Wandelen in Slowakije

Kabelbaanwandelen in Hoge Tatra

 DOOR Eric·1 REACTIE

De Hoge Tatra is een hooggebergte op de grens van Slowakije en Polen. De hoogste berg is de Gerlachovsky Stit met 2655 meter. Vanuit drie plaatsen loopt een kabelbaan/stoeltjeslift naar boven de bergen in. Bergen vindt ik fantastisch! Wandelen ook maar…. dat klimmen, dat is toch voor ons senioren ( en ook veel jongere reizigers !) een beetje teveel van het goede. Een leuke manier om toch te wandelen in de bergen is om het stijgen zoveel mogelijk te beperken en voornamelijk naar beneden te wandelen. Ook dat vergt conditie maar ik vind dat heel wat minder inspannend. In de Hoge Tatra heb je dus drie mogelijkheden om met een kabelbaan de bergen in te gaan: bij Tatranski Lomnica ( dat is de langste traject met twee tussenstations naar de Lomnica Stit (2635m) . *1 heel spectaculair , Novy Smokovec en Stbrsklo Spleso. Vanuit het bergstation lopen er goed markeerde paden (rood, blauw, groen, combinatie naar het dal beneden.

  • 1.voor de laatste etappe in een gondel naar de top van de Lomnica Stit die echt spectaculair is, kun je het beste enkele dagen van te voren de tickets online te kopen. Op de dag zelf zijn ze vaak uitverkocht. Let wel een retour is niet goedkoop; € 44 maar beslist de moeite waard. Het is een van de langste kabelbanen van Europa

De afstanden met tijdsduur staan regelmatig op richtingbordjes aangegeven. Ideaal!

Op de Kompass kaart Hohe Tatry West staan de routes keurig aangegeven.

Wat opvalt is zijn de vele wandelaars in groepen in de bergdorpen. De sfeer is nog een beetje ouderwets. Er zijn weinig buitenlandse toeristen. De prijzen zijn laag. Wij kozen de goedkoopste accommodatie uit bij Booking.com eind juni ( Apartman Pavillion D in Novy Smokovec ) en betaalden € 29 per nacht voor een (zeer) kleine studio gelegen op zolder. Achteraf zou ik adviseren iets meer te betalen ( rond de € 10) voor een wat grotere ruimte. In een restaurant eet je voor rond € 25,– een hoofdmaaltijd en een pint bier met zijn tweeën.

Hoe kom je daar?

Via Bratislava; vlucht met Ryanair vanaf Eindhoven. Wij betaalden € 90,00 p.p. inclusief priority voor 2 stuks extra handbagage omdat we een week op reis gaan.

Neem Intercity van Bratislava Hlavna ( = centraal) naar Poprad – eindbestemming IC is Kosice- dagelijks ; elke 2 uur; IC = 3,75 uur vertrektijden zijn 11.59-16:06-18:01. Kosten € 17,40 enkele reis 2e klas (2019) Maak een account aan van de Slowaakse spoorwegen dan kun je online van te voren een ticket boeken. Betalen kan alleen met een Visa of Mastercard; geen IDEAL.

Treinen ( met uitzondering van de IC) zijn voor 62+ gratis in Slowakije! vanaf Poprad neem je de Tatrarail naar je bestemming ( zie map) . Voor de meeste treinen kun je een “0” kaartje kopen indien je 62 jaar of ouder bent maar dan moet je wel over een senioren kortingskaart beschikken die je kunt laten maken bij het loket. Zorg dat je een losse pasfoto bij je hebt. Kan nog een heel gedoe zijn merkte ik vorig jaar. (> Randen van Europa Reis)

Voor de Tatrarail is dit niet nodig; een ID bewijs volstaat. Handig.

Bus 61 = 35 minuten elk kwartier; kaartje is in bus te kopen; treinkaartje kun je beter van te voren online aanschaffen maar dan bestaat wel het risico dat je het geld kwijt bent als je de trein mocht missen. Overigens gaat er na de IC van 18.01 noch een regionale trein naar Poprad om 18.13.

De intercity heeft een restauratierijtuig; handig als je de trein van zes uur in de avond neemt na de vlucht!

De vlucht uit Eindhoven aankomst Bratislava 16:05 sluit mooi aan op de IC trein van 18.01 mits er geen (grote) vertraging is. Neem bus 61 vanaf de luchthaven of eventueel een taxi (Uber). Met de bus reken op ongeveer 1 uur indien je al een treinkaartje hebt gerekend vanaf de aankomsthal ( wachttijd bus – reisduur busrit – naar perron lopen)

Indien je een week gaat zou ik een eventueel (kort) bezoek aan hoofdstad Bratislava op de terugreis doen en daar de laatste dag overnachten. Bratislava is een bruisende stad met ongeveer een half miljoen inwoners met talrijke hippe tentjes leuke eethuisjes, terrassen e.d.