Meghalaya; een van de “Seven Sisters”

Noord Oost India

Meghalaya  is een deelstaat van India. De staat ligt in het noordoostelijk deel van het land en telt ongeveer 3,5 miljoen inwoners. De hoofdstad van Meghalaya is Shillong. Meghalaya omvat ongeveer twee derde van Nederland en is dus pieplein!

Meghalaya was oorspronkelijk een deel van Assam en werd een afzonderlijke staat in 1972 met een eigen regering en parlement.

Meghalaya, gelegen in het oostelijke deel van India, vormt een heuvelige strook van ongeveer 300 km (oost-west) lang en 100 km breed, met een totale oppervlakte van ongeveer 22.429 km². De staat wordt in het noorden begrensd door Assam en in het zuiden door Bangla Desh

Het klimaat van Meghalaya is gematigd maar vochtig. De gemiddelde jaarlijkse regenval is 1200 cm in sommige gebieden, waardoor deze deelstaat de natste van India is. De plaats Sohra, ten zuiden van hoofdstad Shillong, houdt het wereldrecord voor de meeste regen per kalendermaand terwijl het dorp Mawsynram, dicht bij stad Cherrapunjee, het record van de zwaarste jaarlijkse regens heeft. Overigens hebben wij tijdens ons bezoek eind februari/ begin maart geen spat regen gehad.

Ongeveer één derde van de staat bestaat uit bos. De Khasiheuvels en Jantiaheuvels in het oosten zijn niet hoog: het hoogste punt ligt op 1965 meter. De grotten staan bekend om hun kalksteenstructuren.

Volksstammen maken ongeveer 85 procent van de bevolking van Meghalaya uit. De grootste groep, die bijna vijftig procent van de bevolking beslaat, zijn de Khasi . Andere groepen zijn de Garo en Jainta.

Opmerkelijk:

Meghalaya is een van drie staten in India die een christelijke meerderheid hebben; de andere twee ( Nagaland en Mizoram) liggen ook in het noordoosten van India. 70% van de Meghalayse bevolking is christelijk en 13,% is Hindoe. In plaats van tempels zie je vooral veel kerken, zowel Katholiek als van Protestantse origine. Je ziet geen koeien op straat en je kunt in restaurants soms rundvlees eten!

Waarom kozen wij Meghalaya? en hoe beviel het ???

Voor veel van de Seven Sisters heb je permits nodig vanwege de etnische spanningen die er kunnen zijn.

Meghalaya is permit vrij evenals Assam; het is een compacte deelstaat met een mooi bergachtig landschap. Meghalaya is evenals veel ander plekken in het Noord Oosten van India ons tegengevallen.

Ook in Meghalaya hadden wij weer te maken met de hardnekkige fog. Wat ons opviel ( overigens tijdens onze gehele reis) is de gigantische impact van het binnenlandse toerisme. Overal waar iets (moois) is te zien staan de nodige touringcars en individuele auto’s en dat is ook buiten het weekeinde.

We zijn natuurlijk verwend door de vele natuur die wij de afgelopen tientallen jaren hebben gezien en daardoor kijken wij extra kritisch; er zijn de nodige watervallen en canyons te zien en dat is best aardig maar wij zullen hierdoor niet Meghalaya aanraden. Er zijn wat dat betreft veel mooiere natuurgebieden in de wereld te zien.

Het veel genoemde Cherrapunjee/Sohra was een enorme tegenvaller; deze plek is inmiddels door het binnenlands toerisme ontdekt en staat vol met lelijke bouwsels. Het maakte een desolate indruk.

Wij hadden achteraf onze auto met chauffeur moeten laten rond toeren door de omgeving toen wij hier 3 nachten verbleven. ( Zie “HOE GA JE MET JE CHAUFFEUR OM?” in Hoofdstuk India Tips and Tricks > Auto met Chauffeur)) Het is ons aangeboden. Maar wij waren op dat moment even de kluts kwijt na de zoveelste teleurstelling

Enfin, het tweede gedeelte in en om Dawki was prachtig. Het Betelnut resort lag in een schitterend palmen woud aan een rivier maar we konden hier maar kort blijven omdat dit complex zondags gesloten is..

Shillong de hoofdstad van Meghalaya heeft een half miljoen inwoners en is een complete verkeerschaos vanwege het feit dat de stad heuvelachtig is en er maar weinig doorgaande wegen zijn tussen de heuvels door.

Een topper is het Don Bosco museum dat onze verwachtingen overtrof. De entree is slechts € 1,10 (100Rs)

Een ander leuk ding is het Dylans Cafe, nader beschreven in het hoofstukje over Shillong

Verder is heel bijzonder dat deze deelstaat geen hindoe meerderheid heeft maar overwegend christelijk is

Samenvattend is Meghalaya geen speciale reis waard maar wellicht te combineren met een bezoek aan een van de andere Seven Sisters of het onbekende Bangla Desh.

Straatbeeld Guwahati

22 Februari 2024 23°

We zijn aangekomen in Guwahati, Assam. Eenvoudig wat versleten Guesthouse, maar wel met oude charme. we hebben zelfs een balkon met uitzicht op de kade.

Daarna lekker gegeten in de The Jolly Angler ***. Ze hadden daar zelfs een varkenskotelet (eerste niet vegetarische maaltijd)

Sightseeing van deze hoofdstad van Assam; Kamakya tempel, Assam State Museum en een……. IMAX show over de maan en het Indiase ruimteprogramma in een planetarium😏 Veel indrukken, bijzonder zijn de electrische rickshaws. In de Jolly Angler, the place van de local Rich and Famous nemen wij een Cinnamon 69 cocktail zelf bedacht door de barman😀

De eigenaar van het Guesthouse….

Bij vertrek van ons vorige verblijf nog een tijdje met de eigenaar gepraat. Hij had in Oxford gestudeerd en sprak uiteraard uitstekend Engels. Hij vond het nog niet zo een slecht idee dat die ” man met het witte haar” de verkiezingen bij ons had gewonnen. Nou ja; veel Hindoes hebben het niet zo op met Moslims…

GUWAHATI **

Afstand vanaf Siliguri 412 km

Hoe kom je er?

Met vliegtuig ; rechtstreekse vlucht vanaf Bagdogra Airport Siliguri met Spicejet = 45 minuten en we betaalden nog geen € 30 pp inclusief 15 kg bagage. We hadden een klein beetje overgewicht maar daar deed men niet moeilijk over.

Met de trein;

Meerdere treinen per dag vanaf New Jalpaiguri (Siliguri). Reisduur van 5 uur en 15 minuten tot meer dan 8 uur. De beste keuze is volgens mij de Rajdhani Express vertrek om 12.45 aankomst om 19.25 in 6 uur en 40 minuten. Dit soort trajecten kun je het best een paar weken van te voren boeken, ingeval een nachttrein met gunstige tijden kun je dit beter nog wat eerder doen.

Op 27 april 2024 , waren er voor de volgende dag nog twee opties voor een 2A slaapwagon ( airco slaapcabine voor 4 personen die je met gordijnen kunt afsluiten; de beste optie na de eerste klas) via 12go Asia. Let op! als je boekt moet je even wachten op een bevestiging die 12go asia krijgt van de Indiase spoorwegen. Het kan zijn dat de plek toch bezet is, 12go biedt dan altijd een alternatief aan, mits die er natuurlijk nog is.

Over de weg

Met een (mini) bus is ook een optie maar de bussen die te boeken zijn bij 12go asia hebben alle rottijden. Vertrek in de na nacht of aankomst midden in de nacht en de reistijd varieert van 8 tot maar liefst 12 uur!

Guwahati – 2 miljoen inwoners; hoofdstad van Assam.

Guwahati ligt aan de Brahmaputra rivier waarover ook een kabelbaan loopt naar de overkant van de rivier.

In het midden van de stad ligt op een heuvel de Kamakhya Temple. wij hebben overnacht in het oude koloniale gedeelte waar het relatief rustig is en ook enige restaurants zijn te vinden waaronder de Jolly Angler ***. Verder is het een typisch Indiase stad met druk verkeer en weinig mogelijkheden om een beetje relaxed rond te wandelen. De stad wordt doorkruist door een snelweg op pijlers en langs deze weg vind je de nodige shopping malls. Niet iets om lang te verblijven….

ALTERNATIEVEN

Wij hebben nog overwogen om een bezoek te brengen aan het Kaziranga National Park. Het park ligt op 200 km van de stad en is met een cab binnen 4 uur te bereiken. Uiteindelijk besloten om ons geheel op Meghalaya te richten.

Ben je toch in de buurt, dan zou ik een bezoek zeker serieus overwegen.

Wij zijn vanuit Guwahati een Uber naar het Brahamaputra Resort ruim 20 km buiten de stad gereden.

Brahmaputra Resort ***, typisch India voor de middenklasse.

We wilden even wat anders dan het verkeersgeluid horen en na wat gezoek op Google Maps vond ik een “resort” 25 km buiten Guwahati. Indiase resorts zijn bedoeld voor de middenklasse. Er zijn vaak diverse typen huisjes om te overnachten, er is een speelvijver, speeltoestellen en een zwembad.

In de directe omgeving zijn meer van dat resorts; variërend van foeilelijk en sfeerloos tot best wel aardig. Ons resort valt onder de laatste categorie; onze bungalow is best luxe met een groot balkon. Het restaurant heeft prima gerechten ook van de Assamese keuken. Zo een verblijf is leuk om op te gaan in het Indiase leven van de wat welgesteldere middenklasse. Wij waren natuurlijk de enige buitenlanders en de manager gaf ons ook speciaal aandacht.

24 Februari 2024 26°

Neergestreken in een Indiaas Centerparcs achtig resort. Mooi huisje met fraai uitzicht. De kamer is ruim en tamelijk luxe. Opnieuw fantastisch gegeten: Khorikat Diya: BBQ visje gemarineerd in kruiden; een Assamese specialiteit.

We hebben een Uber intercity taxi gereserveerd en deze kwam keurig op tijd het resort op rijden ( nadat ik even met hem gechat had over de exacte plek van ons)

Na een mooie 🏕 route met Uber Intercity taxi in Shillong gearriveerd

Shillong ** 26 Februari 2024

Shillong, de hoofdstad van het mini deelstaatje Meghalaya en het is hier anders: Christelijk! Overal kerken, en de Bijbel op het nachtkastje. En een … Bob Dylan café. Eigenlijk is dit een geheel ander land. De mensen gaan anders gekleed, meer Westers.. Er staat vlees op het menu en alcohol op de drankkaart.

Het Don Bosco museum ***** bezocht: giga cultuur etnisch historisch museum van 7 verdiepingen. Interessant maar veeeeel te veel voor 1 keer Don Bosco was een Italiaanse missionaris die in de 19 e eeuw leefde en een belangrijke rol heeft gespeeld in dit gebied. Het museum is verrassend goed, veel groter en beter als ik had verwacht. En ook nog een Sky Walk. Het schijnt het grootste culturele museum van Azie te zijn begrijp ik.

Terug naar het Dylans cafe waar we met de taxi in de dagelijkse verkeerschaos terecht kwamen en 5 kwartier hebben gedaan over een km of 7🥺 Nog te ver voor het cafe door de taxi afgezet en een stuk aan de rand van een drukke verkeersweg hebben moeten lopen in het donker en maar vragen waar het Dylans cafe precies is. Niemand wist het.🤔🤢 NB gebruik constant Google Maps maar soms is de locatie niet helemaal juist. Enfin we zijn er😃 Lekker gegeten en terug gelopen naar ons guesthouse, alleen die electriciteitskabels, toch wel eng🥺😯

Aangekomen in de hoofdstad van Meghalaya Shillong keek ik op Google Maps om te zien waar de touristinfo was. Het was op loopafstand van onze homestay en we liepen er in 20 minuten naar toe. Het was een groot grijs flatgebouw, wel een beetje vreemd. Bij de ingang moesten we een formuliertje invullen en konden daarna door de securitypoortjes Ook wel een beetje vreemd. We dwaalden wat door het gebouw. Er hingen wat promotie affiches en we passeerden kantoorruimten met enorme stapels dossiers In een vertrek zat een man te werken die niet op ons reageerde. Tenslotte belandden we bij een meneer die vroeg waar hij ons mee van dienst kon zijn; het bleek dat we op het Ministerie van Toerisme zaten😱 De man was erg vriendelijk We kregen een mooi infogidsje en de man belde iemand op die ons verder kon helpen,; een Tourist Planner, meneer Hun genaamd. Met hem hebben wij even later een afspraak gemaakt in de Botanische tuin. Hij sprak uitstekend Engels en hij heeft voor ons een chauffeur geregeld naar Sohra ( Cherrapunjee) en van Sohra naar Dawki. Vandaag nog met meneer Hun gesproken omdat onze chauffeur iets niet begreep. Op 5 maart hebben wij ook nog een rondtour in de omgeving van Shillong met auto geregeld.

Shillong is de uitvalsbasis van alle plekken in Meghalaya

Taxi met chauffeur tarieven die wij betaalden ( zonder onderhandelen):

Van Guwahati naar Shillong; Uber Intercity € 40 (+ € 5 tip)

Shillong naar Guwahati airport geregeld via hotel € 40 + (€ 5 tip)

Shillong naar Cherrapunje met (foto) stops geregeld via een Tourist planner van de overheid € 35 (+ € 5 tip)

Rondtoer Shillong en omgeving € 35 (+ € 5 tip )

Lokale taxi binnen Shillong ; NB Er is geen Uber of andere taxi app. Een taxirit kost niet meer dan 200 Rs

Gewoon instappen en niet naar de prijs vragen want dan betaal je meer.

Entree Don Bosco Museum € 1,10 (100 Rs)

Voor diverse andere mogelijkheden en prijzen> zie deze website.( prijzen zijn van ongeveer 3 jaar geleden)

Hotel;

Hotel Indiana, *** gelegen midden in het centrum (Police Bazaar) heeft eenvoudige schone kamers voor € 30 inclusief een goed ontbijt. Men spreekt er goed Engels. Het restaurant is ook prima. Geen alcohol.

Hotel Woodland Hillstay raden wij af. Het kleine hotel is fraai gelegen op een heuvel met uitzicht maar de kamers zijn donker en er is geen restaurant in tegenstelling tot wat op Booking.com staat. Belangrijkst is echter dat wij bij het afrekenen veel meer moesten betalen dan op Booking was aangegeven. Men had een korting niet toegepast en nog eens extra tax berekend. Ondanks onze uitgebreide uitleg met behulp van een Indiaas stel dat een soort gelijk probleem had bleef men volharden in het gevraagde bedrag.

Restaurant:

Dylans café *****

Dit moet je echt bezoeken.

In Police Bazaar vind je de nodige eettentjes. Er zijn ook enkele koffiebars. Ook zijn er slijterijen.

Doen:

Bezoek het Don Bosco museum *****

Bezoek Dylans Cafe *****

Cathedral of Mary Help of Christus ***; Bijzondere kerk met een tweede kerk er boven!

Wandelen door Police Bazaar **

Botanische Tuin **. Het theehuis aan het Wards Lake is op dinsdag gesloten!

Rond tour maken in de omgeving van Shillong ( kost rond € 35) waaronder de Eagle waterval ** en de Laithlum Canyon *** en Umiam Lake ***

Boek geen tours bij Tripadvisor/Viator of Get Your Guide, deze zijn belachelijk duur!

Vraag bij je hotel of ga neem contact op met Meghalaya Tourism . De gids en tourplanner die wij hadden kan ik niet meer achterhalen maar ik heb de indruk dat een en ander met Meghalaya Tourism te maken had. De prijzen die op hun website genoemd worden zijn heel wat normaler dan bij Viator of Get Your Guide.

HET MAGISCH WOUD VAN MAPHLANG ***

Al eeuwenlang zijn Khasi-gebruiken en -tradities verweven in het land en de bossen. Eén van deze bossen heeft nog steeds zijn betekenis: het heilige woud van Mawphlang, op een uurtje rijden van Shillong. Het donkere bladerdak boven en de zachte humus onder je voeten nemen je mee naar een oertijd – een contrast met de groene weiden en levendige dennen die de omliggende heuvels domineren. Een uitstekende gids geeft een rondleiding. Wij hebben dit woud bezocht op weg naar Cherrapunj als tussenstop met onze cab.

Bij het magisch woud van Maphilang
Een camping behorende bij ons vakantiecomplex
Uitzicht vanuit ons complex
Uitzicht vanuit de andere kant ; men zegt dat Meghalaya iets van Schotland heeft…
Ons huisje
Mooi landschap tussen Shillong en Shora

SOHRA/ CHERRAPUNJ *

Gister hier gearriveerd in deze niet al te inspirerende omgeving. Het huisje is mooi en het eten is prima. De omgeving is verpest door allerlei toeristische bouwsels al dan niet in aanbouw. Op de achtergrond een drilboor, luide muziek uit de keuken en het is kil. 18 graden, veel bewolking en een frisse wind😟😭😭 Wij hadden al drie overnachtingen geboekt en.. betaald (dus nooit meer dan 1 nacht hier boeken en betalen dus!!!)

! hadden we maar onze chauffeur gehad voor een excursie!

Heerlijk gegeten😀 Khasi gerechten en rundvlees en dat in India, maar hier is het alleen in naam India

Sohra / Cherrapunj * (directe omgeving)

Over de accommodatie niets dan goed; Saimika ***** is fantastisch! wij hadden een sfeervol houten huis in een parkachtige setting. Het personeel spreekt uitstekend Engels en het eten is fantastisch!

Must DO; regel een auto met gids bij de receptie voor een tour door de omgeving. Dan kun je ook de befaamde root bridges zien. Stom dat wij dit niet hebben gedaan, misschien waren wij even wat uit het veld geslagen door de desolate omgeving.

Twee dagen later rijden wij met onze aardige chauffeur die ons hier heeft afgeleverd vanuit Shillong richting Dawki

Deze route is veel mooier dan de route van 3 dagen geleden. Een zwarte koffie onderweg kost maar Rs20 (€0,22) Dan loopt het spaak: de weg wordt smaller en slechter en plotseling heel veel vrachtverkeer (van en naar Bangla Desh). Twee vrachtwagens kunnen elkaar maar met moeite passeren De hangbrug is zwak: er kan maar een vrachtauto tegelijk over🤫 Dus dat vraagt tijd Verder is er nog een bulldozer die de weg verspert. Uiteindelijk aangekomen op de tot nu toe mooiste plek van deze reis😃😃: het Betelnut Resort. Anne-Marie had van te voren geappt met hen en er was een huisje vrij van zaterdag op zondag maar niet van zondag op maandag. Vreemd, als het vol is hier en op de hele wereld is dat van zaterdag op zondag. Het kwartje viel toen de receptie vertelde dat ze zondags gesloten zijn omdat ze Christen zijn🙂😒.Jammer hebben wij dat weer, er is altijd wel wat hier in India….Nu even genieten van deze plek; geen verkeer alleen maar vogels en tropische bomen; Heerlijk. En.. we kunnen gelukkig tot de normale 12.00 tijd blijven. Voor morgen nog een plekje ergens anders hier in de buurt regelen om te overnachten.

De grensrivier met BanglaDesh
Vanaf ons balkon in het Betelnut complex.

DAWKI ***

Dawki ligt aan de grens met Bangla Desh. Op de eerste afbeelding de grensrivier. De omgeving is prachtig en het is hier aangenaam warm om..

Naar een Guesthouse in het dorp verhuisd omdat ons mooie hotel dus op zondag gesloten is. Nu verblijven wij in een sfeerloos hotel, maar wel met een zeer goed Engels sprekende receptionist. Een taxi geregeld terug naar Shillong voor morgen. Het eten is een dingetje hier op zondag. Omdat ze hier erg ” in de Heer” zijn, zijn alle eethuizen gesloten op een “resort” na, waar we nu zitten om 15.00. Het resort is uitgestorven. We vragen of we buiten kunnen zitten (in het hele dorp is hier verder geen gelegenheid voor) en er worden twee stoelen buiten gezet. We kunnen hier eten maar als drank hebben ze alleen …water 😓😓 We zijn hier aan de grens met Bangladesh en zien tig vrachtwagens met kalksteen in een lange rij wachten voor de grens. We eten in het enige restaurant dat open is en het eten is zoals gewoonlijk weer prima. De ober vraagt waar wij vandaan komen en Netherlands/Holland/Amsterdam zegt hem niets; ligt dit land dan in de buurt van Thailand of Amerika???🙃🤪 Dan weet je genoeg, we zijn ver van de bewoonde wereld.

Het Guesthouse is veel te duur. €34 voor een ongezellige Indiase kamer zonder ontbijt en uit de afvoer in de douche ruimte komt een (gelukkig) lichte putlucht. Komt vaker voor in India🤔 En er is geen laken ( gelukkig lakenzak bij me) Enfin, morgen met chauffeur terug naar Shillong. Het is hier toch wel heel apart in die uithoek van India. De receptionist is goud waard vanwege zijn Engels. Dat is wel €10 van de kamerprijs waard 😄

Vanmorgen is het restaurant dat ook een English Breakfast zou serveren gesloten. Ik had alzo mijn twijfels. De receptionist verwijst naar een eethuisje met de toepasselijke naam Food Planet om de hoek, maar dat is ook gesloten. Het lijkt erop dat wij zonder enig ontbijt moeten gaan rijden. Gelukkig is de mevrouw bereid om haar zaakje voor ons te openen. Ze heeft alleen maar Puri (iets van knapperig deeg in de vorm van een schelp) en thee. Geen koffie. Gelukkig toch wat in ons maag 😀😊

Dawki *** ligt aan de grens met Bangladesh in een mooie tropische omgeving. Langs de Umngot rivier zijn diverse campings waar je ook een tent kunt huren.

Het Betelnut Resort , ***** 10 km buiten Dawki is een topper. Prachtige bungalows gelegen in een Betelnootpalmen bos. € 45 per nacht inclusief ontbijt. Er is een restaurant.

Ons ontbijt in Dawki

We zijn na een auto rit van 4 uur weer in Shillong. De plaatselijke “Kalverstraat” doorgelopen😄 temperatuur is 10 graden lager want Shillong ligt op 1525 meter hoogte.

Dagtochtje omgeving Shillong Een mooie kloof bezocht Ook een mooi gelegen waterval in rustige omgeving. Wij waren de enige bezoekers, een zeldzaamheid, daarna nog twee kerken boven op elkaar bezocht; bijzonder. Al bij al weer wat natuur gezien.

SHILLONG naar GUWAHATI ;

Met een cab geregeld bij de receptie van Hotel Indiana terug gereden over de mooie route naar Guwahati. We hadden een prettige rit , met een aardige chauffeur die echter geen woord Engels sprak. We maakten onderweg nog een lunchstop bij een wegrestaurant en aldaar wat zoetigheden genuttigd. Gelukkig geen files gehad 😃 De grotendeels vierbaansweg, National Highway, heeft alleen gelijkvloerse kruisingen en iedereen steekt gewoon deze weg over 🤔 Wanneer wij de grens van het christelijke Meghalaya hebben gepasseerd en in deelstaat Assam zijn, zien we ook weer koeien langs de weg en op de middenberm😄 en diverse Hindoe tempeltjes

VLAKBIJ GUWAHATI AIRPORT

Aangekomen bij een prima hotel in voorstad van Guwahati vlakbij de luchthaven, omdat we morgen vliegen naar Bagdogra Airport en vandaar met auto naar Darjeeling gaan. Ik zit even lekker op het gemeenschappelijke balkon en geniet van de RUSTIGE omgeving. 😃😃 Helaas waait af en toe een heel vieze putlucht in mijn neus 😟; komt ergens van buiten af, niet te traceren.. Dat is India.

Heerlijk gegeten; gebakken aubergine 💥🤘, gefrituurde vis, aardappelsalade (zeer pittig) en Ghee rijst + beiden een lemon soda ( Nb. alcohol wordt hier niet geschonken, zoals meestal het geval is in India) voor, omgerekend € 6,50 totaal.😄😁🤑. En dat alles in een keurig restaurant. We wisten al dat India goedkoop is maar dit slaat alles.💫

Het (voor) stadje van Guwahati bij de luchthaven is zeer kleurrijk

GUWAHATI AIRPORT

OVERNACHTEN:

Het Treebo Trend Hotel Mobi ***** is een absolute topper; Prachtige kamer voor maar € 25 per nacht.

Ligt op nog geen 10 TukTuk minuten van de luchthaven.

PRIJSNIVEAU MEGHALAYA

Guwahati ( ASSAM)

Guesthouse € 23 excl ontbijt

Jolly Angler € 26 : 2 hoofdgerecht, 1 dessert 3 coronabier 0.33 en 1 cocktail

Guwahati naar Bhramaputra Resort  UBER 40 min € 4,50!

Luxe  huisje €50 excl. ontbijt

Eten 2x hoofd 1 bier 2x cocktail € 18

Een Cocktail kostte 310 tot 450 (€3,60  tot 5,00)

Hotel in directe omgeving airport € 25 per nacht

In hetzelfde hotel; 2 x  hoofdgerecht + drankje € 6,50 !!!!

Vliegticket Guwahati  naar Bagdogra €28 !

MEGHALAYA

Sillong

Homestay € 32 per nacht incl.

Dylan Café 2 x hoofdgerecht met bier € 22

Don Bosco museum entree €1,10

Auto met driver naar Sohra 75 km  + fotostops €35 + € 5 tip

Hotel Indiana €30 per nacht incl

Rondrit met chauffeur Shillong eo € 34

Cab Shillong naar Giwahati Airport 100 km € 45

Eten voor 2 in restaurant hotel + consumptie € 14 tot € 17

Sohra

Chalet €53  per nacht, exclusief ontbijt

Eten en drinken Si Maiki  3 dagen € 50 !!!!

Dawki

Taxi van Betelnut resort naar Dawki € 8

Huisje € 45 per nacht inclusief ontbijt

Eten  € 13 totaal

Guesthouse € 34 per nacht