Escape in Coronatijd; naar Tanzania!

Jakobsen Camp in Kigoma aan het Tanganyikameer
Van 16 januari tot 4 maart 2021 reisden wij door Tanzania. Tanzania is een van weinige landen waarvoor geen PCR test nodig was * Inmiddels (juli 2021) is dit wel vereist.
Tanzania is een voormalig Duitse (van 1850 tot WO1) en Britse (tot 1961) kolonie. De voertaal is het Swahili dat het Engels bijna geheel verdrongen heeft. Tanzania heeft ruim 60 miljoen inwoners en is zo groot als Frankrijk, Duitsland en België samen.
In 2010 hebben wij dit land al eerder uitgebreid bezocht en hebben toen ook verscheidene wildparken bezocht zoals de Ngoro Ngoro krater.
In 2019 zijn wij begonnen op het eiland Zanzibar aan onze Zanzibar – Zimbabwe reis. Deze keer wilden wij de wat onbekendere gedeelten bezoeken van dit land zoals de omgeving van het Tanganyika meer en het Victoria meer met het eiland Ukerewe. Net als in 2010 bezochten wij ook de prachtige omgeving van Lushoto ( het oude Duits koloniale Wilhemsthal)
Op een grauwe januari dag vertrekken wij in de morgen vanaf Schiphol. de nacht tevoren overnacht in het Ibis hotel. Gegeten in de hotelkamer van het in dozen ingepakte menu uit het restaurant. Op de luchthaven is het uitgestorven en bijna alles is afgeplakt met lint.
Na een vlucht met KLM en tussenlanding in Zanzibar landden wij rond 21.00 op J Nyere Airport. Van Coronamaatregelen is hier niets te merken. Het is werkelijk of je in een tijdscapsule 1 jaar terug gaat naar het pre coronatijdperk. Een heel bijzondere ervaring. geen mondkapjes, drukke mensenmassa’s
REISVERSLAG
16 januari 2021
Dar Es Salaam Tanzania• 19 Januari 2021• 32°
Heeft rond de 5 miljoen inwoners en is typische Afrikaanse stad met enige hoogbouw bij de haven.
Wij overnachtten in hotel Chelsea in het hart van de stad aan de Uhuru (= vrijheid) straat. Een drukke buurt met straathandel en van alles en nog wat. Op straat zie je mini en midi bussen, tuk tuks , boda boda’s ( brommertaxi) en handkarren. Je vind in zo’n buurt geen plek om ergens iets te gaan drinken of eten behalve dan bij een stalletje op straat. Voor restaurants moet je behalve bij de enkele hotels ( waarvan het Chelsea het bekendst is ) naar de buitenwijken waar de welgestelden en expats wonen. Het verkeer is links vanwege de koloniale Engelse achtergrond. Veel ondernemingen (ook het hotel) worden door Indiërs gedreven. De keuken heeft voornamelijk Indiase gerechten en daar hebben wij gisteren dan ook weer van genoten (Paneer Masala curry😀) voor twee curry met rijst en ieder twee 0.5 l bier betaalden wij omgerekend een kleine €20.
Simkaart aanschaffen en aanmelden bij M Pesa
Mpesa is overal
Een lokale simkaart is onmisbaar en is altijd een van de eerste dingen die ik bij aankomst regel.. Je schaft een simkaart aan van een van drie grote telecom providers in Tanzania: Vodacom, Tigo of Airtel bij hun officiële shop ( dus niet op straat). Je telefoonnummer wordt dan direct geregistreerd en daarna werkt het.
Vervolgens kun je bij een ander loket je ook nog aanmelden voor M-Pesa In met name Afrikaanse landen kan er een heel betalingssysteem gekoppeld worden aan je simkaart; Betalen, betalingen ontvangen en je saldo checken doe je zo makkelijk als het versturen of ontvangen van een SMS. Je hebt dus zelfs geen internetverbinding nodig voor M-Pesa en je telefoonnummer is meteen je bankrekening!
Voor smartphones is er uiteraard een M-Pesa app. Leuk om eens uit te proberen.

En er zijn vele agentschappen (Wakala) waar geld ‘gewisseld’ kan worden. Het agentschap is een beetje vergelijkbaar met Western Union, maar werkt toch op een andere manier.

Als je geld wil storten, heeft de agent jouw telefoonnummer nodig. Hij of zij maakt vervolgens het geld over op dat nummer en je krijgt binnen enkele seconden een SMS ter bevestiging, met het bedrag en je saldo. Andersom, als je geld op wil nemen, doe je dat met en PIN, via het telefoonnummer van de agent.

Nou heb ik het betalingssysteem meer uit nieuwsgierigheid aangeschaft en om eventueel als back up te gebruiken. In de praktijk heb ik het alleen voor het opwaarderen van mijn databundel gebruikt. Ik heb de indruk dat je toch nog altijd cash nodig hebt maar bij een volgende reis zal ik zeker nader uitproberen!

  • Dit plakkaat zag ik bij de lobby van het hotel;
Corona . Je merkt er hier bijna niets van! De bediening van het hotel / restaurant en de kapper draagt vaak wel een mondkapje. De gasten niet. Alle restaurants zijn gewoon open. Er zijn geen restricties. Tanzania heeft een erg jonge bevolking. Maar 3% is 65+ ! Je ziet (bijna ) geen oude mensen op straat. Mij noemen ze oa. ” Boss” en ” Daddy” en Annemarie is ” Mama” . Mzungu (witte) wordt ook veel gebruikt maar dat woord heb ik nog niet gehoord gisteren en vandaag. Bij de KLM vlucht was men streng, zodra dat je mondkapje een beetje van je neus gleed werd je aangesproken.
Hoteltip Dar Es Salaam: Chelsea hotel; prima medium budget keuze; € 35 per nacht voor een kamer inclusief ontbijt. Centraal gelegen en restaurant heeft een erker met fraai uitzicht op de drukke Uhuru street. De kamer van het Rainbow hotel dicht bij de haven waar wij twee jaar geleden verbleven is een stuk minder van kwaliteit.
Transport: Gebruik UBER of BOLT. Let wel; de rijders (her)verdelen hun ritjes vaak ( wat natuurlijk niet mag!!!!) zodat er vaak een taxi met een ander nummerbord naar je toe rijdt! dat is lastig maar de bewuste taxi roept je naam meestal. Je moet wel een beetje een fingerspizgefuhl hebben.
Het is daarom wel handig dat je betaalwijze niet op creditcard hebt staan want daardoor komt de “onder” taxirijder niet aan zijn geld en moet je twee keer betalen ( 1x van je creditcard en 1 x aan de taxichauffeur). Zelfs dan ben je nog goedkoper dan met een gewone taxi.
Zet je UBER of BOLT app dus in de CASH modus. Bij UBER ging dat eenvoudig. Bij BOLT lukte mij het niet om de betaalwijze te veranderen van creditcard naar cash. In dat geval kun je beter alleen UBER gebruiken
Let wel; een “gewone” taxi ( bestelt via het hotel) kost minimaal 2 tot meer dan 3x zo veel.
Kijiji Beach •19 Januari 2021•32°
Eenvoudig huisje in Kijji Beach kost €37 per nacht. Er is vanavond een bruiloft dus wel enige overlast te verwachten. De Indische oceaan heeft hier een sterk getijden verschil zodat er er bij eb een hele grote vlakte droog ligt. Net een Waddenzee maar dan in de Tropen. Vanavond om 20.00 was het vloed, dan komt het water direct aan het strand. Jammer dat het dan donker is! Er is overigens ook een zwembad en daar ga ik maar eens gebruik maken maar eerst even alles uitpakken ed…
Kijiji Beach •20 Januari 2021•32°
Het is wel warm nachts alleen met een ventilator. Geen airco . Annemarie vindt het heerlijk. In de na nacht gaat het beter. Toch nog goed geslapen. De deur van de klerenkast viel er uit. Tja dat hoort erbij. Ook wat stekker ongemak. Mijn wereldreisstekker past hier niet. In vorig hotel werkte het wel. Er zijn hier dus meerdere stopcontactvarianten… Gelukkig heeft de receptie er eentje te leen. Gisteravond was er een huwelijksreceptie van een Duitse vrouw met een Tanzaniaanse man vertelde de Duitse eigenaar. Om 20.00 was het rustig. Vandaar dat wij ook enkele Duitse gasten zien.
Kijiji Beach resort “Er zijn diverse typen huisjes. Vanaf €37; de goedkoopste huisjes hebben geen airco en zijn daardoor (veel) te benauwd.
Als strandresort ten zuiden van Dar is het enkele kilometers zuidelijker gelegen Kipepeo Beach veruit te prefereren boven dit resort.
Wat ongemak• 20 Januari 2021•32° Tijdens geldopname met visacard valt de stroom uit…Pasje zit in erin. Bellen naar bankkantoor helpt niet. Blokkeren er zit niks anders op gelukkig nog een back up card 👹👹 ja dat is typisch Derde Wereld
Kijiji Beach •21 Januari 2021•31°
Lekker windje hier aan zee. Jammer is de constante verf/ chemie /olie ?? lucht hier. We zitten tenslotte onder de rook van de grote stad Dar es Salaam. Dat zal morgen wel anders zijn; dan vertrekken we naar Kigoma aan het Tanganyika meer, in het hart van Afrika. Wij staan om 04.00 op 😡 om 05.00 taxi om 6.00 airport 07.30 vlucht met Air Tanzania naar Kigoma
Onze reisroute door Tanzania vanaf Kigoma
Landing bij Kigoma; zie het ondergelopen gebied veroorzaakt door hevige regenval in 2020
laatste stuk weg voor ons huisje
Uitzicht vanuit ons terras op het Tanganyika meer
Jakobsen Beach Kigoma •22 Januari 2021•27°
Midden in het bos met apen. Het heeft iets van een Nivon huisje. De weg er naar toe is nogal ruig. Fraai uitzicht op het Tanganyika meer. Het kost € 48 per nacht en dan zit je helemaal in the middle of nowhere!
Ik tref er een stapeltje oude Libelle’s aan; overal laten Nederlanders hun sporen achter.
Bij het huisje is geen databereik. Wel bij de receptie. Wij gaan er dus even digitaal tussen uit. Het strandje aan het Tanganyika meer is er niet meer; later komen wij er achter dat er vorig jaar flink wat overstromingen zijn geweest en het immense meer de stranden heeft opgeslokt. Aan de overkant ligt Congo. Dit meer is het tweede grootste van Afrika 672 km lang en 72 km breed en heel diep. Het heeft een van de grootste watervolumes van de wereld.
Langs de kust varen houten bootjes als watertaxi’s om de kustplaatsen te bereiken. De beroemde MV Liemba boot vaart momenteel niet (meer) of nog zeer onregelmatig over het meer. Een redelijk recente film rond het meer en zijn bewoners en de varende MV Liemba is te hier te zien.
Wij zijn samen met een alleenreizende Zuid Afrikaanse vrouw de enige gasten.
  • Gisteren lekker Afrikaans gegeten voor maar €8 totaal bij Panorama Self Service restaurant in Kigoma!
Ons terras
Gemeenschappelijke keuken/woonkamer
Het station van Kigoma stamt nog uit de Duitse tijd.
Jakobsen Beach• 23 Januari 2021•27°
Huiszebra bij ontvangst. Huis helemaal voor onszelf met keuken want er is geen restaurant. Veel apen. We maken zelf ons ontbijt. Eten doen we in de plaats Kigoma waar overigens maar heel weinig is. We gaan nu eten in een nieuw enigszins sfeerloos hotel waar de UNHCR wagens voor de deur staan. Dan weet je dat het OK is in ieder geval.
24 Januari 2021 • 27°
Het wachten op eten duurt altijd erg lang soms bijna 2 uur. Vandaar na donker terug met TukTuk en van receptie 20 minuten met zaklamp naar ons huisje gelopen.
Vandaag het Livingstone museum bezocht. Dr Livingstone i presume? 1871
zie film Stanley and Livingstone uit 1939 op You Tube
Praktische info Kigoma en omgeving;
Kigoma naar Burundi
Er reed een dagelijkse minibus van Kigoma naar Bujumbura ( 5-6 uur; bus wisselen aan grens; vertrek om 07.00) , de vroegere hoofdstad van Burundi maar wegens Covid zou deze momenteel niet rijden.
Kigoma naar D.R.Congo ( Kalemie)
de MV Liemba voer (onregelmatig) naar de overkant maar momenteel is dit niet het geval. Enige mogelijkheid is om over te steken met een vrachtboot(je).
Van Kigoma naar Dar Es Salaam
Vliegtuig;
Dagelijks met uitzondering van dinsdag met Air Tanzania, enkele reis ongeveer € 80
Trein en bus:
Zie
Van Kigoma naar Tabora
Er zijn twee mogelijkheden ( exclusief eigen vervoer) om van Kigoma in Tabora te komen;
Trein;
leukste optie hebben we eerst na gekeken maar de aankomsttijden in Tabora zijn ( m.u.v. zaterdag zeer ongunstig! Normale trein ( geen slaapwagon) op di-do-zo om 16.00. Aankomst Tabora om 04.00 in de nacht. De Express trein op vertrek zaterdags om 08.00 , aankomst Tabora 18.20 is de enige optie. ( www.seat61.com). NB de dienstregeling is persoonlijk door mij geverifieerd eind januari 2021 op station van Kigoma). Treinkaartjes kun je alleen kopen op het station.
Bus; alle bussen vertrekken om 7 uur,
Naar Tabora is 415 km en ruim 8 uur met de bus, vertrek om 07.00. De weg is voor de helft niet geasfalteerd.
Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn er geen directe vluchten van Kigoma naar Tabora. ( wel eerst naar Dar vliegen ( elke dag minus dinsdag) en vervolgens van Dar weer naar Tabora ( op di-do-za)
Tabora 26 Januari 2021•26°
Orion hotel gebouwd in 1914 nog in de Duitse koloniale tijd als spoorweghotel. Beetje versleten maar heel sfeervol! Wel lekker na zo’n lange busrit 😀😀
Hoteltip: Orion Hotel : “Grand hotel uit Duitse tijd. Kamer met tuingedeelte maar €32 !”
Orion Grand Hotel Tabora • 27 Januari 2021• 28°
Heerlijk relaxed hier in de tuin van dit hotel. Er zijn nog twee andere gasten op dit moment op dit terras. Een Duits stel, 65+ hippieachtig met een gids. Vandaag een buskaartje naar Mwanza gekocht €6 p.p vertrek ..godzijdank.. om 09.00. Nadien gepind en een van de zeldzame terrasjes bezocht bij Mayor fastfood; 1 karnemelk en 1 Sprite samen 3000 shilling = €1.20. 😀 Daarna wilden wij het Livingstone Memorial Museum bezoeken maar de Tuk Tuk wist niet van het bestaan en na de nodige aanwijzingen mijnerzijds (Google Maps) zijn we gestrand op een hobbelweg met plassen en hebben we de TukTuk rijder maar 5000 gegeven en zijn rechtsomkeert gelopen. Missie mislukt😟 Let wel de meeste mensen op straat (90%) spreken/verstaan geen woord Engels hier in Tanzania. Bij hotels e.d kun je meestal wel met (wat) Engels terecht.
De tweede avond wordt het steeds drukker bij ons hotel. Diverse auto’s rijden af en aan. Wij vernemen dat de president John Magufuly (61) op bezoek komt. Zes weken later zal hij dood zijn.
Tanzania's former president John Magufuli buried - Africa Feeds
bron: africafeeds.com
Het weer is overwegend zonnig, anders wat wij verwacht hadden. Ook de afgelopen dagen hebben we bijna geen regen gehad. Wel een fikse stortbui nachts 5 dagen geleden en af en toe wat druppels en gerommel.
Van Corona merk je hier bijna niets. Ja je ziet veel punten om je handen te wassen( zie afbeelding in ons hotel). Niemand draagt een mondkapje. Op het busstation zong een jongen ohh Corona Corona..
De (officiële) besmetting cijfers hier in Oost Afrika zijn factor 50 lager als in Nederland. Ik neem natuurlijk een ruime marge aan omdat de cijfers minder betrouwbaar zullen zijn. Notabene; Buurland Rwanda geldt met 10 andere landen ( o.a Japan en Korea ) voor de EU ( dus ook NL) als een veilige bestemming( info Buza januari 2021).
Mwanza 29 Januari 2021 • gedeeltelijk bewolkt 29°
Overnachten hier in een eenvoudig hotel. Voor een suite betalen we €24. Natuurlijk is niet alles perfect, dat kun je natuurlijk niet verwachten voor dit bedrag; de airco doet het niet maar er zijn twee grote fans. We zitten op de 3e verdieping er is geen lift ( gezond😃) er komt geen water uit de wastafelkraan maar wel uit de douche. De kitranden in de douche zouden niet het keurmerk van omroep MAX verdienen. Overal zijn rots(blokken) in de stad. Vandaar de bijnaam Rockcity. ( voor eventuele verdieping in het Engels;
  • Gisteren heerlijk gegeten in restaurant Tilapia van een (duur= €100 per nacht) hotel aan het Victoriameer. Ik had een Indiaas gerecht ( er zijn veel mensen van Indiase komaf in Tanzania) en Annemarie had varkens reepjes in honingsaus. Met 2 halve liters bier elk en een bijgerecht betaalden wij €24.
  • Mwanza Isamo Hotel• 30 Januari 2021• 20°
  • Het is bewolkt en fris om 08.00, ik schat nog geen 20 graden. Mijn telefoon geeft 22 aan. Gisteren hele grote vogels gezien, een type reiger 3XL. Het is familie van de reiger en is een Afrikaanse Marabou. Nu maar eerst ontbijten: omelet, wit brood ,cassave en Nescafe. Filterkoffie , laat staan cappuccino is er niet en alleen verkrijgbaar bij enkele dure hotels, bijvoorbeeld bij hotel Tilapia dat ons vaste eetadres is geworden. Gister daar weer heerlijk gegeten: ik Indiaas en Annemarie sizzling kip op zijn Chinees. Vandaag o.a. bezoek aan Sukumu (= bevolkingsgroep hier) openluchtmuseum 18 km buiten Mwanza
Onze suite in Isamo hotel Mwanza
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210130_142004-1024x576.jpg
Rock City Mwanza
Uitzicht vanuit ons hotel in Mwanza
Transport Mwanza:
Alles met BOLT gedaan; veel goedkoper dan een gewone taxi. Stadsritje is 4000 Tzs (€1,60). Een rit van 9 km kost nog geen €5.
Let wel op dat de BOLT chauffeurs hun ritjes vaak her/onderverdelen; er komt dan een wagen met een ander nummerbord dan je verwacht! Meestal wijst zich dit vanzelf als je op een duidelijk herkenbaar punt staat. Zet BOLT op de cash modus, anders loop je het risico 2x te moeten betalen; aan jouw taxi en de taxi die onderverhuurt en zijn geld via BOLT ontvangt. Anyway zelfs in dat geval ben je nog minder kwijt dan aan een “gewone” taxi.
Ukerewe eiland •31 Januari 2021• licht bewolkt 26°
Met ferry vanmorgen in ruim twee uur over het Victoria meer — een enorm meer — eigenlijk een binnenzee 2x oppervlakte Nederland — naar dit eiland gevaren. Ik had een bungalow geboekt via Booking.com bij een Cultural Tourism Homestay. Blijkt dat gesloten te zijn en ook een ander hotel is helemaal vervallen. Er blijkt nog een ander hotelletje genaamd — heel toepasselijk– Holiday Motel met een heuse suite. Een wrakke “taxi” brengt ons erheen. Het is warm en droog. Ons plan om iets met lokaal cultureel toerisme te doen gaat niet door. Er is helemaal niets hier. Wij gaan morgen terug met de ferry. Pff de generator gaat aan!!!. Er is hier momenteel geen stroom vandaar. Een lawaai hoor . En een dieselstank 😡 maak je niet vaak meer mee maar we zijn ook erg afgelegen. Gelukkig oordopjes. Gelukkig morgen weer weg😄 😀😀de generator hebben ze vol trots op Facebook gezet! Oh hij is gelukkig weer uit😃
De “taxi” die ons brengt naar de ferry van Ukerewe naar vaste land
Een goede website over Ukerewe en Mwanza vind ik deze.
Het onderdeel Ukerewe is bijgehouden tot 2019 dus voor Corona:
Wij hebben maar 1 ferry kunnen ontdekken die dagelijks in de ochtend vaart vanaf Mwanza North port naar Nansio op Ukerewe.
Het Monarch Gallu hotel is gesloten. Het strand ervoor is wel in gebruik
Het enige hotel dat momenteel open is het Holiday motel € 20 per nacht met eenvoudige eetgelegenheid, ongeveer 3 km buiten Nansio. Richting Musomo neem je de ferry bij Ngoma (20 km van Nansio); gaat een paar keer per dag. Bij het motel kun je een taxi regelen.
Whatsapp met Pascal +255763480134 die zeer behulpzaam is.
Bunda• 1 Februari 2021• 29°
Tussenstop naar Musoma; ferry en ruige rit over gedeeltelijk onverharde weg. ” duur” hotel €48 per nacht. Warm 30 graden en licht bewolkt. Het hotel wordt gerund door 7e dag adventisten. Vandaar dat er geen biertje is te krijgen. Verrassend plaatsje; achteraf hadden wij hier wel een dag langer willen zijn. Er ligt een berg aan de rand van de plaats en er zijn enige eenvoudige wandelmogelijkheden.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210205_100439-1024x576.jpg
Musoma ( 4 uur van Bunda) aan het Victoria meer •2 Februari 2021•28°
Wij zijn hier hooguit 50 km verwijderd van een van de beroemdste safariparken van de wereld; de Serengetti. We hebben nu een hele mooie kamer aan het Victoriameer voor €60 per nacht ( ik heb €12 afgedongen) en dat is tevens onze duurste tot nu toe. Onze max. is buiten West Europa en andere dure landen €50. Wij maken een uitzondering gezien de prachtige ligging en entourage van de kamer.; TOP!
TIP: Matvilla Beach & Camp : “Prachtige ligging aan Victoriameer”
Door recente overstromingen enigszins rundown. Je kunt afdingen bij kamerprijs.
Musoma en overstromingen 2020 Tanzania•3 Februari 2021•28°
Prachtig gelegen aan het meer. Het kwartje is gevallen; waar zijn al die strandjes aan de twee grote meren gebleven die ik op plaatjes zag? Verdwenen door overstromingen vorig jaar tussen maart en juni. Door corona niet in het nieuws geweest. Het waterpeil van het Victoriameer is hoger als ooit. Door te Googlen zijn we er nu achter. Van de bevolking hoor je niets. Die spreekt Swahili en bijna niemand spreekt Engels. Een na laatste plaatje voor de vloed. Laatste plaatje nu.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210203_110503-1024x576.jpg
Na de overstroming; niet exact dezelfde plek maar 100 meter naar links
Musoma• 3 Februari 2021•28°
Prachtig weer. Wilde zee ..pardon meer… Morgen terug naar Mwanza en dan is het plan om door te reizen richting Katesh. Daar is de op 3 na hoogste berg– de Mt Hanang –(3450m) van Tanzania. Later blijkt dat dit geen optie is omdat de weinige accommodatie daar gesloten is.
Musomo; Matville Beach; uitzicht vanaf ons terras op het victoria meer.

Musomo

(huis) dieren •3 Februari 2021• 28°

Prachtig die apen. Een hele groep. En brutaal🤣

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210131_163715-1024x575.jpg
Mwanza Pastoraal Centrum Dominicanen• 4 Februari 2021•29°
Onze bus had er echt zin. Piekte 126 km per uur toen de weg nog glad asfalt was. Vandaag reden wij een stukje langs de Serengetti richting Mwanza waar wij voor 1 nacht verblijven bij sint Dominican Pastoral Center voordat wij eerst zuidwaarts en later weer noordwaarts gaan richting de Kilimanjaro. Jaja in Tanzania ( evenals in vele andere Afrikaanse landen) vind je veel religieuze centra op protestante of katholieke grondslag. Er is meestal ook hotelaccommodatie, soms heel eenvoudig soms nog behoorlijk luxe. Wij hebben nu een keurige “de luxe” kamer met airco en douche/ toilet voor €32 per nacht. Er staan tientallen auto’s voor de deur en er zijn meerdere bijeenkomsten, seminars aan de gang. Er is volop alcohol aanwezig en een eenvoudig restaurant met terras. Ook zag ik een radiostudio.
Bus in Tanzania
Er zijn geen dienstregelingen te zien op internet, laat staan dat je een bus online kan boeken. Je kunt ook niets informeren op het busstation omdat bijna niemand Engels spreekt. Jouw taxi brengt je meestal bij de bussen die een bepaalde richting uit gaan. Bij aankomst busstation met de taxi staan al diverse mensen klaar om je met je bagage in HUN bus te krijgen. Voor dat je het weet zit je al in een bepaalde bus maar je weet niet wanneer die vertrekt.
Wij zaten vanmorgen al om 09.00 in een bus die nu 10.45 nog niet vertrokken is😟 Terwijl al diverse bussen in onze richting zijn vertrokken… Nu raakt de bus vol .. gaat ie zo vertrekken. Vaak is het zo dat de bus pas vertrekt als ie (bijna) vol is. De bus vertrekt uiteindelijk om 11.00. Gaat heel traag vandaag. Zeer irritante film vandaag op videoscherm😈 Constant geschreeuw, iets wat je vaker in Aziatische landen ziet . Verder melige videoclips zoals deze. Je hebt meer “” luxe “” bussen en gewone goedkopere aftandse bussen. Met deze laatste bussen gaan vaak ook handelswaar , kippen ed mee! Wij hebben tot heden alleen met de eerste soort in Tanzania gereisd maar dat is zeker ook niet altijd een pretje! Comfort varieert: het zijn meestal Chinese Yutong bussen. Er is geen wc aan boord en geen airco. Wel kunnen de ramen open, dat is vaak beter dan slecht werkende airco zoals je ook in Europa tegenkomt.
Filmtip over Mwanza en het Victoriameer ; Darwins Nightmare ( 2004)
Van Mwanza is het 7 uur reizen naar Nzega •5 Februari 2021•29°
Overnachting Tzsh 50.000 in een ruime kamer met airco, oude Philips flat screen televisie en een koelkast = €20. Twee prima gebakken Tilapia ( zoetwatervis) met frites (Eric) of banaan (Annemarie) en elk 2 kleine 0.33/0.375 bier €11 Totaal.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210205_161626-1024x576.jpg
Kamer Nzega

Singida Regency Hotel 6 Februari 2021•27°

Tussenstop op reis naar het Noorden. Vandaag wat regen en koel; eigenlijk typisch Hollands Zomerweer. De minste dag tot nu toe qua weer. Morgen reizen we ( met een tussenstop) naar Mto wa Mbu wat Mosquito Creek betekent. Dan zitten wij in het typische Safarigebied met zijn vele National Parks. Nb toch nog ruim 25 graden geworden en het zwembad in geweest.😄

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210208_132402-1024x576.jpg
Onderweg van Mwanza naar Singida
  • TIP Regency Lake Resort : “Goeie deal. Er is zelfs een zwembad. Zeldzaam in dit gebied. Kamer kost €40 per nacht”
  • Bar restaurant kan een beetje rumoerig zijn met harde ( soms goeie) Afrikaanse muziek
Safari in Tanzania
De meeste mensen gaan naar Tanzania voor een Safari( = reis in het Swahili). Wij deze keer niet. We hebben hier 10 jaar geleden al een paar National Parks bezocht waaronder de Ngoro Ngoro krater. Twee jaar geleden zijn wij in Zambia een paar dagen in een safari lodge geweest en hebben in een tent met bed overnacht, fantastisch. Ook nog een privesafari gedaan in Zimbabwe waar wij op 15 meter van een Neushoorn stonden. Safari doen is een dure aangelegenheid. Voor de allerallergoedkoopste moet je in Tanzania rekenen op €200 per dag per persoon. Dat is dan overnachten in een eenvoudige tent. Er zijn Safarilodges die €3000 per nacht per persoon kosten!
Zondagavond in Singida • 7 Februari 2021•24°
Eerst de maaltijd, Annemarie een kip met 3 poten, ik drie ons gebakken bieflappen met gembersaus en puree met een vleugje vanille en wat andijvie met een kieltjesaroma. Best OK
😄 pfff wat een herrie. Veel jonkies speciaal op zondagmiddag/avond. Dit is de place to be van de omgeving. Let wel, hier komen alleen de rijkere mensen. Je valt hier wat minder op. En nu Disco. Zo een gelegenheid is zeldzaam in de provincie.
Singida; straatbeeld
Makuyuni •8 Februari 2021• 25°
250 km bus achter de rug. Nu een tussenstop. Eenvoudig onderkomen €20 per nacht. En er is ook een Frans stel dat met de fiets rondtrekt op het terrasje achter. We zijn een stuk tussen twee Nationale Parken gereisd ; Lake Manyara en Tarangire. Beiden hebben wij in 2010 bezocht.
Makuyuni• 9 Februari 2021• 28° Ik was net in slaap gevallen toen ik een raar geluid hoorde. Ja hoor ik zakte weer door het bed. De tweede keer in ruim een jaar ( de eerste keer was in een hostel Chili) Het is bed is hersteld( filmpje) . Gisteravond Nyama Chomo gegeren; BBQ beef. Het is BBQ draadjesvlees dus flink kauwen maar heerlijk van smaak en zeer goed geBBQued. Het Guesthouse is eenvoudig ( zie bed) . Het eten inclusief twee bier elk (0.375 l) kostte maar € 11 totaal voor ons beide.
Het is 7 uur reizen naar Moshi •9 Februari 2021•25°
Helaas moeten wij morgen weer verkassen omdat dit hotel vanaf morgen vol is! Had ik niet verwacht in deze tijd. Wij willen 2 tot 3 nachten hier in Moshi zijn aan de voet van de Kilimanjaro(5850m) de hoogste berg van Afrika die overigens door bewolking niet is te zien. Heel mooie tuin met zwembad. Wel veel verkeerslawaai van naastgelegen weg. 😟ok toch beter dat we naar een andere plek gaan. Het blijft altijd moeilijk om alleen op beschrijvingen en reviews van Booking.com of de Lonely Planet af te gaan. Het hotel is eerder een pension en zou zo in Nederland kunnen staan. De Linda( jaja dat tijdschrift) ligt op tafel. Het restaurant heeft een menu wat wij ietwat suffig vinden en lopen 600 meter naar een Afrikaanse eetgelegenheid
Moshi Kilimanjaro Safari LodgeTanzania•10 Februari 2021•24°
Deze kamer is een stuk eenvoudiger en goedkoper dan de vorige. Mooi gelegen deze lodge. Er komen hier ook bergbeklimmers die de Kilmanjaro doen die wij nog overigens steeds niet gezien hebben door de bewolking. Nu net een klein stukje te zien Overigens geen regen gehad en half tot geheel bewolkt en 27 graden. De weergegevens op onze reisapp Polarsteps laten veel regen zien. Dat klopt niet. We hebben de afgelopen weken wel enkele buien gehad en een paar tropische buien nachts maar overwegend is het droog geweest met regelmatig zon. De temperaturen kloppen wel redelijk.
Hoteltip Moshi : Kilimanjaro Safari Lodge ; eenvoudige kamers (€20,– inclusief eenvoudig ontbijt) maar prachtig uitzicht op Kilimanjaro (als die tenminste te zien is– wij hebben hem niet in volle glorie gezien..). Fraaie tuin.
Altezza Lodge viel tegen; kleine doch prima kamer (€ 44,– inclusief prima ontbijt)). Helaas– in overigens prachtige tuin met zwembad veel overlast van verkeersweg. Vast ( Europees) drie gangen menu.
Moshi •11 Februari 2021•25°
De KILIMANJARO hebben wij helaas niet in volle glorie gezien, evenals 10 jaar geleden. Alleen in 2006 vanuit het Amboseli NP in Kenia hebben wij hem onbewolkt gezien.
Kilimanjaro laat zich even voor een deel bewonderen om 8 uur in de ochtend.
Voor meer info over het beklimmen leek mij dit een redelijk goede website. Bekijk altijd meerdere websites voordat je zoiets gaat ondernemen. Vaak is het ter plekke regelen goedkoper maar dat gaat ook niet altijd op.
Naar Marangu (40km) kom je aan de voet van de Kilimanjaro. Marangu is te bereiken met een dalla dalla maar dit kost tijd en in Covid tijd is een volgepakte minibus misschien niet de juiste optie. Met een auto met chauffeur dus; dit soort dingen zijn in Afrikaanse landen in verhouding met Azië (erg) duur; € 80 voor een lullig ritje van 1 uur heen en 1 uur terug.😡 Bij de eigenaar van de lodge ( die er natuurlijk ook flink aan verdiend) dus geregeld. Info om iets online te krijgen is lastig. Met wat nummers die ik online heb gevonden heb ik geappt maar kreeg in eerste instantie geen reactie. De volgende dag wel maar toen had ik de rit al afgesproken; ik kon dezelfde rit voor de helft; €40) krijgen. Nou we wilden daar wat wandelen maar het regende pijpenstelen. Vandaag is de eerste echte slecht weer dag. Kilimanjaro niet te zien. Een flop dus☹
Meer dan € 40 moet je dus niet betalen! gewoon even afwachten, het gaat allemaal wat traag hier.
Irente View bij Lushoto
Lushoto•13 Februari 2021•23° ; Lushoto ligt in het Usambaro gebergte op 1400m en heeft dus een aangenaam klimaat. Was in Koloniale tijden al een verblijfsoort voor gegoede burgers. In Duitse tijd (ruim 100 jaar geleden) heette het Wilhelmsthal. Nou stel je er nu weer niet te veel van het plaatsje voor; het blijft gewoon Afrikaans dorp met enkele oude gebouwen en een sfeervol hotel waar wij nu verblijven. Dit Lawns hotel is van een oude Griekse ( Cypriotische) familie en is prachtig gelegen met een heel gezellige echte bar met allerlei decoraties. Wij zijn hier in 2010 al een keer geweest. Een prima kamer kost maar €27 per nacht inclusief ontbijt ( omelet met een worstje e.d.). Je kunt hier goed ( al dan niet met gids) wandelen.
gerookte vis op de markt van Lushoto> zie afbeelding onder.
  • Lushoto wandeling met gids •14 Februari 2021• 24° Eindelijk na 1 maand weer kaas gegeten bij Irente farm😀😀😀😀😀
15 Februari 2021•28°
IRRITANT !!! Die vechtfilms in nagesynchroniseerd Swahili in de bus(jes). Als je erg dicht bij zit krijg je de volle (geluids) laag😈😈
Er zijn de volgende vervoersmiddelen Boda Boda of Pikie Pikie; brommer ( soms fiets) taxi, achterop de brommer zonder helm niet zonder gevaar😨. In sommige gebieden de enige vorm van OV. Baghai = Tuk Tuk; erg handig, helaas niet in alle plaatsen. “Taxi’s” ; oude, vaak wrakke auto’s die als privé taxi fungeren. In Dar en Mwanza heb je ook BOLT en UBER (alleen in Dar). Erg handig! Dalla Dalla; minibusjes die vertrekken als ze vol zijn en erg vol en oncomfortabel zijn; Big Bus; in verschillende klassen. Geen toilet. Geen airco. Wel kunnen de raampjes open. De beste bussen zouden in Europa tot de slechtste behoren… En tenslotte de trein; er is een spoorwegennet door de Duitsers 120 jaar geleden aangelegd. maar dat wordt nauwelijks gebruikt. Treinfrequentie 3x per week of i.d en vaak dan nog gedeeltelijk in de nacht. Jammer, in de praktijk heb je er weinig aan.
Tanga; CBA hotel and Campsite•15 Februari 2021• 32°
Leuk hotel met kamers voor €22 per nacht. Maaltijd voor twee + bier €19
16 Februari 2021• 32°
Heritage museum bezocht. Zeer eenvoudig restaurantje in centrum; Sapje passievrucht vers geperst €0.40. Bord frites garnituur €0.60 Tanga heeft veel koloniale gebouwen, leuke plaats met ongeveer 250.000 inwoners.
het CBA restaurant
Het CBA hotel heeft ook kampeerplaatsen. Gisteren arriveerde twee 60 + Duitsers op hun motor op trektocht. Ook nog wat andere Duitsers. Corona “vluchtelingen” ??😏
Voel mij tamelijk beroerd; geen eetlust, misselijk en fikse hoofdpijn. Ook mijn reuk en smaakvermogen is verdwenen. Corona?
Vanuit onze kamer een prachtige show.
Pangani °Bahari Pori resort.
Geen internetbereik bij dit resort; goed om eens zonder te zijn. Prachtig gelegen. Wij verbleven bij Fransesco in het Bahiri Pori Resort. Gelegen aan een Mangrovegebied . Fransesco is een Italiaan 60+ met drie levens; bankierswereld, franchise van Mariott hotels in Italië tot hij na een dure scheiding 10 jaar geleden neerstreek in Tanzania. Het liep tot 2019 waanzinnig goed en toen kwam Koning Covid langs. Alle boekingen verdwenen als sneeuw voor de zon. Wij zijn nu met een vogelaar en een Duitser de enige gasten Fransesco maakt zich heel erge zorgen of hij het wel gaat redden. Hij onderhoud met zijn resort 12 gezinnen.
Wij reizen via een tussenstop te Msata halverwege naar Dar es Salaam
In Msata stappen wij uit, op Google Maps heb ik gezien dat er een lodge (eenvoudig) onderkomen) is op 10 minuten lopen van de hoofdweg. Helaas blijkt dit iets verder te zijn en mijn hybride rolkoffer gaat zeer moeizaam in het rulle zand en AM heeft haar backpack en daypack aan de voorkant. Het is heet en ik voel mij misselijk. Aangekomen bij de lodge blijkt dat er geen eetfaciliteiten zijn. geen optie dus. Er is nog een motel even buiten de plaats aan de hoofdweg. Hoe te komen daar ?? Gelukkig wil een passerende wagen van een Turkse ontwikkelingsorganisatie ons wel als betaalde lift meenemen en even later zijn wij bij hotel Makmak. Ik stort neer op bed de airco aan en blijf daar liggen en sla het avondeten over.
De volgende dag pakt een DalaDala ons op aan de kant van de weg en ruim een uur later staan wij op een grote splitsing van wegen te wachten op een bus naar Dar
Wij nemen ons intrek in Bulevard Inn Guesthouse op loopafstand van het IST kliniek waar wij de PCR test voor de terugreis naar Nederland gaan doen. Ik heb al zo een voorgevoel dat ik best wel eens positief kan testen na de malaise van de afgelopen dagen. Bovendien voel ik mij nog niet 100%
Test/ Testuitslag Positief
Bahiri Poro Resort
Onze bungalow in Kipepeo Beach

Kipepeo Beach• 27 Februari 2021•32°

Wat mis ik het meest na anderhalve maand Tanzania???? Plak kaas, ham, filet americain, vleessalade, stokbroodje, lekker bruin brood, Cappuccino ( misschien alleen te krijgen in enkele internationale hotels, er is uitsluitend oploskoffie! Ook filterkoffie is zeer zeldzaam. Terrasje pikken in de stad ( bestaat gewoon niet) NB bij ons tegenwoordig ook niet meer sinds Koning Covid de dienst uitmaakt…) Overigens geldt dit voor de meeste Afrikaanse en andere derde wereld landen. Niet alleen voor Tanzania😉

Aardige mensen die Tanzanianen. Je wordt nooit afgezet. Alleen de taal…..

Super lekker is al dat tropische fruit; een mango of een Papaya smaakt heel wat beter dan die van AH😀😀😀

Kipepeo• 28 Februari 2021• 31°

Vandaag weer verkassen naar DAR voor een Covid test herkansing . We gaan weer naar de Bulevard Inn op loopafstand van de teststraat. Maandagmorgen test.

Bij ons alles kids😃Gister weer twee cocktails gedronken🍹🍹 Dinsdag wordt het nog effe spannend. Vinden ze nog wat?? Zou m.i. eigenlijk niet (meer) kunnen.

Mbeweni •28 Februari 2021•32°

In afwachting van de uitslag PCR test zijn wij neergestreken in een resort (Tanzanian style). Het eten was prima. De kamer OK. Ontbijt opvallend goed. De omgeving hier een soort strip ten noorden van de stad Dar oogt rommelig. Veel vakantiecomplexen voor de zeer gegoede burger die er dus ook is. Verder is de zuidkust waar we hiervoor een week zaten veel mooier. Ook staan hier de prijzen plots in $. aan de buitenkant althans. Enfin, gistermorgen plots bericht dat onze KLM vlucht was omgeboekt naar vandaag!. Dus veel minder tijd voor uitslag PCR test. Met KLM geappt en afgesproken in principe vanavond te vliegen. Is de uitslag niet binnen dan andere opties bespreken. De volgende vlucht gaat pas weer op 6 maart. Ze hebben flink geschrapt in de dienstregeling, op zich begrijpelijk. Ik heb uiteraard geen zin om weer een paar dagen te wachten😈 en nog een test te doen… Het is mooi geweest!💥

2 Maart 2021• 33°

Yes!!!! Negatief ! Uitslag van mijn PCR test is op de valreep eindelijk binnen nadat een behulpzame dame van de Covid test controle van de luchthaven nog eens gebeld heeft naar het speciale nummer van het Nationale Laboratorium. De negatieve uitslag van AM was al een uurtje daarvoor ontvangen.

Nu nog in afwachting de sneltest maar die hebben wij al na 20 minuten en is ook negatief.

Het vliegtuig is maar voor een derde bezet zodat wij drie stoelen hebben om uitgestrekt te gaan. Corona heeft ook voordelen. Na een tussenstop in Nairobi om de bemanning te verwisselen landen wij om 07.00 op Schiphol.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210301_190909-1024x576.jpg

prijsoverzicht Tanzania 2021

  • 1000 Tz Shilling =   € 0,40

Dar Es Salaam

AANRADER Chelsea hotel; prima stadshotel centraal gelegen *** € 32 incl.
Spaghetti +  zeer grote fruitsalade met yoghurt + 2 sap  €17,– /Bolttaxi flinke rit €2.50 /Tuktuk Tz  2000 € 0.80  
1 juice   €2.00 Expat kapper:  knippen €20 Indiase maaltijd voor twee +  4 grote bier 50.000 incl. fooi €20

Kijiji beach

Eenvoudig huisje zonder airco ** € 37 per nacht , inclusief ontbijt. Restaurant; 2x hoofd 4 x 0.5 bier €20
Bier 0.5liter kost  TZ 4000 tot 5000 = €1.50  tot 2.00
Taxi Kijji Beach naar airport; Gereserveerd 80.000 * €32 = duur! * achteraf nergens voor nodig; neem een UBER of BOLT

Kigoma

AANRADER ; Jakobsen Beach  **** kamer in huisje met twee (slaap) kamers; gemeenschappelijke woonkamer en sanitair en groot terras; 120.000 = €48 per nacht. Prachtig gelegen *****

Tuk Tuk  van centrum Kigoma naar Jakobsen €2 / Van Kigoma airport naar Jakobsen TZ20000 €8
AANRADER Lokale gerechten eten bij Panorama Self Service restaurant **** 2 personen €8. Eten in restaurant 40.000 ( 2 hoofd en 2 sap) €16 Aqua hostel * *  60.000 €24 per nacht

Bus Kigoma naar Tabora  €10  pp ; reisduur 9 uur  vertrek 6am.  Tabora Hotel  Orion  **** 1 nacht = €32 Maaltijd € 20 met totaal 4 bier .Terrasje €1.20 Bus naar Mwanza €6;   reisduur 7 uur . NBS busmaatschappij

Mwanza

** hotel Insamo; eenvoudige suite op 3e verdieping zonder lift. Er komt geen water uit kraan wastafel-gelukkig wel uit douche-, airco werkt niet maar fan wel, all the way acceptabel ** €24 incl. ontbijt. Restaurant Tilapia is prima en aan het Victoria meer gelegen **** 65000; 2 hoofd en bier incl fooi = €26. 2e avond: 2x hoofd 2 bier, inclusief 2 bijgerechten €31. Bolttaxi rit 18 km naar Sukuma Cultural centrum **** 16000 = € 7. Vanaf Sukuma naar Stad; gewone taxi 35000 ( 5000 afgedongen)  = €14

Hotel Tilapia €26 ; 2 hoofd 1 bij 1 sap 2 bier totaal . Bolttaxi ritje 3000/4000, een gewone taxi minimaal het dubbele

Ukerewe motel Holiday ** 50.000 €20. Eten is zeer eenvoudig zonder drank 2 pers 18000 €7.20. Bus ferry naar Bunda 5000 pp

Taxi kort ritje busstation Bunda naar hotel 15000 ( veel te veel). Bunda Landmark hotel ****120.000 = €48 per nacht Eten 2 hoofd 2 bord fruit TZ 50000 incl fooi €20

Musoma

Matville hotel **** 2 nachten 300.000  (afgedongen van 360.000)  == €60 per nacht. Setting **Eten 2 hoofd fruitsalade  + 2 cola  34000  €14

Nzege lodge *** 50.000 €20 per prima kamer per nacht. Restaurant; 2 hoofd (Tilapia) + 4 klein bier 28000 = €12

Regency resort Singada 100.000 €40 per nacht **** met zwembad.

Mykuani MCI lodge, zeer eenvoudige kamer ** 50.000 = €20 . Uitmuntende BBQ ; Nyama Choma ***** + frites 4 .0.37 bier €12!! Incl fooi

Moshi 

Kuonini eenvoudig restaurant 27000 = €11 ; Altezza Lodge *** €44 incl. prima ontbijt ****

Kilimanjaro Safari Lodge **€20 basic kamer incl. In shopping; Mall NSSF sap 8000!! €3.20″ per persoon

Taxirit retour naar Marangu 40 km ( aan de voet van de Kilimanjaro) geregeld via hostel ( NIET DOEN) €80 !!   

💢 kan voor de helft ! bijvoorbeeld bij Kilimanjaro taxitour.

Lushoto

AANRADER Lawns hotel **** €27 per nacht inclusief ontbijt.

Tanga

CBA hotel *** €22 per nacht incl ; Consumptie 1 verse sap 1 Mirinda  €1,40!! CBA restaurant 2x hoofd 2x bier 1x sap 48000 €19. Een taxi van Tanga naar Bahari Pori = 45 km; resort kost per nacht = TZ 70000 = €28. Er loopt ook een bus op deze weg van Pangani naar Dar Es Salaam. Italiaanse eigenaar van resort weet de exacte tijden wanneer de bus het resort passeert. Handig als je van hier richting DAR wilt reizen.

Jangwanee resort; vers geperste passievruchten sap heerlijk voor maar €2

Totaal € 4080  in 46 dagen :€ 87 per dag totaal !!!! = een van onze goedkoopste bestemmingen.

© Mapbox© OpenStreetMapImprove this map© Maxar