Beiroet ; een citytrip 2019

bron: The Scandinavian Traveller

Beiroet is de hoofdstad van Libanon, een land met een bewogen geschiedenis.

Beiroet, een boeiende stad met meer dan 2 miljoen inwoners; een metropool doorkruist met stadssnelwegen. Bestaat grofweg uit drie gedeelten: West- ( Hamra e.o.)- Downtown en Oost (christelijk stadsdeel)

Eind maart 2019 bezochten wij deze stad waar het bijna drie jaar geleden tot grote protesten kwam vanwege de economische situatie; een enorme kloof tussen rijk en arm. De megaexplosie in de haven en de coronacrisis deden er nog een flinke schep bovenop en nu is het land bijna bankroet.

Het schijnt er momenteel ondanks de economische situatie (nog steeds) redelijk safe te zijn.

Hoe kom je er?

Transavia vliegt ( nog steeds) 3x per week (ma-wo-vr) vanaf Amsterdam naar Beiroet. Vluchtduur is ongeveer 4 uur en 15 minuten

Als je vroeg boekt ( minimaal 3 maanden van te voren) kost het ongeveer €140,00 pp.

NB; zomer 2023 betaal je voor een retourticket wel € 500 of meer ! Vanaf november echter, kom je weer (bijna) op het prijsniveau van 4 jaar geleden; minimaal € 158, maximaal rond de € 225 voor een retourvlucht zonder ruimbagage.

Van en naar de luchthaven:

Als je aankomt kun je (nog) geen Uber nemen omdat je geen locale simcard * hebt ( het is niet te koop op de luchthaven) dus er rest niets anders dan een gewone taxi te nemen. Je wordt door diverse lieden aangesproken, blijf rustig en betaal maximaal 40.000 L* ( € 24,00 in-2019) voor een ritje naar West of Oost Beiroet. Zorg ervoor dat je het adres van het hotel op een papier of print screen op je telefoon kunt tonen. Let op dat je bij wisselgeld geen beschadigd papiergeld terug krijgt want daar kun je niets mee! Vanuit de stad terug naar de luchthaven neem je gewoon een Uber , dat is altijd (veel) goedkoper.

Wij hadden een prima hotel bij Hamra om de hoek voor slechts € 50,00 per nacht inclusief een goed ontbijt ( omelet , feta, olijven ed)

  • in theorie zou je het met WIFI kunnen proberen maar dat is op de meeste luchthavens een drama, als het al gratis is.
Heerlijke Mezze; de Libanese keuken is het meest verfijnd van het Midden Oosten
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190330_201931-2-1024x576.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190329_000422-2-1024x694.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190330_135351-1024x576.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190329_194402-1024x576.jpg
Opvallend veel van deze megagrote verkiezingplakaten; let op Libanon is geen dictatuur.
Nationaal Museum; ook voor museummijders zeer de moeite waard
Straatbeeld in stadsdeel Hamra
Meest gefotografeerde plek van Beirut. de Rarouche Rocks, aan de Corniche
Tegenstellingen

Tips;

Begin met een georganiseerde wandeltour;

Alternative Beirut; ; een wandeltour van Oost naar West door/langs de vroegere scheidslijn van ongeveer 4 uur voor $ 20,00 p.p. (exclusief lunch en consumpties). Dat vonden wij niet echt goedkoop maar bleek achteraf echt de moeite ( en geld) waard. (elke woensdag en zaterdag om 13.00)

De gids, de 32 jarige Mustafa vertelt boeiend over de recente geschiedenis, neemt geen blad voor de mond over de politieke situatie die later dat jaar lijdt tot grootschalige demonstraties.. Je bezoekt een cafe, een eenvoudig döner- achtig eethuis voor de lunch en eindigt bij een gemeenschaps/netwerkhuis in west Beiroet, Toen wij de tour deden waren er ruim 20 deelnemers , afkomstig uit de VS, Duitsland en Frankrijk en nog twee andere Nederlanders.

Verzamelpunt is elke woensdag en zaterdag boven bij de Saint Nicolas Staircase in de wijk Gemmayzeh.

Ga zelf aan de wandel met behulp van Google Maps en Uber. Loop langs de Corniche en bekijk de Raouche Rocks. Loop over het terrein van de Amerikaans Libanese Universiteit.

Kijk voor leuke adresjes op de sites Roads and Kingdoms of Culture Trip

Bezoek het Nationaal Museum; ook voor museumhaters de moeite waard vind ik.

Ga met de bus naar het 2300 jaar oude Byblos ( staat op de Unesco erfgoedlijst ); afhankelijk van het verkeer ongeveer 45 min tot 90 minuten; de bus zet je af bij het afrit van de snelweg naar de stadskern. Het is even behelpen maar je loopt daar naar toe in 15 minuten. Een taxi is niet nodig, die vraagt veel te veel geld voor dat kleine stukje ( gebruik Google Maps op je telefoon voor de juiste route !) . Terug is het even opletten. De langsrijdende busjes naar Beiroet stoppen op de vluchtstrook bij het oprit naar de snelweg of aan de snelweg zelf ; je moet dus misschien een heel klein stukje langs de snelweg lopen. Helaas er is geen andere optie.

Haven van Byblos

Zorg voor een simcard — te koop bij bijna elke telecom winkel; helaas niet bij aankomst op de luchthaven zoals meerdere bronnen melden) die ondanks de hoge prijs van € 30,00 wel de moeite waard is voor een paar dagen; je kunt dan lekker zelfstandig door de stad navigeren en bijvoorbeeld een UBER bestellen en leuke restaurantjes zoeken

Prijsniveau;

Beiroet is niet goedkoop; in het gerestaureerde centrum ( rond de mall Beirut Souks) betaal je doodleuk minimaal € 5,00 voor een consumptie

Hamra en de Christelijke wijk zijn (veel) goedkoper.

Voor een uitgebreide mezze maaltijd ( 5 grote mezzes = libanese tapas) + 0,5 liter bier betaal je ruim € 30,– met z’n tweeën

TIP;

Meyzan restaurant, gezellig restaurant met bar en terras in Hamra.

Een unieke mogelijkheid is om vanaf Beiroet de beroemde Romeinse ruïnes van Baalbek te bezoeken. Wij telden op moment van bezoek nog  10 andere bezoekers  !

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20190331_125436-1024x576.jpg
LINKS;
Entree beroemde Palmyra hotel in Baalbek dat wellicht al gesloten is vanwege de grote economische crisis

Een georganiseerde excursie boeken of een  taxi  (= veel  te duur) nemen is absoluut niet nodig!

Hoe kom je in Baalbek vanuit Beiroet?

De busjes naar Baalbek vertrekken vanaf  het Cola – Intersection– een plek waarvan veel  busjes en servises (deeltaxi) vertrekken. Het ziet er nogal rommelig uit voor onze begrippen. Dit is ook de plek voor vervoer naar Damascus.

Neem een UBER  L10.000 max = € 6 afhankelijk van je locatie t.o.v. Cola) vanuit je hotel naar dit punt en je chauffeur zet je bij de juiste bus af. Een minibus kost niet meer dan L5000 per persoon. Vaak moet je overstappen in Zahle. Je hoeft dan niet opnieuw te betalen zoals wij wel deden. Reisduur is ongeveer 2 uur totaal. De terugreis hadden wij een rechtstreekse minibus naar Beiroet. Als je de ruïnes hebt bezocht is het leuk om een kopje Nescafé te drinken in het aloude Hotel Palmyra waar veel Groten der Aarde hebben vertoefd, tegenover de busstop.