Van Zanzibar naar Zimbabwe

In 2019 reisden wij in augustus en september, 5 weken van Zanzibar naar Zimbabwe; een prachtige reis. Wij reisden over land met lokaal vervoer vanaf Mbeya in Tanzania. Van Dar Es Salaam naar Mbeya maakten wij gebruik van een binnenlandse vlucht van Air Tanzania.

Zanzibar bezochten wij met de Azam ferry vanuit Dar Es Salaam: $ 40 p/p cash in US dollars. NB. Met Tanzaniaans geld betalen krijg je een zeer ongunstige koers als het al mogelijk is. Er is wel een pinapparaat maar dat werkt(e) niet (2019).

Strand bij Paje tijdens hoogwater
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zanzibar-download.png

Zanzibar is een prachtig eiland dat tot Tanzania behoort doch een autonome status heeft. We zijn er maar een paar dagen geweest en hebben behalve de hoofdstad Stonetown de kustplaats Paje bezocht.

Een recente website met meer (algemene) info is;

Stonetown is verrassend met zijn sfeervolle medina. Zanzibar is overwegend islamitisch zonder streng te zijn voor de toeristen. Overal is alcohol te verkrijgen. Beroemdste inwoner van Zanzibar is Freddy Mercury.

Een leuk restaurant aan de haven vlakbij de ferry naar Dar is Mercury waar je uitsluitend de muziek van zijn band Queen hoort.

Paje:

Hoe kom je er?

Heen; Dala Dala (2 x €3) die vertrekt vanaf een plek even buiten het centrum ( neem een taxi daar naar toe €4) , die je afzet op een kruispunt bij Paje , vandaar moesten wij met al onze bagage toch nog een taxi (€5) nemen om bij onze lodge te komen wat in verhouding te duur was; al met al rond de €15 totaal met veel rompslomp.

Terug; hebben wij toch maar een shuttle taxi genomen (regel je bij je hotel) voor $40 wat niet echt goedkoop is maar je komt niet onder die prijs.

Paje Lodge Hoogwater laagwater ! getijdentabel

Prijzen;

Stonetown ; taxi van centrum naar Dala Dala station TSH 10.000 = €4 Dala Dala van Stonetown naar Paje = TSH 15000  reistijd 1 uur = €6

Taxi Demani Lodge bij Paje naar Stonetown $40

Taxiritje binnen Stonetown 10.000 €4 = veel te duur

Simcard 10GB kost TSH 15.000 = €6 —

Ferry Stonetown – Dar Es Salaam $40 per persoon; betalen alleen met $ ; geen pin

Opname bank; maximum bedrag TSH 200 000 per keer = €80. Extra kosten lokale geldautomaat bij pinnen ( dus exclusief kosten die Visacard nog in rekening brengt!) TSH 15.000 = €6

Overnachtingstip: Demani Lodge ***** € 54,– per nacht inclusief ontbijt

Demani Lodge

Tanzania; inwoners: 63 miljoen (inclusief Zanzibar); BNP 1100 alfabetisme: 78%. Geld: 100 Tanzanian Shilling= €0,04

Overnachtingstip Dar:

Hotel Rainbow **; eenvoudig hotel op loopafstand van de ferry. Kamers zijn wel wat “rundown” maar voor Dar begrippen zeer betaalbaar (€51,– inclusief eenvoudig ontbijt). Indiaas restaurant aanwezig waar je goed en goedkoop kunt eten. Verder is er in de directe omgeving niet veel soeps…

Hotel Chelsea **** waar wij in januari 2021 verbleven is een veel beter hotel voor minder geld. Alleen ligt het niet op loopafstand van de ferry; overigens is een UBER of BOLT taxi zo geregeld in Dar.

Vanuit het Rainbow hotel

Vlucht van Dar naar Mbeya met Air Tanzania;

Iets over de Tazara spoorlijn. We hadden aanvankelijk het plan om met de trein te gaan naar Mbeya en eventueel nog verder via de Tazara spoorlijn naar Zambia.

Het is echter niet mogelijk om tickets online aan te schaffen en als je een coupe in een slaapwagon wilt reserveren is het handig als je dit minimaal een week van te voren ter plekke regelt. Op de website Seat 61 vind je er meer over. Ook de bus zagen wij niet zo zitten; een busrit van minstens 15 uur. Bovendien zouden wij na Mbeya nog genoeg in de busjes/bussen reizen

Het werd dus een binnenlandse vlucht van Dar es Salaam naar Mbeya

Mbeya; typisch rommelige chaotische Afrikaanse provincieplaats.

Er is niets te zien of te doen met uitzondering van pinnen bij de ATMs (Visa of Mastercard) en boodschappen doen in de supermarkt. In de plaats rijden Tuk Tuks, helaas de chauffeurs spreken alleen Swahili. Gebruik je navigatie op je telefoon!

Transport binnen Mbeya;

Tuktuk gaat zeer moeizaam, omdat bestuurders alleen Swahili spreken. Ritje TSH 2000 tot 3000 (NB   1000 = 0.40) Uitschieter TSH 6000

Mbeya is alleen interessant als vertrekpunt voor reis richting Malawi

Busstation — Nane Nane busstand (zoek op Google Maps)– is een paar km buiten de plaats. Neem een TukTuk daarna toe en ga vervolgens met een Dala Dala naar Ipinda ( noem ook “Malawian” border). Ga er niet te laat naar toe; wij vertrokken rond een uur of 10.

buskaartje kopen bij Nane Nane busstation

In Ipinda staan wel 20 boda boda’s (brommer taxi’s) op je te wachten om je de laatste kilometers naar de grens te brengen, blijf rustig, ze willen je allemaal graag als klant. Vraag vooraf de prijs , moet niet meer dan een paar duizend shilling (max. €2) kosten.

De grensovergang verloopt zonder noemenswaardige problemen,. Een visum kost $75, uitsluitend in dollars te betalen.

Aan de Tanzaniaanse kant van de grens zag ik een ATM (geldautomaat) , handig als je vanuit Malawi komt.

Overnachtingstip:

Karibuna Center **** in een woord de beste prijs/kwaliteitverhouding van deze reis ‘een oase in deze stoffige plaats”.

€ 23 per nacht inclusief ontbijt. Gerund door de Methodistenkerk in Tanzania. Eten is Afrikaans en heerlijk.

Heerlijk lokale keuken

Restauranttip: het Mbeya hotel voor heerlijk Indiaas eten

Karibuni Center Ugali beef + 2 bier TSH 24.000 !  = €10 Hoofdgerecht TSH 7000  €2,80! Bier is slechts €1 ! Hotel Mbeya  Palak Paneer ( Indiaas gerecht) TSH €4,-

Malawi, 20 miljoen inwoners, oppervlakte 3x NL

BNP per hoofd $ 650, alfabetisme 62%. Geld; 100 Malawian Kwacha= €0,12

Na de grensformaliteiten de hebben doorlopen proberen wij vervoer te krijgen richting Karonga en verder. Een opdringerige man probeert ons duidelijk te maken dat wij voor busje(s) e.d. rechts van de weg een helling op moeten. Wij lopen door en na 5 minuten zien wij een stokoude Renault staan met een aantal mensen erin. Wij kunnen er nog bij en rijden vervolgens de 50 km binnen een half uur naar Karonga.

Karonga;

Na binnenkomst van een land probeer ik altijd eerst geld te pinnen en een simcard te kopen. Karonga is een provinciestad waar je dit soort dingen kunt doen.

Ik heb een simcard gekocht bij het Airtel filiaal. Was in 15 minuten geregeld.

Er zijn een aantal banken ( volgens mij 3) met een ATM in Karonga. Met de ATM van de NBS bank hebben wij slechte ervaringen. Bij een derde transactie bleek er geen geld te worden afgegeven terwijl dit wel van onze visacard af ging. De filiaalhouder was niet behulpzaam en tenslotte hebben wij het bedrag ter hoogte € 125 later teruggekregen van ICS Visacard via Betwiste Betaling . NB je kunt in Malawi maximaal 100.000 kwacha (= €125) pinnen. Wil je meer geld, en dat is in Malawi vaak nodig omdat het aantal geldautomaten dun is gezaaid, dan zul je enkele keren achter elkaar moeten pinnen. Soms gaat een automaat na een aantal keer pinnen “hikken”. Pin niet meer dan 3x achter elkaar en ga– als je nog meer geld nodig hebt– naar een andere bank met ATM indien die aanwezig is.

Van Karonga gaan wij met een busje richting Chitimba lodge, het gammele busje piekt 110 km per uur maar ja dat hoort erbij.

Het Malawi meer is het op twee na grootste meer van Afrika . Een echte binnenzee met golfslag. Het meer is niet geheel bilharzia vrij maar dat probleem schijnt zich vooral voor te doen voor bij met name grotere bevolkingsconcentraties in het zuiden van het land. Wij zijn het water ingegaan en hebben niets opgelopen.

Chitimba Lodge ****

122 km van de Tanzaniaanse grens. 100 km van Karonga. Minibus vanuit Karonga 2 uur inclusief wacht/rondrij/tijd.

Dit is een echte Overlandersplek sinds jaar en dag dat de laatste 10 jaar wordt gerund door een Nederlands/Limburgs echtpaar. Leuke sfeer. Er is een bar en met een jaren 70/80 playlist met af en toe een Nederlandse hit. Zo hoor je ook het Goede Doel met “België” aan het Malawimeer, Echt bijzonder.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190816_180155-1024x576.jpg

De meeste gasten zijn Overlanders met groepsreizen en individuen met een camper die zelf koken. Je kunt er ook eten maar dat is zeer beperkt en helaas onder de maat. De ontbijten zijn overigens prima.

Prachtig gelegen aan het Malawimeer. Het water was aangenaam ongeveer 23 graden schat ik . Er is een strand. Lastig is wel dat je nooit rustig daar kunt zitten en/of zwemmen. Er komen altijd kinderen bij die ook regelmatig bedelen. Er zijn twee soorten accommodatie: De hutten ($26) zijn eenvoudig en je maakt gebruik van het centrale sanitair blok. Er is ook een blokje met kamers met eigen eenvoudig sanitair dat duurder ($36) is maar weinig toegevoegde waarde heeft. Alleen cash.

Hoe kom je er:

Als je van Karongo / Tanzania komt laat je de minibus stoppen aan de M1 direct na de brug over het Malangowe riviertje in het dorp Khondowe. Met je telefoon kun je de route goed volgens op Google Maps. Vervolgens loop je in 15 minuten naar het camp.

Vanuit de Chitimba Lodge kun je ook de omgeving verkennen. Een leuke excursie is naar het Lukwe Ecocamp in combinatie met een bezoek aan het koloniale plaatsje Livingstonia. Wij overnachtten daar 2 nachten.

Je grote bagage kun je dan achterlaten bij de Chtimba Lodge.

Lukwe Ecocamp and organic gardens *****. Prachtige plek. Eenvoudige huisjes met prachtig uitzicht op omgeving. Eco toiletten en douche op centrale plek buiten. In het donker met zaklamp is het even oppassen. Eten is prima. Het ontbijt is werkelijk overvloedig.

Je kunt alleen cash betalen

Lukwe Lodge ligt op ruim 500 meter afstand van de weg die loopt van de M1 naar Livingstonia.

Eenvoudig en duur; charter een “taxi” bij de Chitimba Lodge Zij vragen (veel te veel) 33000 Kwacha = € 40 voor een rit over een zeer slechte weg de berg op van ruim een uur. Bovendien wordt er ook nog een fooi verwacht.

Goedkoop : Loop van het Chitimba Camp in ongeveer 30 minuten naar de afslag van de M1 in Khondowa waar een weg bergopwaarts naar Livingstonia gaat. Regel daar transport. Er gaan ook shared taxis e.d. maar dat kan enige wachttijd kosten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190817_124830-1024x576.jpg

Hike 1 ; ongeveer 10 km .

Je kunt door de tuin van de Lukwe Lodge wandelen richting Livingstonia. Je komt na ongeveer 20 minuten in de buurt van een mooi uitzicht op een waterval. Let op voor opdringerige jongens. Voor het korte stukje naar het uitzichtpunt moet je een soort entree betalen. Er loopt dan een gids met je mee. Let op dat je alleen de gids betaald. Vraag van te voren het bedrag. Er gaan meer jongens meelopen die ook om geld zeuren. De rest van de wandeling naar Livingstonia verliep probleemloos. Makkelijk te doen met halverwege ( langs de geasfalteerde weg naar Livingstonia) ) een stijging die enige inspanning vergt maar te doen is.

Livingstonia; goed te lopen vanuit de Lukwe lodge (hike 1)

In Livingstonia is niet echt veel te doen en er is ook geen horeca of iets wat er op lijkt. Leuk om de sfeer te proeven van deze oude koloniale nederzetting.

Teruglopen ga je bergafwaarts en is een makkie.

Hike 2, ongeveer 11 km; zie rode lijn op kaart.

Terug van Lukwe Lodge bergafwaarts naar de Chitimba Lodge hebben wij het gehele traject (11 km) gelopen in ruim 3 uur over de weg waar wij heen met de “taxi” zijn gegaan ; Ging prima

Hike nr 2; teruglopen van Lukwe Lodge naar Citimba Lodge; goed te doen.
Dit zie je tijdens de wandeling
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190819_111732-1024x576.jpg

Mzuze is de derde plaats van Malawi met ongeveer 250.000 inwoners en lijkt een groot dorp. Alleen rond het busstation zijn wat geasfalteerde straten en er is een heuse mini mall met een supermarkt. De rest zijn stoffige zandpaden met huizen omgeven door hoge schuttingen.

Joys Place ****heerlijk Koreaans!! eten in de middle of nowhere. Bekijk het filmpje; uit eten in Mzuze

Bimibab

Mphiri Lodge *** is een prima Afrikaans hotel met ruime schone kamers voor $45. Is wel even zoeken. Staat volgens mij niet juist aangegeven op Google Maps. Het is voor alle duidelijkheid niet direct naast het busstation gelegen maar 500-800 meter achter de Mzuzu mall. Op kleine 10 min. loopstand is Koreaans restaurant Joys Place

Mzuzu – Lilongwe = 360 km over een goede asfaltweg

Kwezybus prima bus met usb aansluiting € 15,00 p/p 5,5 uur vertrek 07.30. Vertrek bij Nedbank schuin tegenover Mzuzu Mall. Sososo bus vertrek 7.00 en 12.00 . Sososo bus was een dag van te voren uitverkocht, houd daar rekening mee.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190821_070852-1024x576.jpg

Bij vertrek van Kwezybus wordt gebeden voor de goede reis. Onderweg gospelvideos.

Lilongwe 1 mln inwoners

De hoofdstad van Malawi heeft met uitzondering van een natuurreservaat midden in de stad, weinig te bieden. De stad is een belangrijke vertrek / doorreisbestemming naar Zambia of het zuiden van het land.

Korea Garden Lodge ***

Nee, dat hotel moet het niet van de kamers hebben; rundown en overpriced (€ 50) Leuk (Koreaans) restaurant met zwembad en ligstoelen, ideaal! normmaaltijd ( 2x hoofd en 2x 0,5 bier) € 20,–

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190821_180855-1024x576.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190821_184247-1024x576.jpg
Lekker eten in de Korea Lodge; de kamers zijn versleten.

Transport ter plekke :

Voor zover mij bekend is er geen taxiapp in Lilongwe en Malawi. Dus gewoon taxi of iets soortgelijks aanhouden en vragen naar prijs en (eventueel) afdingen. Hotel Korea Garden naar busstation ongeveer Kwacha 4000 (€5)

Lilongwe- Zambia: Vervoer vanaf centraal busstation; niet moeilijk maar wel traag tot aan de grens ;

Lilongwe – Chipata- Marula Lodge vertrek 09.00 aankomst Chipata 14.00, kleine twee uur stop in Chipata– aankomst Marula Lodge 17.30.

Minibus Lilongwe tot Minchi ( 5-10 km voor de grens) in bijna 4 uur.
Shared taxi van Minchi naar grens = 20 minuten

Grensformaliteiten ; 20 minuten; visum kost $50. (alleen dollars, geen pin)

Privé taxi — grens naar Chipata in 20 minuten ( ZMK 100 = € 7)

Vanuit Chipata zal het vaak eveneens op een privé taxi uitdraaien om in South Luwanga te komen.

Zambia 20 miljoen inwoners; oppervlakte; 20 x Nederland BNP: $ 1100 ; alfabetisme: 87%. Geld: 100 Zambia Kwacha €5,50

Chipata is een vrij grote provinciestad en de plek om te pinnen, simcard te kopen en eventueel andere boodschappen te doen, ook een heuse SPAR supermarkt is aanwezig. ATMs zijn er voldoende;

Het is lastig om met OV van Chipata in SouthLuwanga NP (Mfuwe) te geraken. Er is bijna geen shared vervoer ( er gaan volgens Wikitravel rond het middaguur 2 minibussen vanuit Chipata naar Mfuwe ) en volgens een andere site gaat er 1 x per dag een zogenaamde Green bus om 14.00 van Chipata naar Mfuwe. Komt die tijd goed uit dan zou je dit kunnen uitproberen. Scheelt een hoop geld al moet je dan nog wel van Mfuwe vervoer regelen naar je lodge. Is afhankelijk van de lodge waar je zit, De Marula Lodge ligt heel dicht bij Mfuwe busstop.

Chipata naar Marula Lodge is 130 km en onze privé taxi ( vind je naast de shoppingmall ) doet er bijna 2 uur over. Wij betaalden na enig afdingen ZMK 600 = € 42.

Marula Lodge Bekijk het filmpje

Onze beoordeling  *****

€120 per dag per persoon, inclusief drie maaltijden en middagthee en twee game drives.

Prijzen losse consumpties e.d. : bier 0.375liter $3,50, glas wijn $4,50 , Tas met vuile was $5.

Annemarie kwam deze safari lodge op het internet tegen. Eindelijk een safari lodge gevonden die voldoet aan onze wensen; een budget lodge, want de meeste safari lodges zijn onbetaalbaar. Marula lodge in South Luangwa voldoet aan al onze wensen; het ligt heel mooi en is ook nog betaalbaar.

Er zijn (duurdere ) huisjes en kamers maar er zijn ook tenten en er is een dorm.

Wij overnachten in een tent , een stevige 2 persoons  tent, waarin twee bedden liggen en die liggen prima

De Marula lodge ligt aan de rivier Luangwa.

Heel bijzonder is dat je ook op de lodge direct In de safari sfeer verkeerd, want de olifanten lopen gewoon rond op het terrein, ongelooflijk is dat,  ja gewoon bijna achter je tent.Het sanitair is OK. Verder zijn er veel apen op het terrein. Aan comfort ontbreekt er niks; er is zelfs een zwembad. Het eten, wat bij het verblijf inbegrepen is ,valt een beetje tegen. Het ontbijt is heel mager en de hoofdmaaltijden zijn ook niet om over naar huis te schrijven maar ja als dat het enige is.

Bij het arrangement zijn ook zijn ook twee game drives per dag inbegrepen. Heel bijzonder is dat wij ook hippo’s op het terrein hebben gezien. zie ons filmpje

Ik lees dat er een nieuw management is bij de Marula Lodge. Een review van april 2022 geeft aan dat alles nog steeds zo is als dat wij hebben meegemaakt.

Bier 0.375 $3,50 Glas wijn $4,50 Tas met vuile was $5 .

Grazende Hippos op de camping!

Transport: van de Marula Lodge naar Chipata/Lusaka

Jondabus tickets heb ik twee dagen van te voren gekocht in Mfuwe bij het buskantoortje van Jondabus ( dit kan niet online). Ben heen en terug gereden met de jeep/truck van de lodge die meestal elke dag wel naar het dorp gaat , effe vragen bij de receptie.

Omdat wij geen zin hadden om de 05.00 Jondabus rechtstreeks van Mfuwe naar Lusaka te nemen zijn wij eerst weer terug gegaan naar Chipata met een taxi (€40/45 ) en vanaf Chipata de volgende dag relaxed met de 09.00 Jondabus naar Lusaka

Jondabus;   Chipata to Lusaka elke dag 05.00 06.00 07.00 en 09.00 Vanaf Mfuwe  05.00 elke dag rechtstreeks naar Lusaka

Chipata

Deans Hill View; kamer */ eten ****; Zeer eenvoudige kamer met douche en wc voor € 25 exclusief ontbijt. Engels ontbijt K50 €3,50 exclusief koffie Sapje ZMK 15  €1,05 Bier 0.375 ZMK 13 € 0.91  Visacard geaccepteerd

Restaurant; de BBQ pork is werkelijk uitmuntend ! en 2 x 0.375 bier= ZMK 100  €7 + en € 1.80 voor de bier is € 8,80 totaal

NB Amerikaanse koffie is ZMK 20 (€1,40)

Lokaal vervoer in Chipata;

Taxi kost ZMK 20 = € 1.40 voor een korte rit . Er zijn ook heel veel fiets boda boda’s ( dus achter op een fiets zitten)

Chipata- Lusaka Jondabus vertrek 09.00 9 uur.

Lusaka heeft ongeveer 2 mln inwoners en lijkt buiten Cairo street en directe omgeving ook meer op een groot dorp dan een stad . De Cairo Street vormt de hoofdstraat met vele kantoren en overheidsgebouwen en 0,0 horeca, op een fastfood kippentent en een ongezellig uitziend restaurant op de eerste verdieping van een hotel na.

“uitgaan” doe je hier in enkele grotere shopping malls aan de rand van het centrum al hoewel die ook weinig voorstellen.

Oja het Nationaal Museum is de moeite waard ondanks al zijn tekortkomingen. De bibliotheek is fascinerend. Ik vond er een Amerikaanse reisgids van Europa uit de jaren zestig. Nederland en Noorwegen waren toen nog goedkope landen!!

Hostel Wanderers Backpackers ** vond ik niet geweldig. Rundown kamer, geen bar, geen restaurant, geen ontbijt ( kamer € 39 per nacht). Wel is tegenover dit hostel een uitstekend Grieks! restaurant Santorini ****waar wij heerlijk hebben gegeten. Niet goedkoop, normmaaltijd (2x hoofdgerecht + consumptie voor twee personen) * ongeveer € 30-35

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190827_193613-1024x576.jpg

Voor al het verplaats gebruik de taxi app Ulendo Niet goedkoop maar je weet dan wel wat je betaald voor een rit! NB Uber is niet in Lusaka

Lusaka- Zimbabwe

Transport:

Minibus Lusaka – Siavonga crossing = €16 totaal ( twee personen)

Savianga crossing naar Zambia Border €21 om taxi brousse als privé taxi te laten rijden

Zambia douane naar Zimbabwe douane € 4,20. Zimbabwe douane!!!!! Biedt taxi aan naar camp voor $50. Na negeren aanbod uiteindelijk max te willen uitgeven van $25

NB

Prive taxi Lusaka – Siavonga vraagprijs €150 ! (2 onafhankelijke bronnen )

Zimbabwe 15 miljoen inwoners, oppervlakte; 9x Nederland, BNP 1200 alfabetisme: 87%

munteenheid = 1 Zimdollar = 1 : 300 — juli 2022 (virtueel, mobile money) voor actuele koers:

1: 150 ( papiergeld)

NB; Koers was 1: 10 virtueel en 1:7-8 voor fysiek geld in september 2019 tijdens ons verblijf.

Vriendelijke bevolking; geen lastig vallen, geen afzetterij. Prettig land

Iedereen spreekt Engels

GELD in Zimbabwe

ATM werken niet geen geld/ fysiek geld moeilijk te krijgen tegen een veel slechtere koers.

Gebeurtenissen rond het passeren van grensposten

Tijdens deze reis moesten we ook weer verschillende grensposten passeren. Vooraf weet je nooit of dat gladjes verloopt of dat het vervelende, hilarische of langdurige situaties oplevert.

Het hoort erbij zeggen we altijd maar. Dus vertrokken we vol goede moed vanuit Mbeya Tanzania met de bus richting grens Malawi. Het laatste stuk naar de grens kon enkel via brommertaxi (Met volle bepakking vind ik dat nooit zo fijn) Ondanks dat we nog een visum voor Malawi moesten aanschaffen verliep het passeren van de twee grensposten voorspoedig en na wat gehannes met het zoeken naar een transportmiddel zaten we toch vrij snel met zeven personen opgepropt in een personenauto richting Karonga, het eerste echte plaatsje in Malawi. Daar aangekomen ging de aanschaf van een simkaart vlot, maar het pinnen verliep minder succesvol Daar je maar voor ca. 100 euro tegelijk kon pinnen en wij de komende dagen geen pinautomaat in de buurt zouden hebben moesten we meerdere malen pinnen. Bij de derde keer ging het mis.  Er kwam wel een bericht van afschrijving, maar de geldautomaat spuugde geen geld. Gelukkig was de bank nog open, maar ook dat was geen succes. We werden niet vriendelijk geholpen en de bankemployees vonden dat het ons probleem was. Zij wilden niet eens controleren wat/of er iets mis was gegaan en ons restte niets anders dan in een propvolle bushtaxi tezamen met 16 Malawiërs naar Chitemba verder te reizen. Wij hebben het er niet bij laten zitten en Visacard heeft ervoor gezorgd dat het bedrag alsnog werd terug gestort op onze rekening.

Een andere grenspost tijdens deze reis was van Zambia naar Zimbabwe. Van Lusaka naar Kariba was een lange busrit. Bij de grens aangekomen gaf het verlaten van Zambia geen problemen. Daarna te voet naar een toch wel spectaculaire grensovergang.

Je wandelt in een kwartiertje van Zambia naar Zimbabwe over de enorme stuwdam in de Zambezi die het Karibameer vormt en die in niemandsland ligt. De hoogte van de dam is 128 meter, de lengte 617 meter.  Het meer is is 260 km lang en op zijn breedst 32 km. Als je over de dam loopt zie je goed wat een enorm bouwwerk dit is. 

De Zimbabwaanse grenspost was erg rustig Vanaf Zimbabwe passeerden enkele personen de grens en wij waren de enige personen vanaf de Zambiaanse kant. Zimbabwe zat midden jn een zware economische crisis. De inflatie was enorm hoog en de Zimbabwaanse dollar was iedere dag minder waard. Mede hierdoor bezochten weinig mensen het land. Wij moesten aan de grens nog een visum aanschaffen en hoopten dat dit zonder problemen zou verlopen. De douanebeambte keek vluchtig naar ons paspoort en vroeg daarna waar we heen wilden  Wij wilden naar een bushcamp op 35 km afstand van het douanekantoor. En hoe gaan jullie daarheen vroeg hij. Dat wisten we nog niet. Hebben jullie geen transport geregeld. Nee, dat hadden we niet. Meestal vind je toch wel iets bij de grens. Maar bij deze post was het wel erg stil. Beter gezegd, buiten het kantoor was er helemaal niemand te zien. Ik heb wel een vriend die jullie naar het bushcamp wil brengen zei de douanebeambte. Dat zou wel fijn zijn antwoordde ik. Hoeveel gaat dat kosten? Na geinformeerd te hebben (hij wist natuurlijk al van te voren het bedrag, maar speelde het spelletje goed) zei hij dat het 50 US dollar zou gaan kosten. Dat is voor Zimbabwe een belachelijk hoog bedrag en ik zei dat ik dat veel te veel vond. En wat vindt de bwana er van Ik zei hem dat mijn man het ook veel te veel vond. De beambte ging verder met, ja met wat eigenlijk, volgens mij deed hij niet veel en wij wilden toch graag ons visum. Na een tijdje zei hij En hoe is het met de bwana, is hij al akkoord. Nee, hij is niet akkoord en ik denk dat dit ook niet gaat gebeuren. Hij ging weer onverstoorbaar verder met niets doen. Na een tijdje vroeg hij weer of de bwana al akkoord was, ik zei dat dit niet het geval was en dat de bwana niet meer dan 25 dollar wilde betalen voor het ritje Het werd weer stil achter het loket. We zaten natuurlijk wel in een lastige situatie. We hadden geen zin om 35 km te gaan lopen en het zou erg moeilijk worden om op deze stille plek transport te vinden Na verloop van tijd vroeg hij of de bwana nog steeds van plan was om niet meer dan 25 dollar te betalen Ik zei dat de bwana dat nog steeds van plan was En toen, zonder met zijn vriend te overleggen, ging hij akkoord. Het uitschrijven van het visum was hierna een fluitje van een cent. We namen hartelijk afscheid van onze douanebeambte en we konden bij zijn vriend in de auto stappen.

Ons geduld bij de douane werd beloond door het eenvoudig maar prachtig gelegen en heerlijk Warthogs Safari Camp

Warthogs Safari Camp

Onze beoordeling: ****
Eenvoudig huisje, 1 tweepersoonsbed: € 72,30 voor 3 nachten: € 20,60 /nacht Belastingen & toeslagen: € 10,50.  Geboekt via Expedia ( was niet te boeken bij Booking.com) Totaal: € 72,30    

Vlak over de grens In Zimbabwe bij Kariba ligt het Warthogs camp ; de hutjes zijn zeer eenvoudig maar voorzien van eigen sanitair en liggen midden In een Savanneachtig landschap. Er is zelfs een mini zwembadje waarvan uit  je  kijkt naar een vlakte met olifanten en zebra’s  met op de achtergrond het Kariba (stuw)meer. Zebra’s lopen ook op het terrein. Je kunt ze gewoon aanraken.

 Je kunt er heerlijk eten vooral,  de T bone steak is een aanrader. Het is er heel goedkoop.

Het dorp Kariba is op loopafstand;  heel handig als je wat boodschappen ( bijvoorbeeld een simcard kopen of geld wisselen op de zwarte markt; pinnen kan niet want de geldautomaat is door de crisis buiten gebruik en de plaatselijke bank heeft ook geen cash!)  wilt gaan doen.

Vanuit Kariba kun je eenvoudig met de bus in Harare komen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190829_180154-847x1024.jpg

Prachtig gelegen aan het Lake Kariba. Olifanten zebras dichtbij!

Eenvoudige hutten Goed eten ; minibadje

Uitzicht op Lake Kariba
Je kunt ze bijna aanraken

Kariba Town

Geen eetgelegenheid; ATM heeft geen geld. Er is een supermarkt.

Taxi van Kariba town naar Warthogs camp $5

Verschillen in koers zijn aanzienlijk: Koers 1 ÷ 10 bij TM supermarkt bij pinnen met visacard, idem Pick and Pay en OKI Bij kiosk Econet 1÷7;   $ 20 wisselen op markt1÷8 in 2019

naar Harare
Bus CAG ** van Kariba naar Harare in 9 uur vertrek rond 07.00

Harare 1,5 miljoen inwoners

Heeft betere tijden gekend, dat zie je meteen, interessante architectuur in woonwijken, Sommige wijken lijken een beetje op Amsterdam Nieuw West in de Tropen

Wij lopen een dag in de stad— eerst een simcard– bij Econet maar dat kan ik alleen cash betalen met lokaal geld (zimdollars) of virtueel met mobile money. Cash is moeilijk te krijgen en voor mobile money moet ik eerst geld hebben in mijn wallet. Mijn wallet moet ik dus opladen met Zimdollars die ik weer moet kopen met US dollars. De medewerker van Econet is behulpzaam en geeft mij alvast de simcard met telefoonnummer. Hij roept een mobiel geld wisselaar die buiten staat en ik betaal aan deze man US $30 = 300 Zimdollar, die hij vervolgens op mijn wallet zet zo dat ik nu Econet kan betalen voor de simcard en de bijbehorende data.

Als je het eenmaal gedaan hebt is het zeker handig. Je kunt nu met je telefoon betalen bij de supermarkt, vele winkels/ stalletjes, restaurants ed. Je kunt betalen met de Econet money app maar dat werkt niet altijd, betalen via een short USSD code # cijfer# bedrag doet het altijd wel.

De USSD codes hangen in de supermarkten aan de wand bij de kassa’s.

Wij willen graag ergens een broodje eten of iets dergelijks in het moderne centrum van Harare maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij komen niet een eenvoudige koffietent of een (simpel) restaurant tegen. Er is op een aftandse fastfood burger tent helemaal niets. Dus daar maar koffie drinken en een burger nemen. Het is niet anders. Ik ontdek in de loop van de stadswandeling ook nog een architectonisch bijzonder winkelcomplex tegen dat ooit betere tijden moet hebben gekend. Hier is op de begane grond een gelegenheid tot een consumptie, bijzonder! (Eastgate Centre)

Wij hebben toch cash nodig bijvoorbeeld voor de taxi want we willen nog uit eten gaan en daarvoor moeten wij naar de rijke wijk Avondale waar de meeste restaurants zijn. De taxi met US dollars betalen, dan ga je hartstikke de mist in met een zeer ongunstige koers die men dan hanteert. De meest gangbare koers is in september 2019 1: 10 virtueel en 1:7 fysiek cash geld ( zomer 2022 was dat al 1: 300!) Wij wisselen uiteindelijk op het plein voor Westgate.

Aan het begin van de avond nemen wij een taxi naar een restaurant in Avondale dat wij van te voren hebben uitgezocht uit de Bradt gids in combinatie met Google Maps en de website Culture Trip. Het is een mooie buitenwijk, met statige huizen. Restaurant 1 is gesloten wegens omstandigheden en nummer 2 is failliet. Nummer 3 is ook buiten bedrijf en tenslotte belanden wij bij nummer 4 een soort veredelde pizzatent die open is en waar ik een prima T Bone steak eet. Wij vragen altijd altijd eerst de koers( 1:12) Wij betalen totaal $ 27,– voor 2 hoofdgerechten en 4 bier van 0.33.

Harare

Uit eten in Harare;

Geen normale restaurants te vinden in Downtown Harare. Alleen wat ongezellige fastfood achtige gelegenheden. De meeste restaurant zijn in Avondale, een rijke buitenwijk.

Portugees restaurant Pointe Harare (Koers aanvankelijk 1÷7.5 baas wijzigd het in 1 op 10 ) voor 2 hoofd 4 x 0.33 bier US $ 31.20.

Sint Elmo restaurant Avondale 2x hoofdgerecht en 2x 0.3 bier  US$ 27

Transport

Lokaal;
Taxi rit van downtown naar Avondale ( luxe buitenwijk waar enige restaurants zijn) US$10. Je kunt uiteraard ook met Zimdollars betalen als je die tenminste hebt kunnen krijgen.

Naar Bulawayo

Harare Bus Citylink *** US$30 per persoon online geboekt. Harare Bulawayo vertrek 10 min vertraging 07.30 +10 aankomst Bulawayo 13.15 reisduur bijna 7 uur

Bulawayo is de tweede stad van Zimbabwe. Wij overnachten in de chique koloniale Bulawayo club om eens te oude sfeer te proefen. Sfeervol is het absoluut maar de kamer stelt helemaal niets voor en is extreem duur in verhouding. Beter is om hier alleen te gaan eten , dat is betaalbaar.

De volgende nacht wijken wij uit naar hotel dat de helft goedkoper is en de kamer is beter. Nadeel is dat het wat buiten de stad ligt.

Geld in Bulawayo;

Waar haal je het? bij Meikles store een oud warenhuis in Bulawayo op bovenste verdieping, gewoon vragen…

Aan het eind van de gang kun je geld wisselen
De Bulawayo Club
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190904_130036-1024x576.jpg
Het spoorwegmuseum is de moeite waard.

Excursie NP ; Privé excursie Neushoorn

Neushoorn excursie Matopos NP bij Bulawayo

Onze Beoordeling *****

Prijs: $240 voor 2 personen

Het meest bijzondere ding dat we hebben gedaan in Zimbabwe was een neushoorn excursie, een privé excursie in het National Park Matopos

Jordan is   een witte Zimbabwaan. Hij heeft uiteraard een jachtgeweer bij zich als wij aan de wandelsafari beginnen. Wij komen namelijk heel  dichtbij de neushoorns . Na een korte wandeling door een dor savannelandschap ging hij op een gegeven moment op een heuveltje staan om te kijken waar de neushoorns zijn en binnen no time hadden we de neushoorns gevonden en we kwamen inderdaad heel dichtbij…. zie de foto’s. Een heel bijzondere ervaring. Misschien was het niet helemaal ongevaarlijk maar ja…

Vervolgens gingen we met de jeep verder het National Park Matopos in. Kleine stukjes is gelopen; prachtig is dat gebied. We hebben de dag afgesloten met een zonsondergang op een rotsplateau samen met enkele olifants muizen.

Bulawayo 640.000 inwoners

Bulawayo club kamer $100 inclusief goed ontbijt; veel te duur! ; Restaurant Bulawayo club $30 2 gangen 2 bier voor 2 pers.

TIP; Lalani lodge, even buiten de stad; fraai $50   per nacht incl ontbijt

Zo dichtbij..

Bulawayo – Vic Falls 440 km 6 tot 7 uur (Extracity ; vertrek 11.00 , aankomst 18.00. $10 pp in oude bus motorpech op het einde)

In de bus ontvang ik een appje van een vriend die meldt dat Mugabe is overleden. Hier in Zimbabwe is daarvan niets te merken. Avonds staat de televisie in het restaurant op het lokale nieuws en zien wij de gebeurtenissen. Men lijkt niet erg onder de indruk.

Victoria Falls

Ons huisje

Vicfalls: hoofdgerecht + 3 bier elk $35 Engels ontbijt voor 2 $23

NL prijzen in het restaurant van het National Park; Helicoptervlucht 13 min $180 pp! ; Diner stoomtrein $189 pp !!!!

Transport naar Zambia

Taxi van Vic falls rest camp naar Zimbabwaanse kant grens $5; vervolgens van Van Zimbabwe grens naar Zambiaanse grens; $5 Van Zambiaanse grens naar Jollyboycamp in Livingston $10  (shared taxi) totaal $20

NB in Vicfalls worden transfers aangeboden naar Livingstone voor maar liefst $40 pp !!!!!

Jollyboycamp kamer per nacht = $47.50 ensuite

PRIJZEN in Livingstone- Zambia;

Jollyboycamp ; kamer $47.50 ensuite

Hoofdgerecht 2x + 5 bier van 0,33 cl = (ZMK 20 €1,40 + 1 cocktail = ZMK55 (€4,20) > totaal ZMK 335= €23 is goedkoop. Halve literprijs bier € 2.10

Shalom bus  ** 8.30 Lusaka 200k €14 elk uur; Reisduur:2 uur ; andere betrouwbare busbedrijven zijn van de Madhanza family