Onze Reis door West Afrika

Pff.. dat was een pittige reis zeg! 48 dagen rondgereden door West Afrika van Dakar naar Monrovia over veelal slechte wegen; stof en nog eens stof.

Wij startten in Senegal waar wij een een bezoek brachten aan Senegalese vrienden van Anne-Marie in Mbour. Vandaar reisden wij door Senegal en een ministukje Gambia naar Guinee Bissau. Door Senegal hebben wij geheel met privé vervoer moeten reizen omdat er een algemene vervoersstaking was (de eerste sinds de onafhankelijkheid in 1959 heb ik begrepen). daardoor liepen de kosten wat op.

In Guinee Bissau zijn wij in en rond de hoofstad Bissau gebleven omdat Annemarie haar evisum voor Guinee (Conakry) niet had ontvangen en wij dit moesten vlot trekken bij de ambassade aldaarwat gelukkig lukte. daardoor hebben wij een bezoek aan Varela aan de kust en een bezoek aan het eiland Bubaque moeten skippen.

Van Bissau naar Conakry konden wij niet over de weg doen omdat een evisum voor Guinee alleen geldig zou zijn is bij binnenkomst op de luchthaven. van Bissau naar Conakry is maar 1 uur vliegen maar een rechtstreekse vlucht is er niet (meer). We vlogen dus terug naar Dakar en vandaar vlogen wij weer naar Conakry! (zie kaartje)

In Conakry vervolgden wij ons tweede deel van de reis. Door de binnenlanden van Guinee naar Liberia.

Wij hebben mooie natuur gezien maar de chaos van de diverse dorpen en steden overheerste toch.

Het is vaak moeilijk om als backpacker in de natuur te geraken. Je reist per OV van stad naar stad. In verschillende delen van de wereld is dan het vaak mogelijk om een (individuele) excursie tegen een betaalbare prijs te organiseren in de natuur maar niet in dit deel van de wereld;

Er is eenvoudigweg geen toerisme. Je moet alles zelf uitzoeken en als je al iets regelt met een privé auto kost dat vaak naar verhouding best veel geld, zeker in vergelijking met Azië of Zuid Amerika!

Gelukkig hebben wij ook postieve ervaringen zoals het Seredou Forrestiere in Guinee dat wij lazen in de Petit Fute. Het telefoonnummer gebeld dat gelukkig in bedrijf was en de boswachterrij organiseerde voor ons een taxi vanuit ons hotel daar in de buurt naar hun plek. Prima!

Een ander excursie naar de Kpatawee watervallen in Liberia hebben we zelf geregeld door contact te zoeken op de Facebook pagina van de lodge aldaar. Vanuit de dichtbij gelegen plaats hebben we een privé taxi geregeld bij het plaatselijke busstation. Wel afdingen natuurlijk!

Politie;

De politie is vaak corrupt.

Iets waar je steeds te maken mee hebt zijn de vele roadblocks onderweg met politiecontroles. Als je met Ov reist heb je daar over het algemeen weinig last van. De bestuurder betaalt meestal een fooi aan de politie!

Als witte laten ze je meestal met rust. Eenmaal in Senegal moesten wij onze rugzakken uitpakken maar dat gebeurt gelukkig zelden.

Reis met eigen vervoer dan kun je wel degelijk last hebben van de politie met fake overtredingen e.d. Een goede app en website is i overlander.

TIPS

Op veel plekken  kun je gebruik maken van Orange Mobile money. Dat kan handig zijn in noodsituaties als je niet kunt pinnen en geen cash meer hebt. Ik heb het uitgeprobeerd in buurland Liberia.

Bij aanvraag simkaart laat je ook een account maken  Orange mobile money. Je stort er ter plekke dan cash wat geld op. Overal bij diverse stalletjes op straat kun je ook weer geld opnemen. Ik neem aan dat dit dan om kleine bedragen gaat gezien de lage levenstandaard in deze landen.

Wat interessant is dat je in noodgevallen ook geld van je visacard(of mastercard) via een tussenstap kunt overmaken naar je Mobile Money van Orange: het schijnt sinds eind 2022 (ik heb dit nog niet zelf uitgetest) mogelijk te zijn via RIA money transfer:

Maak met je visacard geld over naar RIA . Met RIA maak je geld over naar je Orange Money. Je betaalt vervolgens hotel, restaurant of winkel met Orange money of neemt cash op bij een Orange Money stalletje.

TAAL

In de Franstalige landen is Frans de taal en dat gaat meestal prima omdat Anne Marie goed Frans spreekt. Let wel, niet iedereen spreekt (voldoende) Frans, maar over het algemeen lukt het prima. Met Engels kun je bijna niet terecht.

In Liberia is het Engels, maar dan wel Pidgin Engels wat sterk afwijkt van het oorspronkelijk Engels en moeilijk is te verstaan. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen daar die wel redelijk normaal Engels spreken.

Wat hadden wij anders kunnen doen ?

In de eerste plaats niet in de warmste tijd door dit gebied reizen. Vooral in februari (en maart/april) is het er bloedheet. Meestal 35+. In de (vroege) ochtend is het nog lekker want nachts koelt het aardig af. Vanaf 10.00 uur wordt het echt warm en dat duur tot eind van de middag. Het is beter om direct na de regentijd van november tot begin januari te reizen. Het is dan nog steeds warm maar de temperaturen zijn dragelijker. Ook zou je kunnen overwegen om juist in de regentijd te gaan reizen. Er is dan gewoon meer bewolking, hoewel het echt niet de hele dag regent! Je moet dan wel natuurlijk de periode kiezen met de minste regen.

Ook hadden wij dit keer toch weer het eilandje Kassa moeten bezoeken bij Conakry, het is toch een heerlijk rust natuur moment in deze vaak hectische roadtrips.

Bij Kindia hadden wij weer een bezoek moeten brengen aan de Kilissi watervallen, eveneens weer een mooi natuurmoment.

REISBLOG

Breda• 11 Januari 2023•12°

Onze reis door West Afrika. Vandaag beginnen wij aan onze reis door West Afrika. Vanmiddag met de trein naar Brussel waar wij overnachten In een hotel bij het Zuidstation. Morgenochtend vliegen wij om 11.00 naar Dakar waar wij na een vlucht van 6 uur en 15 minuten arriveren. De stad Dakar laten wij rechts liggen, we hebben deze stad 20 jaar geleden al eens bezocht en gaan zo min mogelijk voor de grote steden deze reis. Wij gaan van de luchthaven direct naar Toubab Dialaw. Een kustplaatsje aan de Atlantische Oceaan. Even twee dagen relaxen. Dan gaan wij 40 km verderop naar Mbour om Dabis en haar dochter Sonia te ontmoeten. Het zal een enorme verassing zijn voor hen. Annemarie belt haar twee dagen van te voren op, dan hebben zij tijd om nog even te wennen.. Na 3 nachten Mbour gaan wij richting Guinee Bissau via het zuiden van Senegal. Op 30/1/23 vliegen wij van Bissau via Dakar naar Conakry, de hoofdstad van het andere Guinee. Daar reizen wij in ruim twee weken door naar onze eindbestemming Liberia. Wij houden zullen  jullie (bijna) dagelijks op de hoogte houden van onze belevenissen.  

Prima hotel tegenover station voor maar €75. Het is een aftandse buurt rond het station. Zoiets zie je toch niet in Amsterdam. Opvallend veel Afrikanen in deze buurt, maar dat wisten we al. Daklozen slapen onder een spoorwegviaduct. Veel kroegjes en zeer eenvoudige eethuisjes en ons Portugese restaurant van 5 jaar terug accepteert alleen cash. Tenslotte een pizzeria gevonden waar wij met de visacard kunnen betalen. PS. Annemarie had haar portemonnee met cash op mijn aanraden in het hotel gelaten…. Zaventem•12 Januari 2023•12° Over een uur boarden

Toubab Dialow Senegal•12 Januari 2023•29°

Met een oude taxi van de luchthaven naar ons kustplaatsje. Het vliegtuig was stik benauwd. Bij aankomst een lekkere frisse zomerse bries! We zijn in de Tropen! 400.000 CFA gepind (= €600) en een simcard met 7GB €8 gekocht. Beland in een Gaudi achtig huisjes complex. Is onderdeel van een cultureel centrum opgericht 30 jaar geleden. Eenvoudige sfeervolle kamers. Uitzicht op de Atlantische Oceaan. Lekker gegeten, ik vis Yassa en mijn reisgenote een dagschotel (ook vis) + 2 grote lokaal bier van 0.63cl 4.2% alc en 2x kleine bier en een fles water voor een kleine €30. Op de achtergrond horen wij vissers gezangSobo Bade tip: “Leuk verblijf in Gaudi stijl”

13 Januari 2023•30°

Goedemorgen. Het is nog niet warm om 09.00, misschien 20 graden. Lekker windje. 11.15 Best veel gasten hier uit Frankrijk, België en Duitsland. Annemarie heeft zojuist Sonia gebeld die super enthousiast is. We gaan er zondagmiddag op bezoek en dan zullen we elkaar maandag en dinsdag nog meerdere malen treffen. Senegal heeft ongeveer even veel inwoners als Nederland maar is bijna 5x zo groot. Het is het meest ontwikkelde land van onze reis maar altijd nog erg onderontwikkeld. De levenstandaard van Senegal bedraagt nog niet de helft van Marokko. Uitkijkend op de oceaan: In de verte is iemand een geit aan het wassen in zee. 😄 Twee dansende mensen op de voorgrond. Een wandelingetje maken door het dorp is lastig, je hebt gelijk een gids aan je broek waar je niet meer van af komt. Dat is weer typisch Senegal (en Gambia en Mali). In de vele andere Afrikaanse landen die we hebben bezocht heb je daar nauwelijks last van. Korte strandwandeling gemaakt, woeste golven, water voelt best fris aan, ruim 20?

Senegal•14 Januari 2023•31°

Het zeewater hier is net zo warm als “onze” Noordzee in de zomer. Wat een contrast met onze vorige reis met regelmatig (te) warm zeewater! Langs de kust loopt een Koude Golfstroom, ik wist al dat die tot aan Marokko liep maar tot hoever deze stroom gaat is mij zelf na het zoeken op internet onduidelijk. Ons volgend zeewater moment is ruim 300 km zuidelijker in Guinee Bissau. Ben benieuwd hoe het daar is. Morgen vertrekken wij naar Mbour 40 km zuidwaarts. We hebben een taxi geregeld voor dit stukje bij de receptie. Kost 20.000cfa/ €30, is te doen.

Sobo Bade:Prima keuken. Je eet hier met z’n twee, net onder de €30 inclusief 2 grote bier.

Toubab Dialow

Kleine plaats aan Atlantische Oceaan ten noorden van de Petit Cote

Hoe kom je er?

Met een taxi vanaf de luchthaven; 30 minuten. Men vraagt 20.000 CFA (€30) afdingen lukt ons tot CFA 18.000. NB. bij de taxistandplaats staat een groot bord met bestemmingen en prijzen; een rit naar Mbour zou (maar) CFA 10.000 kosten. Hier trekt niemand zich iets van aan ! Reken op minimaal het dubbele.

Hotel/restaurant;

Meerdere accommodaties waarbij het Gaudiachtige Sodo Bade er uit springt;

Prijs kamer met airco = € 33 exclusief ontbijt ( er zijn ook goedkopere kamers zonder airco maar die raad ik niet aan- zie onder) Ontbijt (2 x heerlijke omelet met koffie) €14. Hoofdmaaltijd voor twee met ieder een pint (0.63cl) bier; €27. Te boeken via Booking.com.

Wat vind ik van Sobo Bade?

Algehele beoordeling **** ; uitgesplitst:

Locatie; ***** ; prachtig uitzicht op de oceaan.

Complex ***** ; complex gebouwd in Gaudi stijl. Prachtig!

Restaurant ***** ; fantastische Senegalese gerechten

Huisje ***; kamer is klein, sfeervol doch (zeer) eenvoudig. Bed is OK.

Sanitair **; Toilet is OK, de douche is afgeschermd met een gordijn in de kamer en er komt slechts een ministraaltje water uit.

Samengevat, neem je de beperkingen van het sanitair voor lief (wellicht is het bij de andere kamers beter), dan is het een super adres

Verder reizen:

Wij regelden een taxi naar Mbour, 40 km/55 minuten, bij de receptie voor 20.000 CFA €30)

Sobo Bade naar Mbour Senegal•15 Januari 2023•31° Route beoordeling **.

Vanmorgen; lekker ontbijt , wat een mooie plek.

Oh ja een film die in deze omgeving afspeelt is Atlantique. Stond in veel top 10 lijstjes van 2020.

Na een uurtje rijden gearriveerd in hotel Blue Africa in Mbour direct aan het strand. Ik had de kamer geboekt via Destinia een Spaanse hotelboekingssite omdat Booking.com en enkele andere meer bekende sites weinig hotels hebben in dit deel van Afrika. Ons werd een kale kamer aangewezen zonder eigen douche en toilet ( en dat voor €41!). Na wat gesputter mijnerzijds hebben we een prima kamer gekregen met terrasje en eigen sanitair😀

Hotel Blue Africa in Mbour
Gezellige bar bij dit hotel

Mbour 15 Januari 2023•32° ;Wij gaan vanmiddag op visite bij Dabis en haar dochter Sonia. Benieuwd.

M’bour •16 Januari 2023• 31°

Wat een dag😄Heel apart. Vraag Anne-Marie maar naar de voorgeschiedenis. Ik kende ze niet. Dabis (71) Sonia (45). Sonia is invalide omdat zij polio heeft gehad. Wat is dat toch een rotvirus!. Alles speelt zich binnen af. Dikke muren houden de warmte tegen. Dochter Ndeye ( die met een Belgische pensionado is getrouwd ) voorziet hun van inkomen. Samen met een al 35 jarige bijdrage van Annemarie + vriendenkring(tje) hebben zij nu een prima huurhuis. Aan inrichting doen ze weinig. Sonia is heel beperkt in haar beweging en is meestal in huis. Veel met muziek bezig en haar uiterlijk. Heeft een Bluetooth speaker in combinatie met haar telefoon speelt zij video’s af. Theeceremonie gedaan. En ben nog wat gaan dansen😇De thee doet wonderen🤣 Daarna hadden zij eten laten bezorgen (ook daar dus!) Nogal taaie schaap koteletjes met ui. Het mocht de pret niet drukken.

Woonkamer bij Dabis en Sonia

•16 Januari 2023•31°

Vanmorgen de zee in gegaan. Toch wel lekker. Vanmiddag bij Dabis en Sonia gegeten. Vispoulet met saus. Het moet een reuze vis zijn geweest gezien de vleesachtige structuur 😉 Smaakte best ok hoor. Nog wat opnamen van de directe omgeving van het huis. Veel gebeeldbel over en weer😄 3 uur later; Wel een beetje vermoeiend onderhand🙃 Snap er niet veel van en Annemarie begrijpt ook een heleboel niet😉 Dabis gaat mee naar ons hotel en wordt opgemaakt door haar dochter. Hun wereldje is erg klein. Buiten ruikt het naar vis. Wij wachten nu totdat Dabis klaar is met de opmaak. Nou zo een chic hotel is het nou ook weer niet🙂 Het leven van Sonia bestaat uit het kijken van Afrikaanse video’s op You Tube die ze op haar telefoon via een bluetooth speaker afspeelt

Blue Africa: “Prima hotel”. Kamer ruim €40. Direct aan het strand

17 Januari 2023•32°

Gisteravond. Vandaag nog 1x Dabis en Sonia. Om 14.00 middageten bij hun. Eerst even de zee in. Dan is is het wel genoeg geweest hoor🙃 In ons hotel voornamelijk bejaarde (groeps) toeristen uit Frankrijk. Toeristen komen hier al 40 jaar. Het eten is hier ook toeristisch. Nou ja ons avontuur begint eigenlijk morgen. Met een bus(je) of gammele Peugeot 504 naar Kaolack voor tussenstop en dan door een stukje Gambia naar Ziguinchor.

16.00; Zo het middagmaal is achter de rug, een enorme kip 😔🥶Was ik al bang voor. Ik heb me kunnen drukken, het is een grote schotel waar iedereen uit eet. Manger Manger! Ik ben vol hoor, Manger! Voor degene die het niet weet: ik lust geen kip, al vanaf m’n 5e jaar! Misschien is het opgevallen maar ik heb alleen de rijst, groenten en de eieren opgegeten😀 Nu gaan de twee dames zich omkleden voor een foto en video sessie begrijp ik? Er is al zoveel gefilmd😃🫤

17.00 Het is maar wachten. Wij zitten in de woonkamer met de televisie op TV5 de Franse samenleving vol met glitter en glamour; een trouwprogramma met huwelijk met een budget van €30.000. Zo krijg je ook een beetje gekleurd beeld van Europa…. Wij hebben de taxi terug om 18.00 besteld. Zijn ze elkaar nog steeds aan het opmaken??? De sessie, Annemarie krijgt een Afrikaanse jurk cadeau. Ontroerend afscheid. M’bour•17 Januari 2023•32° ;

Mbour

200.000 inwoners, 87 km ten zuiden van Dakar en 45 km van Blaisse Diagne airport.

Mbour is een typische Senegalese provinciestad. een belangrijke vissersplaats. Op straat ruikt het regelmatig naar gerookte vis. aan bezienswaardigheden heeft de plaats zoals de meeste West-Afrikaanse steden weinig te bieden. Het strand is de belangrijkste attractie. Even te noorden van Mbour ligt een toeristenstrip genaamd Saly, hier komen vooral package toeristen uit Frankrijk en ook uit Nederland ( > Tui). Wij verbleven in Mbour in hotel Blue Africa direct aan zee. Een klein hotel met een prima sfeer. Het strand is schoon en de zee is prima geschikt om te zwemmen omdat het aan een baai ligt. De watertemperatuur is in januari vergelijkbaar met de temperatuur van de Noordzee in de zomer; ongeveer 20 graden; niet echt warm dus, want langs de kust van Senegal loopt een koude Golfstroom.

Je kunt eenvoudig door de plaats lopen met behulp van Google Streetview. Je ziet dan dat de meeste wegen niet bestraat zijn en daardoor heb je sterk de indruk door een groot (Afrikaans) dorp te lopen. Alleen de RN 1 die door Mbour loopt en enkele andere hoofdstraten zijn geasfalteerd. Opvallend is dat er een Decathlon vestiging is evenals twee grote Franse supermarkten evenals een vestiging van de Franse bakkers/café keten Briochee Doree. Men is hier toeristen gewend zodat je hier rustig op straat kunt lopen zonder steeds te worden aangestaard. Er zijn banken om te pinnen en een Orange vestiging om een simcard te kopen

Hoe kom je er?

Van de luchthaven (45km) met een taxi; dat gaat je minimaal CFA 20.000 kosten ( op een bord bij de standplaats staat CFA 10.000) maar daar houdt niemand zich aan. Afdingen lukt (bijna) niet.

Hotel/restaurant

Blue Africa ( te boeken bij o.a. Destinia / niet boekbaar bij Booking.com)

€41 voor kleine bungalow inclusief Frans basis ontbijt.

Zorg dat je een kamer met terrasje krijgt in het bijgebouw en niet een kamer in het hoofdgebouw! NB; Er zijn ook losse huisjes. Direct gelegen aan zee met eigen strandgedeelte. Leuke sfeer. Kleinschalig. Er is een barretje met zitjes. Het eten is “tourist food” maar acceptabel. Prijsniveau is vergelijkbaar met ons vorige hotel Sodo Bade.

Hoe verplaats je je binnen Mbour?

Omdat ik geen telefoonnummer bij mijn simcard kon vinden, kon ik ook niet de taxiapps Yango en Heetch die je Dakar kunt gebruiken in Mbour eventueel uitproberen. Of ze in Mbour werken kun je ook niet op het internet vinden. Het werd dus een gewone taxi (auto zonder taxibordje) die door de receptie gebeld werd. Het duurde soms wel even voordat de taxi aan kwam rijden. Voor een ritje betaalde wij meestal CFA 4000 (€6) en wellicht kan dat goedkoper. Overigens kun je ook gewoon gaan lopen maar het is wel erg warm na een uur of 10. De plaats is behoorlijk uitgestrekt en van het hotel naar onze vrienden met taxi was ongeveer 15 minuten.

Mbour – Kaolack• 18 Januari 2023•32°

Routebeoordeling ** Vrij kaal, dor, zanderig landschap. (Route is geheel op Streetview te volgen). Wegkwaliteit is OK.

Eerst ontbijten en dan inpakken en dan met taxi naar de Gare Routiere. Benieuwd in wat voor vervoer we belanden. Er is een nationale vervoersstaking. Geen transport dus. Onze taxichauffeur wil ons wel voor 50.000 (€75) naar Kaolack brengen. Doen we! Kaolack•18 Januari 2023•35°

Beland in een tamelijk chic hotel. De kamer doet 40.000 (€60) en dat is boven ons budget maar het is wel inclusief ontbijt. En er is een mooi zwembad😄😄 Het hotel is mooi gelegen aan de Saloum rivier. Het is wel heet hier. 37 graden op mijn telefoon. Morgenochtend vroeg transport te krijgen naar Ziguinchor. Hoop dat de staking dan voorbij is. Morgen staat in principe een 6 uur durende rit op het programma. Bijzonder is dat de weg ook een stukje door Gambia gaat. Daar passeren wij de Gambiarivier over de nieuwe brug die in 2019 is geopend. Le Relais de Kaolack• 19 Januari 2023•34°

Kaolack; 250.000 inwoners. Typisch Senegalese provinciestad. Geen bezienswaardigheden behalve dat de stad prachtig ligt aan de Saloum rivier.

Hoe kom je er?

Normaal gesproken met OV. Taxi Brousse (elk moment als ie vol is) of de Dem Dikk bus (staatsbus); 2 x per dag vanaf Dakar/Mbour. In verband met de staking gingen wij heel luxe met privé vervoer ad € 75

Hotel/Restaurant;

Er zijn meerdere opties in de stad maar wij kozen voor net buiten de stad; hotel Relais Kaolack ****, onderdeel van de Senegalese Horizons Bleu keten. Wij hebben niet van te voren geboekt. Een ruime kamer gelegen in een tuin kost € 60, inclusief ontbijt. Het hotel ligt fraai aan de Saloum rivier en heeft een ruim zwembad. Een nadeel vonden wij dat je niet buiten kon eten. Het restaurant was niet sfeervol.

Het eten was Frans georiënteerd en van ongeveer hetzelfde prijsniveau als de twee vorige hotels. Een pint (0.63cl) kost CFA 2000 = €3,00

De receptie was zeer behulpzaam en regelde voor ons een taxi die ons naar de plek bracht waar je privé vervoer kon regelen naar Ziginchour, dit in verband met de aanhoudende vervoersstaking.

Hoe ga je verder?

Idem, net zoals je er komt. DemDikk bus gaat 1x per dag, maar ik heb ook andere bussen zien rijden onderweg.

REISBLOG vervolg

Kaolack – Ziguinchor; 260 km
Beoordeling:
Landschappelijk ** tot de Gambia rivier, daarna neemt de begroeiing toe *** De route is m.u.v. het stukje Gambia op Google Streetview te volgen.
Wegkwaliteit *** tot grens Gambia/Senegal, daarna * en laatste 40 km ***
Tijdsduur: Wij deden er bijna 7 uur over.

Landelijke vervoersstaking!( vanwege de busongelukken) Heel moeilijk om weg te komen. Uiteindelijk privé vervoer voor CFA 100.000 €155 voor 260 km

Stukje door Gambia• 19 Januari 2023•34°.

Chauffeur neemt geitenpaadje om corrupte douane te ontlopen😄 We passeren de Senegambia brugZiguinchor; 19 Januari 2023• 34°

Even voor 16.00 gearriveerd na een taxirit van bijna 7 uur. Over 260 km. De weg was na de Gambiaans/Senegalese grens bar en bar slecht. Een grote gatenkaas. Onze chauffeur spreekt een voor Annemarie vaak onverstaanbaar Frans. Ik zit voorin omdat ik dan goed kan filmen maar daardoor krijg ik wel de volle laag van de brandende zon bij 37 graden🥵. De auto heeft wel iets van airco maar die werkt nauwelijks en de open ramen bij de lage snelheid geven weinig verkoeling. Bij het plaatsje Bigone op 30 km van onze bestemming moeten wij van auto wisselen omdat een wiel van de auto niet goed meer is. Wij stappen in de andere auto (onze chauffeur van het eerste stuk betaalt aan de tweede chauffeur een bedrag voor het laatste stukje van de reis. Enfin vlak voor Ziguinchor nog een politiecontrole waarbij onze rugzakken open moeten en de inhoud gedeeltelijk eruit, gelukkig niet de hele rugzak. In 22 jaar nog niet meegemaakt (Annemarie had dit vroeger in Afrika wel heel vaak) Uiteindelijk de tweede chauffeur met met hulp van Google Maps naar ons hotel met een onuitspreekbare naam genavigeerd. De tweede chauffeur wilde natuurlijk ook nog een fooi. Ik grabbelde met met mijn gare kop nog twee briefjes van 2000 franc (€6,00 totaal) . Pff… heeft hij ook een goeie dag. All the way koste deze rit een kleine €170 aan taxigeld , tol ( de brug) en fooien. Dat moet je dus niet elke dag hebben maar ja wij konden geen kant op vanwege de vervoersstaking.🙄 Hèhè dat was het dan voor vandaag😔😑

Hôtel Kadiandoumagne•19 Januari 2023•37°

Casamance rivier, zie het getij.
Het terras aan de rivier is fraai
Heerlijke vruchtensap van Hibiscus en Baobab bij het ontbijt;

Hotel Kadiandoumagne:Prachtig gelegen aan de rivier. Kamers aan de prijzige kant voor een budget reiziger maar het is wel een mooie plek”

Ziguinchor/ Senegal•20 Januari 2023•32°

Vanmorgen visum voor Guinee Bissau gehaald bij het consulaat hier. Kost €40 per persoon. Ging heel eenvoudig en snel verdiend voor hen😄 In de ochtend is het nog goed om te lopen, vanaf 11.00 is het heet. We passeerden ook nog een op zichzelf staande (niet in combinatie met een hotel) restaurant/café/bar , zeldzaam hier met een heuse biertap. Ons hotel is luxe voor hier en kost €68 per nacht inclusief ontbijt. Het ontbijt is prima met omelet en Emmenthaler kaas. Dat kom je niet vaak tegen. De eigenaar schijnt een Zwitser te zijn, vandaar. Er is fruit en er zijn drie vruchtensappen, grapefruit, bissap (hibiscus) en baobsap sap ( heerlijk). Na dit verblijf gaan we goedkoper doen en dat is in Bissau goed mogelijk. Annemarie heeft haar evisum voor Guinee Conakry nooit ontvangen (uiteraard wel betaald😐)In Bissau naar de ambassade van Conakry om dit proberen in orde te maken..

Hôtel Kadiandoumagne •20 Januari 2023•33°

We zijn even klaar met de “luxe” hotelsferen van de laatste dagen. Tijd voor een beetje meer “backpackachtige” sfeer. In dit hotel zijn de nodige Franse en Zwitserse 70 plussers samen met wat welvarende Senegalezen. Ach we zijn natuurlijk zelf ook al op leeftijd he🤣 Ik heb net geapt met een hostel in Bissau, gerund door een Bissause en een…..Zwitser. Is tegenover de Guinee Conakry ambassade. Wel zo handig misschien •21 Januari 2023•32°

Mijn horlogebandje was stuk en horlogebandjes zijn hier niet te koop. Wel horloges, tenslotte een nep Rolex gekocht voor €10 na wat afdingen. Begeeft ie het, dan kan ik het bandje wellicht gebruiken.. Het busvervoer staakt nog steeds maar naar de Guinee- Bissause grens is gelukkig maar 15km De rivier Casamanche is ongeveer even breed als de Hollands Diep op deze plek. Ook de overkant lijkt een beetje op de Biesbosch: mangrove. Het eten is hier Frans georiënteerd evenals de eettijden. Rond acht uur s’avonds is het avondeten en de lunch is van 13.00 tot 14.30. Niet vreemd, want 65 jaar geleden was het nog een Franse kolonie. Vanavond eten wij bij het restaurant van de buren.

Ziguinchor

250.000 inwoners, gelegen aan de Casamance rivier. De stad heeft geen noemenswaardige bezienswaardigheden. In het centrum troffen wij een echte bar-café met biertap , Le Kassa met een binnen terras, heel bijzonder voor West Afrika.

Verder is deze provinciestad handig om dingen te regelen zoals een visum voor Guinee Bissau bij het consulaat in 10 minuten (€40). Er is een Orange mobile vestiging en er zijn de nodige geldautomaten om te pinnen. Verder is schuin tegen over ons hotel een benzinepomp (Omega Petrol) met een uitgebreide winkel waar je yoghurtjes en vruchtensap kan kopen.

Hoe kom je er?

Via de Trans Gambia Highway (260km) die een klein stukje door Gambia gaat met een brug over de Gambia rivier.

Na het stukje door Gambia is de weg bar slecht met vele gaten (video). Over de gehele rit doe je met een privé auto ongeveer 7 uur.

Van grensformaliteiten hebben wij weinig last gehad omdat onze chauffeur geit paadjes nam om corrupte douaniers te omzeilen!

Alternatief is om via Banjul/Serekunda te reizen in Gambia maar dan moet je wel de ferry bij Barra nemen.

Hotels/Restaurants

Hotel Kadiandoumagne ****

Prima hotel dat prachtig gelegen is aan de rivier. Zeer groot terras. Het zwembadje stelt teleur.

De prijs (€ 68) kwaliteit verhouding is in orde zeker omdat dit inclusief een uitmuntend ontbijtbuffet is!

De lunch en het diner zijn prima.

Een dagmenu (drie gangen) kost 10.000 = €15. Bestel je los een menu, dan kom je met een bier uit tussen € 35 en de € 40 ( 2 personen).

Hotel Le Perroquet (=Papagaai) ***

Naast hotel Kadiandoumagne gelegen en een goed keus als je minder geld wilt uitgeven voor een overnachting. een kamer kost hier maar €27 maar zal ongetwijfeld van mindere kwaliteit zijn als bij hotel Kadiandoumagne

Een hoofdmaaltijd voor twee met bier kost hier maar €15. Een pint Gazelle kost eveneens de helft (€2,25 in plaats van €4,50)

menu Perroquet

Cafés

Café Kassa, uitgebreide alcohol keuze, tapbier en eenvoudige gerechten met gemiddelde recensies.

Wat kun je er doen?

Heel fijn is dat hotel Kadiandoumagne diverse excursies in de omgeving biedt die ook nog betaalbaar zijn.

Verder reizen:

De grens van Guinee Bissau is op 15 km. Normaliter neem je een Taxi Brousse vanaf het Gare de Routiere rechtstreeks naar Bissau. Door de staking ging dit niet en hebben wij een privé taxi moeten nemen naar de grens.

Vanaf de grens kun je een moto taxi nemen naar Sao Domingo.

In Sao Domingo kun je een taxi brousse nemen naar Varela vanaf het busjes station aldaar.

Het is een kleine 70 km naar Cap Skirring ( ruim 1 uur) aan de Atlantische Oceaan. Taxi Brousse kost ca €3,00 per plaats. Als je alle 7 plekken koopt ben je dus rond de € 20 kwijt en heb je privé vervoer!

Let Op ! Van Cap Skirring kun je niet naar Varela in Guinee Bissau omdat daar geen grensovergang is. Je zult dus terug moeten naar Ziguinchor om vandaar via de grensovergang naar Varela te reizen.

Le Perroquet tip:“ Naastgelegen hotel, niet zo mooi maar de sfeer is meer die van ons. Kamers CFA 18.000, de helft van ons hotel”

SENEGAL 18 miljoen inwoners Dakar 3,5 mln. BNP per hoofd van de bevolking = $ 1558 (nominaal)

Staatshoofd Macky Sall (62) sinds 2012

Reisgidsen:

Deze twee gidsen hebben wij tijdens onze reis gebruikt voor Senegal; Senegal/Gambia en Guinea Bissau; Reise Know How, Duitstalig, 2019 en Routard Senegal, 2021, Franstalige gids. Allebei zijn goed, hoewel ik een lichte voorkeur heb voor de Routard maar die is wel in het Frans.
Bradt Travel; Senegal; Engelstalige gids 2019

Aankomst

Blaise Diagne International Airport;

De nieuwe luchthaven ligt 45 km buiten Dakar; Er is een railverbinding met Dakar in aanleg die nog niet gereed is. Ik verwacht in de loop van 2024 dat de verbinding gereed is, aangezien de bouwwerkzaamheden medio januari 2023 al best ver gevorderd waren. De TER zal de passagiers in 45 minuten naar het centrum van Dakar vervoeren.

Tot dan zal je een taxi moeten nemen die rond de € 30 kost. Er rijdt ook nog een Express bus waarbij met twee personen een kleine € 20 samen kwijt bent.

Sim enzo:

Orange is de provider in Senegal. Het beste kun je een simcard kopen bij een officiële Orange vestiging.
Je moet dan een id overleggen. Niet op straat kopen dus, want dan kan ie niet geactiveerd worden. Heel belangrijk: vraag gelijk wat het telefoonnummer is (indien men dat niet direct opschrijft) of hoe je dat kan oproepen met USSD code # * etc.

NB. Je kunt een Orange simcard ook bij aankomst op de luchthaven van Dakar kopen maar ik was vergeten te vragen wat het telefoonnummer is met het gevolg dat ik geen taxi app kon activeren.

Geld;

CFA 1000 = ruim € 1,50

De CFA is gekoppeld aan de Euro.

Je kunt bij aankomst op de luchthaven na de controle gelijk pinnen bij een van de ATMs. Helaas betaal je wel de nodige provisie maar dit is niet te vermijden. Altijd without conversion intoetsen, anders betaal je nog meer… In alle grotere plaatsen zijn geldautomaten, maar in een dorp als Toubab Dialaw is er geen.

Mobile Money

Je zou het een keer kunnen proberen: geld op je telefoon via je provider. Laat bij aanschaf van een simcard gelijk een mobile money account aanmaken. Dan kun je op vele plekken met je telefoon betalen via een QR code.

Apps enzo

Taxi apps zoals UBER. Yango is van het Russische Yandex, Heetch is Frans.

Ik heb ze niet kunnen uittesten of ze ook buiten Dakar ergens werken omdat ik mijn telefoonnummer niet wist….

I Overlander, heel handig, in de eerste plaats als je met eigen vervoer reist; tips over kampeerplekken, politiecontroles, wegkwaliteit , maar ook over hotels.

Transport binnen Senegal;

Er zijn overheidsbussen onder de naam Dem Dikk maar hun frequentie buiten regio Dakar is niet groot.

Er zijn ook andere bus ondernemingen maar daar heb ik geen info over kunnen vinden.

Het meeste vervoer gaat met een verzamel taxi (stok) oude Franse Peugeots (504) en Renaults waarin 5/6 ( 4 achter 1 a 2 voor) personen bij een gewone auto en 9/10 (2x 4 achter en 1 a 2 voor) bij een stationcar (ook wel eufemistisch Taxi Sept genoemd) worden gepropt of een Taxi Brousse, oude busjes met ongeveer 14 plaatsen. Voor de verwarring wordt een Taxi Sept ook wel eens Taxi Brousse genoemd.

TIP: Je kunt extra zitplaatsen kopen voor jezelf zodat je meer ruimte hebt en de andere passagiers dus ook!

Accommodatie:

Ruime keuze uit hotels, de beste hotel zoekmachine vind ik :

De vier door ons bezochte hotels in het Senegal gedeelte van onze trip zijn alle aan te bevelen;

Wel kwamen twee hotels uit boven onze budget norm van € 45,00 (zonder ontbijt) en € 55 inclusief ontbijt.

Sodo Bade € 33 per nacht exclusief ontbijt/ Blue Africa € 41 inclusief, zeer basic ontbijt, per nacht/ Hotel Relais Kaolack € 60 inclusief ontbijt en Hotel Kadiandoumagne € 68 inclusief ontbijt.

Beste kamer; Hotel Kadiandoumagne.

Beste Restaurant: Sodo Bade (maar Kadiandoumagne als goede tweede)

Uitstraling: Sodo Bade

Beste faciliteiten; Hotel Relais Kaolack; fraai zwembad.

Mooiste omgeving; de ligging van al de vier hotels was mooi, al spant Sodo Bade wel de kroon

Extra pluspunt: Hotel Blue Africa ligt aan zee met eigen strand!

Route door Senegal

Zoals eerder genoemd : Toubab Dialow – Mbour ( 1uur) ** >>Mbour- Kaolack 110 km (2 uur) **

>> Kaolack Ziguinchor ;7 uur 260 km **/***

Prijspeil;

Gemiddeld hebben wij € 130 per dag uitgegeven in Senegal (conform onze begroting) en dat is heel netjes omdat wij vanwege de vervoerstaking geheel met privé transport zijn gereisd door Senegal.

Aan meerkosten transport hebben wij naar schatting € 225 uitgegeven

Taxi Dakar airport naar Toubab 18000 €28
Gangbare prijs CFA 20000. Moeilijk af te dingen
Sobo Bade : Hoofdmaaltijd met  2x 0.63 bier en 2 x 0.33 bier €29
2x omelet koffie 9000 €14
0.63cl bier €2,30
Hoofdmaaltijd (2×) + 4 x 0.63 €28
Idem 2x bier €23
Taxi Mbour rit 1500 CFA Toerist 2000CFA
Mbour; Blue Africa : gelijk prijsniveau met Sodo Bade. Hotel €41 incl Frans ontbijt kaal.
Taxi Mbour – Kaolack €75
Relais hotel Kaolack €60 inclusief
Tonijnsalade bij dit hotel €5,25
Gazelle 0.63Cl bij dit hotel CFA2000:   €3.00
Taxi Kaolack – Zinginchor 100.000  €150
Visum Guinee Bissau in 10 minuten 25000 €40 pp
Hotel Kadiandoumagne. in Ziguinchor €68 incl ontbijt
Dagmenu 3 gangen  10.000
Gazelle 0.63 3000. = €4,50 hotel er naast maar de helft!
Perroquet: 2x hoofdgerecht 2x consumptie €15

Zinguinchor – Bissau •22 Januari 2023•33°

We gaan zo vertrekken. Eerst met taxi naar de grens. De grens overlopen en dan vervoer naar Bissau nemen. Vermoedelijk een taxi sept, een Peugeot 504 stationcar volgepropt met 7 personen. Naar Bissau •

Met taxi voor €30 naar de grens. Te veel natuurlijk maar het vervoer ligt nog steeds plat. De douane controle was een fluitje van een cent. Daarna achterop de brommer naar Sao Domingo 10 km verderop.

Taxi Brousse bij Sao Domingo

Daar een taxi brousse genomen en na vertrek rond middaguur al twee politiecontroles gehad! Dat doen ze vooral in West Afrika. Heel irritant. Eindelijk na een stoffige reis aangekomen bij Pensao Creole in Bissau. Prima plek, een oude villa met een tuin. In de tuin staat een tuingebouw met kamers.

Kamertje van Pensao Creola is wat benauwd.

Bissau•22 Januari 2023.

Portugese ex kolonie, mooie gelegenheid om weer eens een van mijn favoriete gerechten te eten: Bacalau, in de Surinaamse keuken bekend als Bakeljauw. De Portugese variant wijkt enigszins af van de Surinaamse Bakeljauw. Hier zijn geen (Franse) toeristen meer maar mensen die voor een of andere NGO werken. Dat sfeertje kennen wij wel van andere (Afrikaanse) landen die wij hebben bezocht.

Bacalao met gepofte aardappel en uien = € 15.

Menukaart bij restaurant waar veel NGOers komen; Dit is een duurder restaurant. CFA 1000 = € 1,50

Bissau•23 Januari 2023•30°

Spannende dag. Lukt het om het evisum van Guinee Conakry van Annemarie nog vlot te trekken? Ons pension ligt schuin tegenover de ambassade. Gaat het niet lukken, dan gaat onze reis heel anders uitzien.. Bissau is nog heel Portugees georiënteerd. Bij de restaurants staat de tv steevast op Portugal inclusief het weerbericht. Veel Portugezen lopen hier rond. De taal , dat is een ramp, bijna niemand spreekt een andere taal dan Portugees. Heel lastig😔 De stad ademt met zijn vervallen koloniale gebouwen een bepaalde sfeer. Opvallend hoeveel (oude) Mercedessen hier rondrijden. Eerst maar naar de ambassade, dan maken we pas verdere plannen Rond tienen ontvangen door een (hoge?)ambtenaar of was het de ambassadeur zelf?? Een vriendelijke man. Wij begrepen dat hij het in orde zou maken. Uiteindelijk afgesproken dat als wij om 14.00 nog geen email hebben ontvangen met het evisum op pdf , om 15.00 weer bij hem langs gaan. Stadswandeling gemaakt, er is hier niet zo veel beleven. Veel vervallen gebouwen, dat heeft wel wat. Tijdens onze wandeling zijn we geen plek tegen gekomen waar je wat kunt drinken. We zijn weer teruggekeerd naar onze tent waar wij vanmorgen een omelet als ontbijt hebben genuttigd. Cafe Imperio is the place to be! Vanmiddag weer een uur op de ambassade gezeten en we hebben het evisum van Annemarie😃😃Onze reis kan verder doorgaan. Dat was een gedoe, pffff eindelijk voorbij!

Jaja, er is hier een heuse Spar! Peperduur overigens. Kaas, zuivel twee keer zo duur als bij ons. Alleen dus voor de expats. Avondwandeling. Na 19.00 gaat het donker worden. Een van de vreemdste hoofdsteden die ik ooit heb gezien.

Stadsmuur van de oude stad

Straatbeeld Bissau
Midden door de stad is men een brede boulevard aan het maken.
Portugal is alom vertegenwoordigd
Straatbeeld Bissau

Guinea-Bissau•24 Januari 2023•20°

Gisteren beiden een voedselvergiftiging opgelopen bij het restaurant waar wij de dag ervoor ook hebben gegeten 🙃🙃 We liggen voor pampus op bed. Gelukkig zitten we ruim in de dagen. Op maandag vliegen via Dakar naar Conakry. Vandaag en morgen herstellen en dan willen wij nog een plaatsje in de omgeving gaan bezoeken in een mangrove gebied.

Bissau•25 Januari 2023•24°

Wat een land. We zijn weer aardig hersteld. We zijn eigenlijk alleen bezig met regelen en regelen. Geen geld uit de geldautomaat. Zoeken naar andere pinautomaten. Wij wilden naar een plaatsje in de buurt gaan maar is het hotel daar open? Geen telefoonnummer, laat staan website🤣 en ga zo maar door. Het nationaal museum is permanent gesloten. De Zwitser die eigenaar is van ons pension is aardig en behulpzaam maar heeft die de nodige info? Woont hier al sinds ?? Het is natuurlijk wel weer een ervaring… Geld gepind op de luchthaven (nou wij waren de enige wezens daar samen met een bewaker🤣), in de stad gelopen: een grote markt. En nu op een van de weinige terrassen een Hummus eten. Ja er zijn ook Libanezen in West Afrika. Morgen naar Quinhamel 40 km buiten Bissau in de natuur. Annemarie heeft via Skype het hotel kunnen bellen en de eigenaar sprak keurig Frans.😃 Positief aan dit land is dat je overal rustig kunt rondlopen zonder steeds te worden aangesproken zoals regelmatig in Senegal gebeurd.

Terras bij Hotel Kalliste is een van de weinige terrassen in Bissau. Hier zit van alles wat; zakenmensen, zwartgeldwisselaars, NGOers en wij.
LINKS; Cafe Imperio voor het ontbijt. Boven; Hummus bij Papa Loco

Presidentieel paleis

Quinhamel•26 Januari 2023•35°

Met taxi naar rotonde bij de luchthaven gegaan. Daar vertrekken minibusjes naar Quinhamel. We moeten 5000 betalen terwijl het eigenlijk 2×1000 + 1000 voor de bagage is. Volgens een passagier voorin het busje is het busje nu vol en kunnen wij gaan rijden omdat die Brancos (witten) voor twee hebben betaald. Het busje vertrekt inderdaad maar onderweg komen er nog passagiers bij. Het is echter maar een ritje van een uur. Op mijn navigatie zie ik waar wij moeten uitstappen maar ondanks ” stop” rijdt hij door om vervolgens bij de afslag waar het andere hotel ligt te stoppen. Gelukkig is dit ook het eindpunt en rijdt hij van hieruit weer terug. We stappen op de juiste plek uit en ons wacht nog een korte doch hete wandeling van 20 minuten door de brandende zon. Annemarie met haar 13kg rugzak en Day pack en ik met mijn hybride rolkoffer door het af en toe rulle zand. Dan zijn we er🙂. Mooie plek.

Onder info zie je uitgebreide info over deze zelfgemaakte excursie!

Quinhamel; Indum Mar • 26 Januari 2023•36°

De rivierarm in de ochtend bij eb.

Quinhamel•27 Januari 2023•28°

We zijn de enige gasten tot op heden. De rivier voor ons hotel is vanmorgen bijna verdwenen. Veel getij verschil dus. Stukje gelopen. Veel bekijks. Branco! Branco! Om 10.00 is het eigenlijk al te warm om lang te gaan lopen. We zitten hier op het centrale plein, een erfenis uit de Portugese tijd. Overal in landen met een Spaans of Portugese achtergrond vind je dit. Er zijn altijd bankjes. We zien dat schoolkinderen blijkbaar hun eigen stoel moeten meenemen. Op de terugweg zien wij een grote termietheuvel. Pfff het is snikheet en er is weinig schaduw. Heerlijk, het water bij ons hotel is een zijarm van een rivier die direct met verbinding van de zee staat. Schoon zout zeewater. We zijn er bijna een uur in geweest 🙂🏊‍♂️

Rijk en Arm; links kinderen van een welgestelde familie die logeert in het hotel; rechts kinderen uit het nabij gelegen dorp kijken toe.

Quinhamel•28 Januari 2023•28°

Directe omgeving van onze plek verkend. Waddengebied, verlaten katoenplantage, baobab bomen. Lekker zwemmen maar aan de rand van het water zijn puntige stenen.😕 Mijn zwemschoentjes van Decathlon zijn verzwolgen in de zuigmodder gisteren.🤕🏊‍♀️ In het weekeinde is het hier druk met dagjesmensen uit Bissau. Doordeweeks ben je hier alleen.🙂 Een wereld van verschil. Geniet van het lawaai🥵 Nog een liter sumo naturel besteld, apenbroodboomsap oftewel baobab sap. Lekker zurig en gezond. Het is het enige pure vruchtensap wat hier (en op meerdere) plekken te krijgen is. Nu zit er ook een vleugje Hibiscus bij, vandaar de rode kleur. De drukte is om 19.00 voorbij en het is weer rustig. Het is hier een goeie plek om digitaal te detoxen want het internet doet het meer niet dan wel en als het soms even werkt is het net een golfje, net zoals de Korte Golf radio vroeger.

Terug in Bissau, morgen vliegen naar Conakry

29 Januari 2023•30°

Terugreis verliep voorspoedig. We zijn weer bij de Zwitser. Wij verlaten morgen Guinee Bissau. Leuk om eens bezocht te hebben. Aardige bevolking en je wordt nergens lastig gevallen. Jammer dat Portugees de taal is en dat communiceren daardoor onmogelijk is. Wij hebben op eigen houtje een leuke uitstap gemaakt van 3 dagen in de natuur. De mooie eilanden voor de kust zijn helaas onhandig te bereiken. De ferry vaart op vrijdagmiddag naar het eiland Bubaque en zondagmiddag al weer terug. Dat is een te kort verblijf voor al die moeite (3/4 uur enkele reis) en kosten (retour €50 pp). Alles is dus gericht op het weekeinde wanneer de enkele welgestelde Bissauers met de aanwezige expats vrij zijn.

Guinea-Bissau•29 Januari 2023•35°

Morgen vliegen wij met Air Senegal eerst naar Dakar in anderhalf uur. Dan 3 uur op de luchthaven en vervolgens vliegen wij van Dakar naar Conakry. Er is geen rechtstreekse vlucht (meer) van Bissau naar Conakry. Het is nu hetzelfde als van Breda naar Antwerpen via Rotterdam..

•30 Januari 2023•28°

We wilden uiteraard over land reizen van Bissau naar Conakry maar het evisum zou alleen worden geaccepteerd bij aankomst op de luchthaven. Dus niet aan de landgrenzen. Vandaar dat wij per vliegtuig gaan. Er waren wat problemen met de boardingpassen, stonden blijkbaar niet in hun systeem. Goed dat we er op tijd waren. Uiteindelijk een handgeschreven instapkaart gekregen. We vliegen met een ATR 72 naar Dakar en die vliegt wat lager dan zo een grote mombakkes. Mooier zicht.

Guinee Bissau

Inwoners; 2,2 miljoen. Even groot als Nederland.

Inwoners BNP per hoofd van de bevolking (nominaal) $ 857 (Marokko $3900; Nederland $56.000 ) Analfabetisme is hoog; ongeveer 50% !

Reise Know How 2018 Senegal; hoofdstuk Guinee Bissau. De Lonely Planet West Africa besteed ook aandacht in een hoofdstuk aan Guinee Bissau. Er bestaan geen andere reisgidsen specifiek over dit land

Een leuke blog over dit land

Sim enzo

Orange Guinee Bissau is de provider hier

Ik heb een simkaart gekocht in Sao Domingo (10km van de Senegalese grens) bij een stalletje op het lokale busstation. De sim werd direct geactiveerd en werkte vervolgens prima.

Apps enzo

I Overlander; Handige app voor Overlanders, maar ook handig voor backpackers zonder eigen vervoer, met name voor goedkope adressen om te overnachten of te eten en niet in de laatste plaats voor info over grensovergangen!

Geld

CFA Franc: 1000 = € 1,50. Geldautomaten vind je voornamelijk in Bissau. Lang niet alle geldautomaten zijn in bedrijf of accepteren een (buitenlandse) creditcard. Wij hebben in het centrum van Bissau een aantal keren mis getast en hebben toen uiteindelijk kunnen pinnen bij de luchthaven. Neem elke keer ruim voldoende geld op ( minstens CFA 200.000/€300) . Helaas kun je dit bedrag niet in een keer opnemen dus dat kost je meer provisie. Niets aan te doen!

Wij hebben gepind met een visacard. Ik raad iedereen die naar West Afrika gaat om een Visacard mee te nemen of aan te schaffen. Een Mastercard wordt sinds kort ook soms geaccepteerd. Met je bankpas kom je niet ver.

In sommige duurdere hotels kun je met een creditcard betalen evenals bij de Sparwinkel. Verder gaat alles cash. Ook Orange Mobile Money is mogelijk maar dat heb ik niet gebruikt.

Bissau;

De hoofdstad van dit land heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. Het is een van de kleinste hoofdsteden van Afrika. Toen we op een zondag aankwamen was het helemaal uitgestorven, maar de volgende dag was het wel wat drukker, hoewel nog steeds heel rustig vergeleken met andere grote Afrikaanse steden. Er rijden ontzettend veel blauw witte taxi’s rond, het zijn uitsluitend Mercedes sen, vaak heel oud, maar er rijden ook wel wat nieuwere rond. Best vreemd in zo’n arm land.

Zoals in de meeste Afrikaanse steden is hier ook weinig te zien en te beleven. Er is een oude stad die grotendeels uitgestorven is, maar toch wel leuk om even doorheen te lopen en je ziet nog heel wat oude koloniale gebouwen uit de Portugese tijd die wel vaak vervallen zijn maar dat heeft ook wel zijn charme. Het Nationaal museum is gesloten voor onbepaalde tijd.

Kortom; na een dag heb je het hier wel gezien.

Hotels:

Accommodatie is flink aan de prijs in Bissau. Enkele hotels zijn online te boeken; minimaal € 100 per nacht.

Er zijn een aantal hotels die niet online zijn te boeken en goedkoper zijn zoals hotel Kalliste ( vanaf € 65; met een bekend terras) en hotel Imperio, rond € 80 , met eveneens een bekend terras.

Een goed alternatief voor het door ons bezochte Pensao Creola schijnt Casa Casheu te zijn.

Prijs = € 30 per nacht ; bron: i overlander )

Wij hebben overnacht op twee plekken in Guinee Bissau:

Pensao Creola *** in Bissau;

Ligt zeer centraal in de buurt van ambassades en regeringsgebouwen. Eigenaar is Marcel, een Zwitser , zestiger, die gehuwd met een Bissause. Spreekt vloeiend Engels, Frans, Duits en Portugees. Dat is heel handig wat daardoor kun je de nodige info krijgen, want de praktische info die je op het internet kan vinden is zeer beperkt. Het is een villa met een tuin waarin twee bijgebouwen staan met kamers.

Verwacht geen luxe, het is nogal basic. Pluspunt is dat er een keuken is waar je tegen een kleine betaling gebruik van kunt maken. Het gebruik van de koelkast, die overigens aardig vol zit, is gratis.

Ontbijt is geen probleem want de Spar is op 5 minuten loopafstand ( wel peperduur!) en Hotel Imperio is op 10 minuten loopafstand.

Marcel is goed te appen in verband met het maken van een reservering:

+245 96 660 3636 ,  +245 95 637 8439 , +245 96 927 1717

E-Mail: marcelkuehne12@gmail.com

CFA 35.000 /€38 voor kleine tweepersoonskamer met douche en toilet, zonder ontbijt. Geen airco maar een grote fan.

Kamer; klein en tamelijk benauwd. Het is wel schoon. De grote fan werkt redelijk. Het bed is OK **

Sanitair is krap ,maar douche werkt goed. ***

Locatie; Top, bijna overal dichtbij. Rustige buurt. ****

Sfeer; heel diverse gasten komen hier logeren; stagiaires, backpackers, wij. ****

Prijs/kwaliteit *** Ondanks de minpunten m.i. een van de beste opties in Bissau..

Restaurants:

Hotel Imperia ***; overdekt terras, ontbijt; 2x omelet, 2x cappuccino + 1 kopje espresso= €12

Padeira Africa ****;

Prima Portugees eten; 2x hoofdmenu + 4 x 0,4 liter bier = €34. Bierprijs = €1,50 voor 0,4 liter.

Papa Loco ***;

Klein buitenterras aan vrij drukke straat; binnen fastfoodachtige inrichting; prijzig

Libanese eigenaar; lunch voor twee; € 16,50; Twee hoofdgerechten en 1 nagerecht + water € 36

Terras:

Hotel Kalliste; 1 Coca Cola € 1,15

Hoe kom je er?

Met het vliegtuig. De kleine luchthaven van Bissau heeft maar een paar verbindingen; naar Dakar, Casablanca, Kaapverdië, Lissabon en Abidjan.

Over de weg via Ziguinchor in Senegal (wat wij hebben gedaan) of via Guinee bij Buruntuma of Gandembel, N3 richting Conakry.

Hoe verplaats je je binnen de stad?

Met de blauwe Mercedes taxi vanaf 500CFA (0,75) of gewoon te lopen.

Excursies vanuit Bissau:

Met OV naar Hotel Indumar in Quinhamel;

Een leuke doe het zelf excursie met openbaar vervoer naar het prachtig gelegen Hotel Indumar in het mangrove gebied. Het hotel is online niet te boeken en er valt ook niet te appen. Gewoon ouderwets lokaal bellen; de eigenaar spreekt Frans ( en een klein beetje Engels).

Neem een verzameltaxi aan de overkant van de straat voor het pension naar de Rotunda bij de airport (zie eerste kaartje/ rode cirkel/ tweede kaartje witte cirkel ). Kost 1000 CFA (€1,50 p.p.). Op de aangegeven plek vertrekken de busjes naar Quinhamel. Kost CFA 1000 pp + bagage 500 pp, totaal 3000 (€4,50). Stap uit op de aangegeven plek- witte ster ( gebruik je navigatie op Google Maps en zeg “STOP” op het juiste moment! Zeg heel duidelijk dat je naar Indumar moet (en niet naar Mar Azul- dat is een stukje verder). Loop het pad in aan de overkant van de weg en met een kwartier lopen ben je bij Indumar! (witte cirkel)

Hotel Indumar. >> AANRADER

€54, inclusief ontbijt.

Kamer **** ruime grote lichte kamer met prima bed. Airco werkt goed

Sanitair*** Douche OK

Locatie ***** prachtig gelegen in mangrovegebied aan een zijarm van een rivier met getijden.

Restaurant ***** heerlijke vis een zeevruchten gerechten; visgerecht, 2 personen met 1 liter vruchtensap rond €30 totaal.

Minpuntje; op zaterdag(middag) en zondag(middag) komen er dagjesmensen uit Bissau en staat de speaker aan.

Prijs/kwaliteit verhouding *****

Wat kun je hier doen?

In de eerste plaats genieten vanaf het terras van de natuur, de rivier met getijden en ondergaande zon

Je kunt bij vloed heerlijk zwemmen in het zoute water maar let wel een beetje op de bodem. Vooral tijdens de overgang naar eb kan de modder een behoorlijk zuigkracht ontwikkelen. Ik verloor mijn scuba schoenen er mee!

Ook kun je met een kanobootje op de zijrivier.

In de directe omgeving van het hotel kun je rondwandelen. Ook kun je wandelen naar het dorp Quinhamel langs een weg met mooie hoge bomen. Tenslotte kun je naar Ondame , het einde van de weg vanuit Bissau, maar het vervoer er naar toe is beperkt en je moet dus mogelijk een tijdje wachten.

Er zouden ook nog mogelijkheden met een boot zijn op de hoofdrivier bij vloed, maar dat heb ik niet verder onderzocht.

Bisagos eilanden

De ferry van Consulmar vaart op vrijdagmiddag ( soms in de ochtend) heen naar Bubaque , en zondagmiddag al weer terug. Vaartijd is 3 a 4 uur. Zo heb je maar anderhalve dag op Bubaque en bovendien moet je van de haven nog over het eiland naar de mooie stranden aan de andere kant van het eiland. Erg kort dus. Als buitenlander betaal je twee keer zo veel; € 25 enkele reis per persoon.

Alternatief ;

Vrijdag heen en een week later zondag terug; je bent dan wel tien dagen op dat eiland.

Of een privé boot via Consulmar te regelen maar dat is (erg) duur en dan is het geen backpackerstrip meer…

Voor de andere eilanden geldt idem dito.

Ook nog interessant om te bezoeken in Guinee Bissau:

Varela

Bij Sao Domingo ( direct over de grens met Senegal) kun je een verzameltaxi nemen naar Varela. Kost twee uur over een ruige weg. Wij hadden ook een bezoek gepland maar door problemen met het e visum van Guinee (Conakry) van Anne-Marie hebben wij dit geskipt.

Varela is de enige plaats van Guinee Bissau direct gelegen aan de Atlantische Oceaan en heeft een mooi zandstrand. Voor meer info zie bijvoorbeeld deze blog.

Prijsniveau Guinee Bissau

Taxi naar grens vanaf  Zinguinchor 20.000 (€30)

Moto Taxi (twee) grens naar GR Sao Domingo 10.000 (€15) samen

Taxi Brousse naar Bissau 2500 (€4) pp

Simcard 10 gb 10.000

Restaurant Padeira Africa € 34 2x hoofdgerecht en 4 bier 0,4 liter

Nb bier is €1.50 voor 0.4 liter

Ontbijt : 2x omelet 2 cappuccino en 1 klein kopje koffie €12

Pensao Creole 23000 = €35 per nacht (geen ontbijt)

Taxi Bissau, langere rit 3000 (€4,50)

Kort ritje 500 pp (0,75)

Cafe Imperia, omelet simple 2000 (€3,00)

Papa Loco Libanees Luch 11000 €16.50

Terras Kaliste  2x cola 1500 Cfa=  €1.15 per glas

Hoe naar Quinhamel. Vertrek rotunda bij airport minibus.

minibusje naar Quinhamel 5000 samen, moet eigenlijk 1000 pp + bagage te zijn .

Indum Mar

Overnachting 35k  € 54. Inclusief ontbijt

Maaltijden vanaf €9,00

1 liter baobab sap €5,00

Afrekening Indumar: 59k  (€90) afgerond met fooi 70k.

3x diner + sap = gem €30 per  keer

Papa Loco €36.  2x voor 1x hoofd 1x dessert + water

REISBLOG VERVOLG

De vlucht van Bissau naar Dakar met Air Senegal is mooi omdat we vliegen met een vrij klein toestel dat altijd op wat lagere hoogte vliegt. Je kunt zo heel mooi de kustlijn volgen en de mondingen van de vele rivieren zien.

•30 Januari 2023•25°

Onze vlucht naar Conakry schijnt vertraging te hebben. We zitten weer eens op een luchthaven😔😧 Toch overal hetzelfde op de wereld. De Relay winkel zit nu ook op het station van Breda. We moeten wachten tot 19.50 🥵 Wat een cultuurshock in vergelijk met het vliegveldje van Bissau. Hier weer trosjes vakantiegangers voornamelijk Fransen maar ook Engelsen. Vliegen die dan via Dakar naar Gambia?? Het lijkt erop dat wij zo gaan boarden met bijna 3 uur vertraging. Hèhè😃🙃😄

•31 Januari 2023•26°

Conakry

Gisterenavond in ons hotel beland. Kamer is ok. Doucheslang is wel kapot maar ja, het is Afrika. Ons hotel heeft geen enkele service, geen ontbijt, vervuild zwembad en ligt in een soort krottenwijk. Een groot hek sluit het terrein af van de rest. Het is een heel hectische derde wereld stad. Niet prettig maar dat wisten we al van 5 jaar geleden. Opgelicht door de wasserette, een glas verse sap €5, ja in een van de armste landen ter wereld… Bij de prijzen 4 nullen schrappen en naar boven afronden; dan heb je het bedrag in € . Wegwezen dus! Morgen onze route beginnen door het bergachtige binnenland van Guinee naar Liberia. Terug naar ons hotel was een hele tour. Er rijden alleen verzamel taxi’s die een bepaalde route rijden. Wij moesten overstappen en kwamen toen in een verkeerschaos terecht die niet valt te beschrijven. Uiteindelijk bood iemand met zijn wrakke auto om ons voor 90.000 franc = €9 naar ons moeilijk te vinden hotel te brengen.😐🫤

Conakry;

Wat te zien?, Wat te doen?

Een typisch grote Afrikaanse stad met meer dan 3 miljoen inwoners. Ik las ergens een artikel waarin men de verwachting uitsprak dat Conakry in 2100 tot de grootste steden ter wereld behoord. Wie zal het weten..

Vijf jaar geleden bezochten wij ook al eens deze chaotische stad als startpunt van onze Guinee/Sierra Leone reis. Wij bezochten toen ook de uitstekende punt, Kaloum geheten en het eigenlijke centrum.(> zie hoofdstuk Guinee). Dit keer hadden wij het goedkoopste online te boeken hotel geboekt; de Zambezi Inn voor rond €50. Bovendien lag dit hotel vrij dicht bij de luchthaven en dicht bij de uitvalsweg naar buiten toe. Het werd een behoorlijke domper; dit hotel ligt in een krotachtige buurt omheind door een grote muur . Er is geen enkele service, geen ontbijt geen restaurant, je kunt er nog geen flesje water krijgen. Het bijbehorende zwembad is zwaar vervuild. Gelijk al spijt dat we twee nachten hadden geboekt. Maar ja.. De kamer was op zich in orde.

De volgende dag hadden wij het plan om in de middag naar de ile de Los te gaan nadacht wij de ochtenduren zouden gebruiken voor wat noodzakelijke dingen als Laundry en simkaart. Het liep een beetje anders: door de enorme verkeerschaos duurt het veel tijd om je binnen de stad te verplaatsen met een (verzamel)taxi. Alles zit vast. Rond het middaguur besloten wij af te zien van ons plan om naar het eilandje Kassa (het snelst bereikbare eilandje vanaf Conakry) te gaan. Alleen om bij de haven te komen zouden wij misschien wel een uur in de file moeten staan in de bloedhitte en de uitlaatgassen om daarna weer terug te moeten gaan naar de plek waar wij onze vuile was hadden afgegeven.

Wat is er te zien;

De enorme verkeerschaos en het dagelijkse leven in deze grote West Afrikaanse stad.

Nationaal Museum; niet bezocht vanwege de enorme verkeerschaos, je leest er heel verschillende reviews over.

Verder is er niets bijzonders te zien….

TIPS

Ben je in Kaloum, het eigenlijke “centrum” dan heb je bij hotel Mlys een terras wat heel zeldzaam is in deze stad om even uit te puffen.

Pension Palmiers, *** waar wij 5 jaar geleden overnachtten is de beste betaalbare keus met prijzen rond de €80. Libanese eigenaar. Hotel Zambezi Inn is een afrader.

Restaurant Obama is een aanrader, gelegen op een pier in het water. In Kaloum zij een aantal Libanese restaurants die je alleen moet bezoeken als je toch al in de buurt bent!

Voor simkaarten(Orange) en een supermarkt moet je bij het Prima Center zijn. Er zijn daar ook enkele restaurants.

Verplaatsen in de stad doe je met behulp van (verzamel) taxi’s. In sommige wijken rijden ook Tuk Tuks.

Ook zijn er moto taxi’s, maar die worden bestreden door de overheid.

Wat hadden wij misschien toch weer moeten bezoeken?

Wij hebben het eilandje Kassa, onderdeel van Iles de Lo geskipt omdat wij zo snel mogelijk weg wilden uit Conakry.

Er zijn drie hoofdeilanden: Tamara (Fortoba), Kassa en Roume. Île de Corail,
Île Blanche, Île Cabris, Île Poulet, Îlot Cabri en Îlot de la Bouteille zijn
kleinere eilandjes in de het zuiden. Van alle eilanden zijn alleen Kassa en
Roume berekend op toeristen. 

Op Île Tamara, het buitenste eiland van Îles de Los, staat een oude
vuurtoren. Deze kleine toren is gebouwd is op een groot rotsblok waardoor het
licht toch van veraf duidelijk is te zien. Het mooiste zandstrand vind je op
Île de Roume. Ook Kassa heeft een mooi zandstrand.

Reisblog vervolg

Stokbrood voor ontbijt
Wij volgen de Groene Route op de Michelinkaart
Hotel Massabi ligt wel erg dicht aan de weg.
Schrap 4 x 0 en zie de prijs in €
Bij aankomst in Kindia
buskaartjes kopen

Kindia

Hotel/restaurant

Wij overnachtten in Hotel Massabi voor €40 inclusief simpel ontbijt. Omelet moet je bijbetalen.

Prima kamer, keurig hotel, kwalitatief het beste in Guinee. Het hotel ligt wel direct aan de drukke RN 1. Op de kamer hoor je geen verkeer want die ligt aan de achterkant. In het restaurant en de tuin heb je wel degelijk last van geluid en stankoverlast. Je kunt er betalen met een creditcard, zeer geavanceerd voor Guinee.

Het restaurant is OK maar wel wat aan de prijs.

Het hotel ligt even buiten Kindia maar met een Tuk Tuk is de afstand binnen 15 minuten te overbruggen.

Vlakbij ligt als alternatief Hotel Moringa; de kamerprijs is hier €30 inclusief ontbijt met omelet. Het hotel ligt een beetje van de RN 1 af. Ik denk dit hotel een goed alternatief is voor hotel Massabi

Pinnen

Er zijn geldautomaten die ook werken. Maximum op te nemen bedrag is slechts € 60

Transport

Tuk tuk of moto taxi

Simkaart

Er is een Orange winkel ; We hadden wel een lange wachttijd.

Wat kun je er doen?

Bezoek de Kilissi watervallen, dat hebben wij 5 jaar geleden gedaan en hadden wij wellicht nu ook weer moeten doen om een beetje natuur op te pikken.

De plaats Kindia heeft behalve de typisch West Afrikaanse sfeer van een provinciestad met zijn chaos en markten, weinig meer te bieden.

Mamou

Na 3 uur rijden gearriveerd in Mamou. Hotel Balys hadden we 5 jaar geleden al eens bezocht. Ruime kamer met zitgedeelte. Het hotel is er flink op achteruit gegaan. We zijn de enige gasten. Post Covid effect? De reis verliep voorspoedig. Eerst met een verzameltaxi naar het “station” van Kindia. Vandaar konden wij direct vertrekken. We kochten een plaats extra om wat meer ruimte te hebben €6 per plek( afstand 140km). De weg was in het begin bar slecht. Overal weg werkzaamheden. Later werd de weg beter en verliep de rit zonder noemenswaardig oponthoud. Aangekomen in Mamou konden wij een TukTuk nemen naar het hotel. Het is vanaf half januari al een beetje heiig door de Harmatan (= wind uit Sahara) en het landschap begint dor te worden. Wellicht is half november ( einde regentijd)- begin januari een betere reistijd. Even wat geld gepind bij de bank, dat is een dure grap: het max op te nemen bedrag is 600.000 GuineeFranc ( ruim €60 volgens officiële koers) kost ons bijna €70 (opnamekosten bank, koersopslag en opnamekosten visacard. En dat 3x ….. om het benodigde geld te hebben voor een paar dagen. Komt nog bij dat het bankbiljet met de hoogste waarde 2 euro is, dus 100 euro is minimaal 50 biljetten

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-36.png

Bij onze kamer is 1 omelet inbegrepen🤣 De andere omelet moeten wij betalen + het extra nescafe zakje voor mij: €4! Belachelijk🥺 De kamer is ruim met zitgedeelte maar sanitair is versleten. De airco werkt goed en er is een koelkastje. Het bed is prima. De kamer kost €50, ook niet echt goedkoop, zeker in vergelijk met soortgelijke landen. Vandaag willen wij een korte excursie maken naar een stuwmeer. Kijken of dit lukt. Er zijn enorme verschillen in temperatuur: in de ochtend tot 09.30 is het best lekker. Ik zit nu zelfs in de zon😀 Daarna loopt de temperatuur op tot 36 graden om bij zonsondergang rond 19.00 weer te dalen naar 25 graden. Gisteravond rond acht uur was het heerlijk buiten. Excursie is geen optie; 2×20 km achterop een brommer(taxi moto) is mij echt te veel van het goede. Bovendien is het onduidelijk of de plek wel de moeite waard is voor zoveel gedoe. We zijn uiteindelijk Mamou ingegaan. Annemarie heeft voor €1 haar Senegalese jurk laten inkorten. Wat gelopen door de plaats. Uiteindelijk terug gereden, elk op een brommertaxi. Blij dat wij niet voor die 2x 20 km zijn gegaan 😏

Mamou

Hotel:

Hotel Ballys **; verlopen , de kamers zijn OK ***. Restaurant * heeft slechts zeer beperkte menukaart en eten is matig.

Kamer € 50 met ontbijt voor 1 persoon! (1 omelet extra + 1 nescafe = €4) . Hoofdmaaltijd voor twee + 6 blikjes bier totaal €34

Hotel Relais Ville de Mamou; lijkt een beter alternatief, alleen wat gedronken. Ziet er goed onderhouden uit. Kamers vanaf €35 (bron i overlander)

Transport:

Tuk tuk of moto taxi

Pinnen:

Er zijn een aantal werkende geldautomaten. Maximum op te nemen bedrag is slechts €60 (zoals bijna overal in Guinee)

Excursies

Kansloos, je kunt met een moto taxi in 45 minuten naar een stuwmeer waar geen faciliteiten zijn.

Reis door naar Dalaba (zie onder)

Wij vervolgens onze reis op de RN 2 richting Farannah en Nzerekore.

Vijf jaar geleden reisden wij de andere kant op naar Dalaba in het Fouta Djalon. Dit is toch met stip het mooiste gebied in Guinee en als je een keer deze kant uit gaat moet je dit gebied in ieder geval gaan bezoeken.

Wij reizen via Kindia en Mamou naar De Fouta Djalon. In Dalaba overnachten wij in een oud koloniaal hotel (SIB hotel) met een prachtig uitzicht over de omgeving. De kok maakt heerlijke Franse gerechten voor weinig geld. In Dalaba hebben wij twee mooie excursies gemaakt;
Een tweedaagse excursie met overnachting in een hut met Hassan Bah die al jaren lang wandeltochten door het gebied begeleid en een excursie in de directe omgeving met een bezoek aan het huis waar Miriam Makeba jaren woonde. De naam van de gids weet ik niet meer maar zijn kennis van de Europese politiek is verbluffend; hij weet wie de nieuwe premier van Oostenrijk is (Sebastian Kurz) en is ook bekend met Geert Wilders. Heel bijzonder
(reisverslag uit 2018)

Mamou Gare Voiture

6 Februari 2023•32°

Mamou – Faranah.  Zeer slecht 6 uur ⚠️⚠️⚠️ In de verzameltaxi We zijn met 5en Ik zit bij het rechterraam, achteraf niet zo slim want het is de zonkant. Annemarie in het midden en naast Annemarie een man van 30 jaar, getrouwd en twee kinderen. Hij gaat op bezoek naar familie. Hij komt uit de plaats waar wij naar toe gaan maar is er al 20 jaar niet geweest. Woont in de hoofdstad Conakry en is designer of iets dergelijks. Hij vraagt het nodige over ons land, de belastingen, de verzekeringen. Vooraan het rechterraam zit een Senegalese man. Annemarie vertelde dat wij in Senegal waren geweest maar dat de toeristenplaats Sally  niet ons ding is. Hij verbaasd. Wij zoeken het echte Afrika. De passagiers knikten. Naast hem zit een mevrouw van 65 jaar die er veel jonger uit ziet. Zij gaat op bezoek bij familie. De chauffeur is een ongeveer 65 jarige man met humor en heeft 44 jaar rijervaring. Heeft eerst als vrachtwagenchauffeur gereden. Het is een supergoeie chauffeur.

Farannah •5 Februari 2023•36°

Na een heftige rit van 6 uur over een weg vol gaten beland in Hotel del Niger met een werkend zwembad🏊‍♂️ Dat was wel nodig

6 Februari 2023•32°

Zeer slechte weg. Eetstop. Wij eten niet. Alleen eetstalletjes en we zijn voorzichtig! Nog twee uur gaans tot Faranah. Zie onze auto!

Faranah•6 Februari 2023 36°

Faranah;

Volgens mij is er maar een hotel dat aanbevolen kan worden en dat is;

Hotel del Niger *** heeft bungalows die ruim zijn. Het bed is matig. Er is stroom (en dus airco) van 19.00 tot 07.00. Er komt slechts een piezeltje water uit de douche maar ja er is wel een zwembad! Het restaurant werkt op bestelling en er is alleen kip of vis. Het complex ligt 15 minuten met een brommertaxi buiten de plaats. Bij het zwembad kan het lawaaiig zijn door jongeren van( welgestelde) ouders die hier soms komen. Vooral in het weekeinde maar toen wij er waren ook op een doordeweekse dag. In de avond is het rustig.

Om iets te eten kun je ook naar Restaurant Kourekoun ***gaan, het ligt aan de weg naar Hotel del Niger aan de rand van Faranah.

Pinnen:

BCCI bank heeft een geldautomaat en die werkte.

Omgeving;

Faranah ligt het dichts bij de oorsprong van de rivier Niger van onze roadtrip en vlakbij het moeilijk toegankelijke Parc National du Haut Niger. Ben je net zoals wij, aan het reizen met OV, dan wordt het bezoeken van dit soort gebieden vaak een lastige en dure onderneming. De reisgids Petit Fute noemt een contactpersoon; Samoura Sidakaro tel. +224 628 35 52 16.

Idem geldt voor het bezoeken van de bronnen van de Niger. Anne-Marie heeft dit al een keer gedaan, 40 jaar geleden en heeft toen dagen moeten lopen!

7 Februari 2023•37°

Eindelijk een goeie weg 145 km naar Kissidougo. We zijn hier voor 1 nacht in een prima typisch Afrikaans hotel. Het water van het zwembad ziet er niet aantrekkelijk uit. Daar gaan we dus niet in🤽😵‍💫🙄 Geld pinnen bij de plaatselijke Quichet Automatique (pinautomaat) lukt niet, omdat de automaat buiten werking is. Het blijkt de enige geldautomaat te zijn. En Euro’s wisselen schijnt ook nergens te kunnen. 😒Gelukkig hebben we nog een buffertje. Fijn 😀😄 Net geïnformeerd bij de meneer van de receptie. We kunnen het eten in € betalen! Men haalt alles uit de kast om ons te plezieren🤣🤣

Langs de RN 2; authentieke Afrikaanse dorpjes. Mooi !

Het zwembad ziet er niet echt aanlokkelijk uit.

Kissidougo inwoners; 100.000+

“13 uit een dozijn” West-Afrikaanse plaats aan de RN 2. Handig als tussenstop

Hotel/Restaurant;

Diamah Rama *** €50 per nacht; keurige kamer en sanitair en airco. De directe omgeving is minder fijn. Je moet langs een pad vol met afval lopen voor je bij de ingang van het hotel bent. Dit moet de place to be zijn hier. Er is een diskjockey en uit het zwembad spuiten de fonteinen (vervuild) water want het water slaat groen uit. Met een emmertje proberen ze het water een beetje te verversen.. Het eten was niet spectaculair plantain ( gebakken groene banaan) met vis (een soort Tilapia). Het koste ons €28 met z’n tweeën.

Hotel Fritz, geroemd in de Lonely Planet is gesloten

Een goedkopere optie is Hotel Savannah met kamers voor €25.

Pinnen;

Er is een geldautomaat van de Vista bank maar die was buiten werking.

VERVOLG REISBLOG

We vertrekken zo. Ons hotel kijkt schuin uit op een afvalberg. Je maakt wat mee he😉 Nu brommertaxi naar Gare Voiture.

De rit ging snel omdat de weg tot 30 km voor de eindbestemming goed was. Mooi landschap Aangekomen bij een eenvoudig hotel ( het enige in deze plaats dat die naam kan dragen) op de mooiste plek van de reis tot nu toe. Tropisch landschap, groen, palmen.🌴🌿 Opvallend is dat er hier katholieke kerken zijn en een kleine Maria grot. Tot nu toe was het voornamelijk islamitisch, doch niet streng. Er is volop alcohol te krijgen. Oja , er is in de hotels over het algemeen alleen stroom tussen 19.00 en 07.00. Soms nog iets langer maar de stroom wordt regelmatig ook in de nacht onderbroken. Overigens is het hier heerlijk rustig.😊

Gueckedou

Ons hotel is heel mooi gelegen. Het wordt ook bezocht door Ngo’s die zojuist aan het lunchen waren. We hebben flink wat geld gepind (max bedrag per keer is €60) . Kosten bijna €10 per keer. Met 6 x pinnen kom je dan op meer dan €60 aan opnamekosten uit🤬😈 Zo extreem nog niet meegemaakt. Let wel: je kunt hier natuurlijk nergens met je pas betalen. Alles is cash. Vanmiddag ook nog wat leeftocht (la vache qui rit) en sapjes en yoghurtjes gekocht. Dat kan hier alleen bij ……… de benzinepomp van Total, Bonjour. Verder zijn er alleen stalletjes voor de lokale bevolking waar voor ons niets bruikbaars is te koop. Winkels zijn er niet, laat staan een supermarkt.

Ja! Het bestaat toch in Guinee! Een hotelcomplex in de natuur en niet midden in een vieze drukke stad of langs een drukke verkeersweg met stinkende en toeterende vrachtwagens of een weliswaar rustig gelegen hotel met zwembad maar met keiharde Afridisco. Kimberlite hotel heb ik gevonden op Google Maps. Het ruikt naar koffieplanten, die hebben een heerlijke parfurm geur. Met stip beste plek in Guinee😃😃😆

Gisteravond voor het eerst een regenbui gehad, een echte fikse tropische regenbui. Het rook daarna heerlijk. We aten een monsterachtig uitziende vis met dik wit visvlees met doperwtjes. Best lekker. Er waren nog twee andere eters, twee mensen van een hulporganisatie. Om acht uur gingen ze kijken naar de wedstrijd Olympique Marseille PSG. Alles is voetbal hier. Nu vanmorgen vertrekken we naar Macenta. De eigenaar van het hotel brengt ons met zijn airco 4wd naar het Gare Voiture. Hij heeft overal gewerkt in Afrika en is ook in Europa geweest. Een rijke man dus. Hij vertelt dat 80% in deze streek katholiek is. Hijzelf ook

Gueckedou

Ligt aan de RN 2 door Guinee van Mamou naar de grens met Ivoorkust.

Hotel:

Kimberlite Hotel **** ligt even buiten de plaats midden in de natuur. Een aanrader dus.

De ligging aan de Moa rivier **** vlakbij de grens met Liberia is het sterkste punt van dit hotel. De eigenaar die Engels spreekt geeft ons een korte rondleiding. Het is een flink terrein met naast twee gebouwen waar je kunt ook overnachten ook conferentiezalen. Onze kamer is eenvoudig *** maar schoon en met € 18 goedkoop, zeker voor Guineese begrippen. Er is een fan en die functioneert goed.

Het eten is gezamenlijk aan een tafelen wat de pot schaft. Wij aten een grote zoetwatervis die redelijk smaakte met doperwtjes puree. Veel NGO mensen.

Pinnen;

Ja we konden pinnen in Gueckedou maar de extra kosten die je in rekening worden gebracht bij de ECO bank zijn schandaling! € 67 op €360!. je moet elke keer als je het maximum bedrag pint van € 60 natuurlijk weer kosten betalen… daar komen de kosten van visacard van ongeveer €2 nog bij. Dus 20% opnamekosten. Helaas is dit bij de meeste geldautomaten het geval hoewel er wel verschillen zijn maar zoek dat maar eens uit.. Bovendien mag je al blij zijn als er een geldautomaat is en die ook nog in gebruik is.

Doen;

Bezoek de Bonjourshop bij de Total benzinepomp voor de nodige leeftocht

Gueckedou – Macenta•9 Februari 2023•34°

We zitten ditmaal in een busje, vooraan. Prima weg en bewolkt dus goed reisweer. Onderweg bij een politiecontrole geeft de bestuurder een briefje van 10.000 franc(€1) aan de agent. Doorrijden maar.. Zo gaat dat hier! In het zicht van de haven weer motorpech. We worden overgezet in een Peugeot stationcar. Dat is wel wat krap met 4 vooraan.🤣 Annemarie zit op de versnellingspook. Gelukkig duurt het maar 20 minuten. Aangekomen in Macenta om vandaar naar ons hotel te gaan met een mototaxi Eerst even langs de (enige) geldautomaat om wat bij te pinnen maar die is weer eens buiten werking. Vervolgens naar hotel Macenta gegaan waar we wel in € kunnen betalen maar tegen een heel slechte koers. Na het nodige gemarchandeer met koersen en kamerprijzen betalen we €76 voor een voor Guinese begrippen (zeer) luxe kamer. Stroom pas om 19.00, alleen koud water, stekker koelkastje past niet in stopcontact, menukaart als een snackbar, vervuild zwembad met vliegveldstoelen.. kortom afzetterij🥶🥶

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230209_164852-1024x577.jpg

10 Februari 2023•36°
Wij gaan vandaag naar een huisje in het bos van een bosbeheerders organisatie. Dat hebben we gelezen in onze en enige bestaande reisgids van Guinee, Le Petit Fute. Wel een dingetje om er te komen. Het ligt op een kleine 50 km van het hotel waar wij nu zijn. Telefonisch contact gelegd. Teruggebeld etc etc. Het laatste nieuws is dat we worden opgehaald door iemand van die organisatie. Ik ben benieuwd.🙂 We wachten op ons balkon; het zwembad met luchthaven stoelen ziet er niet aanlokkelijk uit🤔 Op de woningen zijn solar en schotels te zien (Canal+) maar aan de voorkant buiten zijn de wc huisjes. Wat een contrast.


Macenta
Hoogte op 620 meter en ongeveer 100.000 inwoners
Ligt aan RN 2

Hotel Macenta *** is het enige acceptabele hotel in deze plaats. De kamers zijn voor lokale begrippen luxe maar er klopt een heleboel niet. Er was een koelkast maar daar konden wij geen gebruik van maken omdat de stekker niet in het stopcontact paste; typisch Afrikaans. Er was alleen maar koud water maar we konden verhuizen naar een kamer met warm water. De stroom ging pas om half 8 in de avond aan om vervolgens regelmatig weer uit te vallen. De airco werkte goed en een sterk punt is het balkon.
Wij betaalden in euro’s omdat we door ons lokale geld heen waren en in Macenta de geldautomaat buiten gebruik was. Tegen een heel slechte koers koste deze kamer €76. Anders (met Guinese francs ongeveer €60.)
Het zwembad slaat helemaal groen uit en is ongeschikt om in te zwemmen!

Restaurant
In bovengenoemd hotel: 2x taaie steak met frites en gebakken banaan en 4 blikjes bier totaal kost €16. dat valt dus mee.

Pinnen;
Er is een geldautomaat maar die was buiten werking.

Transport
Binnen de plaats gaat met de moto taxi.

Vervolg Reisblog

Seredou• 10 Februari 2023•35°
We zijn nu in een huisje midden in het regenwoud. Het is erg mooi hier. Diverse insecten, dat wel , maar de kamer is vooralsnog insect vrij en er is een muskietennet.😉 We hebben zojuist de beheerder gesproken. De Covid heeft hier veel kapot gemaakt. Zij hebben al twee jaar geen inkomsten. Op enkele gasten in november vorig jaar zijn er geen gasten meer geweest sinds het begin van de Corona. We zien het hier ook aan de gesloten of vervallen hotels die we deze reis tegenkomen. We hebben de gaatjes in het gaas voor het raam dichtgeplakt met pleisters. We hebben geen stromend water, maar voldoende gevulde emmers. Stroom via een paar zonnepanelen En zoals in het overgrote deel van Guinee is er enkel stroom van 19.00 tot 7.00 uur Vaak wordt de stroom in die periode ook nog een paar uur uitgezet De zonnepanelen geven te weinig energie om de ventilator te laten werken, maar het koelt ‘s nachts af en door het gaas kunnen we de ramen open laten Het eten wordt verzorgd door Bingu, zij heeft de boodschappen gedaan en kookt. Zij vroeg aan ons of zij de restjes van ons eten naar haar familie kan brengen. Zo is dat hier: heel arm.
Seredou•11 Februari 2023•37°
Met behulp van Google Earth wat rondgelopen door het regenwoud. Heel mooi.
Onze Bungalow in de Jungle en vertrek naar Nzerekore
Back To Basic: geen stromend water, geen fan, stroom na 19.00, nog twee flessen mineraalwater, twee blikjes bier en om 18.00 krijgen we nog een eenvoudige warme maaltijd. 🤣😑😁 Morgenochtend gaan we verder naar Nzerekore, onze laatste stop in Guinee. Ik hoop dat het bij ons geplande hotel aldaar het zwembad in bedrijf is! Ik zie plots twee auto’s komen aanrijden met een kentekenplaat die mij bekend voorkomt…Nederlands. Het blijkt een groep vogelaars te zijn die nu met gigacameras de bossen inlopen op zoek naar een zeldzame parkiet😄🤣🤣😄 Wat is de wereld toch klein!
Seredou Forestiere *****

Waar ligt het?

In het Ziama natuurreservaat. het ligt aan de RN 2 tussen Macenta en Nzerekore

Hoe kom je er?

Door te bellen +224 628 22 90 35 met de Forestiere dat je langs wilt komen en er wilt overnachten.

Omdat wij geen eigen vervoer hadden regelden zij een verzameltaxi vanuit die ons ophaalde bij ons hotel in Macenta en ons bij de ingang bracht van de boswachterij.

De bungalows zijn zeer eenvoudig en overnachting in een kamer kost €20 per nacht. Elke bungalow heeft twee kamers met gedeeld sanitair. Vroeger was er stromend water maar dat werkt niet meer. Er staan emmers om door te spoelen en emmers om je te wassen. Wij hadden de hele bungalow voor ons tweeën.

De energie wordt opgewekt door een kleine zonnepaneel. Om 18.30 mag je de knop van de Solar aanzetten. Er is uiteraard geen airco en ook de grote plafond fan werkt niet. Gelukkig koelt het in de loop van de avond toch wel af en stroomt er koele avond lucht door het open raam met gaas. De nodige gaten hebben wij wel moeten dichten met pleisters maar het werkte vervolgens prima!

Het eten wordt verzorg door Wintu, een vrouw die even verderop woont. Eten voor twee dagen (ontbijt en avondeten en wat bier ) koste ons €36. Voor de lunch gebruikte wij van huis uit meegenomen Crackers en bifi worstjes. Al met al gaven wij er twee dagen dus €76 totaal uit.

Wat kun je er doen?

Wandelen; het is mogelijk om een gids te huren maar wij zijn zelf op eigen houtje met behulp van navigatie Google Maps gaan lopen

Forrestiere Seredou naar Nezekore•12 Februari 2023•35°

Vanmorgen vroeg nog een prediker maar ik denk dat die wel een Haldolletje kan gebruiken.🤨Gisteren nog gesproken met iemand van de vogelgroep. Deed 40 jaar geleden al dezelfde backpacktrip als Annemarie: van Egypte naar de bron van de Nijl en verder door Congo. We vertrekken straks naar onze laatste plek in Guinee. Het was hier heerlijk in het regenwoud. De brommertaxi brengt ons naar het Gare Voiture. We kopen drie plaatsen en de auto is op 1 plaats na nu vol. Mooie plaatjes op het “bus” station

Drie Gangen diner in Nzezekore•12 Februari 2023•35°

Aangekomen bij Grand Hotel Nimba; Volledig rundown (Covidoorzaak denk ik), zwembad leeg, restaurant dicht. Kamer heeft een oude airco, zo een rammelkast. Stom voor twee nachten al betaald….🤢 Was wel zo gepland, maar in deze situatie hadden wij net zo goed na 1 nacht kunnen doorreizen naar Liberia. Overigens heeft elk paviljoen drie kamers en een zitruimte. Onze kamer ziet er nog ok uit. Wat boodschapjes gedaan bij de benzinepomp (Bonjour van Total) , de enige plek waar je een paar Westerse dingen kan kopen als een Deo stick, smeerkaasjes en yoghurt. Het restaurant bij het hotel is overgenomen door een soort cateringsbedrijf en oogt Oostblok 40 jaar terug. De menukaart spreekt boekdelen.🤣🤣🤣 Annemarie bestelt vis en krijgt even later een prima vis. Ik bestel een brochette du boeuf( rundvlees spies) maar dat duurt wel 40 minuten zegt de serveerster.. we vragen wat anders maar dan is het misverstand op misverstand.. Ik ontvang een bord met doperwtjes uit blik met een sliertje gebakken ui en (nog) verder niets😒😒 Na 45 minuten: foto, smaakte redelijk maar wel een beetje taai, en een mes kennen ze hier niet😆 daarna gaan we naar de kassière om af te rekenen en dan zegt de vrouw; uw salade komt er nog aan, ja ik had ook nog een salade besteld maar ging er vanuit dat die niet meer kwam.. Enfin zie foto, prima! het beste gerecht tot nu toe in dit land.😃😀

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230212_194003-1-1024x577.jpg

•13 Februari 2023•37°

Even de plaats bekeken met de altijd aanwezige markten en chaos. Zou leuk zijn als je alles een beetje kunt bekijken vanaf een terrasje of i.d. maar dat bestaat hier niet. Horeca zoals wij dat kennen is zelfs geheel onbekend hier. Morgen verlaten wij Guinee en gaan Liberia in. Ben benieuwd!

Nzerekore

Inwoners: 200.000 +

Tweede stad van Guinee maar dan wel op heel grote afstand. Een stad kun je het eigenlijk niet noemen, meer een heel uitgestrekt dorp met markten

Hotel/restaurant

Grand Hotel Nimba **; € 40 per nacht exclusief ontbijt; Kamer op zich is ***OK ; oude lawaaiige airco *; sanitair is smerig *! Zwembad is leeg. Mooi complex met veel groen; is ooit wat geweest.

Het restaurant is uitbesteed aan een caterings bedrijf. Men spreekt maar matig Frans wat leidt tot misverstanden. Redelijk uitgebreide menukaart met grappig foute Franse vertaling. Je kunt alleen binnen eten.

Het eten wat wij bestelden was heel behoorlijk; de salade was prima.

Hotel Chez Aida; kamers €15 met fan en € 20 met airco. Klein hotel. We hebben er alleen een Coca Cola besteld. Zeer beperkte menukaart. Buitenterras.

Mission Catolique heeft ook kamers voor €15 (bron i overlander)

Hotel Prince ; ziet er niet uitnodigend uit. Zou het hotel van de stad moeten zijn. Niet bezocht. Sterk wisselende reviews. Menukaart aan de prijzige kant. Gezien Facebookpagina lijkt dit hotel wel redelijk te lopen..

Transport

Alles gaat met de moto taxi. Ritje kost 500

Pinnen

Kun je op een aantal plekken. Wij hebben gepind met de Soc Generale met de gebruikelijke kosten

Superette

Er is een Bonjour , even voorbij de Gare Voiture (vlakbij de rotonde) en een aan de RN1 richting Diecke (zie kaartje)

Excursies

Naar de Mount Nimba;

De top van Mont Limba (1752m)  die vaak in de wolken ligt staat bij het Drielandenpunt van Guinee, Liberia en Ivoorkust. De Mont Nimba maakt deel uit van gelijk genoemde massief.

Een deel van het Nimba massief staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Mont Nimba bestaat uit ijzerhoudend, erosiebestendig kwartsiet en rijst hoog op uit de omliggende vlaktes. De berg heeft een bijzondere topografische diversiteit  steile pieken en diepe dalen. 

De klim naar de top duurt ongeveer 4 uur en is voor ons senioren (veel) te zwaar.

Wel hadden wij het plan om in de omgeving van de berg te wandelen.

Er zijn meer dan tweeduizend plantensoorten en 500 diersoorten waaronder verschillende soorten apen.

Toeristen mogen het natuur reservaat niet zonder toestemming betreden. In Guinee kan je een permit krijgen in het dorpje Lola. Je kunt hier ook overnachten. Een permit kan je natuurlijk ook laten regelen door een lokale gids Het dorp Gbakoré ligt 18 kilometer ten zuidoosten van Lola is het startpunt voor een tocht naar de top van Mont Nimba. Ook hier kun je overnachten.

Ga niet in de natte tijd (april – oktober) maar ook niet in de droge heetste maanden (februari – april). Blijft dus over  eind oktober tot half januari

Lola 40 km van Nzerekore

Volgens de reisgids Petite Fute  zijn er 4 (zeer)eenvoudige hotels

Naar Ivoorkust;

Via Lola reis je eenvoudig naar de grens met Ivoorkust. Het is een mooi gebied. Vanaf de grens reis je naar Man, daar zijn we 20 jaar geleden eens geweest en de omgeving is zeer de moeite waard.

Naar Liberia

VERVOLG REISBLOG

Laatste stuk Guinee• 14 Februari 2023•36°

Na een chaotisch begin op de Gare de Voiture begonnen aan deze mooie route. Vanmorgen bij aankomst achterop de brommer werden we belaagd bij het naderen van het busstation door tig jonge mannen die allemaal onze bagage in hun auto wilde hebben. Het koste de nodige moeite om de situatie onder controle te houden. Ik moest hard brullen om de mannen op afstand te houden en er dreigde zelfs een handgemeen. 😔🥵😡

Na een hele mooie rit dwars door het regenwoud van 4 uur plus 1 uur voor de nodige grensformaliteiten nu in Liberia. Je merkt het gelijk aan de Amerikaanse verkeersborden.

Guinee

14 miljoen inwoners (2023). Hoofdstad Conakry; 2,2 miljoen. Oppervlakte; ongeveer gelijk aan Verenigd Koninkrijk.

Taal; Frans

Geld;

Guinee Franc 10.000 = ruim €1,00

BNP per hoofd nominaal $1346.

President: Mamady Doumbouya (43 jaar)

Sim en zo

Orange is de provider met op de tweede plaats MTN. Er is nog een derde Cellcom maar koop daar geen simkaart want die werkt alleen in Conakry. Bij de Orange winkels is het druk. In Conakry ben ik er niet aan begonnen gezien de drukte maar ook In Kindia heb ik 2 uur moeten wachten voor ik aan de beurt was. 

Niets aan te doen want het is de enige provider met een goede dekking al is de kwaliteit vaak matig. Er staat vaak wel 4G op je telefoon maar dit wil niet zeggen dat er goed signaal is. Ben je buiten de bebouwde kom dan is het signaal vaak slecht. 

Mobile Money

Op veel plekken  kun je gebruik maken van Orange Mobile money. dat kan handig zijn in noodsituaties als je niet kunt pinnen en geen cash meer hebt. Ik heb het uitgeprobeerd in buurland Liberia.

Bij aanvraag simkaart laat je ook een account maken  Orange mobile money. Je stort er ter plekke dan  wat geld op. (zie ook intro hoofdstuk)

Geld

Over het algemeen kun je in elke grotere plaats geld pinnen met een visacard of soms ook met een mastercard. Voor zover ik weet is pinnen met een gewoon bankpas niet mogelijk.

Het komt regelmatig voor dat er automaten buiten gebruik zijn. Pin daarom altijd genoeg voor een paar dagen. vervelend is dat het maximum op te nemen bedrag maar € 60 is. Bij elke geldopname brengt elke geldopname brengt de bank wel 10% in rekening. dat loopt bij  een paar pinnen achter elkaar flink op.

Er zijn verschillen in provisie wat  de banken in rekening brengen maar het is ondoenlijk om daar rekening mee te houden. Je bent al blij als er een (werkende) geldautomaat is.

Met creditcard betalen is zelden mogelijk. Alleen in Conakry en hotel Massabi in Kindia was dit mogelijk. 

Ook in winkels en benzinepompen is alleen met cash betalen mogelijk. Handig is om altijd wat € achter de hand te hebben want daar kan je vaak wel het hotel mee betalen, wel tegen een soms ongunstige koers.

Transport

We reisden afwisselend met verzamel taxi’s met 7 personen (sept), 11 personen (stationcar) of busje (taxi brousse). Meestal kochten wij 1 of twee plaatsen extra om comfortabeler te zitten. Gewone bussen kom je heel af en toe tegen onderweg maar het is mij onbekend hoe en wanneer deze rijden. Er is geen informatie te vinden op het internet en ook niet op locatie. 

Wegen; 

Over het algemeen matig tot slecht. We bereikte een gemiddeld van 30 km per uur!

Conakry – Kindia ; redelijk-goed. ***

Kindia – Mamou ; eerste 30 km zeer slecht; rest is redelijk tot goed. Afwisselend landschap ***

Mamou- Faranah;  Zeer slecht,  reisduur 6 uur.  Wat saaie route. **

Faranah- Kissidougo; 3 uur 145 km. Goede weg! Veel tradionele dorpjes met traditionele hutten. ****

Kissidougo- Gueckedou;  Laatste stuk voor Gueckedou is zeer slecht. mooi landschap ***

Gueckedou- Macenta; goede deels nieuwe geasfalteerde weg.  Mooi landschap ****

Macenta- Seredou; goede weg ***

Seredou – Nzerekore; eerste stuk redelijk/goed, tweede stuk matig-redelijk derde stuk matig-slecht. ***

Nzerekore– Grens Liberia; niet geasfalteerd, mooi route door Tropisch regenwoud ****

Opmerkelijk;

Is dat bij een overnachting in een hotel (mits ontbijt is inbegrepen in de kamerprijs) meestal maar 1 ontbijt per kamer wordt gegeven! Dit vreemde verschijnsel kwamen wij ook  in Liberia tegen.

Accommodatie

Beste hotel was toch wel Hotel Massabi in Kindia met prima kamers en onberispelijk sanitair. Minpunt is dat het hotel direct het aan de drukke RN 1 ligt en dat je het verkeer hoort in de tuin en in het restaurant.

Het minst vond ik Hotel Zambezi Inn in Conakry alhoewel de kamers van dit hotel OK zijn maar verder is het helemaal rundown.

Het mooist gelegen hotel was hotel Kimberlite in Gueckedou met eenvoudige kamers.

Overnachtingsprijzen tussen €18 en €76, gemiddeld rond €40-€50

Beste eten;

Over het algemeen hield het eten niet over. Veelal kip of vis met plantain in combinatie met rijst of frites.

Het restaurant van hotel Massabi was het best. Ook in Grand hotel Nimba te Nzekeore hebben we goed gegeten. Slecht gegeten hebben wij in Mamou, Faranah en Macenta.

We betaalden voor twee hoofgerechten met bier over het algemeen tussen de €20 en de € 30 met uitschieter naar boven €34 en naar beneden tot €16.

Mooiste Plek;

Forrestiere Seredou; 

Met stip de mooiste plek die we hebben gehad in Guinee.  

Prijspeil 10.000 – 10k = €1

Conakry

 
Hotel  Zambezi Inn €52. Geen service krottenwijk
Taxi airport hotel €6 vroeg eerst €18!
Omelet met brood friet + cafe au lait Prima Center€21.
Taxiritje €2.  Kort €1 is ook goed,  € 4 medium
Ananassap  vers € 5.50 Prima Center
Softijs met topping €5,00
Was €29 , afgezet dubbele betaald uiteindelijk !!
Blikje Fanta supermarkt €2,40
Bissap €1,50
Verse sap bij libanees in Primacenter €5
Eenvoudige maaltijd (pizza en burger)  + water €21 bij Libanees in Prima Center
Taxi wrak naar hotel als prive €9
Taxi hotel Gare voiture €10
Madina busstation Kindia 50k per plaats 4 plekken gekocht
Opnamekosten pinnen
Voor 800k  = ruim €80 >>>>>€15 !!!!!!
 
Kindia
 
Tuk tuk 0.50 pp
Motordup 0.70
Simcard  Orange 15 gb  data. 185k
Massabi hotel €40 incl basisontbijt. Omelet bijbetalen
Hoofdgerechten 110  – 130k
Totale afrekening Masabi €160 voor twee dagen
Overnachtingen en eten eb
Kindia- Mamou 3 uur 60k per plek
 
Mamou
 
Tuktuk naar hotel 30k
Hotel Balys 500k incl ontbijt voor 1 persoon
Hoofdmaaltijd 2x +3 blikjes bier 0.33 elk
340k €34
Blikje bier 0.33cl  €2 omgerekend naar 0.5
== ruim €3
Omelet + 1 nescafe €4
Brommertaxi €1 gegeven
Mamou Faranah 6 uur, zeer slechte weg
100k per plaats. 3 plek gekocht
 
Farannah
brommertaxi €1
Hotel del Niger rondavel ruim €30
Eenvoudige maaltijd (2×) met 4 0.33 blikjes bier €20  een dag later iets ander menu  €18
 
Kissidougo
 
Hotel Rama 500k €50
Eten €23 in € 28 waarvan €20 in euro
Bier blik 0.33  €1,50
Kissidougo naar Geuecko
Laatste stuk van de weg is slecht
Mooi landschap
 
Gueckedou
 
Pinkosten ECObank €67 op €360 !!!! Op basis van  10.000 = €1
Hotel Kimberlite €18. NGO hotel mooie ligging
 
Macenta
 
Hotel Macenta €76  betaalt in euro’s. Zeer slechte koers. Extreem overpriced
Eten €16 inclusief  4 blikjes bier. (Taaie steak met frites en aloko )
 
Seredou Forrestiere
Bungalows €20 per nacht. Eten voor twee nachten €36
Shared taxi naar Forrestiere vanaf Macenta €5 totaal
Seredou – Nezekore 3 plaats gekocht 4500 pp later nog 1 plaats om te vertrekken

 

VERVOLG REISBLOG

LIBERIA

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230214_173838-1024x577.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230214_191820-1024x577.jpg

•15 Februari 2023•38°

Onze eerste ervaring met het eerste hotel is niet zo positief. Gisteren zijn wij daar al afgezet door een ongeïnteresseerde serveerster met US dollar en Liberiaanse dollar. Vanmorgen moesten wij een uur wachten op ons ontbijt. Dezelfde serveerster als gisteren. Er was 1 ontbijt inbegrepen in de kamer ( heb je ook in Guinee). Wij bestelden twee omeletten. Na een uur wachten ontvingen wij twee overigens prima omeletten met koffie. Bij het afrekeningen moesten wij 15 US dollar betalen; het inbegrepen ontbijt bestond alleen uit een chapati met een gebakken ei .🙃 De serveerster gaf veel te weinig geld terug in Liberiaanse dollar. Zij weigerde om het juiste bedrag terug te geven. Gelukkig was er iemand van het hotel die goed verstaanbaar Engels sprak. Wij legden de situatie uit en uiteindelijk kregen we het juiste bedrag terug. Ook de kamer is met 50 dollar te duur. Zeker in een land met een zeer lage levenstandaard. Genoeg gemopperd: Wij gaan vandaag richting van de Kpatawee watervallen reizen.

Ganta

Grensstad met Guinee.

De stad heeft behalve dat je hier kunt pinnen en boodschappen doen weinig te bieden. Er zijn een paar hotels en restaurants.

In het centrum aan de verkeersweg A1 is een verzamelpunt van vervoer, voornamelijk verzamel taxi’s.

Het is heel eenvoudig om hier richting Monrovia te reizen of naar de grens van Guinee te reizen. Er zijn ook taxi’s die de grens overrijden naar Nzerekore en op je wachten totdat je klaar bent met de grensformaliteiten.

Pinnen

Er zijn geldautomaten die werkten.

Hotels;

Alvino ***; centraal gelegen met kitscherige kamers die prima in orde zijn. $50 voor kamer met 1 basisontbijt.

Voor 1 extra + 2 omeletten $15 extra betalen!

Jackies Guesthouse; de best in town, ligt een beetje achteraf aan de A1. Kamers doen gemiddeld rond de $75. Bij een volgend bezoek zou ik hier na toe gaan.

Restaurants

Jackies Guesthouse; gezien de reviews denk ik dat dit de beste plek is om te eten. Ligt helaas een beetje buiten het centrum en als je bij Hotel Alvino overnacht is het eigenlijk net te ver om te lopen. Advies;

Ik zou een volgende keer gewoon een moto taxi nemen, dan ben je er binnen 10 minuten.

Alvino restaurant **; hier hebben we gegeten; ziet er uit als een Amerikaanse cafetaria jaren 60; slechte bediening , veel op menukaart niet verkrijgbaar. Te duur voor geen aanrader.

Beer Garden *; wordt vaker genoemd; geen aanrader; toen ik informeerde na het menu hadden ze alleen geitensoep

Omgeving

We zijn hier dichtbij het Nimba gebergte dat hier door mijnbouw minder mooi schijnt te zijn maar wel toegankelijk. De e reisgids van Liberia (Anne Kennedy 2016) die we gebruikten gaf hier uitgebreide info over.

15 Februari 2023•34°

We zijn gearriveerd hier. Prachtig! 

 
 

Ontbijt vanmorgen, daarna wandeling met gids naar de tweede waterval. Onze gids een man van 31 jaar uit een naburige plaats vraagt waar wij vandaan komen; Annemarie zegt ” Holland” ; de gids vraagt: “ligt dat in Afrika of Europa?” We zijn hier de enige gasten. Enkel in het weekend is het iets drukker met dagjesmensen, voornamelijk mensen van hulporganisaties

In de ochtend heeft Annemarie gewandeld met de gids in de omgeving. Ik ben al na 20 minuten afgehaakt. Om 10.00 was het al bloedheet in de zon er is bijna geen schaduw. Het werd een interessante wandeling met veel weetjes. Hier in deze omgeving is geen enkele basisschool. De dichts bijgelegen school is in Gbargna op 30 km afstand over een grotendeels zeer slechte weg. De kinderen moeten dan intern in deze plaats maar dat kost wel $50 per maand, en dat kan (bijna) niemand betalen dus gaat er (bijna) geen kind naar school in deze buurt.

Kpatawee Lodge *****

Hoe kom je er?

Vanaf Gbargna; met privé vervoer, te regelen op het plaatselijk “bus”station. wij betaalden $40. Afgedongen maar ik denk dat je dit bedrag nog wel wat lager kunt krijgen.

Vanaf Monrovia ( zie bij Info Monrovia)

Hoe veel kost het?

Wij waren voor 3 nachten $375 kwijt inclusief eten, drinken en gids. Wij gaven 10% fooi.

Uitgesplitst; overnachting in hut met eigen sanitair $75; maaltijd $15 per persoon.1 liter vruchtensap uit pak $3 (goedkoop!). een halve liter bier kost $2,40.

Gids kost $5 per persoon, te betalen aan de lodge, maar je geeft de gids ook nog een flinke fooi (wij gaven $10 voor een halve dag)

Kan het goedkoper?

Ja; je kunt een koepeltent huren voor $40 per nacht. Er is ook nog een guesthouse waar je volgens info van de gids $65 per nacht betaald maar dat ziet er niet uitnodigend uit.

Hiken

Ideale plek om te wandelen.

Wandeling naar tweede waterval die veel groter is, ruim 1 uur heen **/*** = goed te doen maar wel (lichte-matige) klim en een (klein) uur terug */** grotendeels dalend.

Wandeling naar een naburig dorpje en de koeienvelden. */**. Let op! begin de wandelingen vroeg als je niet goed tegen de hitte kunt!, niet later dan half 9, want na 10.00 was het voor mij al te warm.

Waterval

Je kunt heerlijk beneden bij de waterval relaxen in en om het water. Het water is lekker; niet te koud en niet te warm.

WIFI

Voor degene die niet zonder kunnen. Er is WIFi maar geen gewoon bereik.

+231 77 584 5754

kpataweewaterfalls.lbr@gmail.com

Kpatawee•18 Februari 2023•33°

Eerst met een privé wagen die door Josephine van de “camping” was geregeld naar de A1 verkeersweg op 45 minuten afstand op een slechte weg. Daarna stapten wij over in een gedeelde taxi, totaal met 4 passagiers en de chauffeur van de auto ( er waren twee extra plekken voor ons gekocht). De Amerikaanse mevrouw op de achterbank vroeg aan mij tot welk kerkgenootschap ik behoorde; ik antwoorde dat we gewoon toeristen zijn. Nadat de chauffeur een kort gebed had gedaan vertrokken wij

Wat opvalt is dat hier in Liberia veel minder autowrakken rijden op de weg. De autoweg van de Guineese grens tot Monrovia is de beste weg die wij in onze reis hebben gehad. Na een snelle rit tot aan de rand van Monrovia worden we gedropt op een chaotische plek aan de rand van de stad.

Aangekomen aan de rand van Monrovia moesten wij nog naar ons guesthouse. Dat gaf nog wat gedoe in de chaos; twee agenten vroegen om onze paspoorten zonder enige reden; helaas dat gebeurt in deze landen wel vaker…. Een taxi vroeg belachelijk veel voor een rit; een bijna Nederlands bedrag.. dat gaan we dus niet doen in een van de armste landen van de wereld! Uiteindelijk $20 betaald wat ook te veel is maar altijd minder dan de eerder gevraagde bedragen. We vertrekken en de directe omgeving van het Guesthouse ziet er niet al te best uit; krotten en ongeplaveide straten met stinkende plassen. Uiteindelijk stoppen we bij het Guesthouse wat verscholen ligt achter een grote muur, iets wat je vaak tegenkomt in Afrika. Het Maryland Guesthouse is een aangename verrassing met een sympathieke eigenaar.

We hebben nog een deel van de middag en besluiten nog iets te gaan ondernemen.

Even geld gaan pinnen en daarna achterop de brommer naar een strandclub die ik op Google Maps zag. De eerste brommerboys die wij vragen kennen deze plek niet, maar even later komt er een enigszins intellectueel uitziende brommerjongen langs die deze plek wel kent. De prijzen liegen er niet om: hoger als bij ons! Dit is de plek van BLers en dergelijke. We eten bij The Eatery een luxe fastfood zaak van Libanezen en die zijn er veel in West Afrika op nog geen 10 minuten loopafstand van ons guesthouse. Na het lekkere😃 eten lopen wij weer terug langs plassen rioolwater naar ons guesthouse..

Monrovia een heftige Derde Wereld stad

 Monrovia is een van de heftigste steden die wij de in onze reizen hebben meegemaakt. De laatste afbeeldingen heb ik van het internet gehaald want zelf fotos maken is lastig en niet zonder risico. Als witte val je sowieso al erg op en iedereen houd je in de gaten, ook de politie! Zo heb ik in Conakry de hoofdstad van Guinee een paar weken geleden al een akkefietje gehad. Ik was het straatbeeld aan het filmen toen een boze vrouwelijke politieagent op mij af kwam die bits aangaf dat het verboden was om te filmen. Ze dreigde nog ze mijn opnamen wilde zien maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Oppassen hier dus! Vandaar relatief weinig straatbeelden en als die er al zijn gemaakt vanuit de auto. Wat je niet meekrijgt bij alle filmpjes is de geur😨. Een combinatie van verbrand vuil, vooral plastic ( erg vies) en de uitlaatgassen van brommers en auto’s. In deze stad en zoveel steden in Afrika beneden de Sahel is bijna niets te zien behalve de chaos. Het Nationaal Museum is hier gesloten voor onbepaalde tijd en iets van een café is ondenkbaar.

MONROVIA

Overnachten:

Hotels zijn belachelijk overpriced hier en er gelden bijna Amsterdamse prijzen!

Ik denk dat het Maryland Guesthouse **** met stip de beste keuze is; centraal gelegen, behulpzame eigenaar en schone ruime kamers. $65 per nacht inclusief prima ontbijt.

Ga je voor luxe aan de rand van de stad, dan kan ik het Tropicana Beach Resort aanbevelen; prachtig ingerichte bungalows in een fraaie tropische tuin, een mooi strand, een zwembad en een goed restaurant.

Per nacht $ 125 maar dat is wel inclusief een heerlijk ontbijt en daar ben je in dit land al snel $20 met zn twee kwijt.

Je kunt ook nog (iets) goedkoper gaan door bij een van de aan de kerk gelieerde hostels/guesthouses te overnachten: vanaf $30, maar dan heb je vaak gedeeld sanitair en is het ontbijt ook van mindere kwaliteit.

Restaurant;

Een budget tip; The Eatery **** uitgebaat door de keuken van het luxe Mambo Point Hotel; Libanees, Koreaans, Vietnamees in een hippe moderne fastfood setting. We betaalden $20 zonder drankjes en het was heerlijk! Op 5 minuten loopafstand van het Maryland Guesthouse.

Je kunt natuurlijk ook gaan eten bij de Montserado Beach Club ****, ook door Libanezen uitgebaat en met sommige prijzen die zelfs boven NL peil uitkomen. Prachtige ligging.

Het restaurant van het Tropicana Beach resort **** is prima en nog betaalbaar ook, maar ligt aan de rand van de stad en dat betekent dat je vaak lang in de file moet staan als je in het centrum bent.

Het City Garden Bar & Restaurant hebben wij ook even bekeken maar is een afrader; ziet er niet uit!

Transport in de stad

Voor een paar kleine ritjes hebben wij gebruik gemaakt van de mototaxi, gaat prima. We betaalden standaard 100 Liberty (0,55) en dat is OK. Locals zullen wellicht nog minder betalen maar voor ons is het OK. Er rijden ook Tuk Tuks maar die rijden niet in elk stadsdeel.

Transport naar buiten

Robertsport;

Privé vervoer regelen bij je hotel/guesthouse; wij betaalden heen $80 geregeld door eigenaar guesthouse. Dit zou je als richtprijs kunnen hanteren. Ik heb lagere en (veel) hogere bedragen gezien op internet.

Robertson International airport;

idem; Wij betaalden vanaf Tropicana Beach, aan de rand van de stad $60 maar dit zal vanaf het centrum wel wat hoger zijn.

Richting Binnenland, bv Kpatawee.

Goedkoopst met verzamel taxi’s, maar dan moet je wel eerst naar een vertrekpunt aan de rand van de stad en daarvoor moet je weer een gewone taxi nemen met al je bagage. En als je van de route afwijkt om naar Kpatawee watervallen te gaan moet je ook nog privé vervoer nemen bij de “junction” naar Kpatawee.

Wij betaalden omgekeerd van Kpatawee naar Monrovia centraal (“deur” tot “deur”) totaal $85.

Van Kpatawee naar Junction A1 $20 (dit bedrag zal je niet lager kunnen krijgen tenzij je kan “sharen”, Van Junction A1 naar rand van Monrovia $ 45(2 + 2 extra plekken voor optimaal comfort + bagage) + Taxi in Monrovia naar Guesthouse $20. Dit bedrag kun je iets omlaag brengen door geen extra plekken in de verzamel taxi te nemen; $10 en in Monrovia harder af te dingen, wat erg lastig zal zijn.

18 Februari 2023•34°

Vanmorgen nog wat gedoe om transport te regelen naar Robertsport ruim 100km verder op. Om met OV te gaan is nauwelijks een optie. Er is geen info waar het vertrekpunt is in Monrovia. Er is hier sowieso bijna geen info, ook niet op het internet. En het personeel weet ook van niets. Uiteindelijk besloten privé transport te nemen, maar in de Lonely Planet werd een bedrag van $150 genoemd, wel erg veel. De eigenaar van dit Guesthouse konden wij aanvankelijk niet bereiken maar uiteindelijk toch wel; we hebben transport voor $80, dat valt mee. Het is nu een drukte van jewelste hier, omdat er een bruiloft aan de gang is.

Van Monrovia naar Robertsport

De weg is aanvankelijk goed maar de afslag naar Robertsport is erbarmelijk slecht! Aangekomen bij het Phillips guesthouse: oeff wel weer erg versleten hoor; voor $60 per nacht weer veel te duur. Bij het prachtige strand aangekomen zien we weer een Nederlandse auto😃

Het Phillips guesthouse waar we nu verblijven is zeer eenvoudig en veel te duur ($60)voor wat je er voor krijgt (zie afbeeldingen) Het eten is ook niet lekker. Alternatieven ( met uitzondering van een complex met gedateerde bungalows ad $200 per nacht) zijn hier niet. Prachtige stranden, en er komen hier surfers omdat dit een bijzondere plek schijnt te zijn. Er zijn echter nauwelijks faciliteiten.

Robertsport•20 Februari 2023•27°Aan het strand.😄🔆🇵🇷🌴

Robertsport •21 Februari 2023•26°

Het is heerlijk hier op het strand Je hebt hier een aantal (witte) reizigers; – Surfers, er zijn momenteel twee Amerikaanse mannen van in de veertig die in de twee weken betaalde vakantie die je in de V S maar krijgt hier voor het surfen naar toe reizen. – Overlanders, een Nederlands stel dat van Dakar met 4wd en tent op auto reist en surft langs de westkust van Afrika in ruim 4 maanden. – Motormuizen, twee oudere mannen uit Tsjechië die reizen met de motor van Tsjechië naar West Afrika – Wij, bejaarde backpackers die reizen met OV. Het was gisteravond heerlijk op het strand; overal kwamen krabjes tevoorschijn. In de verte zag je de lampjes van vissersbootjes.

Robertsport

Accommodatie/ eten

Voor zover wij hebben kunnen nagaan waren er aan de Atlantische Oceaan zijde van Robertsport ten tijde van ons verblijf (februari 2023) slechts twee overnachtingsmogelijkheden;

Philips Guesthouse *; $60 (inclusief zeer eenvoudig ontbijt) voor een ruime versleten kamer met 2 tweepersoonsbedden. Het sanitair zag er niet uit. Er is een fan maar de kamer blijft aan de warme kant. Stroom is er van 19.00 tot 07.00. Men werkt samen in een soort community.

Het eten wordt betrokken uit een ander gebouw en is zeer eenvoudig; een bord spaghetti of rijst met een piezeltje ei, kip of vis voor € 7. Wel iets te duur lijkt mij… Verder is er geen keus.

Er is ook een winkeltje waar je tegen billijke prijzen bier, cola (€0,60) en sap kan kopen. Voor het doen van de vuile was betaalden wij $20, ook niet echt goedkoop.

Er is ook plek voor kampeerders c.q. Overlanders

Nana Nana Lodge ; vanaf $120 voor een kleine houten bungalow ( volgens mij zijn er maar twee) die niet echt uitnodigend uitziet. Wel mooi gelegen met uitzicht op de oceaan. De overige grotere bungalows doen $200 per nacht. Het complex is nogal verlaten maar de prijzen gaan niet omlaag.

Het Sea Monkey resort en Kwepunha retreat die je ook ziet oppoppen bij Google Maps zijn gesloten

Strand*****

Prachtig en na zonsondergang komen de krabbetjes uit het zand. Zwemmen gaat wat moeilijk door de golfslag maar afhankelijk van het tij mogelijk.

Surf*****

Schijnt een hotspot voor surfers te zijn. Zee komen vanuit de hele wereld. Bij ons guesthouse logeerden twee Amerikaanse mannen die speciaal hier na toe waren gekomen vanwege de surfmogelijkheden

Bezoekers*****

Naast de lokale bevolking een zeer gevarieerd publiek; surfers, overlanders, wij als backpackers, maar het totaal aantal mensen is op twee handen te tellen.

Rust ****

Het is er rustig, alleen ter hoogte van het guesthouse is enige reuring met wat muziek maar het blijft binnen de perken. Loop je iets verder dan heb je het strand voor je alleen.

Boodschappen*

Er is bijna niets, behalve een klein winkeltje. In het dorp is ook bijna niets op een marktje na.

Er is een van alles nog wat winkeltje waar je ook simkaarten kan kopen en laten activeren.

Internetbereik*

Is er bijna niet; zowel MTN als Orange komt soms als golfje binnen met een zwak signaal. Daardoor is bellen met Whatsapp vaak niet mogelijk. Gewoon telefoonsignaal is er wel. Uiteraard geen WIFI

Transport

De weg is vanaf de afslag Robertsport zeer slecht.

Heen betaalden we $80 voor privé vervoer vanaf Monrovia maar dat was achteraf gezien best gunstig. Terug betaalden wij $100 na enig onderhandelen. Soms kun je een rit delen met medereizigers.

Er rijden ook verzamel taxi’s en minibussen van Robertsport. We hebben ze regelmatig zien rijden toen wij onderweg waren. Nader info heb ik niet.

REISBLOG vervolg

Robertsport naar Monrovia

•22 Februari 2023•27°

We gaan de laatste dagen doorbrengen in het Tropicana Beach Resort aan de rand van Monrovia. Even een beetje comfort. Het kost wel €128 per nacht en ben benieuwd wat we daar voor krijgen. Je weet in dit land maar nooit…De prijs kwaliteit verhouding is volkomen uit balans. Geen gasten maar de prijzen blijven belachelijk hoog.

Wij verlaten overigens nu een prachtige plek, een van de mooiste stranden die wij de afgelopen 20 jaar zijn tegengekomen. Helaas zijn er bijna geen voorzieningen maar dat heeft natuurlijk ook het positieve gevolg dat je bijna het hele strand voor je alleen hebt.😄

Monrovia Elwa•22 Februari 2023•34°

Bij het vertrek nog even gepraat met de jongen van het Guesthouse over voetbal: Uiteraard over het Nederlands Elftal en Ajax Amsterdam natuurlijk, maar hij wist ook dat PSV in 1988 de Europa Cup heeft gewonnen! Voetbal is alles hier! Na een bijna 4 uur durende autorit, eerst door de natuur en daarna twee uur door Monrovia 🥵😔gearriveerd bij ons luxe verblijf. Een groter contrast met ons vorige onderkomen is niet denkbaar😄😁. Het had best wat minder gemogen maar een tussenweg is hier niet. Wij betalen hier ruim twee keer zoveel als bij het vorige adres (€128 ipv €60). Zie het verschil!

•23 Februari 2023•31°

Hotel is prima. Wel was er gistermiddag en vooravond veel lawaai, eerst van een soort gymclub onder begeleiding van luide muziek en in de vooravond veel rijke hangjongeren begeleid door harde beat tones. Om 22.00 sluit de club maar rond 21.00 was het al weer redelijk rustig. Vandaag is het een hele rustige dag De meeste hotels zijn in handen van Libanezen. Dit is een invloedrijke groep in dit land en omliggende landen

Monrovia Elwa•24 Februari 2023•31°

Als je het resort uitloopt kom je dit allemaal tegen op 5 minuten afstand!😒😀🫤🙂🍍

LIBERIA

Staatshoofd George Weah.

Hoofdstad; Monrovia; 1,8 miljoen inwoners

5,5 miljoen inwoners. BNP per hoofd nominaal $ 805 (IMF) ( vergelijk NL $ 61.000)

Oppervlakte: ruim 2 x Nederland

Gebruikte reisgids:

Er is maar 1 reisgids over Liberia en die is alleen als ebook verkrijgbaar: Liberia van Anne Kennedy (2016)

Verder heeft ook de Lonely Planet West Africa een hoofdstuk gewijd aan dit land.

Beste reistijd;

Moeilijk.. normaal wordt de droge tijd van december tot april als beste reistijd genoemd maar de periode tussen februari en april is wel de warmste met veel zon en dat heeft ook de nodige beperkingen indien je actief wilt zijn. Volgens mij is de beste reistijd tussen half november (einde regentijd) en half januari.

Hoe kom je er?

Wij kwamen via de grensovergang met Guinee; Diecke/Ganta

Er zijn nog zeker twee andere grensovergangen tussen Guinee en Liberia, tevens is er een belangrijke grensovergang met Sierra Leone (Bo river) en zijn er twee met Ivoorkust.

Vliegen:

Robertson International Airport ligt op een uur rijden van Monrovia. Wij vlogen terug met Brussels Airlines.

Transport op locatie

Tussen de plaatsen rijden verzamel taxi’s en een rit van 200 km kost dan ruim $10 per krappe plaats.

Er rijden ook staatsbussen maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt en een dienstregeling is nergens te vinden. Als je afwijkt van de hoofdroutes moet je veel meer dokken omdat je privé vervoer moet nemen. Dat is niet echt goedkoop; Van Gbargna naar de Kpatawee watervallen (ruim 30 km/1 uur) betaalde wij $40 na enig afdingen. In Monrovia kun je ook gebruik maken van moto taxi’s en tuk tuks.

Uber of iets dergelijks is onbekend.

Geld

Voor kleine bedragen tot € 5; Liberiaanse Dollar (Liberty) 100= €0,55. Voor alles daarboven; US Dollar.

Je kunt gewoon US dollars pinnen bij de ATM en soms ook Libertys. Als iets betaald kun je meestal in beide valuta geld terugkrijgen. Kan soms verwarrend zijn! Ik had een aparte portemonnee met Libertys.

Sim

Er zijn twee providers die een rol spelen in dit land en ongeveer even groot markt aandeel hebben:

Orange Liberia en MTN/LoneStar. De dekking en kwaliteit is vaak matig of afwezig. Ik had aanvankelijk Orange, maar aan het eind van de reis heb ik ook nog een MTN sim gekocht. De laatste dagen was de ontvangst van MTN aan de rand van Monrovia veel beter als die van Orange. Handig als een duo sim hebt. Beide kun je ook gebruiken voor Mobile Money ( zie onder Geld op je Mobiel); je kunt bijna overal met Mobile Money betalen, ook in hotels en restaurants. Ik heb dit als back up gebruikt voor het geval de ATM buiten werking is of dat er geen ATM is. Achteraf was dit niet nodig geweest.

Prijspeil ;

Liberia is niet goedkoop;

Hotel Avelino Ganta $50 voor kamer met 1 ontbijt

Eenvoudige maaltijd 2x met 2 x halve liter bier $28.

Ontbijt (uitgebreide omeletten)$15 totaal

Vervoer van Gbanga naar waterval $40 afdingbaar!

Kpatawee : Hut $75 per nacht

In huurtent $40 per nacht

Kpatawee  lodge:

Totaal $ 375 kaal exclusief fooi ($38) $420

Bier 0.5 €2,40

Maaltijd $15 per persoon

Pak sap $3,00

Gids $5 pp exclusief fooi

Transport van Kpatawee Lodge naar Junction $20

Junction naar Monrovia $45 ( 4 plekken)

Taxi Monrovia naar Maryland Guesthouse $20

Eatery 2 personen, geen drank,  libanees, Aziatisch €20

Privé transport Robertsport $80

1 coca cola of id 100LD=0,60

Philips Guesthouse $60 per nacht !!!

Bier 0.5. €2,10

Zeer eenvoudige maaltijd €7. (Niet lekker)

Blikje cola  €0.60

De vuile was $20 !!

Terug naar Monrovia $100

Tropicana Beach $128 per nacht inclusief ontbijt

Late check out $50 extra

2x hoofdgerecht + 4 x 0.33cl bier incl.10% service  $51

0.5 liter bierprijs = €3,80

Hoofdgerechten = van $14 tot $27

Vruchtensap vers geperst $9 !!!  EXCL 10%

Hoofdgerecht 2x + 6 bier $47 incl. service

Airport shuttle $60 reistijd1 uur

Robertsfield airport; droog broodje ham kaas $5