Mexico/Guatemala 45 dagen

Van begin januari tot eind februari 2022 zijn wij in 45 dagen van Mexico City naar Guatemala City gereisd via Yucatan.

Mexico was niet onze eerste keus; te veel on The Beaten Track” maar de Corona situatie liet ons niet veel keus:

Mexico is gedurende de Coronacrisis een van de weinige landen geweest die altijd open zijn gebleven voor reizigers. Alleen een gezondheidsverklaring volstond en daar werd bij aankomst overigens niet naar gevraagd. Inmiddels (maart 2022) is deze verklaring niet meer nodig. Mooi te combineren met Guatemala dacht ik, toch een beetje spannender, hoewel dit land ook allang door Backpackers is ontdekt. Voor toegang tot Guatemala was alleen een Antigeentest, 48 uur van te voren vereist.

Ons verslag van de reis hebben wij op Polarsteps gezet. Hier op de website met aanvullingen.

Schiphol•11 Januari 2022• 4°

Flinke vertraging. Vliegtuig defect. Vervangend vliegtuig. Vertrek rond 17.00. 2,5 uur vertraging. Vliegduur 12 uur. Aankomst lokale tijd Mexico (-7 uur) rond 22.00 Vliegtuig is bijna vol

Mexico City 12 Januari 2022•21°

Aankomst ging vlekkeloos. Naar gezondheids QR code werd niet gevraagd. Er was een prepaid taxi naar ons hotel €15 en tevens een simcard gekocht bij de Seven Eleven shop op de luchthaven. Handig👍

Museum Soumaya in de chique wijk Polanca

 We doen vandaag de Hop on Hop off bus (Capital Bus: “4 routes kost maar €8 pp voor 24 uur! )”

We doen eerst de groene route. Wat een enorme stad. Een van de grootste ter wereld; 10 miljoen + . Opvallend mooie moderne architectuur. Ziet er welvarend uit maar de sloppenwijken zien we natuurlijk niet. Veel straathandel. 90 % draagt ook buiten een mondkapje. Ook veel mondkapjes met spatschermen! Alles is overigens open zonder restricties Rekening is voor het ontbijt 2 pers is 150 Pesos = €6.50. Er wordt wel een fooi verwacht van 15%. Mexico is sowieso een fooienland. Bijna iedereen rekent op een fooi, parkeerwachter, man die auto’s naar een parkeerplaats begeleid, etc

De Torre Latinoamericana (1956) is de eerste wolkenkrabber van Mexico City en met 182 m. nog steeds een van de hoogste.

Mexico City•12 Januari 2022•20°

Hop on Hop Off bus; nu de blauwe route langs Casa Azul van Frida Kahlo. Gaan we bezoeken als we aan het eind van onze reis weer in Mexico City zijn. Wat een groene stad eigenlijk! Fietspaden met veel groen midden in de stad. Nu zijn we best gaar, Jet Lag achtige moeheid. Vroeg naar bed morgen weer fit😄

Mexico City Must see Top 10

We zijn maar krap twee dagen op de heenreis en een dag op de terugreis in Mexico city geweest; Achteraf hadden we zeker wat langer moeten inplannen, maar omdat er maar 2x per week (maandag en vrijdag) een rechtstreekse vlucht van Oaxaca naar Merida gaat ( alle andere vluchten gaan via Mexico City) hadden wij de keus om kort of (te) lang in deze stad te zijn. Er zijn ontzettend veel “Must See” lijstjes over Mexico City op het internet die nogal verschillen. Ik heb er 7 bekeken en de bezienswaardigheden punten gegeven en daarvan een Top 10 gemaakt:

1. Nationaal Museum voor Antropologie, 54 punten

In het Chapultepec park in Mexico City, vind je het Nationaal Museum voor Antropologie. Het immense museum van bijna 80.000 m2 neemt je mee terug naar de pre Columbiaanse geschiedenis. In het museum kun je diverse bekende beelden en stukken bewonderen zoals bijvoorbeeld de Olmeekse koppen uit Tabasco

  1. Zocola, 54 punten

Het kloppend hart van Mexico-Stad wordt gevormd door het Zócalo. Dit is een van de grootste pleinen ter wereld en vormt een uitstekend startpunt van een tocht langs de verschillende bezienswaardigheden in Mexico-City. Hier wordt elke ochtend om 08:00 uur en elke avond om 18:00 uur een vlaggenceremonie gehouden. Vanaf het dakrestaurant van het Gran hotel heb je een prachtig uitzicht op dit plein.

3. Templo Mayor, 40 punten

Dit zijn de overblijfselen van de grote tempel van de Azteken, en staat vlak bij de Zocola.

4. Palacio de Bellas Artes, 37 punten

Palacio de Bellas Artes, of Paleis van de Schone Kunsten, is het belangrijkste culturele centrum van de stad. Het gebouw is een architectonisch hoogstandje met een mix van art deco en art nouveau.

5. Frida Kahlo Museum, 32 punten

Het familiehuis van de beroemde kunstenares Frida Kahlo, de plek waar zij geboren werd en ook stierf. Samen met haar man Diego Rivera woonden zij hier jaren lang en drukten hun stempel op het huis door het te decoreren met prachtige traditionele Mexicaanse kunst. Koop (minimaal een dag) van te voren tickets online.

6. Cathedral Metropolitana, 28 punten

Deze gigantische kathedraal vlakbij het centrale plein, werd in een periode van 250 jaar gebouwd en heeft een mix van architecturale stijlen.

7. Xochimilco, 25 punten

Is een voorstad ten zuiden van Mexico City dat bekend staat om de kanalen. Het staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

8. Palacio Nacional, 23 punten

Er zijn een aantal gratis bezienswaardigheden die je in Mexico-Stad kan bezoeken en een ervan is het Palacio Nacional. Dit is het werkpaleis van de Mexicaanse president en je kunt er helemaal gratis een kijkje nemen.

9. Chapultepec park, , 21 punten

Behalve het al genoemde Antropologisch Museum is dit park een gigantische groene oase in het hart van Mexico stad.  Het is een populaire plek voor inwoners van de stad en bezoekers. Het kasteel van Chapultepec staat is gebouwd op de top van een heuvel.

10. Basilica de Santa Maria de Guadalupe, 20 punten

Deze basiliek bestaat uit twee delen en heeft zijn thuisbasis op de heuvel van Tepeyac. Door de vele verzakkingen is ervoor gekozen om een nieuwe basiliek te bouwen. Het oude gebouw dateert daarbij uit 1531, terwijl de nieuwbouw van de tweede basiliek is begonnen in 1976.

10. De Paseo de la Reforma , 20 punten.

is een boulevard die 12 kilometer lang en is een van de belangrijkste aders van Mexico-Stad.

Het bekendste monument aan de Paseo de la Reforma is de Angel de la Independencia. Onder dit monument, liggen verschillende Mexicaanse onafhankelijkheidsstrijders begraven.

Verder worden ondermeer genoemd;

Palace Postal, het stadsdeel Roma (denk aan de Film), Torre Latin Americano, Museo Soumaya, indrukwekkend gebouw! , de Chinese wijk (vind ik zeer de moeite waard!) en zelf vind ik het Olympisch Dorp uit 1968 architectonisch interessant.

Op een uur rijden van Mexico-Stad vind je de gigantische oude stad Teotihuacan. Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Mexico  en de ideale dagtrip vanuit de hoofdstad. Op het hoogtepunt van deze stad in de 1e eeuw was Teotihuacan de grootste stad van heel Amerika en de zesde grootste stad ter wereld

metro Mexico City
Olympic City (1968)

Mexico City•13 Januari 2022•21°

Eerst ontbijt. Daarna inpakken en Uber naar TAPO busstation voor bus van Estrella Roja naar Puebla/Cholula is twee uur rijden met de bus 

TIP: Hotel Templo Mayor: “Prima hotel voor maar €25 per nacht om de hoek van de Zocola. Helaas geen ontbijtfacilteit”

Mexico City•13 Januari 2022•21°

Mexico City is een megastad met een oud wat rommelig historisch centrum met kathedralen, musea, Azteken ruïnes, oude historische huizen. De wijken rondom het centrum zoals Roma spraken mij het meest aan; ruim van opzet , veel groen, fietspaden, Eco wandelpaden , wolkenkrabbers die soms heel mooi zijn. Een stad die zeer de moeite is om te bezoeken. Trek maar minimaal 4 dagen uit als je ook ( veel) musea wilt bezoeken.

Naar Cholula•13 Januari 2022•21°

Enorm busstation. De route ging eerst over de snelweg waar we nog een pas tot 3000 m hoogte pakten. Daarna een paralelweg met zeer rommelige bebouwing wat doet denken aan een derde wereldland.. De bus was overigens prima. Eerste indruk; ons hotel is niks aan, prima doch sfeerloos maar €21 per nacht en dan moet je niet zeuren… Er ontbreekt ook een restaurant zoals vaak het geval is in Mexico.

Dat wordt dus eten buiten de deur.

Cholula/Puebla•13 Januari 2022• 22°

In Puebla wonen veel mensen van Duitse afkomst.

Toeristisch plaatsje, voorstad van Puebla, momenteel zonder ( buitenlandse) toeristen. Er is een kerk gebouwd op een oude Pyramide maar verder vinden wij het niet zo bijzonder. Wij gaan morgen een Free Walking Tour doen in het aangrenzende Puebla , een stad van 2 miljoen inwoners, de 5e stad van Mexico. Het centrum heeft een Unesco status. Annemarie heeft het koud. Het is hier ochtends en avonds ook fris. Overdag is het 21 graden. Cholula ligt het dichtst bij de Popacatepetl vulkaan. Je ziet op het internet ook prachtige plaatjes geschoten onder ideale omstandigheden met zoom van de pyramide kerk op de voorgrond en de berg op de achtergrond. Wij hebben er weinig van meegekregen; de Popacatepetl was nauwelijks te zien.

Puebla City•14 Januari 2022•20°

Mooi historisch centrum. Vandaag, 14 januari, is onze buurman Pierre overleden. Het zat er aan te komen maar het kwam toch hard binnen. Deze dag daarom grotendeels doorgebracht in het park in het centrum van Puebla

Onderweg van Puebla naar Oaxaca •15 Januari 2022•21°

ADO bussen zijn het best en het duurst. Onze rit van 5 uur kost €30 pp en dat is niet echt goedkoop voor Mexico. Voordeel er is toilet aan boord. Wel zo prettig voor een langere rit😉De toiletten staan in Mexico erg laag > zie toilet op busstation; ze zijn vaak wel schoon. Fraaie rit.

Laag zijn ze, die toiletten in Mexico!

Oaxaca City•16 Januari 2022•23°

We zien hier voor het eerst veel buitenlandse toeristen in deze mooie historische plaats. Ook landgenoten. Ze noemen Oxa het culturele hart van Mexico. Veel galeries, kerken e.d. Het Mexicaanse eten verschilt nogal van wat wij in Nederland kennen. Natuurlijk zijn er ook taco’s en burrito’s maar de nadruk ligt toch op heel andere gerechten die ik nog nooit heb gegeten, zoals gedroogd varkensvlees met een groene hete saus. De Free Walking Tour groep bestond uit 30 personen, een record voor ons en ongeveer 20 daarvan kwamen uit de VS, voornamelijk uit Texas. Vanuit Houston en Dallas zijn er rechtstreekse vluchten zodat deze stad een citytrip kan zijn voor Texanen. Zelfde afstand als Amsterdam- Istanboel

Templo de Santo Domingo de Guzman

Typisch Oaxacaans gerecht; platgeslagen varkensvlees in een hete jalapenos saus.

Restaurante Terranova : “Prima restaurant, niet het goedkoopste ( ruim €30 voor hoofdgerecht en bier voor 2) maar de kwaliteit is goed.

Hotel Niut-Ja  : “Eenvoudig hotel met kamers voor €24 per nacht Aan de rand van het centrum”

Oaxaca City•17 Januari 2022• 23°

Vroeg 05.30 op. We gaan vliegen van Oxacaca naar Merida. Een vlucht van anderhalf uur met Volaris, een low cost maatschappij in deze contreien. Deze vlucht verloopt zonder problemen. Dit in tegenstelling tot onze tweede vlucht met deze maatschappij van Guatemala City naar Mexico City

We arriveren in Yucatan. Het gedeelte van Mexico met de tropische stranden en Maya ruïnes.

Covid in Mexico

Van alle landen die wij in Covid tijd bezocht hebben is in Mexico de Covid het nadrukkelijkst aanwezig: Bijna iedereen draagt een mondkapje buiten en je ziet ook mensen met mondkapje en spatscherm. Waar je ook naar binnen gaat; temperatuurmeting, gel in je handen, over desinfectie mat heenlopen. De maatregelen verschillen van staat tot staat afhankelijk van een stoplichtensysteem. In de door ons bezochte twee deelstaten was het dragen van een mondkapje buiten niet verplicht. Nu wij in Yucatan zijn gearriveerd werden wij overigens vriendelijk door een verkeersagente verzocht om ons mondkapje op te zetten, het is in deze deelstaat momenteel verplicht. Pluspunt is dat wel alles open is.

Covid Time

Mérida•17 Januari 2022•24°.

Aankomst hotel in Merida Het best hoge tempo van onze reis eist wel enigszins zijn tol. Wij kijken dan ook uit naar 5 dagen aan het strand in een Eco resort in Mahahual, een plaatsje aan de Maya Coast. Morgen doen wij nog Merida met een Free Walking Tour en overmorgen bezoeken wij Chichen Itza een van de 7 ( nieuwe) Wereldwonderen. Daarna het strand en vervolgens nog een paar dagen Bacalar aan een lagune. Qua accommodatie is het tot op heden NET NIET. We zijn verwend de laatste jaren. Gebrek aan sfeer, faciliteiten( geen ontbijt te krijgen is gangbaar) ,geen barretje ed. Lastig is ook dat de Mexicanen heel andere eettijden hebben. De hoofdmaaltijd is tussen 14.00 en 17.00 lees ik* en veel restaurants gaan dicht rond 18.00. Natuurlijk zijn er (vaak duurdere) restaurants die wel in de avond open zijn.*

Mérida•18 Januari 2022•27°

Gisteravond. Eten was ok maar vrij duur voor Mexicaanse begrippen €40 (incl. fooi) voor twee personen en 3 bier elk.

Mérida•° Soberana steakhouse, terras Parque de Santa Lucia . Eten was ok maar vrij duur voor Mexicaanse begrippen €40 (incl fooi) voor twee personen en 3 bier elk.

Merida•18 Januari 2022• 27°

Bustour gedaan door Merida. Mooie stad met heel statige gebouwen. De Paseo Montejo is een brede boulevard waarbij je aan beide kanten van de weg de mooiste koloniale huizen en gebouwen ziet en ook wat leuke restaurants en winkeltjes. Het historische centrum is compact en goed te bewandelen.

Heerlijk gegeten, eindelijk echt goed in La Negrita Cantina met spelende band: Conchinita Pibil;

zacht gegaarde pulled pork ; 465 pesos = €24

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20220118_193129-577x1024.jpg

Merida – Chichen Itza ruim 100km•19 Januari 2022•30°

Wachten op de (ADO) bus naar Chichen Itza. Bus om 10.20. Rond 12.30 aldaar. Geniet mee van deze busreis😄 tot slot ons hotelletje bij Chichen Itza. Kamer doet €33 per nacht

Chichen Itza•19 Januari 2022•29°

Een van de 7 (nieuwe) wereldwonderen. Mooi hoor , maar zou niet bij mij in de top 7 staan. Behoorlijke kermis hier, ondanks de Covid. MUST SEE:Chichen Itza: “Entree is ongeveer €25 p/p”

Chichen Itza naar Mahahual• 20 Januari 2022•31°

Vandaag lange busrit. Eerst naar Valladolid met een Collectivo*, (paars) lijntje ) beetje krap , in 45 min. Vandaar naar Bacalar met bus (rode lijn) in ongeveer 5 uur. Van Bacalar met taxi (oranje lijntje) naar onze eindbestemming aan de Caribische zee.

ADO is de beste en duurste busmaatschappij in Mexico. De bus is maar voor de helft gevuld en van de passagiers is (bijna) de helft Nederlands! Bij Bacalar stond maar 1 taxi en geen ander transport, dus werd het de taxi ; 100km voor 1000 pesos = €45 ( ik had nog 100 pesos afgepingeld) En nu op Ecoresort Blue Kay voor 4 nachten in een Cabana ad €63 per nacht aan het strand. De Pina Colada is megagroot voor €4

* minibusje , vertrekt als het vol is ( min.11 personen)

Mexico is een prima land om door te reizen. Het busvervoer is goed geregeld. Eenvoudige hotels zijn goedkoop van €20 tot €35 per nacht m.u.v de kust bij Yucatan. Wel is het land erg fooierig, men verwacht toch minstens 10% fooi, maar eigenlijk 15%. Iets wat uit de VS komt, daar is 15% heel gebruikelijk. Soms kun je bij het afrekenen met PIN (creditcard) invullen hoeveel je aan fooi geeft : 10,15 of 20%. Aan de kust kun je vaak met card( visa/master/amex betalen. Elders vaak niet. Zonder cash ben je nergens. Pinnen uit een automaat kost veel geld extra aan provisie. Soms wel meer dan 10%! Aan de Maya Costa is het echt niet zo duur als in Nederland natuurlijk, maar echt spotgoedkoop is het niet. Wat dat betreft zijn wij wel verwend de laatste reizen door Oost Europa, Kaukasus en Tanzania. Mexico is voor ons geen echt avontuurlijke bestemming, daarvoor zijn er te veel reizigers ons voor geweest de laatste 30 jaar– het stond ook niet op onze bucketlijst– maar in Covidtijd is er niet zo veel keus buiten Europa. Overigens vind ik het leuk om het eens gezien en beleefd te hebben. Er is echt veel moois te zien. Ik heb mij tot op heden geen moment onveilig gevoeld. Er is veel politie te zien op alle belangrijke punten. Natuurlijk wel goed letten op je spullen en als de mogelijkheid er is je waardevolle spullen afgeven bij een kluisje van de receptie. –

Mahahual•21 Januari 2022•28°Nou nee het strand is mij te vol nu (15.00). Vooral in de middag wordt het steeds drukker. Meestal Mexicanen. Het strand is helemaal vol met (lig) stoelen en tafeltjes. Het water is lekker en oogt prachtig. 17.30. Het is nu lekker rustig hoor.😄

Mahahual en Covid• 22 Januari 2022•28°

Mexico heeft een zogenaamd stoplichtensysteem met betrekking tot Corona. Ingaande maandag en ( afgelopen week) zaten wij in Oranje. Officieel betekent dat beperking van 50% in horeca. Wij hebben daar weinig van gemerkt. Het dragen van mondkapjes verschilt heel erg van plaats tot plaats. Vorige plek droeg 90% er een. Hier draagt 90% GEEN😉.

Eco Cabanas Bluekay : “Prima adres. Leuke huisjes, strand ok”

  • Cruiseschepen 2 tot 4x per week bepalen hier het leven, ze zijn weer terug! Laatste dag hier. Morgen naar een blogbestemming; Bacalar slechts 1,5 uur met een busje. Daarna wacht een langere rit van wel 8 uur naar Palenque. Hola👍 Top maaltijd in strandtent op niveau voor €28 totaal

Mahahual•25 Januari 2022•29° Hi, daar zijn we weer. We zijn nog hier 2 dagen extra. Anne Marie heeft eergisteren een heftige voedselvergiftiging opgelopen en was flink beroerd. Ze heeft zelfs een paar uur aan het infuus gelegen in een privé kliniek vanwege haar klachten. Het gaat gelukkig weer wat beter.

We hopen nu morgen met een taxi naar Bacalar te gaan ruim 1 uur. Daar kan ze dan nog twee dagen rustig aansterken. Daarna proberen wij in principe de geplande route af te leggen, uiteraard onder voorbehoud conditie

Na een nacht flink hozen.

Boekenkast op Eco resort; De Nederlandse lectuur ontbreekt niet.

Mahahual•25 Januari 2022•29°

Nog 1x Mahahual; Wat 15 jaar geleden nog een stil vissersplaatsje was is nu een echte toeristenplaats geworden, vooral als er een cruiseschip aanmeert en dat is de laatste dagen al 3x gebeurd. De cruiseterminal is van 15 jaar geleden. De cruiseschepen, veel low budget (al een 5 daagse cruise vanaf de haven Galveston in Texas voor $170), komen vaak uit Texas. Ze spuwen dan duizenden “Texas Tokkies” uit waarvan sommige niet zouden misstaan in de serie Containerdorp. Sorry dat ik een beetje uit de hoogte schrijf maar zo voelt het nu eenmaal. Het plaatsje is vergeven van massagebedden $US 20 per uur voor een gewone massage aan de boulevard. Ook zijn er vele farmacias waar je tegen fikse prijzen pillen zonder recept kunt krijgen als Tramadol, Oxycydon en Xanax ed. Alles is op de “Cruise Amerikanen” gericht, je kunt er alleen $ pinnen. Is er geen cruiseschip, dan is het rustig. Het plaatsje is fraai gelegen aan de blauwgroene Caribische zee. Het strand is mooi maar wel vol met stoelen en tafeltjes.

Mahahual; Amerikaanse cruisetoeristen

Hotel Casa Corazon: direct aan de lagune gelegen met een eigen steiger. Eenvoudige kamer voor €48 per nacht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20220126_143754-577x1024.jpg
Hotel Casa Corazon, een prima keuze.

Bacalar• 27 Januari 2022• 30° Het is hier prachtig. Vandaag relaxdag. Annemarie is goed herstellende, daar ben ik heel blij om. Morgen nog een hele dag, we gaan dan naar een nabijgelegen Cenote , een grot met water waar je in kunt zwemmen Morgenavond 23.00 vertrekken wij met nachtbus 😔naar Palenque. Heeft niet onze voorkeur die nachtbussen maar het is de enige manier om daar te komen. Op internet zag ik ook meerdere dagbussen rijden maar die zijn er dus niet (meer). Dat wordt dus lekker afzien en er is ook geen toilet aan boord. Het hoort er nou eenmaal bij😐

Bacalar•27 Januari 2022•30°

Laguna Bacalar is prachtig, maar niet meer de onontdekte parel van Mexico zoals je in diverse blogs soms nog kunt lezen Het is the place to be met alle voordelen en nadelen. Het is niet zo druk als in Mahahual een cruiseschip aanmeert en de toerist is ook van een ander soort. Je ziet hier ook best veel backpackers. Het prijsniveau kan oplopen tot NL niveau, we betaalden voor een cappuccino €3,25 omgerekend. Onze accommodatie is wat versleten maar direct aan de lagune met een pier en daardoor is de €47 per nacht een heel goede deal. Meestal betaal je hier snel het dubbele per nacht, maar er zijn ook hotels waar je veel meer betaald. De Covid lijkt weinig invloed te hebben op het toerisme hier zo te zien. All the way we hebben een plekje op de pier en het is prima.

Laguna Bacalar•30°*zwemwaterervaring😃😃 Bodem voelt als satijn. Beetje gekscherend; Loosdrechtse Plassen in een Tropische setting 🏝🏝 Volgens mij zijn er ook BM ers. Een week Bacalar ?; scoor een goedkoop ticket van Amsterdam of Brussel naar Cancun bij TUI Fly nl of TUI Fly be ( naar allebei afzonderlijk kijken! NB. staat niet op de gebruikelijke zoekmachines als Google Flights, Skyscanner, Momondo enz enx) , lukt voor ongeveer €500 zonder ruimbagage/€600 inclusief, soms lukt het zelfs al voor €450/550. Neem de ADO bus vanaf Cancun en in 5 uur ben je er.

Mexico•28 Januari 2022•30° Relaxdag vanavond 23.00 bus naar Palenque Tot nu toe het mooiste plekje qua natuur vind ik.

Bacalar > Palenque nachtbus van AU ( budgetdochter van het bekende ADO)• Vertrek 22.55 aankomst 07.20 lokale tijd het is daar 1 uur vroeger! Palenque heeft veel Maya ruïnes en een fraaie jungle omgeving. Het is onze uitvalsbasis naar Guatemala.

Palenque 29 Januari 2022•21°De hele dag regen, nog niet meegemaakt deze reis. Covid antigeentest gedaan voor Guatemala.

Hotel Cabana Safari: “Super hier. Midden in een tropisch regenwoud”

Palenque/30 Januari 2022•23°

De zon komt op na een hele dag regen. Hadden we nog niet gehad. Het is prachtig hier. Cabanas in een tropisch woud. Vandaag de Maya ruïnes bezoeken. Morgen met toeristenbusje van Adrenaline Tours, eigenaar een Belg , naar Flores in Guatemala. Soms kun je een shuttle als vervoer gebruiken, minibusjes die je rechtstreeks van A naar B brengen. Wel zo handig maar het is natuurlijk wel duurder als gewoon OV. We betalen $50/€45 pp voor een rit van 8 uur naar Flores. TIP:Zona Arqueologica de Palenque; (veel) mooier als Chichen Itza

Palenque 30 Januari 2022•22° Overblijfselen Maya stad uit 9e eeuw in jungle

Mexico allerlei

Opmerkelijk: Een fietspad, dat zien wij niet vaak buiten Europa. Viel me al op in Mexico City dat daar fietspaden zijn evenals in Palenque.
OXXO is een kleine supermarkt die je overal ziet; kruising tussen kleine AH en een AH to go. Ook zie je veel medisch consult ” winkels” waar je een recept kan krijgen om pillen te kopen die je alleen op recept kan krijgen. Het stikt van de Pharmacias, omdat er zijn geen Kruidvaten en Etosachtige winkels zijn. Mijn bevinding is dat pilletjes als Paracetamol e.d. minstens 2x zo duur zijn als in NL. Ook zijn er V&D achtige warenhuizen met de opmerkelijke naam Liverpool.
In Mexico gaat betalen vaak nog cash. Soms kun je met creditcard betalen maar dan moet je de “verplichte” fooi los in cash geven. Contactloos betalen kan helemaal niet. Geldautomaten zijn lang niet altijd geschikt voor buitenlandse pinpassen. Dat is soms effe zoeken.

Hotel Cabana Safari: “Mooiste plek van onze reis tot dusver.

Flores Guatemala•31 Januari 2022•27°

Gearriveerd in Flores . We gingen (zoals eerder vermeld) met een toeristenshuttle; het was een prachtig lange rit met 4 andere reizigers waaronder een Zwitser en een Duitser met zijn Chileense vriendin. Allemaal jonkies natuurlijk. Bij de grens zagen wij ook een stel Deense en Israëlische backpackers.

Flores•31 Januari 2022•27°

Flores ligt op een eilandje in een meer verbonden met een dam. Denk maar aan Lindau am Bodensee maar dan in een tropische setting😊Nog best aardig wat toeristen hier, natuurlijk vooral backpackers in allerlei soorten. Uiteraard ook landgenoten.

Hotel Casa Amelia tip: “Prima hotel. Wij hebben een kamer op de derde verdieping met directe toegang tot dakterras met fraai uitzicht op het meer. Kleine kamer.€47”

De warmste dag tot nu toe. Buskaartje gekocht voor overmorgen naar Rio Dulce, een Nationaal Park met een rivier in de jungle. Reisduur is 3 tot 4 uur. Ontdekt dat je veel geld kunt besparen in dit soort landen door de tickets rechtstreeks bij de busmaatschappij te kopen en niet via een tussenpersoon met een website op het internet Online = $32 =€29 per persoon. Bij busstation Quetzal 300 = €35 voor TWEE personen Let wel dit betreft een luxe bus. Je hebt natuurlijk ook gewone bussen zogenaamde Chicken bussen , zeer vol en benauwd etc. In Afrika heb je vaak geen keus, hier heb je nog de keus tussen een gewone en een ‘luxe” bus.

Tikal •2 Februari 2022•31°

Onder deze heuvel bevindt zich nog een (niet uitgegraven) ruïne

Flores •3 Februari 2022•33°

Van Flores naar Rio Dulce met de Maya de luxe bus ca 4 uur .We rijden in een oude versleten de luxe bus. Voor hier heel comfortabel. Er is zelfs een toilet niet superschoon maar toch… De bus vertrok met 40 minuten vertraging , op zich niet zo erg maar we moeten in Rio Dulce straks met boot naar onze bestemming en die gaat maar 2 tot 3x per dag. We hadden gemikt op de boot van 14.30 maar dat gaan we ( waarschijnlijk) niet halen. Je moet in dit soort landen geen haast hebben.

3 Februari 2022•32°

Gestrand in Rio Dulce bij de brug uit 1980 die Noord met Zuid verbindt. De ferry hebben we net gemist. Dus morgenochtend en we overnachten hier bij een aanlegplaats. Wel zo handig. Kamertje heeft iets van een groot kippenhok met heel veel gaas, maar wat wil je voor €17. In de avond komen welgestelde Gualtamatezen en expats gearriveerd met hun boot(je) een avondje swingen en Karaoke in de bar aan de zoete rivier 🏝😃

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is backp-hostel-Snapshot-1024x576.jpg
Kamer OK, wel luidruchtig, het ligt tegen de oprit van de brug over de Rio Dulce brug aan !

Hotel Backpackers & Restaurant : “Eenvoudige kamer met eigen sanitair €17”

Livingston• 4 Februari 2022•30° Prachtig hier aan de rivierTIP :The Round House Hostel: “Schitterende locatie en mooie Cabanas met spectaculair ecosanitair” €35 per nacht.

Livingston•5 Februari 2022•27°

Bewolkt en af en toe regen. Vanmorgen met boot naar Livingston om daar te pinnen en wat boodschapjes doen. We zijn de enige gasten dankzij Koning Covid . Bij het ontbijt ook altijd bonenpasta ( net als in in Mexico) en naar keuze gebakken banaan.Chapin; klassiek ontbijt; bonenpuree, roerei en gebakken banaan

Met boot naar plaatsje Livingston•5 Februari 2022•27° Poeh best ruige boot hoor😨

Livingston•5 Februari 2022•27° Plaatsje met veel afstammelingen van Afrikaanse slaven. Apart Caribisch sfeertje. Echt tropisch weer met heftige buien. De grote vogels zijn een soort pelikanen.

Livingston•5 Februari 2022•26°Een van de mooiste regenwouden die we hebben gezien

Livingston• 6 Februari 2022•27°Gisteravond ging het flink tekeer. Vandaag tot nu toe droog. We zouden vandaag naar Playa Blanca gaan met de boot, het enige mooie strand aan de Caribische kust van Guatemala. Let wel; Guatamala grenst maar een heel klein beetje aan de Caribische zee, de kustlijn is hoofdzakelijk aan de Pacific daar gaan we ook eindigen in dit land. De boottocht gaat niet door; te weinig passagiers; een privéboot vinden wij te duur, misschien morgen dan en anders; Jammer dan, we hebben tenslotte in Mexico al een week aan de Caribische zee verbleven.

Guatemala•7 Februari 2022•28° Vanmorgen excursie via Seven Altares naar Playa Blanca

Seven Altare

Playa Blanca Guatemala•7 Februari 2022•27°

Mooi, het enige Caribische strand van Guatemala. Morgen gaan we beginnen aan onze Coast to Coast trip Guatemala. Over 10 dagen eindigen we aan de Pacific in Monterrico De meeste toeristen zijn Franse dertigers en ( begin) veertigers als stel maar ook met jonge kinderen.

8 Februari 2022•25°

Ruigste bootrit tot nu toe. Weer prachtig onderkomen vandaag. Op onze lancha (= kleine boot max. 12 plaatsen) vanmorgen waren ook twee Nederlandse meiden. Voor het eerst flink afgezet door een vervoerder; de TukTuk vroeg 100 Quetzals = €12 voor een miniritje naar ons hotel , terwijl 10 normaal is. We weten het; altijd van te voren bedrag vragen bij taxi’s (m.u.v. Uber e.d.) ,maar in Mexico zijn we geen een keer afgezet en dan verslapt je aandacht een beetje.

Rio Dulce •8 Februari 2022• 25°

Weer een prachtige plek midden in een privé reservaat. Er staan vele huisjes in een mangrove achtig gebied. In het water van het reservaat schijnt ook af en toe een krokodil voor te komen gezien de waarschuwingsbordjes op het terrein. Het enige minpuntje is dat je in de verte het geluid van de zware vrachtwagens kunt horen die de brug over de Rio Dulce beklimmen. Het restaurant aan de rivier serveert prima eten. Zojuist een broodje gerookte Pulled Pork gegeten. Het is vandaag een beetje “Nederlands Mindere Juli Dag” weer wat je hier in de Tropen eigenlijk niet zou verwachten. Toch nog rond 25 graden hoor, maar het voelt wat frisser aan. Hacienda Tijax : “Toppertje, huisjes in een privé reservaat, betalen €46 per nacht. ”

Rio Dulce naar Antiqua 7 uur met toeristenshuttle; Antigua. De toeristische hoofdstad van Guatemala. We gaan met een zogenaamde toeristenshuttle, een busje met max. 22 plaatsen wat heel gebruikelijk is hier. Alternatief is een propvolle zogenaamde Chickenbus en op enkele routes ” luxe” bussen, oude afgedankte tourbussen die nog redelijk comfort kunnen bieden. De toeristenshuttle is vrij prijzig. Zo betalen wij samen $90 maar dat is wel een rit van 270 km waar men ca 7! uur over doet. Voor dat bedrag heb je in Georgië of Armenië een auto met privé chauffeur. We zijn al een meer dan vijf kwartier vertraagd. Het oude busje is al propvol met backpackers ( bijna alle Fransen). En er staan nog tig aan de kant met een hoop backpacks die op het dak worden gestouwd . Er komt een tweede busje begrijp ik? .. dat mag ook wel voor ruim € 40 per persoon! We kennen dit soort dingen maar al te goed van Afrika maar dan betaal je natuurlijk geen €40 p.p…. We kunnen op deze manier net zo goed (weer ) gebruik maken van regulier transport. We zijn vertrokken. 😃 En nog steeds onderweg😟. Het verkeer in Guatemala City waar we dwars doorheen moeten zit helemaal vast en er ontbreekt een ringweg of iets dergelijks. 20.10 eindelijk gearriveerd

Antigua •10 Februari 2022• 23°

Prachtig stadje, en dus flink wat toeristen. Wat mij als eerste opvalt is dat ze hier in tegenstelling tot Rio Dulce erg ” in de corona zijn” . Bijna iedereen draagt een mondkapje buiten en de bediening heeft naast een mondkapje ook nog een spatscherm op. Overal Covid posters met hoe je je masker moet dragen etc. De afgelopen week was ik bijna vergeten dat er (nog) Covid heerst. Vanmiddag stadje verkennen en ons bevoorraden voor de laatste periode met douchegel ,deo, etc etc. De was afgegeven bij een wasserette annex tandarts! En een heel bijzondere damestoilet Tamelijk chic plaatsje met de nodige flair. Frida Kahlo restaurant geweest LGHTB vriendelijk. Heerlijk Mexicaanse keuken. Restaurant FRIDAS : “Super gegeten voor €40”

Antigua Guatemala•11 Februari 2022•24°

Antigua is maar een kleine stad van ongeveer 50.000 inwoners. Het toeristische centrum heeft hippe en chique eetgelegenheden die bij ons niet zouden misstaan. Uiteraard niet representatief voor de levensstandaard van dit land.

Antigua •11 Februari 2022•24°

Stadstour met gids gedaan. Het internet werkt hier belabberd. Daardoor loopt het uploaden van Polarsteps ook vaak niet. Bij de twee providers die Guatemala rijk is werkt het slecht hier . Ik heb van beide een sim om af en toe te schakelen ivm slechte ontvangst. Vreemd in de belangrijkste toeristenplaats. In de jungle van Rio Dulce werkte het prima. De uitvaart van onze vriendin nog streaming gevolgd nachts. Het mooiste vond ik het tot een luxe hotel omgebouwde klooster. Veel kerken zijn ruïnes door de vele aardbevingen die dit gebied teisteren, de laatste zware aardbeving was in 1976. We zitten nu aan het Centrale Plein. Veel handelaars hier met van alles en nog wat. Ook bedelaars zijn er genoeg. Avonds gegeten in restaurant met muzak begeleid door een saxofonist die zo vals blaast als een lamme kraai😟. Weggevlucht en geëindigd in een heus kroegje dat niet zou misstaan in de film ” under the vulcano”

Cafe El Illegal

De aardbevingen in het verleden hebben voor veel bijzondere ruïnes gezorgd. Vooral de aardbeving uit 1773 heeft de stad grotendeels verwoest. Antigua was ooit de rijkste stad van Guatemala en is ook lange tijd de hoofdstad geweest. Antigua telde ooit tientallen kerken en andere monumentale gebouwen. Dat zien je nu nog terug in de vele bijzondere ruïnes verspreid door de stad.

  • Iglesia y Convento de Santo Domingo. Dit klooster was ooit een van de rijkste kloosters van de stad. Tegenwoordig is het duurste hotel van de stad, waar de oude ruïnes in verweven zijn. Ik vond dit de interessantste ruïne.
  • Convento Capuchinas. Dit oude klooster heeft een binnenplaats met fontein en fotogenieke kruisbogen.
  • Het Iglesia y convento Santa Clara is een van de grotere ruïnes in Antigua. Het klooster met haar binnenplein met fontein en haar tuinen zijn bijzonder zijn.
  • Kathedraal. Het gebouw van de kathedraal staat er nog gedeeltelijk, maar daarachter liggen de oude ruïnes verscholen. Onder de oude gewelven worden regelmatig concerten georganiseerd.
  • Convento de Nuestra Senora de La Merced. De gele kerk naast dit oude klooster is nog in gebruik.
  • Ook de aangrenzende musea met archeologische oudheden zijn vrij te bezoeken.
  • San Agustin. Van deze kerk staat eigenlijk alleen nog de façade overeind. In de avond is de voorgevel mooi verlicht.
TIPS;

Hotel Mansion Del Rey ; zeer gunstig gelegen; leuke patio; eenvoudige schone kamer = €30 inclusief ontbijt

Restaurante y Taqueria El Faro; goed eten voor weinig geld; €20,– met z’n tweeën, inclusief fooi en dat is flink onder de gemiddelde restaurant prijs van Antigua dat zo tussen de €30 en €35 ligt!

Free Walking Tour bij het centrale plein werkt niet naar behoren; wij konden geen FWT gids vinden; wel veel gidsen die betaalde tours aanbieden. Onderhandel en betaal een prijs die je ongeveer van plan was als tip te geven bij de Free Walking Tour

San Juan La Laguna•12 Februari 2022• 22°

Via een stukje Panamerican Highway die hier bezaaid is met fastfood ketens, motels , kitsch idyllische Duitsachtige hotels naar het Atitlan meer. Vandaar moesten wij met een kleine boot het meer oversteken om in San Juan Laguna te geraken. Het bootje schommelde flink en we waren een beetje bang dat onze grote bagage die los op het dak lag in het water zou belanden. Alles ging goed😄. Vandaar een stukje met al onze spullen propvol in de tuktuk naar onze huidige prachtige plek; een chalet aan de bosrand.

San Juan La Laguna•13 Februari 2022•23°

Vanmorgen 08.45. Kil hoor 17 graden en dat in de tropen maar wel op 1600 m hoogte. In de loop van de dag is het een lekkere temperatuur hoor. Alternatieve plek , vegetarisch restaurant , compost toilet. Oostenrijkse vrouw die dit runt. Eerst ontbijten, nu 11.00 al weer lekker warmMayachik Vegetarian Restaurant: “Heerlijke gerechten en goedkoop”Eco Hotel MayAchik: “We hebben een chalet met totaal 9 bedden Welkom €40 per nacht Wel een compost toilet maar dat hoort bij ECO”

San Pedro La Laguna•13 Februari 2022•23°

San Pedro is een backpackersplaats. De hoofdstraat heeft een ietwat Aziatische sfeer met al die backpackers gelegenheden. Ook diverse Hebreeuwse opschriften: op bepaalde plekken in Latijns Amerika komen opvallend veel Israëlische backpackers, dat wisten we al. Ook zien wij enkele oude hippies😃

San Marcos La Laguna•14 Februari 2022•22°

We zijn nu in San Marco een hippig plaatsje met yoga, Shamantherapie enz.
Uitzicht vanuit onze bungalow

We zouden met de Lancha naar Santa Cruz gaan maar hebben de reis na 15 min afgebroken. De Lancha ging met hoge snelheid over de flinke golven want het meer is best ruig vandaag. Het was doodeng vond ik: we werden aan een stuk door gelanceerd😵‍💫😵‍💫 Anne-Marie had er minder moeite mee maar voor mij was het welletjes.

Eco-Hotel- restaurant La Pazvoor een lekkere lunch

San Juan La Laguna•14 Februari 2022•22°

Vandaag (terug) naar Panjachel met een lancha( = kleine boot). Ik hoop niet dat het meer wat rustiger is als gisteren en de lanchabestuurder de boot niet als een kermisattractie vaart. Volg ons vertrek, tuktuk, stukje lopen, bootje

Panajachel•15 Februari 2022•21°

We zijn 2 nachten hier. Morgen gaan we wat wandelen in een natuurreservaat. Overmorgen gaan wij rond de middag met een shuttle weer naar Antigua. De volgende dag hebben wij een privéchauffeur (€125,–) om in Monterrico aan de Pacific te komen. Idioot dat er nauwelijks regulier transport is. We wilden ook toch even aan de andere (stille) Oceaan zijn. Het is daar bloedheet met temperaturen in de middag van 37 graden. Zonsondergang om 18.00. Nu de plaats in om wat te gaan eten. Perla Maya Hotel Mijn tip: “Goeie deal . Voor €45 hebben wij een ruime kamer met eigen terras en uitzicht op het meer. Inclusief ontbijt”Restaurante Atitlan: “Mooi uitzicht op de vulkanen. ”

Panajachel•16 Februari 2022•23°Om 1.15 vannacht werden wij wakker. Alles trilde, het voelt alsof een aantal zware vrachtwagens langs onze kamer rijden. De (straat) honden blaften in koor. Het duurde maar 2 minuten ofzo. Daarna werden de honden stil en konden wij weer slapen. Geen schade hier. Wel is bij het epicentrum lichte schade. Op de kaart is het blauwe stipje waar we ons nu bevinden. Overigens gaan we overmorgen naar Monterrico en dat ligt in dat gebied.

We hebben wat gewandeld hier en na drie uur zijn we wel toe aan een consumptie; alleen de neusbeertjes gaan er mee aan de haal😀

Naar Antigua 3 uur met shuttle•17 Februari 2022•24°

Om 12.00 vertrek met shuttle. Een overnachting weer in Antigua. De volgende dag gaan wij met privé chauffeur naar de kust van de Stille Oceaan. Daar zijn we nog niet geweest deze reis. Zo hebben we straks beide kusten bezocht ; de Caribische en de Pacific. De laatste plaatjes van Panajachel vanuit ons hotel. Ons hotelletje in Antigua is voor 1 nacht en kost maar €29 inclusief ontbijt.

Antigua naar Monterrico•18 Februari •26°

Om toch de Pacific te bereiken hebben wij privé vervoer geregeld. Er is momenteel geen shuttle en een Chickenbus is onduidelijk en tig maal overstappen. Het kost ons 135 USD (€120). In Monterrico blijven wij 2 nachten. Vandaar naar Guatemala City. Misschien dan wel met een Chickenbus. We zien wel. Het is overigens aan de Pacific bloedheet. Tot 37 graden overdag en 25 in de nacht. 10.00 exact vertrokken. om 12.45 zijn we er.

De cocktails kosten tussen de Q30 en Q40 = €3,50 en €4,50😀 Als gasten zijn wij natuurlijk weer met stip het oudst. Gisteravond rond 21.00 was er een groep Amerikaanse jongeren die volgens mij hier (in dit land) iets doen; stage, uitwisseling etc . Komen we vaak tegen in dit soort landen Ook weer een aantal laptoppers, jonkies die je altijd achter een laptop ziet😟. Verder een Chileense hippie die kralen maakt en probeert te verkopen en die reist van Chili naar Alaska en nog wat locals.

Monterrico•19 Februari 2022•35°Ondergaande Zon en Zaterdagavond. Een bandje treed op.

Van Monterrico naar Guatemala City• 20 Februari 2022•34°

We hebben toch weer een privé shuttle geregeld via mijn vaste contactpersoon en eigenaar van Adrealine Tours, Patrick een Belg die al 30 jaar hier woont. Het is heet en om in een Chickenbus uren te gaan reizen leek ons toch niet zo een goed idee. We hebben nu nog een halve dag aan het strand en het is hier leuk, vol met Guatemalteekse gezinnen die een weekendje vanuit de stad naar het strand gaan. We zijn geloof ik de enige buitenlanders die geen enkele connectie hebben met Guatemala. Gisteravond vielen wij echt op. Nog even contact gehad met een Guatemalteek die in Duitsland woont over Louis van Gaal die we allebei de beste trainer vinden van de wereld.😀 Af en toe heel slechte weg vol gaten

Guatemala City•20 Februari 2022•23°

Hotel in zona 10 vlak bij de US ambassade. Dat moet wel veilig zijn😉 Guatamala City heeft qua veiligheid niet zo een beste naam maar het maakt veel uit in welk deel je bent. Waar wij nu zijn ziet uit als een soort kantorenwijk met af en toe een hotel blokkendoos , een ministerie , een ambassade, parkeerterrein met fastfood en braakliggende terreinen afgewisseld door rommelige bebouwing. Niet echt gezellig dus. Morgen nog Nationaal Museum doen en dan naar de luchthaven

La Estancia : “Enige restaurant op loopafstand van ons hotel dat open is op zondag. Duur”

Guatamala City•21 Februari 2022•25°

Museum is dicht (maandag/ volgens Google was het open; op site stonden geen openingstijden) dus naar Oakland Mall om tijd te doden. Stad heeft weinig te bieden. Het is een van de onaantrekkelijkste hoofdsteden die wij ooit bezocht hebben. Om 13.00 naar luchthaven voor vlucht naar Mexico City. NB verplaatsen doen wij met Uber, dat gaat prima hier en is goedkoop.

Guatemala City naar Mexico City•21 Februari 2022•25°

Vertraging🥶🥶🥶 ruim 6 uur. Onduidelijke info of geen info Waardeloze maatschappij dat Volaris.🤢 Geland laat in de avond..

Mexico City & Frida Kahlo•22 Februari 2022•27°

Wandeling door Zona Rosa en vervolgens naar het Frida Kahlo Museum. The place to be momenteel en de moeite zeker waard!

Mexico City•22 Februari 2022•27°

Toch nog best lastig een leuke eettent en café na afloop te vinden in uitgaansgebied Zona Rosa. Het gebied stikt van de fastfoodtenten. Bovendien zie je overal streetfood stalletjes. De Calle Genova = Genuastraat is een voetgangerspromenade die een beetje aan de Rotterdamse Lijnbaan doet denken maar dan rommeliger. Uiteindelijk zijn we gaan eten bij een restaurant wat al lang lijkt te bestaan met grote feestruimten enzo. Het eten was OK en de bier te duur ( er was geen drankenlijst) Daarna nog een café achtige gelegenheid zoeken in de loop naar ons hotel. Moeilijk; meestal fastfood of een fout restaurant. Uiteindelijk nog iets gevonden; een yupachtig cafe vol met Amerikaanse student/afgestudeerd achtige mensen. Best leuk. De bier kost dan € 2.20 voor een flesje 0.35 en cocktail ruim €6.

Hotel Del Principado   “Prima stadshotel. Kamer met ontbijt €33 ”

Mexico City•23 Februari 2022•28°

Even een Antigeen doen voor de terugreis en afsluiting van onze reis op rooftopterras van het Gran Hotel. Duur maar aanrader!

Mexico•23 Februari 2022•28°

Om 19.00 naar de luchthaven Vertrek 22.00 Aankomst rond 15.00 NL tijd .

Was een boeiende reis in Covid tijd!

Mexico•23 Februari 2022•28°

Geen vertraging zo te zien 😄😄 Was de moeite waard beide landen, de luchthavens ben ik wel even beu nu😩 Met mijn Flying Blue Miles twee stoelen bij de nooduitgang betaald. Dus gelukkig ( veel) meer beenruimte tijdens de nachtvlucht.😀

Top 5 plekken van onze reis:

1. Rio Dulce Guatemala , prachtig in de jungle in een Cabana (beiden)

2. Bacalar Mexico , die lagune met dat paradijselijke zwemwater. (beiden)

3. Monterrico Guatemala meest relaxte sfeer van deze reis (Anne-marie)

3. San Juan de laguna, Guatemala, een eco bungalow met vegetarisch restaurant bij het aan Antitlan meer (Eric)

4. Tikal Guatemala Historische ruïnes in de jungle (Anne-marie)

5. Palenque Mexico Historische ruïnes in de jungle en mooie cabanas, Anne-marie

Poedelprijs; Beiden: Backpackers hostel Rio Dulce

Speciale vermelding: Hacienda Tyax Rio Dulce (beiden)

Leukste stad: Mexico City ( beiden)

Lelijkste plek Guatamala City ( beiden)

Reisgids:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is LP-Mex-9781787017160_front.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is LP-GUA-546x840-1.jpg

SIMCARD

Mexico;

Telcel; is eigenlijk de enige serieuze optie; eigenaar Carlo Slim die ook aandelen KPN bezit heeft bijna het monopolie. Niet echt goedkoop. Koop een simcard bij een officiële winkel om activeringsproblemen te voorkomen.

Guatemala;

Claro, eveneens van deze eigenaar; minder goede dekking als de concurrent TIGO maar je hebt over het algemeen minder wachtrijen bij de winkel.

TIGO heeft betere dekking maar de wachtrij bij de winkel kan lang zijn.

Handig is de app recharge.com van Nederlandse herkomst; je kunt via deze app eenvoudig je beltegoed opladen van bijna alle providers/landen in de wereld.

PRIJSNIVEAU MEXICO

REIS TOTAAL gemiddeld €130 per dag ( exclusief 2 binnenlandse vluchten)

Guatemala is gemiddeld duurder als Mexico.

Yucatan is duurder als het binnenland van Mexico

Mexico City

Taxi (prepaid) luchthaven Mexico City naar hotel centrum €15

Ontbijt voor twee €6,50

Hop on bus = 160 peso pp  €7 pp

Lunch voor 2 : cafe popular 400 incl fooi €18

Diner voor 2 hoofdgerecht + bier + 1 liter sap hotel Catedral 400  €18

Cholula

Restaurant aan hoofdplein; hoofdgerecht 2x en 2 bier 0.35l =  564 pesos + 15% fooi   €25/ €27 (incl. fooi)

Puebla  brunch €15 /€17 incl fooi

Free Walking Tour 500 pesos €23

Uber van Cholua naar Puebla 30 min 100  €5

Cholula:  Casa Alamagna  2x hoofd 3 bier totaal €27/30  exclusief/inclusief tip

(Ex fooi/incl fooi)

Puebla Oacaca  €30 pp 5 uur luxe bus ADO

Oaxacaca 

2 hoofdgerechten  + salade en 4x 0.35 bier €31

Ontbijt voor 2: €11

Free Walking Tour met  30 deelnemers !  Wij geven 200 pesos = €10 voor ons tweeën.

Eenvoudige maaltijd voor twee;   spaghetti hamburger 1 dessert 2 consumpties €17

Taxi naar luchthaven Oaxacaca = 250 €12

Merida:

Desayuno (ontbijt)  voor 2  €17/€19 in duur(der) hotel

Hoofd 2x + 6 bier happy hour 50%  €36/€40 steakhouse Sobrano €€ ***

La Negrita €€  2 main + 4 bier €21/€23  ****

ADO bus naar van Vallodilid naar Bacalar €24 p.p.

Chichen Itza Entree €25 p.p.

Lunch uitgebreid in  Hotel Chichen Itza 450 pesos = €20 incl. fooi

Diner 2x hoofd + 2 bier incl. tip €23

Taxi Bacalar naar Mahahual = 100km 1 uur 1000 €45 

Mahahual

Pinnen $ 300  €299,40   $31,40 provisie!!!!

Lunch 200  pesos €10  zeer verfijnd !

Big Fish  2x hoofd 2 bier (0.35) € 25 inclusief tip

Busje Mahahual naar Bacalar 90 p.p. € 4.50

Chilangaloense Beach club 2x hoofd + cheviche + 4x 0.35 bier 715/800 pesos €32/€36 incl tip

Chilangaloense Beach idem €28/€31

Prijs 0.5 liter bier omgerekend van 0.355l  bij ecocabanas = ongeveer  €2,20

Bacalar

2 hoofd 2 bier €32 incl tip

Ontbijt incl tip €26  cappucino €3,25

2 hoofd 3 bier €30 incl tip

Palenque

Cabanas Safari €45

Taxi tussen 35 (€2,00) en 100 = € 5,00

Ontbijt €15

Covid test €32

Safari 2x extra nachos  2 bier  €18 incl tip

Casa Anatolia  2x hoofd 2 bier €19 incl tip

Mexico City

0.5 bier omgerekend €2.85 in yup buurtcafe

Cocktail ruim €6

PRIJSNIVEAU GUATEMALA

Flores

Hotel Casa Amelia €48 per nacht (exclusief ontbijt)

Restaurant hotel 2x hoofd 2 bier + 1 pina colada €27

IJsjes 2x 2 bolletje €5.75

Tuktuk ritje 0.60 pp

Restaurant Casablanca : 2 hoofdgerechten, waarvan 1 duur en 1 pizza en 4 bier 0.35 €35

Restaurant Amelia €28

Shuttle Tika €35 2 personen.

Entree Tika €17 pp

Bus 1e klas Flores Rio Dulce €17 pp

Rio Dulce

Kamer basic backpackhostel €17

RESTAURANT €35 ; 2 x hoofdmaaltijd en ieder 3 (0.35.l.) bier en water inclusief tip

Livingston; Round House; eenvoudige maaltijd 2x en 4 bier 0.355l = €25 (ex tip)

Duurder hotel in Livingston; 3 x cappuccino + pannenkoekje = €12

Lancha naar Rio Dulce 1 uur= €11 pp

Excursie naar Playa Blanca = €17 pp

Restaurant bij Hacienda Tyax; eenvoudige maaltijd 2x en  3 bier totaal €27

Bierprijs 0.35 Q25 = €2.85  omgerekend naar 0.5 liter =  €4.00 (niet echt goedkoop dus)

Antigua

Restaurant eenvoudig; El Faro  2x hoofd 2x bier 0.35  €20 incl. tip

Nb bier kost in dit goedkope eethuis €2.50 voor 0,5 liter .

Lunch €14 exclusief tip  ( 2 baquettes kaas/steak met frites en 2 limonade bij El Theatro

Diner bij Fridas (hippe tent) €42 incl. tip ; 1x soep 2 x hoofd 4 x bier totaal.

Gids ruim 2 uur €24 totaal

Restaurant; een heerlijk gerecht en een matig  gerecht; 2 x bier €26 ( incl .tip)

Kroeg: 4 cocktails = Q150 totaal = €18

Atitlan

Shuttle naar Pana €17 pp

Lancha €3 pp

Vegetarisch eten bij Mayacheck 2 personen €15

Panajachel

Hotel Perla Maya €44 inclusief ontbijt

Restaurant Atitlan  2 hoofdgerechten, 2 x 0.35 liter bier = €31 (incl. tip)

Restaurant Pescador idem € 27 ( incl. tip)

Antigua

Eenvoudig hotel €29 per nacht

Restaurant 2 x hoofdgerecht, 2 x bier = €30 incl tip

Monterrico

Hotel El Delphin overnachting €42 (exclusief ontbijt )

El Delphin ontbijt €8 per 2

El Delphin ;   diner voor twee =  €25

Cocktails tussen €3,50 en €4,50

Guatemala City

La Estancia €36 incl tip ( broodje Hamburger uitgebreid + steak + 2x bier