Papua; zomerreis van 2022

Onze reisroute (rode lijn = vlucht, zwarte lijn is trein
President: Joko Widodo (61)

Indonesië
272 miljoen inwoners

Onze reis naar Papua in (post) coronatijd.

Het eiland Papua bestaat uit een Indonesisch deel (Papua) en een zelfstandige staat onder de naam Papua New Guinea PNG onderdeel van de Britse gemenebest

Papua is een deel van Indonesië en was tot 60 jaar geleden een Nederlandse kolonie onder de naam Nieuw Guinea. (>link verwijzing). Papua bestaat uit twee provincies; west Papua en Papua.

Om Papua te bereiken vlogen wij eerst naar Jakarta ( met Saudi Airlines..) . Vandaar namen wij een binnenlandse vlucht van 5 uur met Batik Air (onderdeel van de Lion group) naar Sorong.

In Papua is het twee uur later (+ 7 NL) als in Jakarta

Papua telt bijna 6 miljoen inwoners, het gehele eiland met PNG 14 miljoen. Het is het op een na grootste eiland in de wereld. Groenland is verreweg het grootste eiland.

Naast veel info van het internet (blogs, websites) hebben wij de volgende reisgidsen gebruikt:

Lonely Planet Indonesia 13th oktober 2021; helaas is het hoofdstuk Papua erg beperkt
Periplus New Guinea 2002; geeft veel achtergrondinformatie, helaas wel 20 oud en niet bruikbaar voor praktische informatie.
Odyssee Indonesië; Nederlands; supergoeie reisgids, helaas 25 jaar oud.

Simcard

Telkomsel is de Indonesische KPN en de enige telecom provider die er toe doet.

Je moet je simcard laten registreren en dat kan bij de luchthaven bij een stand buiten voor de aankomsthal. Je betaalt dan wel meer dan 2x zoveel voor een sim met databundel als bij een Telkomstel shop in de stad, maar het is wel verleidelijk handig; je bent gelijk van al het gedoe af. Anders moet je naar een (officiële) Telkomsel winkel waar je vaak nog wel een tijdje moet wachten voor je aan de beurt bent.

Tickets binnen Indonesië

 • zou ik een week tot drie dagen van te voren boeken; daar verklein je het risico dat je te maken krijgt met gecancelde of gewijzigde vluchten. Helaas worden vluchten ook regelmatig op het laatste moment gecanceld.
  Bij een reisbureau of bij de maatschappij zelf.
 • Bij een reisbureau kun je ook vluchten van bv Trigana air boeken die niet online zijn
 • Lion air schijnt bij boeken online regelmatig nog steeds problemen te geven met niet Indonesische creditcards. Indien je boekt via een tussenpartij, neem dan Traveloka, alle creditkaarten werken daar en de annuleringsvoorwaarden zijn wat transparanter dan bij Nusatrip
 • Met Nusatrip hebben wij minder goede ervaringen: de annuleringsvoorwaarden op de website zijn onduidelijk en de klantenservice is hopeloos. Uiteindelijk kregen wij na ruim 2 maanden ons geld van de gecancelde vlucht terug.

Treinkaartjes.

Java heeft een prima spoorwegennet. Treinkaartjes kun je kopen bij de stations en bij Indomaret supermarkten of online bij Tiket.com of Traveloka.

Er zijn verschillende soorten treinen en treinklassen. Wij hebben gereisd in de executive klas met prettig veel beenruimte. Voor meer informatie verwijzen wij naar de fantastische treinensite seat 61.

Hotels

Regelmatig staan hotels niet op een boekingssite of zijn niet online te boeken of er is een melding dat ze vol zijn; Booking.com is voor Indonesië en zeker voor Papua niet de beste boekingssite. Het lokale Traveloka (of Tiket.com) is een betere keus en vaak ook (iets) goedkoper! Maar ook bij Traveloka zijn niet alle hotels te boeken of staan vermeld. Is een hotel volgens de website vol, stuur dan een sms naar betreffend hotel. Zo hebben wij in Sentani in een prima hotel overnacht terwijl het niet beschikbaar zou zijn volgens de websites.

Overigens is het handig om altijd ook even naar Booking.com of Agoda te gaan. In Jayapura was ons hotel bij Booking het voordeligst!

Indonesië/Java
Jakarta Airport•3 August 2022•32°
Gearriveerd! Eerst in de linkerrij voor het tonen van het vaccinatiebewijs, daarna in de rij voor het visum. Jakarta•3 August 2022•32°
In het Penny Lane Beer House tegenover ons hotel om nog wat te eten en te drinken na 24 uur reizen😊😊. Er is bier en er speelt een rockband.

Prima; hotel Stanley voor € 30 per nacht. Alleen heeft de kamer geen raam naar buiten. Wel een raam met nepuitzicht. Komt vaak voor in Azië. 😁
Het ontbijt is Indonesisch zoals meestal het geval is. Er zijn hier wel grote plakken wit of bruinbrood, margarine en iets jamachtig maar geen ei. Verder rijst, nasi en bami goreng, stukjes gefrituurde vis en worstjes van kip. Ook heb ik cornflakes gezien. Kaas of vleeswaren zijn helemaal onbekend. In de hoop een omelet of iets dergelijks te kunnen eten had ik al drie grote plakken brood gepakt. Helaas ei ontbrak dus heb ik er maar een schep bami en vis bijgenomen. Niet mijn ideale ontbijt maar een andere keus is er niet.😮‍💨
De eieren zijn op. Er is bami, rijst en kip
Uiteindelijk maak ik dit van mijn ontbijt; er zijn knakworstjes en er is brood en dat is al heel wat!
Korte verkenning door Jakarta. Wij bezoeken café Batavia. De place to be in het historische centrum. Van de buitenlanders is 90 % Nederlander. Inhaaleffect Corona?
Lekker eten en drinken in Café Batavia; het is er niet goedkoop, maar nog altijd minder duur als in Nederland
Verwaarloosde koloniale gebouwen naast hoogbouw.
Jakarta Glodok; de Chinese wijk
Wandeling gemaakt door Glodok. Onvoorstelbaar wat een mierenhoop van stalletjes, brommers en mensen. Jammer dat je nergens een terrasje ‘Western’ style kunt vinden om alles een beetje rustig op je in te kunnen laten werken. Een restaurant als café Batavia is het enige in een straal van een paar kilometer!
Met de taxi van de oude stad via allerlei wijken en buurtjes naar de Jalan Jaksa, de backpackersstraat van Jakarta. Geëindigd bij Good Old café Papa’s. Een van de weinige gelegenheden waar (nog) bier wordt geschonken. Is niet meer wat het geweest was.
Papa’s; een grote Bintang (0,62 liter) kost hier maar €3,85 en dat is goedkoop voor Indonesië. Het is een echte zuiptent met een zeer divers publiek; backpackers, wat verloren bizniz ( zo noemen ze dat hier, in plaats van business) man

Jakarta is een verzameling van wolkenkrabbers, afgewisseld met (gigantische) shoppingmalls, woonwijken van chique tot eenvoudig met lage huizen, krotwoningen en een verwaarloosde historische stad, het vroegere Batavia. Gisteren de oude stad bezocht waar wij 6 jaar geleden ook zijn geweest. Er is niet veel veranderd. De meeste gebouwen zijn vervallen. Opmerkelijk is dat er nu een aantal fietspaden zijn aangelegd, toch nog een beetje Nederlandse invloed?🤨

Jakarta heeft meer dan 10 miljoen inwoners en is dus megagroot. Een echt centraal punt ontbreekt echter.

Veel hotels en restaurants zijn gevestigd aan de noordkant van de oude koloniale wijk Menteng. Je vindt hier ook een aantal giga malls en wolkenkrabbers die voornamelijk gegroepeerd zijn aan een Noord zuid as (Sudirman e.v.) Men is bezig met het aanleggen van een metro onder deze verkeersas.

Bezienswaardig is de oude wijk Menteng, de Chinese wijk Glodok , het Museum Nasional ( ook aan de NZ as) en het oude Batavia ( aan het einde van deze as). Houd je van winkelen dan kun je je lol op in de vele mallen aan weerszijde van de NZ as. Het zijn vaak dezelfde winkelketens als je bij ons treft en goedkoper is het ook niet.

Overnachten is goedkoop; een middenklasse hotel heb je al voor €30 maar tussen de €12 en €30 heb je ook nog kamers met eigen sanitair in hotels in de budget/medium klasse. Opvallend zie je vaak het label RedDoorz; een fatsoenlijke kamer voor een lage prijs.

Verplaatsen doe je met de Grab app of Go Car app en een stadsrit kost tussen de €3 en €5 (=flinke rit).

Van en naar de luchthaven behoeft niet meer dan €10 te kosten.

Het Centraal (trein) station heet Gambir en ligt schuin boven de stadswijk Menteng.

We zitten op een medium budget. We eten niet bij stalletjes of heel simpele eethuisjes ivm risico op voedselvergiftiging wat daar niet ondenkbaar is. Het eten en drinken is niet spotgoedkoop maar we zijn wel op A1 locaties in Jakarta geweest. Benieuwd hoe de prijzen in Papua zijn De prijzen op de menukaart in (upmarket)restaurants zijn altijd exclusief tax 10% en vaak exclusief service 10% Indien het bedrag inclusief service is geven wij geen extra fooi. Soms is het servicebedrag iets van 5%. Dan geven wij een fooi van rond 5% erbij. Fooien… het blijft altijd een dingetje.
Jakarta

Boetiek hotel: keurige kamer €30 per nacht incl. Aziatisch ontbijt.

Blue Bird Taxi airport naar hotel €20

Penny Lane bar  €28  1x snack 1x steak 1x mocktail en 2x bier

een moderne koffietent in centraal Jakarta €7 ; 2 x latte

Café Batavia;  €20  lunch voor twee

Papa’s café :   1 grote Bintang 0.62 = €3,85

Kebon Sireh restaurant €20/  2x kleine maaltijd 2x smoothie

Starbucks 2x grote koffie / frappucino €8

Vilo  Menteng  luxe ijstent met tuin : €16  (1 yoghurtijs 0.25  2x smoothie + 2x hartige broodjes)

Koreaans restaurant €26  2x  hoofd + bijlagen voor 2 + 2 consumpties

Grab taxi van hotel, centraal gelegen in Jakarta naar  airport €10

Papua

Om 06.40 lokale tijd in Sorong op West Papua geland. Nauwelijks geslapen tijdens de vlucht, het was benauwd in het vliegtuig en dan moest het mondkapje ook nog op.😁. Mooie landing, het is hier twee uur later als in Jakarta. (+7 met NL) Bagageband kostte enige tijd maar vervolgens met taxi naar ons hotel. Daar konden wij gelukkig al onze kamer in ( incheck was pas 14.00). Direct plat gegaan en 6 uur geslapen. Daarna ons “ontbijt” bij een fastfood tent. Lekkere broodjes en donuts hebben ze daar😀😀 De Rendang Floss is een broodje met fijn gesnipperde rendang(rundvlees) als chocoladekorrels.
Mijn broekriem is inmiddels helemaal versleten van al dat aan en uit gedoe bij al die luchthavencontroles😁…. Daarom een nieuwe riem gekocht in een soort Indonesische Action. Riem heet ook in het Bahasa gewoon riem, overgenomen uit het Nederlands. Ons hotel is een 30 jaar oud, maar inmiddels versleten hotel met een groot zwembad. De kamer is ruim met een koelkastje, prima hoor.
Lekker gegeten; ik gegrilde inktvis en Annemarie Tjap Tjoy met zeevruchten. Bij de haven is het Marina Star restaurant; the place to be. Er wordt tegenover ons een video gemaakt, volgens mij iets gospelachtig. Ook hier werkt de Grab taxi app, heel handig Een ritje kost rond de €3.
Regeldag. Accommodatie voor de periode 12 tot 21 augustus geboekt en een vlucht van Sorong naar Manokwari op 21/8 (1 uur € 47 pp) . In ons hotel zijn alleen lokale toeristen. Er blijkt hier in Sorong en omgeving (Raja Ampat) toch het nodige volgeboekt. Het is tenslotte piekseizoen en Indonesië telt 272 miljoen inwoners. Als je er van uitgaat dat ongeveer een kwart van de bevolking een beetje tot meer heeft te besteden, dan heb je een binnenlandse markt ter grootte van Frankrijk. Morgen gaan wij met de ferry in 2 uur naar het (hoofd)eiland Waigeo, onderdeel van de Raja Ampat eilanden. Vandaar met een boot(je) naar het eilandje Kri waar wij 4 nachten zijn. Het wordt omgeschreven als een tropisch droomeiland. Ik ben benieuwd!
Eerst met de ferry naar Waisai op het eiland Waigeo. Daarna met bootje naar Kri. We hopen dat wij de kosten kunnen delen met andere passagiers, anders moeten wij de boot voor ons alleen betalen en dat kost weer 500.000 Rupee = €35. We moeten ook al de entree voor Raja Ampat National Park betalen ad €70 per persoon.😒 De vertrekhal van de ferry is zwaar verwaarloosd. Wij kopen 2 Economy kaartjes ad €7 pp. Over een half uur vertrekt de boot als alles verloopt volgens schema. We zien voor het eerst deze reis twee (Spaanstalige) backpackers. De boot is half vol en vertrekt 30 minuten te laat ( valt mee) en is stik benauwd want de airco werkt niet. Ook kun je nauwelijks naar buiten kijken.😑
Prachtig! Maar 300k (€21) betaald als entry i.p.v. de genoemde 1000k. Of moeten we ergens nog wat betalen???. Schitterend hier. Turtle Home heeft 6 beachhutten met eigen sanitair en stroom. Hiernaast is nog een complex van 8 hutten op palen en verderop zijn er nog wat. Is ontdekt hier, maar alles is gelukkig nog kleinschalig.

Hoe bereik je Kri op de Raja Ampat eilanden?

Neem de ferry van de Sorong Ferry Harbour naar Waisai op het eiland Waigeo; dagelijks om 09.00 en 14.00. Duurt 2 uur. Neem een Economy ticket (140k/€ 10 pp, de prijs is onlangs verhoogd) . Een duur VIP ticket is volkomen onnodig!

Bij aankomst gaat het eigenlijk vanzelf; je wordt geloosd langs het toeristenkantoor waar je 300K ( €21) betaalt, maar niet de entree ad 700k van het Nationaal Park. Wij hebben die ook nooit betaald; mogelijk als je gaat duiken of een andere excursie doet dat je dat bedrag alsnog betaald maar dat is ons tijdens het verblijf niet duidelijk geworden! Vervolgens wordt je geloosd naar het bootje naar Kri ( de belangrijkste bestemming) en grote kans dat je met meerdere passagiers bent en dat de kosten gedeeld worden. Wij betaalden 700k = €50 totaal aan Nelly van de Turtle Lodge bij ons vertrek * ( de heenreis 200K = €14, gedeeld ( met 2 andere passagiers), de terugreis (500K) alleen met zijn tweeën.

 • bij vertrek van ons eiland betaalde wij dus de boot (heen en terug).

Voor uitgebreide info zie stayrayaampat website.

Wij zijn natuurlijk weer met stip de oudste gasten. Alle 6 huisjes waren gisteren bezet met zes stellen voornamelijk Dertigers, Duits, Frans, Italiaans, Koreaans en onbekend. Vanmorgen is het zonnig. Het is hier vaak bewolkt en af en toe valt er een buitje; heel tropisch. Aan de rand van het strand begint al het koraal. Het water is glashelder, je ziet koraal en gekleurde visjes en er zijn wisselende stromingen van zeer warm tot aangenaam koel water. Heel bijzonder, zoiets hebben wij niet eerder meegemaakt.

KRI

Het verblijf is hier prachtig. Let wel, het is wel basic: 3 maaltijden per dag inbegrepen voor €80 per dag per twee; ontbijt ( hoofdzakelijk Aziatisch, vanmorgen was er een (koude) omelet en sneden witbrood bij uitzondering. Lunch bestaat uit rijst met vis of kip, een groentegerecht, iets vegetarisch als tempeh, fruit ( papaya, meloen, banaan) en er is chocolade cake. Diner is ongeveer hetzelfde. Er is koffie en thee en water. Verder zijn er geen andere drankjes. Bier kun je op bestelling krijgen heb ik van andere gasten gehoord. Wij hebben er geen gebruik van gemaakt. Het huisje is gemaakt van bamboe. Er is een muskietennet over het bed. Het sanitair bestaat uit een echte toilet maar deze kan niet doorspoelen. Dat moet je met een emmertje water doen. Er is alleen koud water uit een kraan want uit de douchekop komt bijna geen water. Elektriciteit is er alleen van 19.00 tot 22.00. All the way, het is een paradijselijke plek.

AANRADER: Turtle Homestay ; 4 nachten VP € 326. Eenvoudige hutjes met eigen sanitair voldoen prima.

Boven het bed is een muskietennet, wel zo fijn.

Er zijn op het eiland diverse mogelijkheden tot overnachten, zowel heel basic ( naast de Turtle Lodge vindt je goedkopere huisjes) als het duurdere Eco Resort aan de andere kant van het eiland

Transport naar Waisai; met twee personen ongedeeld ; €35 totaal (500k) ; gedeeld met meerdere personen vanaf €7 p/p;

Activiteiten; Duiken en snorkelen en zwemmen; Wandelen beperkt; bij eb is het mogelijk om naar het buureiland Mansuar te wandelen. Uiteraard ook per bootje mogelijk.

Bier is verkrijgbaar op bestelling, prijs onbekend.

Internet bereik bij Turtle Homestay is slecht. Valt regelmatig weg. Geen WIFI. Prima plek om digitaal te ontgiften.

Naar Waigeo

We vertrekken per bootje naar het hoofdeiland Waigeo waar wij drie nachten zullen verblijven bij de hoofdplaats Waisai. Het gaat flink op en neer ondanks dat de zee rustig is; toch wel een beetje eng op zo een klein bootje. De overtocht duurt een uur en we zijn blij als we de haven zien..

Nu zijn wij in een eenvoudig eettentje, iets anders is er niet. Uiteraard geen alcohol. De drankjes zijn hier heerlijk zoals in heel Indonesië. Na het eten zijn we maar gaan lopen in het donker naar ons huisje, het is nog een heel gedoe om een ojek te krijgen en dan nog twee .

Aangekomen in Waisai; Met heel veel moeite vervoer geregeld naar de Kali Biru, Blauwe Rivier. We hebben het als excursie geboekt via een lokale reisagent. Bijna niemand spreekt hier Engels zodat info inwinnen heel moeilijk is.

De Kali Biru was een van de mooiste plekken die wij ooit gezien hebben. De excursie er na toe was niet goedkoop; ruim €150 met z’n twee maar het was de moeite waard! Natuurlijk kan dat goedkoper maar we kunnen geen Indonesisch en hebben geen connecties.
Een plaatje😄🤏🙂 Water is heerlijk koel.

Hoe kom je bij Kali Biru?

Via een excursie; wij hebben die geboekt bij Raja Ampat Biz tel. =62 821 2170 6069. De eigenaar spreekt Engels

Alternatieven:

Regel zelf vervoer; de weg van Waisai naar Warsambin is 30 km en geheel geasfalteerd, Bij Warsambin is een steiger vanwaar een bootje vertrekt naar Kali Biru, daar betaal je het bootje en gids.

Een gehele boot kost 500k en voor de gids ben je nog 100k en de entree is 50k p/p (bron; aantal Indonesische websites). Normaliter kun je de boot natuurlijk delen met meerdere personen. In het worstcase scenario ben je 700k (€50 ) kwijt.

Regel je het vervoer van Waisai naar Warsambin v.v, dat moet niet veel meer dan € 30 totaal kosten, dan ben je nog (bijna) de helft goedkoper uit.

twee opties :

 • auto blijft wachten
 • je regelt vervoer terug van Warsambin naar Waisai

Na boottochtje stuk lopen, ook door water en rivier kruisen! Goede schoenen en … Evenwicht bewaren!

Op weg naar Kali Biru

Transport op Waigeo is een probleem; je hebt eigenlijk alleen ojeks (brommertaxis) die je kunt aanhouden op straat. Eigenlijk is elke rijdende brommer een soort taxi! Auto’s rijden er haast niet. Dan moet je natuurlijk ook nog je bestemming duidelijk maken. Het gaat vaak om heel korte ritjes van 5 tot 10 minuten. Wij hebben op een keer na altijd gelopen van het centrum naar ons huisje.

Pantai Saleo

Hoe kom je er?

Alleen met een ojek. Het is een rit van ongeveer 30 minuten. Voor de verwarring heb je meerdere stranden vlak bij elkaar die vaak enorm verschillend zijn van kwaliteit! De plaatjes die op Google Maps staan bij Pantai Saleo zijn de juiste. Mogelijk is de locatie op Google Maps niet helemaal correct. dat komt wel vaker voor. Laat aan de ojek bestuurder de afbeeldingen zien van het juiste strand waar je naar toe wilt (bijvoorbeeld van deze website) .Dat werkt vaak goed!

Vervolg reisblog:

Goedemorgen! Met twee ojeks in 30 minuten naar dit strand gereden. Wij hadden gezegd slow slow en dat werkte gelukkig. Het regent nu ; het strand is mooi en helemaal verlaten.

Er is hier iets geweest maar het is niet meer in gebruik; toch de gevolgen van Covid?

Het wordt langzamerhand drukker met gezinnen en muziek. Het is tenslotte zondagmiddag. Ieder neemt zijn eigen eten en drinken mee. Er is hier niets te krijgen.

Pantai Saleo; het strand waar wij zijn geweest.

Vanmorgen bestond ons ontbijt uit de laatste proviand die we nog uit Nederland hadden meegenomen, Bifi worstjes en een Wasa voedingreep In een plaatselijke winkel nog crackers gevonden. Onze smeerkaas is op. Hier is in de plaatselijke “supermarkt” niets wat met broodbeleg te maken heeft te koop. Vanmiddag zijn we weer in Sorong en kunnen wij onze voorraad een beetje aanvullen maar ook daar is niet veel ontbijtachtigs te koop. Ik drink ook zuiveldrankjes (redelijk) die hier te koop zijn en koude thee (met smaak) in een flesje (lekker). Zie de afbeelding van de lege pakjes in de koelkast vanmorgen.

WAIGEO

Waisai is het hoofddorp van Waigeo en de enige plaats waar je meerdere hotels etc, supermarktjes, ATMs kunt vinden . Met behulp van Google Maps hebben wij ook enkele accommodatie gezien buiten Waisai gezien. Wij hadden graag in de buurt van Kali Biru overnacht maar daar is helaas geen mogelijkheid

Bij Saleo Beach zagen wij wel huisjes die te huur waren.

Accommodatie:

Wij verbleven in de Rifaldo cottages te Waisai; Geboekt op Traveloka voor €62 per nacht wat boven ons budget is maar het betrof wel een huisje met twee slaapkamers en een woonkamer. Het was prima in orde.

Helaas zijn er verder geen voorzieningen en moet je naar het dorp om iets te eten. Dit is te lopen in een klein half uur of je kunt een ojek aanhouden.

Overigens is er veel meer accommodatie dan op de websites staat vermeld. Op Google Maps kun je al meer vinden. Je zult ongetwijfeld veel goedkoper uit zijn als je ter plekke iets regelt.

Eten

Er zijn een aantal eenvoudige Rumah Makans waar je redelijk en goedkoop kunt eten.

Supermarkt

Wij hebben een kleine supermarkt aangetroffen maar het assortiment is er zeer beperkt, er is in ieder geval niets te koop wat voor ons voor brood (alleen een soort knackers) )of broodbeleg kan doorgaan; dus ook geen smeerkaas.

ATM (geldautomaat)

Ja, wij hebben kunnen pinnen bij de BNI bank met onze visacard. Ook bij de Mandiri bank is een geldautomaat. De geldautomaat van de Papuabank accepteert alleen Indonesische bankpassen

Prijzen:

In Wasai

 • Koffietent; avocado  juice + icetea 40 = €2.40
 • Rumah Makan; twee eenvoudige gerechten; 125k  €9 totaal
 • Excursie naar Kali Biru 2.2 mln + 100k fooi = € 160
 • Cottage Riffaldo €62 per nacht. ( heeft twee slaapkamers)
 • Ojek 10 km/ 30 min naar Saleo Beach100k €7
 • Privé  in een “bakkie'” 10 km terug van Saleo Beach — 200k €14
 • Rumah Maken (Eethuisje) twee hoofdgerechten: €14 totaal

Van Waisai terug naar Sorong •15 August 2022•30°

Na een twee uur durende boottocht weer terug in Sorong. Net weer heerlijk gegeten bij ons favoriete restaurant Marina Star.
Sorong enzo•
15 August 2022•30°
Wij verplaatsen ons in Sorong met GrabCar, de zuidoost Aziatische Uber: ideaal🙂 Een stadsrit is rond €3. De komende twee dagen doen wij wat sightseeing in en rond deze plaats.
Iedereen let op je en vaak hoor je “Hey Bule” roepen. Iets van Hallo “Witte” of vreemdeling. Zoveel witten zijn hier ook niet.

16 Augustus 2022•29°

Taman Wisanta Alan bezocht, een tropisch regenwoud even buiten Sorong. Daarna de stad een beetje bekeken, nou ja stad: een verzameling van huizen, gebouwen als een soort lint. Geen echt centrum of iets dergelijks. Kerken en moskeeën ,schat 50/50 katholiek of protestant –‘ missie !— / moslims. Wij kwamen een groep schoolgaande kinderen tegen, zij liepen met ons op roepend in koor: Hey Mister.. en gaven ons meerdere armen 😃 Je valt wel op hier. Verder is er niet veel bezienswaardig zoals in de meeste van dit soort steden. Je kunt hier overigens heerlijke vruchtensap drinken mits er natuurlijk een gelegenheid is.

Bulles Op Doom eiland•17 August 2022•27°
SORONG
Rondritje op een riksja op het eilandje Doom, waar de stad Sorong is ontstaan. Eerst een feestoptocht vanwege onafhankelijkheidsdag ontmoet– zie vorige step🤣– Langs begraafplaatsen, een kerk bezocht, Leuk, ook nog even een huishouden bezocht , met fotosessies inbegrepen😆 Nou nou dat is wat , Bulles op Doom😄

Excursies

De leukste excursie die je kunt doen is varen naar het eilandje Doom waar ooit Sorong ontstond. Het is een boottochtje van 20 minuten. Op Doom kun je een rondrit doen met een rikshaw. 100 k per rikshaw is de prijs die wij betaalden.

Het Taman Wisata is een mooi bos waar je kunt rondwandelen maar bij de entree stonden een aantal mensen die je graag willen rondleiden en uitsluitend Indonesisch spreken. Daar heb je dus niet zo veel aan, maar probeer dat maar eens duidelijk te maken… Bereikbaar met Grab.

Hotel

Wij verbleven in hotel Mariat, een prima, enigszins versleten hotel met een zwembad. De “de luxe” kamers hebben een buitenterrasje met uitkijk op het zwembad. De kamer is prima en een koelkast en een redelijk werkende douche. Het ontbijt is Aziatisch maar je kunt ei en brood krijgen. Ligt naast een shoppingmall met een supermarkt, een warenhuis en een Actionachtige winkel. Ook is er een JCO vestiging zodat je cappuccino kunt krijgen met een lekker broodje van Breadtalk. Voor een korte tussenstop de beste keus.

Er is geen restauran,t maar in 10 minuten ben je met GRAB bij Marina Star, het beste restaurant van de stad.

Verblijf je wat langer, dan is hotel Kasuari Valley ( ongeveer € 45 per nacht) een mogelijk betere keus. het ligt 15 km buiten Sorong

Het hotel ligt direct aan zee maar er is geen strand, wel een zwembad. Let op dit hotel is buiten bereik van de GRab taxi wat de kosten kan doen oplopen.

Restaurant

Met stip Marina Star aan de jachthaven. Niet goedkoop; je betaalt tussen € 30 en € 40 voor 2 hoofgerechten en twee grote bier. Jaja er is alcohol te krijgen!

Cafe Latte

Cafe Layar, net echt sfeervol gelegen. Hier komen rijkere mensen en ambtenaren voor een lunch of om iets te vieren.

JCO café bij de Sorong mall; samen met het naastgelegen Bread Talk

IN en UIT

Vliegverbindingen met alle delen van Indonesië en Papua

Er is geen vervoer over land, als is de weg Sorong – Manokwari wel bereidbaar met een 4WD

Prijzen:

 • Taxi (aankomsthal) airport naar hotel ;100k = €7  ( met GRABapp is dit maar de helft)
 • Lunch  bij Bread Talk; 6 broodjes 2 koffie 1 smoothie €14
 • Marina Star restaurant incl. 2 grote Bintang €32 / andere maaltijdkeuze; € 36
 • Bintang (groot= 0,62l)) bij Marina Star kost €5.50
 • Hotel Mariat ; de luxe kamer €40 incl. ontbijt
 • Cafe Layar vruchtensap + lemon €5
 • Vers geperste zuurzak = €2,70 in upmarket restaurant.
 • Boot naar Doom 30k €2 pp
 • Rondrit 100k p/p met riksja op Doom eiland p/p €7
 • Ferry naar Waisai €7 pp (oktober 2022= €10)

Sorong naar Manokwari; vlucht 1 uur•18 August 2022•30°

Afscheid van Sorong en het leuke eilandje Doom. Vandaag vliegen wij naar Manokwari. Het is een korte vlucht van 1 uur. Over de weg gaat niet want er is geen begaanbare weg! Op de luchthaven die opvallend modern is nog een grappige foto geschoten🤣 De vlucht verliep voorspoedig met af en toe fraai uitzicht. Na een taxirit van 30 minuten aangekomen bij ons volgende logeeradres; Amban Beach Guesthouse, fraai gelegen aan zee.

Prachtig strand hier. Vandaag waren wij aanvankelijk van plan om naar de Imigrasie te gaan om ons 30 dagen visum te verlengen. We zijn in Indonesië tenslotte 45 dagen. Normaal kun je ook een 60 dagen visum krijgen bij de ambassade, maar door de Corona kon dat (voorlopig) niet (meer)😐. Vanmorgen stond onze sponsor ( ja zo heet dat hier☺️) al klaar om onze verlenging ( tegen wat extra geld natuurlijk) te vereenvoudigen. Vandaag hebben wij echter besloten om ons visum in Jayapura te verlengen om praktische redenen. Komend weekend ligt alles toch stil en de verlengingsprocedure kost toch rond de 5 werkdagen. Wij vliegen nu maandagmorgen door naar Jayapura. Het beachhouse met een prachtige kamer waar wij verblijven is door een Nederlands-Indonesische vrouw met haar Indonesische man opgezet en begon net te lopen toen Koning Covid langs kwam.

Morgen gaan wij om logistieke ( klinkt zo interessant 😄) nog voor twee dagen verkassen naar het Mansinam Beach hotel dat iets centraler is gelegen en kunnen wij ook nog het eilandje Mansinam eenvoudiger bezoeken en ook in de directe omgeving van dat hotel nog wat gaan wandelen. In Manokwari zijn de taxiapps als Grab en Go Jek (nog) niet beschikbaar en dat maakt het transport een heel stuk duurder. Vanuit onze huidige plek zouden wij steeds weer vervoer moeten gaan regelen over een langere afstand wat een hoop gedoe en ( in verhouding te veel– als Witte betaal je altijd veel meer—) geld gaat kosten en daar hebben wij geen zin in. Wij hebben in Amban Beach twee avonden prima gegeten; tonijn gebakken in lichte sambalsaus/ gekookt met prei uiensaus voor €9 totaal. Dat is weer geen geld.

Het strand bij de Amban beach homestay
Onze kamer bij Amban beach
Vanmorgen namen wij afscheid van Amban Beach Homestay; met stip de beste prijs kwaliteit verhouding van deze reis tot nu toe. Wij zijn met een taxi naar ons andere centraler gelegen hotel gereden.
Wij hebben een kamer op de gang. Zonder raam naar buiten wat hier heel gebruikelijk is. Voor twee nachten vinden wij dat geen punt. Het kost maar €66 voor twee nachten en een Aziatisch ontbijtbuffet is ook nog inbegrepen. Met een beetje geluk is er een omelet met witbrood🙂
Helaas riekt de kamer naar een combinatie van een inferieure toiletreiniger/muskietenspray en riool! Ik ga voor het slapen gaan naar de receptie om dit te melden, er komt iemand die nog even flink met een andere spray de kamer en toilet rondgaat, helaas met weinig resultaat; val gelukkig snel in slaap…
de stinkkamer
Naar Mansinam eiland geweest. Daarna door een man aangesproken die Nederlands spreekt; hij is gids in de omgeving. Overigens zijn de mensen hier zeer OK, niet opdringerig ofzo. Jammer dat ze alleen Bahasa spreken. Het lijkt best wel op Afrika zoals wij dat kennen. De Papua heeft veel weg van een Afrikaan. Bestellen vanavond ging weer wat moeizaam, maar wij zagen een afbeelding van boontjes op de menukaart en Anne Marie riep ” boontjes” en de ober herhaalde ” boontjes! Weer een woord dat van oorsprong Nederlands is😄
bootje naar eiland Mansinam

Links; Jackfruit

(Manokwari•21 August 2022•30°Zondagmorgen. )
Gunung Meja
Gunung Meja ( Tafelberg) Wandeling uit Lonely Planet Papua ; max. 5 km
4-5 km / zeer lichte wandeling, door iedereen te doen.

Vervoer; per ojek : 15-20K

Je laat je door de ojeks afzetten bij de ingang van de het Gunung Meja park. Vandaar volg je het wandelpad en passeert na 800 meter de Tugu Jepang, een Japans monument uit de Tweede Wereldoorlog. Je vervolgt het pad tot je bij de andere uitgang/ingang bent; je loopt nog een stuk door en kunt vervolgens een ojek nemen om terug te gaan naar je hotel of Manokwari in te gaan.

uit de Lonely Planet

De wandeling uit de Lonely planet

Pantai Putih

Manokwari•21 August 2022•30°Zondagmorgen.

Manokwari is fraai gelegen aan de Doreh baai.

De plaats Manokwari stelt weinig voor; Er is druk brommerverkeer, er zijn enkele banken met geldautomaat, markten, een enkele supermarkt of wat daar voor doorgaat. Geen echte bezienswaardigheden.

Het aantal christenen, voornamelijk protestanten is in deze regio ruim in de meerderheid. Je ziet het aan de vele kerken. Zondagmorgen de kerkdeuren zijn open: >> filmpje
Wij pakken de ojeks en gaan de wandeling uit de Lonely Planet doen
Daarna even de “stad” in om bij te pinnen en iets te drinken en te eten bij cafe Billy, waarschijnlijk de enige gelegenheid met wat allure in deze plaats. De kokosslierten met ijs en cacao was heerlijk. Elke 20 minuten kwam het lied Baby Blue van George Baker voorbij. Daarna het lokale strand bezocht. Heel druk en vol met afval😒 Ik kan wat geld bijverdienen als fotomodel😀 Dames willen met mij op de foto😜
Manokwari en omgeving;

Hotels/restaurants

AANRADER ; Amban Beach Homestay (€38 per nacht inclusief ontbijt); ligt direct aan een prachtig strand; Het ligt op 20 taximinuten van Manokwari centrum en 30 minuten van het vliegveld. Je kunt er prima eten op bestelling. Dit was onze beste accommodatie qua prijs/kwaliteit in Papua.

Voor degene die een hotel met restaurant willen is het centraler gelegen Mansinam Beach hotel een optie, mits je een Kamar Deluks Double ( ad €56 per nacht inclusief ontbijt) neemt, want de standaard kamers zijn op de gang en hebben geen raam en kunnen behoorlijk stinken! Vraag sowieso eerst om de kamer te bekijken ….. en te ruiken! De omelet als ontbijt was verrassend goed en ook het avondeten was OK.

Het Swiss Bell hotel is sfeerloos en ligt aan een drukke weg.

Het enige acceptabele restaurant dat niet bij een hotel behoort is cafe Billy. Het is leuk ingericht en je kunt er prima wat eten of drinken. Helaas wel gelegen aan de hoofdweg met veel lawaai.

Excursietips ;

Arfakgebergte; wilden wij ook gaan doen maar is toch een dingetje; al eerder geschreven: excursies zijn best duur hier in Papua; er is ook ter plekke ( evenals op het internet) heel weinig info; Hans Mandacan wordt veel genoemd op het internet en in de Lonely Planet als organisator van excursies (voornamelijk gericht op vogelaars) en heeft ook een zeer eenvoudig natuurhuisje (Lorikeet) in het gebergte. Wij hebben het Arfakgebergte geschrapt omdat wij ook in de Baliemvallei op excursies zijn aangewezen.

Tambrouwgebergte; Charles Roring is hier een contactpersoon.

Mansinam eiland; met een rijke geschiedenis; kort boottochtje vanaf omgeving Mansinam hotel. Je kunt er wandelen. Er zouden ook mooie stranden zijn maar die liggen in ieder geval niet in de nabijheid van de plek waar de boot aanmeert. Wij hebben een stuk gewandeld maar hebben geen mooie stranden gezien.

Strandtips .

De mooie stranden liggen ten noorden van Manokwari rond Amban Beach. Pantai Puteh (witte strand) is vervuild en overvol op zondag.

Amban Beach

Boot naar Serui op Yapen eiland en Biak

Er gaat een ferry 3x per week via  Serui op Yapeneiland in 4 -6 uur en verder door naar Biak ( ongeveer 16 uur – daarvan zou er 1x per week een snellere boot zijn )

Wellicht een leuk alternatief voor het vliegtuig!

Hoe duur is het ??

 • Taxi van Manokwari Airport naar Amban Beach homestay( ruim 30 minuten) 200k = €14
 • Beach House Amban : overnachting € 38 per nacht inclusief ontbijt; avondmaal 2 pers € 9 totaal
 • Laut restaurant (bij Mansinam Beach hotel) €37, NB extra twee dure vruchtensapmix genomen.
 • Ojek naar bos Gunung Meja 20k = €1.40

Manokwari – Jayapura•21 August 2022•30°

Morgenochtend vliegen wij naar Jayapura, 60 jaar geleden nog gewoon Hollandia. Daar gaan wij ons visum verlengen.
Jayapura•22 August 2022•31°
Aankomst in het Jayapura Mercure hotel, niet verkeerd voor €44 per nacht inclusief ontbijtbuffet; een groter verschil met onze vorige kamer is niet denkbaar😄 Het drankje is Dragonfruit vers geperst. Bij de Imigrasiedienst waren ze klantvriendelijk, vrijdag om 10.00 is het visum klaar. De komende dagen zullen we in en rond Jayapura verblijven. Zaterdag vliegen we naar de Baliemvallei. We zijn nu in Rumah Laut ( betekent Eethuis Zee) ; HET restaurant van Papua. Inderdaad heel mooi en vanuit terras kijken wij op de stad.
TIP;Rumah Laut Cafe & Restoran:“Fantastische plek.”
TIP; Hotel Mercure Jayapura:“Prima hotel, wij hebben een kamer voor €44 per nacht incl. ontbijt”
•23 Augustus 2022•31°

De jungle is altijd dichtbij in Jayapura centrum
Prima hotel, prima kamer, zeer uitgebreid ontbijtbuffet voornamelijk Indonesisch maar er is ook omelet. Op afbeeldingen het uitzicht vanuit onze kamer op de 7e verdieping. Je ziet dat het tropisch regenwoud heel dichtbij is. Vandaag naar de laundry, wat dingetjes plannen.. Eerst de wasserette; express service €1 was per kilo, daarna met GrabCar naar de Jayapura Mall voor een lekkere café frappe en donuts. Veel tegenstellingen maar dat is typisch Derde Wereld. Museum voor Papuakunst bezocht, zeer de moeite waard. Daarna even chillen schuin tegenover het museum bij een hippe koffietent(Café Socio Culture), een zeldzaamheid!
Hop on Hop off Jayapura•23 Augustus 2022•31
°Van museum naar strand bij de stad dat helaas vervuild is zoals vaak het geval is in Indonesië, jammer😒 Maar dat wisten wij al 😄 Morgen gaan wij naar strand Base G 5 km noordelijk, hopelijk is dat wat beter. Overmorgen gaan wij de stranden aan de andere kant van de stad uitproberen zoals Holtekamp Beach ( ik denk dan steeds aan het aloude kledingmagazijn Hollenkamp 😄) Je ziet ook gebouwen uit de Nederlandse tijd, sommige zijn goed onderhouden zoals het poskantor.

Hamadi Beach

Jayapura•24 Augustus 2022•31°Ontbijtbuffet hotel Mercure.
Naar het strand Base G Jayapura•24 Augustus 2022•31°
Het strand van Base G in een kwartier een beetje opgeruimd. Zie het resultaat.
Alcohol in Papua ( en Indonesie) ;
Wij staan sinds Sorong weer droog. Daar konden wij bij het Marina Star restaurant bier bestellen voor ongeveer de NL prijs. Alcohol is hier in Papua nauwelijks te krijgen, nog in de winkel, nog in een restaurant. Alleen ons hotel heeft alcohol tegen belachelijk hoge prijzen. Daar doen we dus niet aan mee. Ook de restaurants die we hebben bezocht schenken dus geen alcohol. Moeite hebben wij er niet mee al is een koud biertje op z’n tijd best lekker.🍺 In Jakarta is het wel mogelijk om bier te krijgen maar ook daar zijn de meeste restaurants en winkels alcoholvrij.
Jayapura•24 Augustus 2022•31°
Mondkapjes & Hoofddoekjes & Buitenlanders; men is hier nog steeds erg in de “Corona”
Korte observatie 17.33 Jayapura Mall voorzijde; 60% van de mensen draagt geen mondkapje buiten 67% van de vrouwen draagt geen hoofdhoekje. Gisteren en vandaag nog geen enkele bulle(witte) gezien buiten onszelf.
NB in Jakarta 3 weken geleden was het mondkapjesgebruik 90% Hoofddoek gebruik in Jakarta ; tweederde draagt er eentje
Bij het bezoeken van een mall (overdekt winkelcentrum) moet je een mondkapje op. Al doe je dat daarna direct weer af🤣
Jayapura•24 Augustus 2022•31°
Wij probeerden het kleine stukje te wandelen van de mall naar ons favoriete restaurant. Na 10 minuten onze poging gestaakt en een taxi genomen. Is gewoon geen doen🤥
Stranddag•25 Augustus 2022•31°
Met taxi naar Holtekamp strand gereden: het blijkt een sof, langs de weg en een fabriek op steenworp afstand. Holtekamp strand 2 en 3 lijken op Google Earth veel mooier maar zijn onbereikbaar. We hebben het nog geprobeerd maar tevergeefs. Met geluk van een mevrouw die wat Engels sprak en die vervolgens heeft geregeld dat iemand ons een paar km terug naar de stad heeft gereden ( uiteraard tegen betaling) naar een mooier strand. Eerst geprobeerd om een strandhuisje te huren maar niemand begreep er wat van en toen maar een stuk gaan lopen. Uiteindelijk gestopt bij een stel verlaten strandhuisjes en daar zijn we nu. Het is hier OK maar de zee is eigenlijk een beetje te warm voor mij om lekker te zijn; waar heb je dat nou?? Terug ging moeizaam omdat wij buiten het bereik van onze taxi app waren. Enfin na een kwartier langs de weg te hebben gestaan kwam een vrouw met bromfiets bij ons die ons wel zou helpen aan vervoer. Zij regelde dat iemand van haar familie ons wel terug zou brengen naar de stad. Uiteindelijk kwam de auto en wij reden terug, maar kwamen op een gegeven moment terecht in een file. De Pelni boot was gearriveerd ( passagiersdienst Indonesië) We hebben het laatste stuk gelopen naar ons favoriete restaurant door de verkeerschaos. Pantai Holtekamp :“Afrader”. > Nummer 2 en 3 zijn wel de moeite waard maar zonder eigen vervoer onbereikbaar”B
Base-G Beach TIP:“ Redelijk strand, wel vervuild. Goed bereibaar met Grab”
Sentani •26 Augustus 2022•32°

Visum verlenging;

Ga je maximaal 30 dagen; dan is het heel simpel:
Dan neem je een gratis visum bij aankomst op de luchthaven.
Een gratis visum is 30 dagen geldig en kun je niet verlengen!
Ga je langer dan 30 dagen:
Een B 211 A visum waarmee je van te voren maximaal 60 dagen kunt verblijven is geen aanrader ; alleen mogelijk met behulp van iemand in Indonesië (een zogenaamde sponsor) ; kost je al snel €270
Een visum bij aankomst (VOA) ad €35 koop je bij aankomst op de luchthaven en is 30 dagen geldig en kun je 1x 30 dagen verlengen en kost dan weer €35 (500k). Het gratis visum en het visum dat verlengbaar is ad €35 lijken op elkaar, let goed op dat je het juiste visum ontvangt maar ik neem aan dat als je die 500k gewoon hebt betaald je automatisch wel het juiste visum krijgt.

let op 30 dagen dus geen maand! Verlengen bij een Imigrasiekantoor (ma-vr geopend) is aanwezig in elke provincie hoofdstad. Verlenging duurt 4 tot 5 werkdagen doe dit dus bij voorkeur op een maandagmorgen. Cash betalen. Je hebt een zogenaamde sponsor nodig, dat is meestal je hotel.

Handig als je al twee pasfoto’s van te voren hebt.

Er zijn ook bemiddelingsbureaus die je helpen maar de procedure wordt er niet korter door.

De visum voor 60 dagen van te voren aanvragen

Ons verlengde visum opgehaald. Wij ontmoetten bij de imigrasiedienst een medereiziger; een alleenreizende Italiaanse vrouw die in Dusseldorf woont. Wij wisselden wat tips en ervaringen uit. Zij was helemaal alleen in het hostel dat wij morgen in Wamena gaan bezoeken. Ben benieuwd. Vannacht overnachten we in een prima huisje vlakbij het vliegveld. Wij laten onze hoofdbagage hier 5 dagen achter omdat wij alleen maar handbagage mogen meenemen in het vliegtuig naar Wamena. Op 1 september zijn we hier terug en blijven nog twee nachten hier. Opmerkelijk: het Polarstep weerbericht icoontje laat steeds regen zien; wij hebben al meer dan een week geen drup regen gehad😃. Het is hier en in Manokwari veel zonniger en iets warmer als in Sorong en de Raja Ampat eilanden.
d” Hawai Homestay in Sentani. HIERBOVEN.
ONDER; Papeda is een lokaal gerecht van sorghum gemaakt. Het smaakt naar niks en lijkt op behangsel en voelt als slijm! erg smerig!
Morgen vliegen we naar de Baliemvallei, het culturele hart van Papoea. Ik ben benieuwd. Heel smerig gegeten vanavond. Dat komt zelden voor; 🤥Papeda (een bekende soep in Papua) leek op behangsellijm en smaakte daar ook naar en de gebakken inktvis smaakte naar varkensreepjes in overjarig vet gebakken😑 Uit voorzorg maar een antibioticaatje genomen omdat ik inmiddels al lichte diarree heb

JAYAPURA/SENTANI

Jayapura is een drukke provinciestad met nauwelijks bezienswaardigheden. Van het oude Hollandia is weinig te bespeuren ( Kloofkamp bordje…) De stad ligt tussen een aantal heuvels in die met tropisch woud zijn bekleed. Best mooi. Deze stad kun je het best skippen als je er niet echt moet zijn . (visum verlenging)

Voor Sentani geldt hetzelfde. Uit de lucht ziet het Sentani meer er prachtig uit , maar hoe je er kunt komen en een rustig plekje aan het meer kunt vinden is onduidelijk. Aan de noordkant van het meer loopt een drukke verkeersweg van Jayapura naar Sentani airport. De enige plek is het Yougwa restaurant met terras aan het meer. Het ligt vrijwel direct aan de drukke verkeersweg ( die je gelukkig nauwelijk hoort als je op het terras bent) is goed bereikbaar met GoCar maar ook loopt er elke 5-10 minuten wel een Angkot langs die deze route volgt.

Het Mac Arthur monument is eenvoudig met GoCar te bereiken maar eenmaal aangekomen stuit je op een militaire post. Je moet (legitimatie) laten zien ed ed…… We hebben het maar voor gezien gehouden.

DOEN

Bezoek een mooi strand; De mooiste stranden zijn volgens ons Holtekamp 2 en 3 (rode cirkel met groen vinkje). Helaas niet met Grab of Gocar te bereiken, enige mogelijkheid is om privé vervoer te regelen.

Holtekamp 1 (zwart kruisje) is af te raden, de directe omgeving is minder mooi, ligt aan een drukke weg en op de achtergrond zie je een energiecentrale.

Aan de ringroad van Jayapura nadat je de Yotefa Bridge bent gepasseerd liggen diverse brede stranden ( groen vinkje) die mooi zijn; het verkeer van de weg hoor je hier nauwelijks.

Voor de brug heb je ook stranden (als Hamadi beach) maar die zijn een stuk minder. (zwart kruisje)

Ten oosten van Jayapura heb je Pantai Base G , goed bereikbaar met GRAB. Best mooi strand, helaas wel wat vervuild.

Bezoek het museum Lokabudaya. Een museum op het universiteits terrein vol met Papuakunst. De collectie die de Duitser van het Baliem valley resort heeft verzameld is zeker zo indrukwekkend.

Bezoek ook het Socio Cultural Cafe schuin aan de overkant van de weg

de Jokowi Bukit

Niet bezocht , wel langs gereden. Geeft een mooi uitzicht op de omgeving want vanuit de taxi hadden wij regelmatig fraaie uitzichten over de omgeving.

Ga eten bij Rumah Laut; een complete verrassing daar aan het water. als het donker is en dat is het al om kwart voor zes geven de talrijke lichtjes van de stad een veel grootser aanzien dan het in werkelijkheid is.

Het restaurant heeft een uitgebreide menukaart met de nadruk op vis en zeevruchten; veel inktvis maar ook curries van Sint Jacobsschelpen. De prijzen vallen ook erg mee. Geen alcohol.

Bezoek het Yougwa restaurant aan het Sentani meer

Heb je behoefte aan cappuccino, sandwich, gebak of een supermarkt, bezoek dan de Jayapura mall. De Saga supermarkt aan de overkant is met een luchtbrug verbonden. Stelt verder weinig voor.

HOTEL

Gewoon het Mercure Jayapura hotel; uitstekend business hotel, centraal gelegen. Prima ruime kamer. Uitstekend ontbijtbuffet met enkele westerse opties. Zeer goede prijs/kwaliteit houding met € 44 inclusief ontbijt. Er is hier alcohol te krijgen maar peperduur.

AANRADER; in Sentani is het dHawai Homestay van harte aan te bevelen. Een stuk of 10 houten huisjes voorzien van eenvoudig sanitair met een eigen terrasje met uitkijk op een kleine tuin, net van de drukke verkeersweg af. Meestal niet online te boeken ( Booking en Traveloka geven vaak aan dat er geen kamers vrij zijn) maar gewoon met een sms of telefoon. De eigenaar spreekt een beetje Engels. De luchthaven is eventueel lopend te bereiken in ruim 20 minuten als je tenminste zin hebt om langs de drukke verkeersweg te lopen en de vele obstakels voor lief te nemen. anders gewoon Go Car nemen (GRAB werkt niet hier). €27 inclusief ontbijt (ei met brood mogelijk) . (> zie afbeeldingen hierboven)

AFRADER ; Grand hotel Allisson ; dit hotel wordt aangeboden door meerdere reisspecialisten die Papua reizen aanbieden in Nederland.

Wij wilden er gaan eten maar het restaurant was niet (meer) in bedrijf. Het hotel oogde verlaten en ongezellig.

RUMAH/ RESTAURANT

Met stip nummer 1 het al beschreven Rumah Laut

Afrader is het in de Lonely Planet genoemde restaurant Duta. Eten is matig en nauwelijks goedkoper in vergelijking met Rumah Laut. Mijn tafelgenoot signaleerde een rat op het terras.

Naast Duta liggen nog een paar eetgelegenheden die we niet hebben uitgeprobeerd.

In Sentani heb je dan het Yougwa restaurant fraai gelegen aan het Sentani meer; in de gang naar de toiletten hangen vele foto’s van bezoek van de eigenaar aan Nederland en een heuse wegenkaart van de ANWB. Bereikbaar vanuit de homestay met een angkot richting Jayapura in ongeveer 10-15 minuten ( kijk op je telefoon met behulp van Google maps waar je uit moet stappen) of met GoCar.

Op loopafstand in Sentani town een prima schone eetgelegenheid Rumah Makan Mickey

De meeste eetgelegenheden aan de hoofdweg zien er niet aanlokkelijk uit.

AFRADER; Horeg Papua Culinary; eerste indruk is prima maar het eten was vreselijk vies.

CAFE LATTE

Verrassend vonden wij het Social Cultural café gelegen in een onopvallend pand schuin tegenover het Lokabudayo museum. In de Mall of Jayapura ( dat overigens weinig voorstelt) heb je BreadTalk en JCO café. JCO café heeft zelfs een minuscuul buitenterrasje.

In Sentani town is Cafe Boss aan de hoofdweg een verrassend moderne gelegenheid om een café latte te drinken

ALCOHOL

Verkrijgbaar o.a. in Mercure hotel; stervensduur, een klein bier doet meer dan €5

Prijzen:

 • Mercure hotel €44 inclusief ontbijt *****
 • Airport naar hotel (met Grab app)= 40 km = 250k = €18   
 • Restaurant  Rumah Laut €25 (*****)
 • Social Cultural café; twee mocktails €7 ****
 • Eenvoudig maaltijd restaurant Duta €20 **
 • Rumah Laut maaltijd voor twee € 20 *****
 • Dagtocht naar de grens van PNG €140 p/p , stadsexcursie €105 p/p ( bron; reclame lift Mercure hotel)
 • Taxirit Jayapura en directe omgeving met GrabCar € 3- €7
 • In Sentani;
 • Rumah Makan Mickey €15     voor   2x hoofdgerechten en 4x sap *****

Naar de Baliem Vallei 26 August 2022•32°

Hoe kom ik in de Baliem Vallei??

Vanuit Jayapura Airport ( ligt bij Sentani op ongeveer 1 uur taxiafstand van Jayapura centrum)

per vliegtuig:

Dit is veruit de meest ( en tot voor kort de enige) manier om in Wamena te komen; vluchtduur een klein uur.

Er zijn twee maatschappijen die de route ( enkele malen per dag) dagelijks vliegen; Wings air ( dochter van Lionair) en Trigana Air. Wings air is ook online te boeken ( rechtstreeks bij de Lionair website maar er zijn berichten dat een buitenlandse creditcard niet (altijd) werkt; alternatief is boeken bij Traveloka, dat is wat transparanter dan Nusatrip *1. De prijzen van Wings air zijn echter exclusief ruimbagage. Onze terugvlucht van Wings air werd op het laatste moment gecanceld zonder bericht vooraf. Wij kregen ons geld cash terug op het vliegveld en konden daarvan gelijk een ticket bij Trigana air kopen.

Onze voorkeur gaat uit naar Trigana Air, hier is de ruimbagage inbegrepen in de vluchtprijs. De tickets kun je kopen bij reisbureautjes en op het vliegveld; het best enkele dagen van te voren. Betalen kan alleen cash.

How do I get to the Baliem Valley?

From Jayapura Airport (located at Sentani about 1 hour taxi distance from Jayapura center)

By plane:

This is by far the most (and until recently the only) way to get to Wamena; flight time an hour. There are two companies that fly the route (several times a day) daily; Wings air (daughter of Lionair) and Trigana Air. Wings air can also be booked online (directly with the Lionair website but there are reports that a foreign credit card does not (always) work; alternative is booking with Traveloka, which is a bit more transparent than Nusatrip *1. However, the prices of Wings air are exclusive Our return flight from Wings air was canceled at the last minute without notice. We received our money back in cash at the airport and were able to buy a ticket from Trigana air. Our preference is for Trigana Air, here the checked baggage is included You can buy the tickets at travel agencies and at the airport, preferably a few days in advance. Payment is only possible in cash.

Over de weg van Jayapura naar Wamena;

ja, het is mogelijk om over de weg van Jayapura in Wamena te komen! Wij hebben het geïnformeerd bij onze gids in de Baliemvallei en die gaf aan dat er transport was over de route Jayapura naar Wamena v.v. Iets waar je op het internet niets van tegen komt.

De route is onderdeel van de Trans Papua Highway en weg is niet geasfalteerd. Het kost twee dagen en een nacht. Er wordt onderweg overnacht in het transportmiddel (vrachtwagen, minibus , 4WD) of in een tent die wordt opgezet. Het lijkt ons een heel avontuur!

Kosten vanaf €90 p/p.

Contact: Martinus Kepno ; tel 082119539498

The route is part of the Trans Papua Highway and the road is not paved. It takes two days and one night. You will spend the night on the way in the means of transport (truck, minibus, 4WD) or in a tent that is set up. Sounds like quite an adventure to us

Costs from € 90p/p

Contact: Martinus Kepno ; tel 082119539498

 • zie blog over tickets in Indonesië

Vervolg Reisblog;

Wamena•27 August 2022•24°
Na een mooie vlucht aangekomen in Wamena. We zijn zo te zien weer de enige Witten. Ook hier heeft de Corona zijn werk gedaan. Er is in dit plaatsje weinig te zien, het doet denken aan een Afrikaanse provincieplaats. Wij willen wat excursies gaan doen maar het moet wel betaalbaar blijven en dat is niet zo eenvoudig. Geen toeristen betekent hier geen lagere prijzen maar eerder omgekeerd omdat je niet eventueel kunt delen met anderen. Morgen proberen wij toch nog 1 of 2 excursies in de bergen en omgeving te regelen. Ik ben benieuwd…
Bij een hotel gegeten op 1.5 km afstand. Toen begon het te plensen. Geen taxi, nooit van gehoord. De regen werd wat minder en toen twee ojeks aangehouden en in de regen in het donker naar het hostel gebracht met de nodige aanwijzingen ( handgebaar etc ) Onze kamer grenst aan de verkeersweg en er rijden veel opgevoerde brommers die veel lawaai veroorzaken. Niet aan te bevelen dus
Wamena;  Baliem Vallei•28 Augustus 2022•26°  
We zijn de komende drie dagen onder de pannen. Wij hebben via Martinus, een gids die ons aansprak op het vliegveld en met ons mee ging naar het hostel en die vanmorgen aan de deur stond een afspraak gemaakt voor drie excursies in de Baliemvallei op madiwo voor €365 totaal. Naar het Habema meer kan niet omdat het daar in de omgeving politiek onrustig is. Jammer, maar we zij nu wel onder de pannen hier. Zelf iets ondernemen is hier zo goed als onmogelijk. Ons kamertje in het hostel is piepklein en we hebben enorm veel overlast van opgevoerde brommers die ontzettend veel lawaai maken. De eigenaars zijn er niet vanwege een begrafenis op Sulawesi. Er is alleen een jongeman die alles waarneemt doch geen woord Engels spreekt. 
Wamena is een tamelijk desolate vuile plaats waar op zondag alles bijna alles dicht is. 
Hotel Grand SartikaTip:“Enige? oase in deze deprimerende plaats; Hostel ”Pintu Biru:“Afrader als je de tweepersoonskamer neemt;  Overpriced en veel verkeerslawaai”
https://youtube.com/watch?v=t5kqKurm0j0%3Ffeature%3Doembed
Baliemvallei•29 August 2022•25°
Bijzondere excursie dag Het internet is hier zeer traag, dus een aantal filmpjes komen later.
Bij de Dani op bezoek. Inclusief mannen met peniskoker. Het doet mij enigszins aan de Masai in Kenia en Tanzania denken maar ik heb het idee dat het toch nog wat minder toeristisch is. Een mummi gezien en een grot bezocht en tenslotte ook nog gehiked. In een hut hadden wij een gezellig bijeenkomstje met Danistamleden. Onze gids tolkte een beetje. Een Dani mevrouw vertelde dat niemand last had gehad van Corona. Wat is de wereld toch klein
Voor filmen en foto’s moet je wel betalen hoor  Het was zo een mooi plaatje, dat ik de gevraagde 100.000 (€7) betaald heb. Echt bijzonder hoor. De meeste Dani hebben naast hun stam naam ook een Nederlandse naam door de missie gegeven zoals Anja, Mirjam, ed. Het was een bijzondere dag. In de avond in ons hostel hebben we nog een tijdje gekletst met een Nieuw Zeelandse backpacker. Ik krijg toch weer dat echte backpackersgevoel.
 
30 Augustus 2022•23°   
Vandaag het Baliem Valley Resort bezocht. Opgezet door een Duitser ( de “Jerman”)  20 jaar geleden. Prachtig gelegen in de bergen maar daar betaal je ook voor; een eenvoudige lunch met ons , de driver en gids kostte maar liefst €63. NB 1 kopje filter koffie = €5 Daarna de markt van Wamena bezocht. In het grand café Sartika betalen wij voor een hoofdmaaltijd en een lekker sapje €18 totaal.The Baliem Valley Resort: “Prachtig gelegen, maar erg duur; kamer per nacht €200 maar dat is dan wel inclusief maaltijden. Consumpties zijn stervensduur, een koffie doet €5”
Baliem vallei•31 Augustus 2022•24°
Nog flink gehiked vandaag. Bij de eerste wandeling durfde ik die enge hangbrug niet over vanwege hoogtevrees. Annemarie en de gids waren al over de brug maar ik aarzelde en toen ik een stap terug deed krakte een plank door, dus het was nu duidelijk , dit is zowel rationeel als irrationeel geen optie . We doen een alternatieve route. Nog een tweede wandeling gedaan, mooi in de natuur en via een nederzetting, waar familie van onze gids 45 jaar geleden was verbannen omdat zijn opa een missionaris had opgegeten.
Wamena•1 September 2022•25°
Goedemorgen! Lekker ontbijt Mijn reisgenote vindt het lekker
 
 
Vandaag vliegen wij terug naar Jayapura/Sentani Gisteren na ons restaurant terug naar ons hostel met de ojek, zo gaat dat dus(filmpje). Ik ben blij dat we weg gaan van dit hostel maar de Baliemvallei is zeer de moeite waard geweest. Jammer dat er geen kleinschalige homestays/hotelletjes buiten Wamena zijn. Op het vliegveld blijkt onze vlucht van Wings te zijn gecanceld. Ik zie dat rond dezelfde tijd een Trigana vlucht gaat naar Jajapura. Vlug bij het kantoortje van Trigana op het vliegveld een ticket gekocht en geld van de gecancelde vlucht cash terug gekregen van Wings Air 

BALIEMVALLEI

Excursies

Suraj Jalan is een permit en nodig voor de Baliem vallei; vroeger was de SJ nodig voor veel meer plekken maar onze reis hebben wij het maar 1x nodig en dat is in Wamena. Jouw gids regelt dat.

Voor de eerste excursie begon hebben wij  bij een politie post in het centrum een SJ gehaald. dat ging zonder problemen en duurde een half uur. Je wordt doodgegooid met Baliem excursies op het internet. Het is moeilijk om hier wegwijs uit te worden. Vaak zijn ze ook  behoorlijk pittig. En ook qua prijs

Wij regelden  drie excursies met Martinus, de gids die ons aanspraak bij aankomst op het vliegveld.  

De opbouw van de prijzen waren transparant. Opvallend is dat een huurauto met chauffeur erg duur is.

Met Martinus drie tochten op maat gemaakt aangepast aan onze conditie en leeftijd dus geen heftige beklimmingen en als het al wat te veel werd geef je dat aan en wordt de route aangepast. 

Martinus spreekt redelijk Engels en ook een paar woorden Nederlands. Zijn kennis is prima.

1e dag.

Op bezoek bij  de Dani en bezoek aan de mummi van Kurali; Enkele korte wandelingen gedaan.

Fotofilm moment (100k) €7  soms ook (veel) minder Dani en Corona!??

2e dag

Baliem Valey Resort bezocht en wat korte wandelingen gedaan en de markt van Wamena bezocht. de Dani verkopen hier hun traditionele producten als pijl en bogen, pensikokers.

3e dag

Diverse wandelingen met wisselende moeilijkheidsgraad. er zitten ook wat enge hangbruggen bij waarvan ik eentje niet zie zitten vanwege flink gewiebel en kapotte spotten. Onze gids neemt vervolgens zonder problemen  een alternatieve route.

Het Habema meer was op moment van ons verblijf niet mogelijk vanwege “onrust”

Welke mogelijkheden ? 

Voor jongere backpackers zijn er enorm veel meerdaagse hike mogelijkheden. Ik denk dat je dit het beste ter plekke kan regelen; Volgens mij is dat (veel) goedkoper dan het van te voren boeken op internet.

Baliemvallei excursies;   3 dagen (ongeveer 6 uur per dag ) afrekening 6,1 K miljoen =  € 430     >>>>> inclusief alle fooien + extra’s + en de door ons betaalde dure  lunch  komen wij  op € 500  totaal voor twee personen.

ATM

Er zijn een aantal banken met geldautomaat in Wamena. Je behoeft dus geen cash mee te nemen.

Overnachten

Natuurlijk dachten wij het eerst aan het prachtig gelegen Baliem Valley Resort maar dat is gewoon te duur; € 200 VP  in per nacht, trek daar het ontbijt, lunch en diner vanaf en je komt toch op ongeveer €140 per nacht uit kaal. Bovendien zijn de prijzen van losse consumpties ook erg hoog en het transport er naar toe is ook nog erg prijzig evenals de excursies van daaruit georganiseerd.

Baliem Valley Resort

is prachtig gelegen maar veel te duur om te verblijven maar wel zeer de moeite waard voor een bezoek vanwege de prachtige ligging

+/-

€ 200 per nacht all inn >   je eet voor ontbijt € 10  Lunch € 20 Diner € 20 –€50 dus overnachting is kaal ongeveer € 150 per nacht.

LET OP consumpties zijn stervensduur: Ook gidsen en transport van en naar !! Slechte weg er naar toe!

Je bent dus afhankelijk van wat het resort aanbied….

Hotels / hostels :

Als budget reiziger kom je al snel uit bij Pintu Biru hostel — Er zijn dorms met een raam en die zijn OK. Er zijn ook 2 dorms zonder raam en die zijn ronduit deprimerend. De enige privé kamer ad €30  (met gedeeld sanitair) is op zich OK maar grenst aan de drukke verkeersweg met veel verkeerslawaai, vooral de opgevoerde brommers maken enorm veel herrie. In de loop van de avond wordt het wel rustig maar ochtends om 05.00 begint het weer. Het ontbijt bestaat een kom rijst of iets dergelijks.

Bij een volgende keer zouden wij het hotel Grand Sartika of het  Grand Baliem hotel overwegen;

Wij hebben tijdens ons verblijf in het bijbehorend café restaurant van Grand Sartika gegeten en het eten was prima. Er is ook karaoke maar daar zitten wij niet zo op de wachten. Belangrijk is wel dat er WIFI ( betaal met een voucher ad €1 )  is die redelijk werkt. Met je simcard van Telkomsel heb je namelijk vrijwel geen internetontvangst in Wamena!  

We hebben de kamers niet gezien maar het hotel oogt goed. Er is geen alcohol te krijgen.

Grand Baliem hotel hebben wij niet bezocht maar de prijs van een standaardkamer heb ik wel geïnformeerd via SMS en is €60 per nacht ( of het  inclusief ontbijt is weet ik niet).  

Baliem Pilano hotel .. we hebben gezocht naar het  hotel en bijbehorend restaurant maar het maakte een  gesloten indruk. Verder hebben wij het niet uitgezocht.

Overigens is er verder niet veel keus in Wamena

Uit eten

de mogelijkheden om fatsoenlijk te eten zijn zeer beperkt; wij hebben bij Grand Cafe Sartika gegeten. Een andere optie is het Grand Baliem hotel. 

De overige eetgelegenheden zien er niet uit!

Enige prijzen:

Hostel , twee persoonskamer , gedeeld sanitair € 30 per nacht

Ojek €1,40  voor een ritje binnen Wamena

Sartika Grand Café  €18 voor  2x hoofdgerecht en 2 consumpties

Baliem Valley Resort : eenvoudige lunch 4 pers. €63!

 
 
bron; indonesia tourism
Sentani •1 September 2022•31°
Vanuit de lucht is het Sentani meer absoluut het mooist! Wil je er op de grond van genieten dan is dit moeilijk. Vanuit Sentani town waar het vliegveld is  kun je niet echt veel ondernemen. 
Gearriveerd in d’Hawaï homestay. Toch nog een kraakheldere eetgelegenheid gevonden in Sentani want het is verder niet
veel bijzonders 
Yougwa Restaurant aan het Sentani meer. Mooi gelegen aan het Sentani meer. De enige plek direct aan het meer waar je eenvoudig kunt komen.
Bereikbaar met Angkot of Go Car vanuit Sentani. Terug naar Sentani gaat alleen met een Angkot en dat is eenvoudig want elke 5-15 minuten rijdt er wel een langs op de hoofdweg.
Yougwa Restaurant
 
 
 

Sentani naar Biak •3 September 2022•33°

Gister geveld door (waarschijnlijk) een bacterie, kotsen , beroerd. Antibiotica geslikt die ik altijd bij me heb in dit soort landen. Het is nu half 8 in de morgen en voel me weer beter maar nog niet optimaal. Kan gelukkig wel vliegen. Hoop geklooi met geannuleerde vluchten. Ze cancelen zomaar vluchten ( en zijn niet flexibel in een alternatief)en dan mag je achter je geld/refund aan In het Asana hotel op Biak gearriveerd, het vroegere KLM hotel tot 1962. Wat versleten maar sfeervol. Ooit was Biak een knooppunt van vliegroutes. Een hotel met historie en bijzonder om hier te slapen. 
Biak Papua •3 September 2022•30°
Beste salade in lange tijd! Verse tonijnreepjes gemarineerd in een oregano olie dressing met gambas. De kok doet ook de lokale Garuda catering. Sfeervol koloniaal hotel. Prachtige tuin en zwembad direct aan zeeAsana Biak Papua Tip: het vroegere KLM hotel t’Rif uit 1952. Ademt nog een beetje de oude koloniale sfeer.”
Biak•4 September 2022•31°
Lokale gids gesproken die zelfs een beetje Nederlands kent. Zijn vader werkte vroeger bij dit hotel. Wij gaan met de gids morgen een rondtourt doen met auto. Hij vraagt 1 miljoen (€70) en dat is veel goedkoper als in Wamena. Verder een nieuw vliegticket van hier naar Surabaya geboekt. Van Surabaya gaan wij dan per trein naar Bandung. Wij hopen het geld van de gecancelde vlucht naar Bandung ooit terug te zien NB ondanks de regentekentjes op Polarsteps is hier geen spat regen en is er volop zon en is het erg warm. 
Biak komt wat rustiger, schoner, netter, welvarender over dan de andere plaatsen in Papua die we hebben bezocht. Misschien komt dit doordat tot 20 jaar geleden dit eiland een redelijk belangrijke transit functie had. We hadden vandaag een leuk dagtochtje met gids en chauffeur naar het Blue Lake. Eerst gingen we nog naar de plaatselijke supermarkt die de beste was sinds wij in Papua zijn. Eigenlijk de eerste ” normale westerse ” supermarkt. Er was zelfs bier te koop ( we staan al bijna drie weken droog)Daarna door een prachtig regenwoud naar het vennetje gereden. Hierna nog naar een van de vele mooie stranden van Biak

Voordeel van Biak is dat de excursies veel betaalbaarder zijn als in de Baliem vallei.; het eiland heeft genoeg te bieden voor een week. Achteraf hadden wij hier best nog een paar dagen langer kunnen blijven, zeker omdat de kosten van de excursies uiteindelijk best meevielen. Wij hebben alleen het onderste stuk van het eiland bezocht.

Probleem bij het bovenste stuk is dat er nauwelijks (fatsoenlijke) accommodatie te vinden is. Voor een dagtocht is de afstand naar het uiterste noorden te lang. 

Zelf vervoer regelen bijvoorbeeld gebruik makend van de angkots (minibusjes) is zeer lastig omdat niemand Engels spreekt. Je bent dan toch weer aangewezen op je/een gids en met bijbehorende auto met een chauffeur. De kosten lopen daardoor op, maar omdat het verdere verblijfskosten laag zijn kun je toch wel bijna uitkomen met ons medium budget ( ongeveer € 130 per twee per dag)  als je elke dag een auto met chauffeur en gids neemt. 

Gemiddelde kosten excursie €70 + hotel € 42 +  eten €20 + 10 extra = € 142; buiten het restaurant eten kun je bijna nergens wat uitgeven; er zijn geen terrasjes, eethuisjes etc etc.

De excursies;

Kali Telugu (Blue Lake) ;

Met een auto is het ruim een uur rijden naar deze tropische ven vlak aan de zee.

https://youtube.com/watch?v=aDfRY_bPzfI%3Ffeature%3Doembed

De ven ligt vrijwel direct aan zee met een bijbehorend fraai strand, Pantai Samares geheten. De zee is hier wel met flinke golfslag omdat het niet aan een beschutte baai ligt maar direct aan de oceaan. Wij troffen er een vakantie huisje aan dat maar een jaar oud was en te huur is. ( info Mathew). 

Owi

Het eilandje Owi onderdeel van de Padaido eilanden ligt het dichtst voor de kust van  Biak, tegenover de plaats Bosnik

Wij stappen in een klein bootje , even een stukje door ondiep water lopen met koraal en wij varen vervolgens eerst een stukje langs de kust en  maken dan de oversteek ter hoogte van Bosnik naar het eiland Owi. Dit alles heeft te maken met de zeestromen…

Onze gids wijst de plek in zee aan waar in 1957 een KLM vliegtuig is verongelukt en waar een aantal passagiers destijds gered zijn door de plaatselijke bevolking. Drie mensen ontvingen  een Koninklijke onderscheiding. Al bij al duurt de overtocht  > 30 een uurtje ?. > boek 

Owi heeft een belangrijke rol gespeeld in WO 2 Er lag een complete Amerikaanse luchtvaartbasis.

Op het eiland zijn er nog resten van te zien. Vanuit het opstijgende vliegtuig vanaf het vliegveld kun je het nog beter zien evenals een beetje op Google Earth

Owi heeft prachtige stranden, de mooiste van Biak. Er ligt een dorp op en er zijn beperkte overnachtingsmogelijkheden bij de lokale bevolking.

Samber 

Het plaatsje Samber heeft een mooi strand  en ligt op ongeveer 30 km/ 45 minuten  van het Asana hotel 

Wij hebben ons laten brengen en ophalen door de auto met chauffeur die wij de eerste dag hadden. 

Wij betaalden omgerekend € 50 voor halen en brengen en dat is achteraf gezien wel aan de hoge kant. Ik denk dat je dit bedrag wel wat lager kunt krijgen. De afstand (45 minuten achterop) voor een ojek lijkt mij te groot

Wat zou je zelf ( zonder gids en/of huurauto) kunnen ondernemen?

Bosnik; deze plaats is eenvoudig met een angkot te bereiken. Langs de hoofdweg die langs het hotel loopt rijdt er elke  5-10 minuten wel een. Ze rijden allemaal tussen Biak en Bosnik v.v.

Bosnik heeft ook stranden, maar die schijnen minder mooi te zijn , doch wij hebben ze zelf niet bezocht. Let er op dat er bij Bosnik meerdere stranden zijn; de verschillen onderling kunnen groot zijn!

Mokmer, een plaatsje tussen Biak en BosnikOnze gids vertelde er dat er een cultureel centrum is waar muziek wordt gemaakt. Bereikbaar met Angkot of ojek(10 minuten)

Kota Biak; zeer eenvoudig te bereiken; met angkot of een ojek (10 minuten)

De reismodulen Biak bij een reisbureau dat individuele reizen aanbiedt op Biak

 • De prijzen zijn een vanafprijs gebaseerd op het laagseizoen. De echte prijs kan dus per vertrekdatum verschillen. Neemt u even contact met ons op voor de actuele prijs. De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op twee personen per kamer. Prijs voor een eenpersoons kamer of een derde bed op de kamer is op aanvraag.
 1. Inbegrepen:
  1. Hotelovernachtingen
  2. Vermelde maaltijden
 2. Vermelde transfers
  1. Privé-auto/busje met chauffeur zoals vermeld in reisschema, inclusief brandstof, tol- en parkeergeld
  2. Engelssprekende gids
  3. Vermelde excursies
  4. Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoudOvernachting in Biak-stad.Inclusief diner, transfer, halve dag privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids
  5. Overnachting in Biak. eilandtochtInclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids
  6. Overnachting in Biak. Owi en ander eilandInclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, excursieOvernachting in Biak. snorkelen en boottochttje ( snorkelmateriaal niet inbegrepen)Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, excursie 

Kosten: 5 dagen/4 nachten €1940 per persoon bij twee personen is per twee maar liefst €3880!  in hetzelfde hotel als wij verbleven. Dat is bijna  €800 per dag voor twee personen. Wij gaven nog geen € 200 uit per twee voor ongeveer dezelfde excursies met eten en drinken.

Biak komt wat rustiger, schoner, netter, welvarender over dan de andere plaatsen in Papua die we hebben bezocht. Misschien komt dit doordat tot 20 jaar geleden dit eiland een redelijk belangrijke transit functie had. We hadden vandaag een leuk dagtochtje met gids en chauffeur naar het Blue Lake. Eerst gingen we nog naar de plaatselijke supermarkt die de beste was sinds wij in Papua zijn. Eigenlijk de eerste ” normale westerse ” supermarkt. Er was zelfs bier te koop ( we staan al bijna drie weken droog)Daarna door een prachtig regenwoud naar het vennetje gereden Hierna nog naar een van de vele mooie stranden van Biak
Samber Beach Biak•6 September 2022•30°
Begraafplaats met strand, waar vind je dat Nb De afdakjes zijn er om de graven tegen de regen te beschermen. De zee is verrukkelijk. De bodem bestaat deels uit dood koraal. We hebben wel zwemschoentjes aan van Decathlon, wel zo verstandig.
Biak Hadi Supermarkt•6 September 2022•30°
Deze supermarkt heeft alcohollicentie. Goedkoopste fles rode wijn rond €25 Goedkoopste 0.5 liter blik bier €2 Nb 1.000.000 = €70
Samber Beach•6 September 2022•30°
Mooie stranden zijn niet makkelijk te bereiken als je geen eigen vervoer hebt. Je moet dus altijd wat regelen, in dit geval met onze gids van gisteren. De chauffeur van gisteren bracht ons in de ochtend na dit strand en om half 4 haalt hij ons weer op. Kost wel rond €50 en dat is best veel voor hier. Als je hier langer blijft en meer bekend bent EN de taal een beetje spreekt zal je het wel een stuk goedkoper voor mekaar krijgen denk ik. Er rijden hier minibusjes, angkots genaamd, als openbaar vervoer tussen de dorpen maar (natuurlijk) niet naar het strand. Wij weten uit ervaring dat transport op maat een relatief grote kostenpost is in dit soort landen. Overigens geven wij verder niet zo veel uit; de hotelkamer met ontbijt kost €42, we gaven in de supermarkt uit €10 (voor het strand) en vanavond rond €15 met z’n twee voor eten. Terrasje zitten of een lekkere lunch pakken kan niet hier; het bestaat gewoon niet 
Owi island, South Pacific Ocean•7 September 2022•30°
Met bootje en gids naar eilandje Owi, onderdeel van de Padaido eilanden. Mooiste strand tot nu toe en dus van deze reis Overigens heeft het eilandje een belangrijke rol gespeeld in WO 2. Er was zelfs een militair vliegveld. Sowieso is Biak een strijdtoneel geweest in zomer 1944 tussen Amerikanen en Japanners.

Samber Beach Biak•8 September 2022•30°

Laatste dag Biak; met gids en chauffeur bij het Samber strand gedropt op 25 km afstand van ons hotel. Onze gids spreekt redelijk Engels en ook wat Nederlands. Hij kan menig Nederlands liedje zingen zoals van Andre Hazes, Guus Meeuwis, Frans Bauer en Blof. Er zijn regelmatig onduidelijkheden over van alles en nog wat; ik wijt het aan taal en cultuurverschillen. Eerst langs de bakker en supermarkt. Heb je last van diabetes dan kun je beter niet naar  gaan. Overal zit gigantisch veel suiker in. Alle broodjes zijn zoet. Ik zag vanmorgen notabene een baquette liggen; zoet. Ook in de drankjes van vers geperst fruit gooien ze een hoop suiker in. Soms krijg je er een glaasje suikerwater naast zodat je zelf kunt beslissen.
Vandaag sluiten wij ons bezoek aan Papua Nieuw Guinea af. Morgen vliegen wij via Makassar naar Surabaya op Java
BIAK

Wij ontmoetten onze gids Mathew  bij het vliegveld 

Wij spraken met hem twee excursies af;

Naar het Biru Telagu en Owi en verder nog vervoer naar Samber Beach

Dagexcursie naar  Telagu Biru  kostte € 70

Dagexcursie naar Owi € 88 inclusief de boot van € 50

Vervoer met auto/chauffeur naar Samber Beach  € 50

Van en naar Biak 

Dagelijks vluchten van Jayapura naar Biak en door naar Makassar 

 • Trigana Air vliegt 3x per week naar Serui op Yapen eiland in  25 min
 • Ferry 3x per week via  Serui in 4 -6 uur  door naar Manokwari (16 uur).
 • Wekelijks vaart er een snellere boot naar Manokwari

Naar de Padaido eilanden;

Een bootje naar het dichtst bijgelegen eiland Owi kost rond € 50 retour

Binnen Biak

Over het gehele eiland rijden angkots; er is geen duidelijke dienstregeling.

Voor korte ritten is de ojek het vervoermiddel.

Hotel

Natuurlijk neem je het Asana Biak hotel ( het vroegere KLM hotel “het Rif “), direct naast de luchthaven met een zwembad prachtig gelegen aan zee. NB;  er is hier geen strand. De kamers zij wat sleets maar verder is alles OK. De keuken is prima, de kok is zeer ervaren en men is ook lokale cateraar voor Garuda. Met een ojek ben je binnen 10 minuten in Kota Biak.

Restaurant

We hebben alleen in het restaurant van ons hotel gegeten omdat het eten er prima is. andere opties zijn natuurlijk beperkt maar hebben wij niet verder onderzocht.

Cafe Latte

Er is in ieder geval een café latte mogelijkheid bij de HADI supermarkt waar een soort bakkerij is met latte faciliteiten.

Supermarkt

De Hadi supermarkt is een bezienswaardigheid op zich, het is veruit de beste supermarkt die wij in Papua hebben gezien. Onze gids vertelde dat er regelmatig alcohol toeristen zijn die de ferry van Manokwari ,  waar alles droog ligt,  naar de supermarkt alhier!

Prijzen:

Hotel Asana Biak €42 per nacht inclusief ontbijt. Er is alcohol verkrijgbaar tegen een pittige prijs.

Avondeten is rond €20 per twee

Dagtochtje met gids naar Blue Lake =1000K  + fooien + extra =

€88 inclusief alles

Dagtochtje naar Sambera strand €50 met auto en chauffeur

Dagtochtje naar Owi €80: met bootje en gids

Boot alleen  naar Owi kostte 700k = €50

Gids per dag(deel) 300k + 100k fooi €28 +€2 extra

Hotel eten totaal:  €98 voor 6 dagen.

2x cappuccino (+ cake) op luchthaven Biak 165k !€11,

Alcohol:

HADI supermarkt verkoopt alcohol. Het goedkoopste 0.5 liter blik bier  kost €2. Goedkoopste fles wijn kost €25

Stranden

Zie onderstaand kaartje;

Het strand van Owi vonden wij het mooist maar ook het strand bij  Samber is mooi bij een rustige zee. Bij Teluga Biru zagen wij ook een prachtig strand maar de zee is daar wild.

Rond Biak stad zijn geen stranden en ook bij Bosnik zijn de stranden van mindere kwaliteit??

 
Papua•8 September 2022•31°
Van ons verblijf in Papua vonden wij het mooist:
1. Blue River Waigeo eiland Raja Ampat
2. Kri eiland Raja Ampat
3. Baliem vallei
4. Biak eiland
5. Amban Beach
Ons korte verblijf bij Amban Beach bij Manokwari was top. De accommodatie was daar het best qua prijs/kwaliteit/locatie.
Biak is een prachtig, rustig en schoon eiland waar je, als je eenmaal weet hoe het werkt, vele mooie plekken kunt bezoeken Jayapura en omgeving (inclusief Sentani) is helemaal niks ; vervuilde stranden, druk verkeer. Het Sentani meer is an sich best mooi maar je kunt er niet echt in komen. Aan de noordkant van het meer loopt een drukke verkeersweg met lintbebouwing. Er zijn vele paradijselijke plekken op Papua, maar het is moeilijk om deze te bereiken. Je moet altijd een gids nemen incl. auto met chauffeur; anders zie je bijna niets! De taal is een groot probleem; bijna niemand spreekt een woord Engels. De bevolking is heel vriendelijk en je wordt nergens lastig gevallen Ook is het supersafe Kortom: Er zijn + en – punten aan een verblijf in Papua.

Van Biak via Makassar naar Surabaya•8 September 2022•31°

Met ruim een uur vertraging vertrokken. Gelukkig ruime overstaptijd in Makassar. Mooie plaatjes vanuit het vliegtuig.
Surabaya Java•10 September 2022•32°
In Surabaya aangekomen om half zes, is het al donker. Het is twee uur vroeger, +5 met Nederland; IBIS achtig hotel met mooi uitzicht op de stad. Gezellig een eenvoudig terras eethuis met live muziek.
Er is een zangeres met begeleidingsband die met haar beste Engels wat overbekende songs zingt. Regelmatig vraagt zij om een “request”, ook aan ons ; ik opper iets  van Amy Winehouse , in eerste instantie niet wordt begrepen maar na herhaling ..ooh “Amy Wienhouse” ; nee dat gaat niet.
De Arabische wijk is een verrassing. Auto en brommervrij! Annemarie heeft een jurk gekocht voor €7 Daarna het oude koloniale centrum. Wat een verrassing; dat koloniale hotel Majapahit, het vroegere Oranje hotel; het hotel van de stad en het restaurant is voor ons nog zeer betaalbaar; €32 voor twee hoofgerechten en 4 consumpties. Men is hier nog steeds erg “in de Corona”, veel meer als in Papua. Bijna iedereen heeft buiten een mondkapje op. Het kretekmuseum wat wij wilden bezoeken is ( nog steeds) gesloten vanwege corona. Wat rond gelopen door de vroegere hoofdstraat die wel verwaarloosd is, maar er zijn wel diverse kleine terrasjes en dat hebben wij in Indonesië zelden gezien. We eindigen bij een grote shoppingmall die we echter niet kunnen bereiken omdat we niet over de drukke zesstrooks straat kunnen oversteken; er is geen stoplicht, geen zebra De voetganger heeft hier niets te vertellen! In Indonesië loop je niet. We moeten een stuk omlopen en dan over een aftandse voetgangersbrug de weg oversteken. De mall is GIGA, de Barones in Breda past er wel 10 x in; wat een tegenstellingen allemaal! Majapit hotelMajapit hotel

 Surabaya

Transport van luchthaven; standaardprijs in aankomsthal, een  prepaid taxi is 200K (€14) maar kan goedkoper want buiten is een GRAB taxi zuil. maar dat zagen wij toen wij al een (prepaid) taxiticket hadden gekocht. 

Naar luchthaven ; gewoon met de GRAB of GoCar taxiapps.

Het station voor treinen richting Jakarta/ Bandung is Gubeng. Treinkaartjes kun je online kopen bij tiket.com. java by train how to buy ticket of bij vele Indomarets. De  QR code op je telefoon of op je uitgeprinte witte betaalbewijs kun je vervolgens in de stationshal bij een automaat laten scannen voor een fysiek boardingpas of bij een loket inwisselen  jakarta to yogyakarta train how to book

Wij namen de executive klas omdat je dan lekker veel beenruimte hebt

Vervoer binnen Surabaya; gewoon GRAB of GoCar gebruiken.

Hotel; Lifestyles

AANRADER;

Lifestyles hotel met ibisachtige kamers voor €25 per nacht inclusief ontbijt. Er is een klein zwembad op het dak met schitterend uitzicht op de stad!

Wil je een luxere optie, dan is het Majapit hotel wellicht iets; een schitterend koloniaal hotel met een prachtige tropische tuin midden in het centrum.

UIT ETEN;

Kateko; met life band ; buiten tussen de bomen op terras zitten, ideaal. eenvoudige keuken. Beperkt menu . Goedkoop  tegenover hotel Lifestyle, je moet alleen maar de drukke straat proberen te oversteken, dit kan alleen bij de zebra’s richting station!

  Majapit hotel; prachtig koloniaal hotel, met goed en nog betaalbaar restaurant.

ZIEN

Arabische wijk; heel verrassend, het centrale gedeelte waar de bazaar zich bevind is grotendeels autovrij!

Wij vonden na enig zoeken  Noor Ayla, een Arabisch eethuis  waar we wat konden gebruiken. 

Het koloniale centrum; wordt gevormd door de drukke Jalan Tunjungan waaraan het vroegere Oranje hotel hotel ligt, nu Majapit geheten. Een oase met een prachtige tuin. Je kunt er heerlijk eten en toch nog betaalbaar!

Opvallende is dat aan de Jalan Tunjungan enkele heuse terrasjes  zijn te vinden en dat is al heel wat in deze stad, ONDER filmpje uit 1941.

Aan het eind van de straat staat Tunjungan Plaza, een megamall waar je voetganger een stuk voor moet omlopen om de drukke verkeersader die de Jalan Tunjungan scheidt van de mall uiteindelijk  via een loopbrug moet bereiken

De shoppingmall met vele bekende internationale winkelketens is niet echt bijzonder, behalve dan dat die spectaculair groot is en er verscheidene café latte mogelijkheden zijn.. 

 

Surabaya naar Bandung. Tussenstop in Solo = 3.15 min per trein naar Solo•11 September 2022•33°

We zitten lekker ruim in de Executive klasse Het is een rit van maar 3 uur en 12 minuten. In Solo ook wel Surakarta genaamd maken we een tussenstop. Morgen gaan we verder door naar Bandoeng.
Wat een raar hotel. Van de buitenkant lijkt het op een kantoorgebouw, van binnen.. superkitsch maar toch wel leuk Surakarta Java•11 September 2022•30°
Surakarta is het batikcentrum van Java. Wij maken een middagwandeling en zijn niet echt onder de indruk van wat we zien: een drukke Javaanse provinciestad. De straat kun je weer moeilijk oversteken: geen stoplichten, geen zebrapad… Wel leuk is het straatbeeld van een typisch Javaanse stad.  Er zijn geen buitenlandse toeristen, wij zijn volgens mij de enige. De hotels zijn vaak leeg en de menukaart is nu beperkt door de afwezigheid van gasten vanwege de hier nog steeds aanhoudende coronagekte. Hotel is ***** en prima. Zwembad op de derde verdieping. Restaurant heeft beperkte keuze maar het eten van vanavond was uitstekend. Voor 2 hoofdgerechten en 2 vers geperste sap betaalden wij maar €15. Een overnachting inclusief ontbijt is €44. Het is hier op Java duidelijk goedkoper als in Papua.
Solo (Surakarta) naar Bandung•11 September 2022•31°Morgen een 7 uur lange treinrit voor de boeg. Wij gaan door het bergachtige hart van Java.

Solo/Surakarta

Echt veel indruk heeft deze provinciestad van 500.000 inwoners niet op ons gemaakt.  

Ons Heritage hotel was wel indrukwekkend, compleet met een zwembad op de tweede verdieping.

Solo/Surakarta – Bandung•12 September 2022•34°

Beste ontbijt van deze reis We zijn vertrokken: reis mee ! En gearriveerd in ons koloniale hotel te Bandung, de meest “”Europese ” ” stad van Indonesië.
De laatste dagen zitten wij op chic in het Savoy Homann hotel. Wij gaan proberen een paar stadswandelingen te doen uit een boek (Historische stadswandelingen in Indonesie) wat ik een jaar of 10 geleden heb gekocht. Als het lukt teminste, want ook hier is het verkeer hectisch en oversteken moeilijk.
The Royal Surakarta Heritage – MGallery Collection Tip: “Tophotel met fantastisch  ontbijtbuffet”
Bandung•13 September 2022•27°
Stadswandeling door Bandung. Met stip de leukste stad van Indonesië. Hier wel de nodige terrasjes, hippe tenten etc. Zeker het centrum is verwaarloosd en veel staat leeg maar het is hier altijd nog een stuk beter als in andere Indonesische steden. Er is nog veel Nederlandse architectuur bewaard gebleven Leuk zijn de opschriften in de Nederlandse taal die je overal nog tegenkomt, zoals in de bakkerij annex patisserie waar niets veranderd is en die nog helemaal in de staat van “toen” is en waar je bokkenpootjes, krentenbrood en ouderwetse gebakjes kunt kopen Bandung is ook de plaats waar je gemakkelijker alcohol kunt kopen, plaatsen genoeg waar dat helemaal niet kan en het aantal biertjes wat we deze reis gedronken hebben is op twee handen te tellen Gezellig (onindonesisch) avondleven in Bragastraat.Bandoengsche Melk Centrale tip:“Super spot, heerlijke yoghurt ijsgerechten”Bandung City Hall ParkBraga Permai Restaurant tip:“Klassieker en er is bier”
Bandung•14 September 2022•28°
Het ontbijt hier is nog beter als bij het vorige hotelIs wel duur; €21 voor twee, want wij hadden een kamer zonder ontbijt, achteraf niet zo slim want als wij van te voren met ontbijt hadden geboekt waren we goedkoper uit geweest. In ons hotel zijn de nodige Nederlanders, veel met Indische achtergrond vermoed ik. Hotel Savoy Homann tip:“Hotel uit 1939. Neem kamer met ontbijt
Nu Art Bandung•14 September 2022•27°
Grote verrassing is het Nu Art sculptuur museum aan de rand van Bandung. Kunst in tropische natuur. Binnen en buiten. We zitten op het terras (met waterval) bij het restaurant en horen de oproepen tot gebed van de vele moskeeën. Het klinkt wat vreemd in deze moderne kunst omgeving. Vannavond nog in Bragastraat gegeten en bier gedronken. De rekening bedroeg €54 waarvan €30 aan bier. (4 grote Bintangs van 0.62cl) NuArt Sculpture ParkMUSEUM:“Top, sculptuur binnen en buiten museum. Restaurant heeft fantastische menukaart. ”

Bandoeng

DOEN

Stadswandeling(en) maken aan de hand van het boek  “Historische Stadswandelingen Indonesië”  Emile Leushuis

Het Nu Art binnen en buiten museum bezoeken

Slenteren door de Jalan Braga 

OVERNACHTEN

Savoy Homann hotel; kamer met gigantisch ontbijtbuffet ruim € 60

ETEN

De Bandoengse Melkcentrale

Braga Permai met terras

CAFE LATTE

Diverse gelegenheden aan de Jalan Braga

Nuart restaurant met terras mooi in de natuur

De Bandoengse Melkcentrale

 

Bandoeng naar Jakarta•14 September 2022•28°Morgen onze laatste (trein) rit van deze reis.

Bandung naar Jakarta•15 September 2022•29°
Vanmiddag in 3 uur naar Jakarta Gambir (= Centraal). Dan pakken we een Grab naar de Kunstkring om daar onze laatste maaltijd in Indonesië te nuttigen. De Kunstkring is een koloniaal restaurant waar wij 6 jaar geleden ook zijn geweest. De ambiance is daar fantastisch. Reis mee, de laatste opnamen zijn minder fraai; wij naderen Jakarta , rommelige voorsteden, huisjes direct aan de spoorbaan, vervuiling… Aangekomen wurmen wij ons met de Grab taxi door het drukke verkeer.
 
Jakarta•15 September 2022•32°En met de Kunstkring sluiten wij onze reis af. Het was weer bijzonder