste dag, dan zijn de meeste winkels gesloten maar kun je terecht op het Centraal Station op het Barcelonaplein.

De (voormalige) staats telecom; Hier heb ik een (data) simkaart met 10 GB gekocht voor €22 en later heb ik nog een keer voor € 5 data bijgekocht via de app. Fijn is dat ook lokale telefoongesprekken zijn (niet iedereen gebruikt whats app in Tunesië of heeft een smartphone!) inbegrepen bij dit bedrag. In geval van onduidelijkheid; vraag er altijd naar!.

Ooredoo is een Quatarese maatschappij met een even groot marktaandeel.

Deze app is altijd handig om extra data op te laden op een eenvoudige manier met een creditcard als het betalen bij de lokale provider niet mogelijk is of moeilijk gaat.

Onmisbare website voor alles over simkaarten in het buitenland en veel meer…

De derde provider Orange is een relatieve nieuwkomer en heeft (nog) geen groot bereik.

ETEN:

Culinair zijn we niet onder de indruk van de Tunesische eetgelegenheden. Speelt ook mee dat wij begonnen met het Suikerfeest ( daags na Ramadan) en dat de meeste eetgelegenheden dan gesloten zijn. Ook de openingstijden van de (serieuzere) eetgelegenheden zijn vaak niet zo handig. De Franse invloed doet hier zeker gelden; Tussen de middag tot een uur of drie open, dan dicht tot een (half) acht in de avond. Blijft over een bezoek aan pizza/shoarmagelegenheid.

Zelfs in Tunis is het aantal betere restaurants gering, dit heeft gewoon met de geringe lokale koopkracht te maken.

Fastfood ketens als Mc Donalds, Burger King, KFC, Subway e.d. zijn (nog) niet aanwezig in Tunesië.

Overheersend zijn de pizza, (kip)shoarma, (kip of lams) kebab en merquez worstjes met frites en wat rauwkost, eigenlijk net als bij ons.

Streetfood, typisch Tunesisch;

Een stok stokbrood belegd met friet, tonijn uit blik en sla.

De volgende echte Tunesische gerechten kwamen wij regelmatig tegen:

Brik

Dit voorgerecht is een van de populairste in het land. Het lijkt een beetje op een opgevulde pannenkoek of loempia. Deze vulling bestaat uit tonijn, een zachtgekookt ei, peterselie, uien en aardappelpuree, maar dit kan verschillen per regio. Wordt ook aangeboden als streetfood.

Couscous

Dit traditionele gerecht heeft een Berberse oorsprong en is gemaakt van gestoomd griesmeel. Het wordt op veel manieren geserveerd en kan verschillen per regio. Er zijn 2 soorten couscous in Tunesië, namelijk zoet en zout. Het gerecht verschijnt regelmatig tijdens traditionele feesten of familie diners. De couscous wordt bereid in een keskes, bestaande uit twee onderdelen, waarvan het ene dient om griesmeel te koken en het andere om groenten en vlees klaar te maken.

Chakchouka

De chef maakt dit populaire gerecht met tomaten, uien, knoflook, paprika’s, courgettes, aardappelen, zachtgekookte eieren en brengt het op smaak met kruiden. In Tunesië zagen wij vooral varianten van Chakchouka gemaakt met vlees.

Thee;

Thee is de drank in dit land, in combinatie met mint en ook rosemarijn!

TRANSPORT

Wij hebben in Tunesië veel gebruik gemaakt van de trein. Tunesië heeft een spoorwegennet in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen. Op korte afstanden en rond Tunis rijden vrij moderne treinen, maar de langere afstand treinen zijn zwaar verouderd. Er is uiteraard geen airco en ook is er aan boord geen restauratierijtuig. Wel zagen wij in begin van de treinrit iemand maaltijden verkopen maar dat is volgens ons buiten de spoorwegen om.

De trein van Tunis naar het zuiden v.v. kan bij 25 graden al tamelijk benauwd zijn omdat alleen de helft van de bovenraampjes open kunnen. Bij warme dagen is dit zeker iets om rekening mee te houden!

De beenruimte is in de 1e klasse prima.

Voor uitgebreide info over treinen in Tunesië kijk naar de fantastische website Seat 61.

Verder is een uitgebreid busnet en rijden er minibussen (louages) tussen de steden en regionaal. De kleur van de strepen op de minibussen , rood-blauw of groen geeft aan wat voor type (lokaal-regionaal lange afstand) de minibus is.

Binnen de steden heb je verzamel taxis die een min of meer vaste route rijden, maar ook voor individueel gebruik zijn te benutten. Een en ander was ons niet altijd duidelijk maar een pluspunt is dat je nooit wordt afgezet en de tarieven erg laag zijn!

PRIJSNIVEAU:

Laag;

€118 per dag;  inclusief € 300 ( 3x €100) aan excursies.

Exclusief excursies € 101 per dag

Tunis

Taxi airport naar hotel 40TD €13. BOLT 22TD

Een simcard €22 voor 20GB

Lunch 2× omelet 4 koffie 1 limon> Joker boulevard Bourguiba TD 89 =€30 *

Trein Gafsa enkele reis 8 uur 1e klas €8

Taxiritje in Tunis met Bolt €1.50

Terras Cafe de Paris 1 thee 1 citron TD 4  €1,35

Terras cappuccino + lemonade €3,25 (9.5TD)

Restaurant Tunis- Istanbul; Kebab/ kip  snackmaaltijd; zeer matige kwaliteit

met water en aardbeien sap €15 totaal

Water €1

Ontbijt café Theatre €13  2x Spaanse omelet

Gafsa

Taxi TD 10  =€3.30 ( incl fooi)

Hotel €58 incl ontbijt

Diner 2x €14 zonder drank

Tozeur restaurant Dar Deda 2x hoofd + water TD 50 = €17

van Gafsa naar Tozeur busje TD17  €5,50

Taxi binnen Gafsa TD 10 €3.30

Tozeur;

Appartement €75 voor 2 dagen

Carrefour market; €8.50

Excursie halve dag €100 2 personen fooi: €12

Excursie omgeving Tozeur:

Gids bij Chebika TD 20 (€6)  koffie en water TD7 (2,20)

Toegang zwembad Palm Beach €6 p.p.

Les Arcades TD 50  2× hoofd + water €17 (AM vegetarisch €3, ik een lamscouscous €12)

Transport naar Douz overstap Kebilli  (tot Kebilli 9TD pp) vertrok direct 10.50 😀Kebilli taxi naar GR 5 min. 12.35 GR minibus naar Douz (vertrekt direct😀)

Douz

Offra hotel €75 incl ontbijt en diner

Taxiritjes binnen Douz 5 dinar = €1,50

Excursie Sahara €105 halve dag.

Taxi van Douz Matmata 100km TD 120 = €36

Er rijden geen louages tussen Douz en Matmata. Je moet omrijden via Gabes!

Matmata;

Hotel Matmata €40 half pension!

Blikje Cola of Fanta €1

Twee korte excursies Matmata €30

Douiret eo

Van Matmata naar Douiret met fotostops TD 350 = €105

Douiret Residence €72 voor twee nachten Half Pension

Taxi naar Tatouine 35 TD €10

Gabes Hotel Chems €70  zeezicht

Pizzeria 2x + cola €14

Taxiritje kort in Gabes €0,45

Louage Tataouine naar Gabes 2 uur  €4 pp

Trein van Gabes naar Sfax; 1e klas,  bijna 3 uur =€4

KERKINNAH

Taxi boot naar hotel 15 km = 10 dinar €3.00

Hotel €68 voor twee nachten.

Lunch €20   Restaurant Cercina  2x vis/octopus

Diner; 2x hoofgerecht, 2x 0.3 bier €23 Celtia 0.3 = 6TD = €1.80

Taxi TD5 (1,50)  rit hotel naar Remla

Taxi shared Remla naar Kraten €0.60 pp

Terras 1x cappuccino 1x thee 1x smoothie + 1 notengebak totaal €3!

Taxi terug naar Remla speciaal privé €6

Restaurant Cercina 2x hoofdgerecht 1x voorgerecht en 4 bier €24

0.5 liter bierprijs = €3 in Hotel Cercina

SFAX

Hotel Tyna €33 per nacht incl.  Prima keus

Restaurant Corail €42. 2x zeetong

Boot naar Kerkinah eilanden = 1 dinar ! (€0,30)

1 baquette met frites en tonijn 7TD €2.10

Cafe Kamour : Thee mint amandel TD 5 = €1,50

Monoprix; tasje boodschappen voor avondbrood €13

Café de la Gare , prettige tent in het station met terras

Tunis

Sandwich + gebakje + 2 sap €8.50

2 cafe en thee €0.81 totaal in centrum

Restaurant du Theatre €19     ( 2× hoofdgerechten + water)